15 Temmuz 2009, Çarşamba 08:07:00

10 milyon yolcu kapasiteli hat

Zaman Gazetesi yazarlarından Fikri Türkel, Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Toronto uçuşlarını kaleme aldı. İşte Türkel'in bugünkü köşe yazısı...
  • büyükelçimizin 1. vatanı abd olan ve hali hazırda abd de yaşayan din i bütün muhterem in sahibi olduğu nil akademisini ziyaret etmemesi zaman gazetesi yazarının ağrına gitmiş..niye ki?? thy yönetimi de nedense hep onları ve bölücüleri böyle yağlı ballı gezilere davet ediyor nedense??gazeteci açıklasın bakalım masrafları kim ödemiş veya genelolarak thy yönetimine soralım gezinin masrafları ne kadar tuttu ve kim karşıladı? davetli seçimi neye göre yapıldı?biz biliyoruz da bilmeyenleri de bilgilendirelim...
  • THY sitesi hala Toronto satislarina baslamadigi icin karsilastirma olanagi bulamadim. Ben Vancouver'da yasayan Kanadali Turklerdenim. Buradan genelde British Airways, Lufthansa ya da KLM ile Turkiye'ye ucuyoruz. Ya da bazen ABD aktarmali daha ucuz oluyor, oradan Delta ile Seattle cikisli uctugumuz oluyor. Simdi bu Toronto-Istanbul hatti biz Vancouverlilar icin digerlerinden daha ucuz olacak mi, bunu cok merak ediyorum. Vancouver - Toronto (Air Canada) Toronto - Istanbul (THY) bu hattin fiyatini BA, KLM ya da Lufthansa ile karsilastirmak icin sabirsizlaniyorum.
  • Toronto'ya yaz sezonunda yolcu bulunur.Peki kış sezonunda ne olacak? Toronto ucuşlarini özellikle Vancouver bağlantılı antlaşmalarının cok iyi yapılarak desteklenmesi gerekir.Çok iyi bir pazar araştırması yapılması gerekirdi.Toronto 'da okuyan Türk öğrenciler ve Oraya Göçmen olarak yerleşen Türklerden başka yolcu kapasiteleri araştırılmalıdır. Transit yolcular için, LosAngeles'a iyi bağlantilarında kurulmasi gerekir.

Uzun bir aradan sonra bir Türk bakan, Kanada'ya giriş yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, resmi davetli bir gezi olmasa da önemli bir adım attı. Hem THY'nin Kanada'ya yapacağı uçuşların önemini anlattı hem de bundan sonra iki ülke arasındaki ilişkileri hızlandıracak bir jest yaptı.
Kanada'ya 1993'ten beri bakan düzeyinde resmi gezi yapılmıyor. 2002 yılında Kemal Derviş'in geldiği biliniyor ama o da resmi bir gezi statüsünde değildi. Kürşad Tüzmen'in bakanlığı döneminde ziyaret etmek istediği ama Dışişleri diplomatlarının engellediği söyleniyor.

Dünyanın en önemli ekonomilerinden birine sahip ve 100 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı Kanada'ya doğrudan yolun açılması ve ilişkilerin başlamasının ekonomik yansımaları da olacak.

Bugün iki ülke arasındaki çifte vergilendirme anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Sırada Kanadalı büyük yatırımcıların Türkiye'ye davet edilmesi olacaktır.

THY'nin yeni vizyonu; dünyanın en uzak noktalarına erişmek. Sao Paulo'dan sonra Kanada'nın en büyük şehri Toronto'ya da uçmaya başladı. THY genel müdürü, önümüzdeki ay başı Sidney'e gidecek. O geziden sonra Avustralya uçuş tarihi de belli olacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul–Toronto hattının en az 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu söylüyor. Daha ilk seferde Hintli, İranlı, Iraklı pek çok yolcu talebiyle karşılaşmışlar. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ukrayna, Kafkaslar ve Asya bağlantılı uçuşlarla bu hattın yoğunluğunun kısa sürede yeni uçuşlar gerektireceği bekleniyor.

Halen haftada 3 gün uçulan Toronto'ya önümüzdeki yıl her gün uçuş yapılacak gibi görünüyor.

Aslında 1967 yılında Fransız ağırlıklı Kanadalıların yaşadığı Quebec eyaleti ile uçuş anlaşması imzalanmıştı. Hattın ekonomik değeri olmadığı gerekçesiyle THY, bunu uygulamaya geçirmedi. Yine iki yıl önce talepler karşısında Kanada-Montreal'e uçulabileceği açıklandı. Ama THY yönetimi olaya fizibilite açısından yaklaştı ve Toronto olmasını istedi.

