03 Ekim 2011, Pazartesi 12:41:58

24 ICAO ÜLKESİ ORTAK PAYDADA BULUŞTU

AB üyesi olmayan 24 ICAO ülkesinden 70’ten fazla temsilci, 29-30 Eylül 2011 tarihlerinde Hindistan’ın ev sahipliğinde, AB’nin 1 Ocak 2012’den itibaren tek taraflı olarak havacılığı Emisyon Ticareti Sistemine (ETS) dâhil etme kararına karşı Yeni Delhi’de bir araya geldiler.
  • Bu toplantı da tek bir Avrupa ülkesi yok. Biz Avrupa ülkelerinin üyesi olduğu kuruluşlara üye değilmiyiz? bu sorunları neden orda gündeme getirmiyoruz da mısır'da afrikalılar ve arap ülkeleriyle birlikte hareket ediyoruz. Sonuçta ne oldu bir kağıt imzladık öğlemi? anlamak mümkün değil şu anda SHGM'de hiç bir şey olmadımı? bu terör suçundan tutuklanan 3 kişi Köy İşleri Bakanlığındamı çalışyordu?
Söz konusu toplantıda; Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Çin, Filipinler, Güney Afrika, Hindistan, Japonya, Kanada, Katar, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Küba, Mısır, Malezya, Meksika, Nijerya, Paraguay, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Singapur ve Tayland temsilcileri hazır bulundu.
 
Ayrıca, Şili, Peru ve BAE toplantıda temsil edilmemesine rağmen alınacak kararları desteklediklerini bildirmişlerdir. Ülkemiz ise SHGM, THY ve TÖSHİD temsilcilerinden oluşan bir heyetle toplantıya katıldı.

Ülkemiz hava taşıyıcılarını da yakından ilgilendiren ve uygulamaya girmesiyle ilave operasyon maliyeti getirecek olan "AB ETS" uygulamasının kaldırılmasına yönelik atılacak adımlar ile alınacak önlemlerin görüşüldüğü toplantıda temsilciler, AB’nin kararına karşı endişelerini ve hukuki itirazlarını dile getirerek, toplantı sonucunda ICAO’ya ve Avrupa Komisyonu’na iletilmek üzere ortak bir deklarasyona imza attılar.

Ortak Deklarasyonda;
• AB üyesi olmayan ülke taşıyıcılarının tek taraflı bir kararla ETS’ye dahil edilme kararına karşı oldukları ve söz konusu yaklaşımın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği ifade edilmiş,

• AB ve Üye Ülkeleri, bu tek taraflı yaklaşımlarından vazgeçmeye ve havacılıktan kaynaklanan emisyonlarla mücadele konusunda uluslararası camia ile işbirliğine davet edilmiş,

• AB kararının uygulanması hususuna karşı ortak hareket etme kararlılığı vurgulanmış,

• Çevre ve İklim Değişikliği konularında küresel bir çözüm için en uygun platformun ICAO olduğu vurgulanarak, ICAO liderliğinde konuya çözüm bulunması gereğinin altı çizilmiştir.

Ayrıca, AB’nin tek taraflı yaklaşımından vazgeçmemesi durumunda, konunun ICAO Konseyi’nde gündeme getirilerek, Şikago Konvansiyonu’nun “anlaşmazlıkların halli”ne ilişkin maddelerinin işletilmesi de dahil olmak üzere her olasılığın değerlendirilmesi konusunda mutabık kalınmıştır.

Gelişmelerin yakından izlenmesi ve ilave önlemlerin alınarak, uygulamaya konulmasını teminen Kasım ayı içinde yeni bir değerlendirme toplantısı yapılması fikri de benimsenmiştir.
24 ICAO ÜLKESİ ORTAK PAYDADA BULUŞTU

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu toplantı da tek bir Avrupa ülkesi yok. Biz Avrupa ülkelerinin üyesi olduğu kuruluşlara üye değilmiyiz? bu sorunları neden orda gündeme getirmiyoruz da mısır'da afrikalılar ve arap ülkeleriyle birlikte hareket ediyoruz. Sonuçta ne oldu bir kağıt imzladık öğlemi? anlamak mümkün değil şu anda SHGM'de hiç bir şey olmadımı? bu terör suçundan tutuklanan 3 kişi Köy İşleri Bakanlığındamı çalışyordu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000