02 Mart 2012, Cuma 13:10:31

"28 YILLIK THY YOLCUSU OLARAK YAZIYORUM"

Brüksel’de yaşayan gazeteci Vakur Kaya, yaşadığı bir olayla ilgili THY Genel Müdürü Temel Kotil’e açık mektup yazdı...
  • VAKUR BEY YAPTIKLARINIZI ANLATMAK İSTEMİYORUM BURDA BANA BİLE TEKLİF ETTİNİZ BAĞAJINIZI VERMEYİ VE BEN 11:50 UÇAĞINDAYKEN BANA VERİP BAĞAJINIZI BEN İSTANBULDA BEKLERİM DEDİNİZ.11:00 UÇAĞI YOLCUSUYKEN ĞERÇEKTEN GÜLÜYORUM O AN ORDA YAŞANANLARIN TEK TARAFSIZ ŞAHİDİYİM...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Boş tartışmalara gerek yok.Neden bahsediyoruz.THY yolcuları sayesinde bugünlere geldi. Yolcuya kimsenin ahkam kesmeye hakkı yok.Müşteri velinimetimizdir.
  • Yolcuyu uçtuğuna pişman etmişşiniz
  • Havacilikta bagajini baskasina veremezsin. O valiz ve icindeki herseyden valizini verdigin kisi sorumluolur. Dua etsin ucus hakki elinden alinmamis. 2 yolcunun da ucuslari durdurulup bagaj aramasina gidilmaluydi. Ya bu yaziyi yazan yolcunun bagajinda tehlikeli bir madde varsa ve ucusa 10 dk kala ucmaktan vazgecse? Baskasinin uzerinde gorunen valizi ucaktan indirilemez ve o bagaj o tehlikeli madde ile kalkardi. Yolcu olarak bizim sorumlulugumuz var. baska insanlarin valizlerini kabul etmemeliyiz. Fazla bagaji varsa odemeli, neden havayolunun kazancina ve kuralina engel olalim ki? Her check in kontuarinda bunu yapmaya calisan biri cikar muhakkak, ben nerden bileyim icinde belki eroin var?? umarim kotil bey yolcuyu hakli bulmaz!!
  • Ne guzel ya 2-3 kilodan ne olacak deniliyor. Biri kalkmis Aeroflottan ornek veriyor. Soyle bir hesaplama yapsaniz keske 250 yolcu olan bir ucakta herkes 2-3 kilodan nolur ya deyip fazla bagaj alinsa eder size 750 kilo. Diyeceksiniznki koskoca ucakta 750 kilodan ne olur. Valla o kadar cok sey olur ki o ucak kalkista kuyruk surttugunde buradan hepiniz Thy'ye saldirirsiniz
  • Oldu o zaman ayni marketten 28 senedir ekmek aliyorum cikartsin bi kart aldigim 3ekmekten biri bedava:)))sacma sacma yorumlar yapmayin kardesim.fazla bagajin varsa parasini vereceksin.avrupada yapsana aynisini.yemezzzz
  • "Gazeteci Vakur Avrupa Sıvıl Havacılık Orgutu Eurocontrol konusu basta olmak uzere uluslararası sıvıl havacılık konusundakı haberlerıyle dıkkat ceken bır gazetecıdır" diyen sayın misafir keske Vakur Beyin böyle bir meziyeti(!) olduğunu yazmasaydınız.Zira böyle bir konuda bilgisi olduğunu iddia ettiginiz kisinin, uluslararası havacılık kurallarına göre baskasına bagaj vermesinin aykırı olduğu gibi basit(!) bir özrün görmezden gelinmesini sağlamış olurdunuz....
  • Vakur Bey kurallara uyalım diyerek bagajını baskasına vermek ne demektir ben bunu anlayamadım zira bu zaten tartışmasız uçuş güvenliğine aykırıdır... Daha önemlisi tehditle ilgili yazdıklarınızla siz çelişkiye düşüyorsunuz bana göre sizin yazınızdan edindiğim izlenimle TGS personelini tehdit eden sizsiniz- ki ben daha da önemlisi yanlı yazınıza bakarak kontuar görevlilerinin size saygısızlık ettiklerine inanmamakla kalmayıp size fazlasıyla müsamaha gösterdiklerine inanıyorum. KALDİ Kİ BEN YOLCU OLARAK HEP HAKLI OLDUĞUMUZA İNANİRDİM...Sayın KOTİL umarım bu üç personeli gorevlerini yaptıkları icin ödüllendirir...
  • Gazeteci bunu yazmayacakda neyi yazacak Bunlar yazılmayacak da ne yazılacak Sorunu tartışmaya açmış herkese ders var haberde THY'nin daha ileriye gidebilmesi için bu tartışmalar her zaman yararlı.Çünkü herkesin çıkaracağ ders var.

