15 Haziran 2014, Pazar 09:49:27

3. HAVALİMANI GEREKLİ MİYDİ?

Star Gazetesi yazarlarından Özay Şendir, 3. havalimanı ve havacılık konusunda bir değerlendirme yaptı ve THY'nin A380 konusuna değindi.
  • a380 boştu diyenler bu uçağın speclerine bir baksınlar. Ahl pistlerinin boyu yada pcn i ile ilgili bir sorun olmadığını görecekler. 60 metre pist genişliği isteniliyor sadece bu karşılamayabilir ama uçak da 45 metrelik piste iniş kalkış yaptı. Burada sıkıntı txy ve park yeri ile yükleme boşaltma kolaylıkları. Atıp tutanlara duyurulur
  • Yeni hava limanı gelirse a380 pist icin yapılırsa. Ben a380 satın alırım yatırımı yaparım
  • Eleştiri herkes yapabilir, doğru ya da yanlış olabilir. Yanlış olduğunda kıymeti olmaz, ciddiye alınmaz. Ruhat Mengi park yerini eleştirdi diye AHL park uygulaması ya da THY değeri değişmez. A380 gerekirse alınır. Teknik servis, hangar, pist hepsi çözülür. Bunun ekonomik bir hesabı vardır. THY karlı görse hemen operasyona başlar. Emirates (48) ve Singapore (19) dışındaki A380 operatörleri az sayıda (Max 12) uçakla pekala operasyon yapabiliyor, THY'de yapar. Tek fizibıl olsun. Atatürk havalimanı, özellikle iç hatlar sefil durumda. Ancak 3. liman yerine birkaç yıllık yenileme çalışması ve S. Gökçen'in daha etkili kullanımıyla sorun çözülebilir. 3. liman bir rant projesidir ve ne Frakfurt ne de Dubai olabilecek bir yerdedir. Takip mesafesini AHL kafaya göre belirlemiyor. Bir güvenli takip aralığı var ve Dünya'da geçerlidir. Ne Haetrow'da ne de AHL'de dışına çıkılamaz. Çıkarsanız uçaklar inmez-inemez. Soru, bilgisi olmadan gazete köşesi sahibi olmanın en kolay olduğu yer neresidir?
  • esenler otogarı sscb yi batırdı.3.hava limanı da almanları batıracak inşallah.
  • Ben bu aşamada üçüncü havalimanına gereksiz diyenlerdenim. Teİm de şu: Çok ileride ihtiyaç olabilir, o nedenle Silivri'de yer tesbiti yapılıp istimlaki gerçekleştirilebilir ama şu anda yapılması kaynak israfıdır. Ülkenin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak esastır. Halen Çorlu'da çalışmayan alt yapısı bir miktar yatırımla yeterli hale getirilecebilecek bir havalimanı boş durmaktadır. Bu havalimanını Atatürk ve SAW ile birleştirecek bir hızlı tren ağı, bölge ulaşımına da katkı sağlayacağından daha doğru bir yatırımdır. Çevreye zararı çok daha az, yatırım miktarı çok daha düşük, kente ve ülkeye katkısı daha yüksektir. Saatte 250 km hızla giden bir tren, 90 Km uzaklıktaki Çorlu'ya İstanbul'dan 20-25 dakikada gider. Tokyo Narita da bu uzaklıktadır. Ayrıca Tekirdağ ve Edirne, hatta Filibe'ye de hizmet verir. Eğer tren Edirne'ya uzatılırsa Trakya hızlı trene kavuşmuş olur. Yazarın Londara'ya değinmesi nedeniyle o konuda da. Bir hatırlatma yapmak istiyorum. Londra'da yeni bir havalimanı yapılmayacak. Ya Heathrow ya da Gatwick'e pist eklenecek. Bu İngilizlerin aptal, bizim akıllı olduğumuzdan değil, onlar hesap kitap yapmasını iyi biliyorlar, akıllarında yandaş müteahhitte para aktarma, onların vakfa hibe yapması, bu paralarla yöneticilerin zengin olması ve vakıf parasının aynı zamanda Hitler Almanyasında olduğu gibi ağır bir propogandada kullanılması gibi bir düşünceleri yok. Halklarının refahını düşünüyorlar, kaynaklarını akılcı kullanıyorlar. Daha az harcama ile daha etkin bir altyapı oluşturuyorlar. Çılgın projeler ( buna Ingilizcede "Beyaz Fil", -yani işe yaramaz ama masraflı, sadece tapınıldığı için, deniyor) az gelişmiş, toplumu cahil, yöneticileri narsist (kendini beğenmiş), diktatöryel güdüleri olan, hırsızlığa doymayan ülkelerde oluyor maalesef.
  • A380 Veya BOEING 747 8 ŞİMDİDEN SİPARİŞ VERİLMESİ GEREKMİYORMU YENİ HAVAALA NINI BUNLARDAN BİRİYLE TAÇLANDIRSA FENAMI OLUR HAVAALANI BİTSİN SONRA ALIRIZ DİYORLARSA GEÇ KALMIŞ OLMAZLARMI
  • Görüşüm şudur ki; alanın yanında hava harp okulu ve sosyal tesis olması alanın genişletilme projesine bir engeldir.Hadi harp okulu arazisini aldın sosyal tesis ile olan aradaki sahil yolunu ne yapmayı düşünüyorsun?Pisti yolun ortasındanmı geçireceksin?Yada yolu deniz kenarından yenidenmi inşaa edeceksin?Gelelim a380 konusuna; a380 siparişi verildimiki aralıkta filoya katılacak?Siparişin aylar yıllar önce verilmesi gerekiyor.Yeni havalimanı bölgesine gelince bölge tamamen yanlış,silivriye yapılabilirdi görüşü dahada yanlış.Avrupa yakasında yaşayan bir insan Saw ı bile ters yol,uzak mesafe diye tercih etmezken silivrinin şehir merkezi ile arası 50 km den fazla..Bu proje için en güzel bölge içinde hiçbir doğal yaşam olmayan ,geniş alanlı üstelik yeşilköyün dibi olduğundan yeşilköyü aratmayacak bir iniş açısı olabilen küçükçekmece gölüdür.Kurutularak hem merkezi hem yeterince yeterli bir terminal için en uygun bölgeydi.
  • Normalde bu konuda yazılanlar hep yanlı yazılar olurdu. Ama bu seferki bence çok doğru ve düzgün bir yazı olmuş.
  • Emirates örneği ne güzel de verilmiş. Adamlar minareye göre kılıf hazırlıyorlar. Bizdeki sistem tam tersi. Önce kılıf dikiliyor, sonra kılıfa minare uyduruluyor.
  • Ahlye A380 inip kalktı zaten, hem de 05-23 pisti kısayken. Terminal ve yükleme için yatırım şart tabi ama A 380 gelsin diye yeni havalimanı yapılıyor demek komik.