Toronto Havalimanı, dünyanın en iyi havalimanlarından biri kabul ediliyor. 5 piste sahip ve halen yılda 25 milyon yolcu kapasitesine sahip. Amerika'nın kuzey eyaletleri ile diğer şehirlere de uçmak için ideal bir nokta. Dahası Kanada'daki en fazla Türk vatandaşı sayısı da yine burada yaşıyor.

Toronto'dan Amerika sınırı arabayla 1,5 saat tutuyor. Niagara Şelalesi, iki ülkenin arasındaki en hoş görsellerden biri. Toronto'ya geldikten sonra Niagara'yı da görüp Amerika tarafındaki şehir Buffalo'dan aktarma şansınız var. Dahası Toronto, daha gelişmiş bir havalimanı olduğu için New York eyaletinin kuzeyi bile Toronto'yu kullanabilecek.

Binali Yıldırım, şimdiye kadar THY'nin ilk uçuşlarından sadece dördüne katıldı. Onun yanı sıra 15 milletvekili de davetliler arasındaydı. Hatta DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman da yer alıyordu.

Kalabalık Türk heyeti, üç önemli ziyaret yaptı. Dünyanın en yüksek binalarından biri olan CN Tower'daki yemek bunlardan biriydi. İkincisi Niagara Şelalesi'nde eğlenceli saatler geçirdi.

Diğeri ise heyetin büyük kısmının katıldığı Nil Akademi ziyaretiydi.

Geçen hafta Hidayet Türkoğlu'na coşkulu bir karşılama yapan Nil Akademi'nin öğrencileri, benzeri bir uygulamayı THY'ye de yaptılar. Havalimanında pankart ve bayraklarla hazır bulundular. Bakan Yıldırım'ın başkanlığındaki milletvekilleri ve işadamları koleje ziyarette bulundular ve çok duygulu anlar yaşandı.

Ardından yapılan gala yemeği de bütün sivil toplum kuruluşlarını kapsayan bir havada gerçekleşti. Nil Akademi ziyaretine de katılmayan Ottawa büyükelçisi Rafet Akgünay, gala yemeğinde de tarafgir tavrını sürdürmeseydi muhteşem bir program diyebilecektim.

Ağustos başında Toronto'da Türk festivali var. Kanada'ya geleceklerin programını ona göre planlamasını tavsiye ederim.

Fikri TÜRKEL
ZAMAN

10 milyon yolcu kapasiteli hat

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
büyükelçimizin 1. vatanı abd olan ve hali hazırda abd de yaşayan din i bütün muhterem in sahibi olduğu nil akademisini ziyaret etmemesi zaman gazetesi yazarının ağrına gitmiş..niye ki?? thy yönetimi de nedense hep onları ve bölücüleri böyle yağlı ballı gezilere davet ediyor nedense??gazeteci açıklasın bakalım masrafları kim ödemiş veya genelolarak thy yönetimine soralım gezinin masrafları ne kadar tuttu ve kim karşıladı? davetli seçimi neye göre yapıldı?biz biliyoruz da bilmeyenleri de bilgilendirelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY sitesi hala Toronto satislarina baslamadigi icin karsilastirma olanagi bulamadim. Ben Vancouver'da yasayan Kanadali Turklerdenim. Buradan genelde British Airways, Lufthansa ya da KLM ile Turkiye'ye ucuyoruz. Ya da bazen ABD aktarmali daha ucuz oluyor, oradan Delta ile Seattle cikisli uctugumuz oluyor. Simdi bu Toronto-Istanbul hatti biz Vancouverlilar icin digerlerinden daha ucuz olacak mi, bunu cok merak ediyorum. Vancouver - Toronto (Air Canada) Toronto - Istanbul (THY) bu hattin fiyatini BA, KLM ya da Lufthansa ile karsilastirmak icin sabirsizlaniyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Toronto'ya yaz sezonunda yolcu bulunur.Peki kış sezonunda ne olacak? Toronto ucuşlarini özellikle Vancouver bağlantılı antlaşmalarının cok iyi yapılarak desteklenmesi gerekir.Çok iyi bir pazar araştırması yapılması gerekirdi.Toronto 'da okuyan Türk öğrenciler ve Oraya Göçmen olarak yerleşen Türklerden başka yolcu kapasiteleri araştırılmalıdır. Transit yolcular için, LosAngeles'a iyi bağlantilarında kurulmasi gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000