Esenboğa’da bagaj kilosu dramı ve Temel Kotil’e açık mektup

Sayın Temel Kotil bu açık mektubu 28 yıllık bir THY yolcusu olarak yazıyorum. (THY’nin Mart 1984‘den beri yolcusuyum) Gerçekten THY son yıllarda büyük hamleler yaptı. THY'yi gecesi gündüzüne katarak bugünlere taşıyan tüm personeline teşekkürleri bir borç biliriz.

Sayın Kotil, 22 yıllık bir gazeteci olarak rahmetli Özal’ın Brüksel’de THY ile ilgili söylediği bir cümleyi hatırlatmak istiyorum. Özal, THY 'Akdeniz'in sıcaklığını ve güneşin güler yüzlülüğünü yolcularına yansıtarak dünya şirketi olacak demişti. Şimdiki gelinen nokta aslında Özal’ın koyduğu hedefti. Tebrikler. Ancak daha yapılacak çok şey var. 

Esenboğa havalimanından 28 Şubat Salı günü İstanbul’a uçuyorum. Saat 09.30 sıraları check-in kontuarına bagajlarımı veriyorum. Ancak daha check-in kontuarına yaklaştığım anda check-in yaptığım bayan memurun gereğinden fazla ciddi olması dikkatimi çekiyor. Nedense... 

Check-in memuru tüm işlemleri yaptıktan sonra kilo hakkımın 20 kg olduğunu ve bagajımın fazla olduğunu söylüyor. Çok haklı görevini yapıyor. Herkes kurallara uymak zorunda. Bizlerde kurallara sonuna kadar uymak zorundayız. Bunda hiç bir sorun yok. Bende kendisine o zaman ben bir başka yolcu buluyum onun hakkını kullanayım diyorum. Memur birden sertleşiyor. Bu sırada ortada sinirlenecek bir durum yok o zaman siz benim hakkım olan bagajları gönderin diyorum. Memur benim iki parça bagajımı söylenerek gönderiyor. Bagajlarımın kilosu 17 kilo. Neyse hemen başka bir yolcuya rica ediyorum benim kalan tek bagajımı almasını teklif ediyorum kalan bagajımı bir başka yolcu almayı hemen kabul ediyor. Bu işlemi ise bir başka kontuarda yapıyorum. Bu sefer diğer memur bu bagaj altı kilo fazla geldi.