Havacılık sektörünü kaç kişi bilir Türkiye’de hadi onu geçtim ayrıntı bilen kaç gazeteci vardır? Yok denecek kadar azdır. Geçmişten bir örnek, bilgi değil fikir erbabı Ruhat Mengi, Atatürk Havalimanı’na inen uçakların park yerine kadar çok dolaşmasını gerekçe gösterip THY’yi eleştirmişti.

Oysa bir uçağın iniş-kalkış sırasını, park edeceği yeri Devlet Hava Meydanları İşletmesi belirler. Kabin görevlileri var ya, onların asıl işi havada garsonluk değil uçuş emniyetidir.

Mesela hep duyduğunuz cross-check anonsu nedir biliyor musunuz? Acil bir durumda uçağın tahliyesinin slide sisteminin kontrolüdür.

Eğer arıza varsa, çalışmayan sistemin tahliye edeceği kadar yolcu uçaktan indirilir.

***

Hep duyarız, zaman zaman birileri, THY neden A-380 gibi dev uçaklardan almıyor diye sorar. Uçağı alırsınız ama pist uzunluğu ya da bakım hangarının büyüklüğü yeterli değilse uçak süs olur.

Business falan oynamalarla koltuk sayısı azalmış olanlar bile ortalama 500 civarında yolcuyla uçuyor.

Emirates en fazla A-380’e sahip şirketlerden biri ama filoya bu uçakları katarken Dubai Havalimanı’na yeni bir terminal kurdu, salonlarını, hangarlarını büyüttü.

Dubai’nin yaptığı bu yatırım nereyi vurdu biliyor musunuz? Avrupa’nın 3. büyük havalimanı olan ve binlerce kilometre uzaklıkta olan Frankfurt Havalimanı’nı...

Bunu ben değil Havalimanı’nı işletmecisi Fraport şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Schulte söylüyor. Ve tek söylediği de bu değil adamın.

