09 Ağustos 2010, Pazartesi 08:22:59

2 milyon Euro'luk bilet skandalı!

Turizm sektörü 2 milyon Euro'luk uçak bileti vurgununu konuşuyor.

Turizmgazetesi'nin haberine göre; Gerçek değerinin yüzde 25 altında fiyatlarla uçak bileti satarak piyasadan para topladıktan sonra 'Default' olmuş (Temerrüde düşmüş) görünen bazı şirketlerin planlı bir vurgun gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Yurtdışı bilet satışlarının izlenebildiği BSP sisteminde şanslarım bir anda üçe-dörde katladıkları dikkat çekiyor.

Edinilen bilgilere göre "default" yoluyla vurgun sistemi şöyle işliyor: IATA'dan yurtdışı uçak bileti satma yetkisi alan bazı firmalar, acentelere, giderek, "havayolu şirketleriyle özel anlaşma yaptıklarını; daha ucuza bilet aldıklarını, bu biletleri acentelerin satabileceğini" söylüyor. Kabul eden acenteler yüzde 25 ucuza bilet satışına başlıyor. Ancak kısa sürede dolandırıcılık girişimde bulunduğu iddia edilen "yetkili" firmanın oyunu ortaya çıkıyor. Ucuz bileti havayolu şirketleri kabul etmiyor, kandırılanlar paralarının iade edilmesini isteyince de ödedikleri parayı geri alamıyorlar, çünkü firma "zor duruma düştüğü" gerekçesiyle ödeme yapmıyor. Havayollarının üye olduğu BSP sistemi ödemeyi zamanında yapmayan firmaya yaptırım uygulayıp 'default" ediyor. Böylece sisteme göre zora düşmüş görünen firma amacına ulaşmış oluyor. 'Default'a düştüğünde bu işi yapmak için yatırdığı teminat yanıyor.

Ama bilet satışından çok daha fazlasını kazandığından bu kaybı göz alıyor.

Havayolu şirketleri de, önlerinde şatışların izlenebildiği BSP sistemi olmasına rağmen bu tip olayları farkedememeleri nedeniyle eleştiriliyor.

Dikkat çeken satışlar BSP sistemindeki verilere göre "default" olan Infiniti adlı acente, bir dönem önce 338.299 Euro satış yapmış. İzleyen dönemdeki satışları ise 1.196.665 Euro. Bir acentenin satışlarında böylesine büyük artış olup olamayacağı konusunda fikri alınan IATA Seyahat Acenteleri Derneği (ISAD) Başkam Selma Yılmaz "Bir banka ya da holdinge ait olmayan o çapta bir iş yapmayan herhangi bir IATA seyahat acentesinin tek başına bu kadar büyük ciro yapması mümkün değil" dedi.

Bu yolla yapılan satışlarla gerçekleşen vurgunun başta THY olmak üzere havayolu şirketlerine 2 milyon Euro'ya malolduğu belirtiliyor. Bilet satan seyahat acentelerinin "Default çetesi" olarak tanımladığı girişimlerden dolayı 16 acentenin çeşitli işlemlere maruz kaldığı belirtiliyor.

THY'nin olayı sonradan fark ederek seyahat acentelerine gönderdiği bir yazıda şu ifadeleri kullandığı belirtiliyor: "Son günlerde ortaklığımıza 'THY'nin bazı acenteler için özel indirimli ücret uyguladığı ve bunun bazı acenteler tarafından pazarlandığı, rezervasyon değişim hareketleri ve konsolidasyona yönelik biletleme' mahiyetinde şikayet ve duyumlar ulaşmıştır."

2 milyon Euro'luk bilet skandalı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000