Bunu ödemek zorundasınız diye sert bir üslupla çıkışıyor. Bende kendisine zaten diğer bagajlarımdan 3 kilo hakkım var 3 kiloyu ona sayın. O zaman geri kalan üç kiloyu öderim diyorum. Ancak benim bagajı kabul eden yolcu gitmem lazım diyor. Bu sefer memur oda beklemeli diyor. Zaten uçakta bagaj yok denecek kadar az diyorum lütfen zorluk çıkarmayın 3 kilonun tartışmasını 28 yıllık bir THY yolcusu olarak bana lütfen yapmayın diyorum. Memur tekrar bana kızarak hayır bagajınızı almayacağım diyor. Gidin bir başka yolcu bulun diye alaycı bir üslupla çıkışıyor. O zaman kendisine bu işi yeterince abartınız kendi sorunlarınız olabilir. Kendi yaşadığınız sorunlarınızı THY yolcuları üzerinden çıkartamazsınız diyorum. Bunun üzerine THY personeli Deniz Keleş, Zühal Fidan bana çıkışarak sinirli bir şekilde görev yerlerini terk edip kontuarı kapatıyor. Bir başka memur sizinle ilgilenecek biz sizle muhatap olmayız artık demeye getirerek görev yerlerini terk ediyor. 

Daha sonra yanıma gelen üçüncü memur Mert Bulut ise kendisinin THY memuru olmasına rağmen uçağa bindiği zaman bir kilo fazlası olduğu zaman ücretini hemen ödediğini alaycı bir üslupla ifade ediyor. Ortaya çıkan duruma bir bakarmısınız 28 yıllık THY yolcusu üç memur arasında nasıl muameleye tutuluyor. 

Ben de memurlara bu yapılanların çok haksız olduğunu ve bunu gazeteci olmam dolayısıyla yazmak zorunda kalacağımı kendilerine ifade ediyorum. Kimsenin görevini bu şekilde kötüye kullanma hakkı olmadığını söylüyorum. Bu sefer Zühal Fidan siz bizi tehdit ediyorsunuz deyip. Bana şikâyette bulunacağını söylüyor. 28 yıllık THY yolcusuna sabah saatlerinde Esenboğa’da bir kaç kilo için ortaya konmaya çalışılan oyuna bir bakarmısınız. 

Sayın Kotil, gece gündüz demeden başta siz ve yönetim kadrosu olmak üzere bagaj görevlisinden pilotuna kadar çalışan insanların emeklerini haklarını Esenboğa’da görev yapan bu üç personel alamaz. Almaya da hakları yok. Yolcuyla dalga geçmek affedilebilir bir durum değildir. Ayrıca çok sayıda Türk gencinin işsiz olduğu bir ortamda THY'de yaptıkları işleri beğenmeyenlerin yerine bulunacak çok sayıda insan kaynağının bulunduğunun da altını çizmek istiyorum. Bu açık mektubu yazmamın esas amacı benim başıma gelenlerin bir başka THY yolcusuna başına gelmemesi ve THY'nin global piyasada rekabet edecek reflekslere kavuşması amacını taşıyor. 

Sayın Kotil, kimsenin evinde terazi yok birkaç (3 kilo) kilo için yolculara hemen hemen çok az bagajın olduğu bir uçuşta bu şekilde azap çektirilmesi ne kadar doğru olduğunu sizlere bırakıyorum. THY ancak ve ancak Özal’ın dediği gibi 'Akdeniz'in sıcaklığını ve güneşin güler yüzlülüğünü yolcularına yansıtarak global hedeflere ulaşabilir. THY personelinin ilk görevi kuralları sıkı sıkıya uygulamak olmalıdır. Bundan da taviz verilmemelidir. Ama bunları yaparken yolculara sorun çıkararak değil tam tersine ortaya çıkabilecek sorunları çözmek olmalıdır.

Vakur Kaya

"28 YILLIK THY YOLCUSU OLARAK YAZIYORUM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (185)