Adam diyor ki, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı bizim büyümemizi olumsuz etkileyecek, çözmemiz gereken sorunlara bir yenisini ekleyecek.

***

Biz meseleyi nerelerden tartışıyoruz, önce ismi ne olsun üzerinden. Sonra bir haber çıktı göller kurutuluyor diye. Göl değil aslında onlar terk edilmiş maden çukurlarına dolmuş yağmur suları yani bir kaynaktan beslenmiyor aslında. O sular Karadeniz’e dökülmese daha iyi olur mu ayrı bir tartışma, göller kurutuluyor, bambaşka bir tartışma.

3. Havalimanı’na ihtiyaç var mı sorusunun yanıtına gelince... Uçakların iniş sırasında birbirini takip mesafesinin yoğunluktan dolayı kısaltıldığını ve Londra’nın Heatrow havalimanıyla neredeyse eş değer hale geldiğini bilmeden neyin yorumu yapılıyor ki? Bilgisi olmadan fikir eyan etmenin en kolay olduğu ülke Türkiye oldu desem sanırım hata yapmış olmam...

Özay Şendir / Star

3. HAVALİMANI GEREKLİ MİYDİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

A380 ~ 10 yıl önce
a380 boştu diyenler bu uçağın speclerine bir baksınlar. Ahl pistlerinin boyu yada pcn i ile ilgili bir sorun olmadığını görecekler. 60 metre pist genişliği isteniliyor sadece bu karşılamayabilir ama uçak da 45 metrelik piste iniş kalkış yaptı. Burada sıkıntı txy ve park yeri ile yükleme boşaltma kolaylıkları. Atıp tutanlara duyurulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ok ~ 10 yıl önce
sen ve senin gibi düşünenlerle bir 380'i doldur ve inmeye çalış biz izliyoruz seni zeki çocuk.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yeni hava limanı gelirse a380 pist icin yapılırsa. Ben a380 satın alırım yatırımı yaparım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Me ka ~ 10 yıl önce
Eleştiri herkes yapabilir, doğru ya da yanlış olabilir. Yanlış olduğunda kıymeti olmaz, ciddiye alınmaz. Ruhat Mengi park yerini eleştirdi diye AHL park uygulaması ya da THY değeri değişmez. A380 gerekirse alınır. Teknik servis, hangar, pist hepsi çözülür. Bunun ekonomik bir hesabı vardır. THY karlı görse hemen operasyona başlar. Emirates (48) ve Singapore (19) dışındaki A380 operatörleri az sayıda (Max 12) uçakla pekala operasyon yapabiliyor, THY'de yapar. Tek fizibıl olsun. Atatürk havalimanı, özellikle iç hatlar sefil durumda. Ancak 3. liman yerine birkaç yıllık yenileme çalışması ve S. Gökçen'in daha etkili kullanımıyla sorun çözülebilir. 3. liman bir rant projesidir ve ne Frakfurt ne de Dubai olabilecek bir yerdedir. Takip mesafesini AHL kafaya göre belirlemiyor. Bir güvenli takip aralığı var ve Dünya'da geçerlidir. Ne Haetrow'da ne de AHL'de dışına çıkılamaz. Çıkarsanız uçaklar inmez-inemez. Soru, bilgisi olmadan gazete köşesi sahibi olmanın en kolay olduğu yer neresidir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avrupanın sonu ~ 10 yıl önce
esenler otogarı sscb yi batırdı.3.hava limanı da almanları batıracak inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben bu aşamada üçüncü havalimanına gereksiz diyenlerdenim. Teİm de şu: Çok ileride ihtiyaç olabilir, o nedenle Silivri'de yer tesbiti yapılıp istimlaki gerçekleştirilebilir ama şu anda yapılması kaynak israfıdır. Ülkenin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak esastır. Halen Çorlu'da çalışmayan alt yapısı bir miktar yatırımla yeterli hale getirilecebilecek bir havalimanı boş durmaktadır. Bu havalimanını Atatürk ve SAW ile birleştirecek bir hızlı tren ağı, bölge ulaşımına da katkı sağlayacağından daha doğru bir yatırımdır. Çevreye zararı çok daha az, yatırım miktarı çok daha düşük, kente ve ülkeye katkısı daha yüksektir. Saatte 250 km hızla giden bir tren, 90 Km