Misafir ~ 12 yıl önce
VAKUR BEY YAPTIKLARINIZI ANLATMAK İSTEMİYORUM BURDA BANA BİLE TEKLİF ETTİNİZ BAĞAJINIZI VERMEYİ VE BEN 11:50 UÇAĞINDAYKEN BANA VERİP BAĞAJINIZI BEN İSTANBULDA BEKLERİM DEDİNİZ.11:00 UÇAĞI YOLCUSUYKEN ĞERÇEKTEN GÜLÜYORUM O AN ORDA YAŞANANLARIN TEK TARAFSIZ ŞAHİDİYİM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Boş tartışmalara gerek yok.Neden bahsediyoruz.THY yolcuları sayesinde bugünlere geldi. Yolcuya kimsenin ahkam kesmeye hakkı yok.Müşteri velinimetimizdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yolcuyu uçtuğuna pişman etmişşiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Havacilikta bagajini baskasina veremezsin. O valiz ve icindeki herseyden valizini verdigin kisi sorumluolur. Dua etsin ucus hakki elinden alinmamis. 2 yolcunun da ucuslari durdurulup bagaj aramasina gidilmaluydi. Ya bu yaziyi yazan yolcunun bagajinda tehlikeli bir madde varsa ve ucusa 10 dk kala ucmaktan vazgecse? Baskasinin uzerinde gorunen valizi ucaktan indirilemez ve o bagaj o tehlikeli madde ile kalkardi. Yolcu olarak bizim sorumlulugumuz var. baska insanlarin valizlerini kabul etmemeliyiz. Fazla bagaji varsa odemeli, neden havayolunun kazancina ve kuralina engel olalim ki? Her check in kontuarinda bunu yapmaya calisan biri cikar muhakkak, ben nerden bileyim icinde belki eroin var?? umarim kotil bey yolcuyu hakli bulmaz!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ne guzel ya 2-3 kilodan ne olacak deniliyor. Biri kalkmis Aeroflottan ornek veriyor. Soyle bir hesaplama yapsaniz keske 250 yolcu olan bir ucakta herkes 2-3 kilodan nolur ya deyip fazla bagaj alinsa eder size 750 kilo. Diyeceksiniznki koskoca ucakta 750 kilodan ne olur. Valla o kadar cok sey olur ki o ucak kalkista kuyruk surttugunde buradan hepiniz Thy'ye saldirirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Oldu o zaman ayni marketten 28 senedir ekmek aliyorum cikartsin bi kart aldigim 3ekmekten biri bedava:)))sacma sacma yorumlar yapmayin kardesim.fazla bagajin varsa parasini vereceksin.avrupada yapsana aynisini.yemezzzz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
"Gazeteci Vakur Avrupa Sıvıl Havacılık Orgutu Eurocontrol konusu basta olmak uzere uluslararası sıvıl havacılık konusundakı haberlerıyle dıkkat ceken bır gazetecıdır" diyen sayın misafir keske Vakur Beyin böyle bir meziyeti(!) olduğunu yazmasaydınız.Zira böyle bir konuda bilgisi olduğunu iddia ettiginiz kisinin, uluslararası havacılık kurallarına göre baskasına bagaj vermesinin aykırı olduğu gibi basit(!) bir özrün görmezden gelinmesini sağlamış olurdunuz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Vakur Bey kurallara uyalım diyerek bagajını baskasına vermek ne demektir ben bunu anlayamadım zira bu zaten tartışmasız uçuş güvenliğine aykırıdır... Daha önemlisi tehditle ilgili yazdıklarınızla siz çelişkiye düşüyorsunuz bana göre sizin yazınızdan edindiğim izlenimle TGS personelini tehdit eden sizsiniz- ki ben daha da önemlisi yanlı yazınıza bakarak kontuar görevlilerinin size saygısızlık ettiklerine inanmamakla kalmayıp size fazlasıyla müsamaha gösterdiklerine inanıyorum. KALDİ Kİ BEN YOLCU OLARAK HEP HAKLI OLDUĞUMUZA İNANİRDİM...Sayın KOTİL umarım bu üç personeli gorevlerini yaptıkları icin ödüllendirir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gazeteci bunu yazmayacakda neyi yazacak Bunlar yazılmayacak da ne yazılacak Sorunu tartışmaya açmış herkese ders var haberde THY'nin daha ileriye gidebilmesi için bu tartışmalar her zaman yararlı.Çünkü herkesin çıkaracağ ders var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000