uzaklıktaki Çorlu'ya İstanbul'dan 20-25 dakikada gider. Tokyo Narita da bu uzaklıktadır. Ayrıca Tekirdağ ve Edirne, hatta Filibe'ye de hizmet verir. Eğer tren Edirne'ya uzatılırsa Trakya hızlı trene kavuşmuş olur. Yazarın Londara'ya değinmesi nedeniyle o konuda da. Bir hatırlatma yapmak istiyorum. Londra'da yeni bir havalimanı yapılmayacak. Ya Heathrow ya da Gatwick'e pist eklenecek. Bu İngilizlerin aptal, bizim akıllı olduğumuzdan değil, onlar hesap kitap yapmasını iyi biliyorlar, akıllarında yandaş müteahhitte para aktarma, onların vakfa hibe yapması, bu paralarla yöneticilerin zengin olması ve vakıf parasının aynı zamanda Hitler Almanyasında olduğu gibi ağır bir propogandada kullanılması gibi bir düşünceleri yok. Halklarının refahını düşünüyorlar, kaynaklarını akılcı kullanıyorlar. Daha az harcama ile daha etkin bir altyapı oluşturuyorlar. Çılgın projeler ( buna Ingilizcede "Beyaz Fil", -yani işe yaramaz ama masraflı, sadece tapınıldığı için, deniyor) az gelişmiş, toplumu cahil, yöneticileri narsist (kendini beğenmiş), diktatöryel güdüleri olan, hırsızlığa doymayan ülkelerde oluyor maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hobi ~ 10 yıl önce
A380 Veya BOEING 747 8 ŞİMDİDEN SİPARİŞ VERİLMESİ GEREKMİYORMU YENİ HAVAALA NINI BUNLARDAN BİRİYLE TAÇLANDIRSA FENAMI OLUR HAVAALANI BİTSİN SONRA ALIRIZ DİYORLARSA GEÇ KALMIŞ OLMAZLARMI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyer ~ 10 yıl önce
Görüşüm şudur ki; alanın yanında hava harp okulu ve sosyal tesis olması alanın genişletilme projesine bir engeldir.Hadi harp okulu arazisini aldın sosyal tesis ile olan aradaki sahil yolunu ne yapmayı düşünüyorsun?Pisti yolun ortasındanmı geçireceksin?Yada yolu deniz kenarından yenidenmi inşaa edeceksin?Gelelim a380 konusuna; a380 siparişi verildimiki aralıkta filoya katılacak?Siparişin aylar yıllar önce verilmesi gerekiyor.Yeni havalimanı bölgesine gelince bölge tamamen yanlış,silivriye yapılabilirdi görüşü dahada yanlış.Avrupa yakasında yaşayan bir insan Saw ı bile ters yol,uzak mesafe diye tercih etmezken silivrinin şehir merkezi ile arası 50 km den fazla..Bu proje için en güzel bölge içinde hiçbir doğal yaşam olmayan ,geniş alanlı üstelik yeşilköyün dibi olduğundan yeşilköyü aratmayacak bir iniş açısı olabilen küçükçekmece gölüdür.Kurutularak hem merkezi hem yeterince yeterli bir terminal için en uygun bölgeydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güzel Yazı... ~ 10 yıl önce
Normalde bu konuda yazılanlar hep yanlı yazılar olurdu. Ama bu seferki bence çok doğru ve düzgün bir yazı olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ios uygulaması ~ 10 yıl önce
Emirates örneği ne güzel de verilmiş. Adamlar minareye göre kılıf hazırlıyorlar. Bizdeki sistem tam tersi. Önce kılıf dikiliyor, sonra kılıfa minare uyduruluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahl ~ 10 yıl önce
Ahlye A380 inip kalktı zaten, hem de 05-23 pisti kısayken. Terminal ve yükleme için yatırım şart tabi ama A 380 gelsin diye yeni havalimanı yapılıyor demek komik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gülmeye devam et ~ 10 yıl önce
iki kez geldi, ikisi de boştu. adam boşuna dememiş bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların ülkesi diye.
Ahl'ye ~ 10 yıl önce
05-23 inop bile olsa bir farkı olmazdı, nitekim hem LH hem de EK 380 getirdiklerinde 35 pistine indiler ve iki uçak da ferry geldi. İnsanlara yalan yanlış yönlendirmelerde bulunmayın.
RUNWAY ~ 10 yıl önce
Yarım depo,boş uçak heryere inip kalkar.MTOW A-380, 11.000 feet'e muhtaç.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000