13 Ocak 2012, Cuma 07:50:11

YAMAÇ PARAŞÜTÜNE SINIRLAMA...

Son yıllarda cazibesi artan yamaç paraşütü uçuşları sırasında geçen yıl yaşanan 7 kazanın 3 ölümle sonuçlanması yetkilileri harekete geçirdi...
  • herşey iyi fakat amaç..? alkol kontrolü deniliyor, yani Ölüdeniz'de olan pilotlar sürekli alkollü uçuyor izlenimi var?? halbuki durum öyle değil!paraşütcülere danışılmadan bazı düzenlemeler yapılıyor ve risk ortamı oluşmaktadır. örneğin, kalkış alanına 2 adet duvar çekildi ve bu risklidir denildi, kaldırılmadı. bir kişi kalkışta bundan dolayı ölümlü kaza gaçirdi hemen duvar kaldırıldı,ne iş??tesis yapıldı, çay, su ve kahve artı cips harici birşey yok ve bunlar fahiş fiyata satılıyor.hava kötü olduğunda daha alçakta olan kalkış pistinden kalkış izni verilmiyor giriş parası alamadıkları için.dolaysı risk alınıyor. daha neler var...THK göstermelik iş yapıyor ve işin uzmanı da değil!!
  • Bu isin Turkiye'ye deki tek sorumlusu TURKIYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU DUR... Devletin, Genclik ve Spor Genel Mudurlugune bagli olan ve direk DEVLET OTORITESI olan bu kurum neden bu konuda gorev almaz ? THK bu ise icinde rant oldugu icin hemen atlayacaktir ancak THK da neticede FEDERASYONA BAGLI bir dernektir sadece, otorite degildir. AIRPORT HABERi bu konuda goreve davet ediyorum lutfen federasyon artik uyansin ve bu standartlari oturtsun bu konuda gorev yapsin.
Son yıllarda cazibesi artan yamaç paraşütü uçuşları sırasında geçen yıl yaşanan 7 kazanın 3 ölümle sonuçlanması yetkilileri harekete geçirdi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) öncülüğünde yapılan toplantıda, kazaların önüne geçmek için bir dizi önlem alındı. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise pilotların günlük uçuş sayısını sınırlandırılması oldu. Buna göre Babadağı'nda yapılan atlayışlar her pilot için günde 5 kezle sınırlandırıldı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde meydana gelen yamaç paraşütü kazalarını önlemek ve uçuş faaliyetlerini plan dahiline almak için çalışma başlatıldı. Babadağ Uçuş Yönergesi adıyla başlatılan çalışma ile Fethiye, en güvenli yamaç paraşütü üssü yapılacak.
 
THK Genel Merkezince organize edilen ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından kurulan Güç Birliği Şirketi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Yamaç Paraşütü Semineri' FTSO meclis salonunda yapıldı. Seminerde, uçuş faaliyetlerinin standartlarının belirlenerek, can ve mal kayıplarına yol açan üzücü kazaları önlemek, uçuş faaliyetlerinin plan dahilinde kontrollü olarak yürütülmesini sağlamak için oluşturulan Babadağ Uçuş Yönergesi'nde yapılması gereken değişiklik ve öneriler gündeme getirildi.
 
2011'DE 3'Ü ÖLÜMLÜ 7 PARAŞÜT KAZASI MEYDANA GELDİ
 
2011 yılının değerlendirmesi ve 2012 yılında yapılacak çalışmalar konusunda görüş alışverişinin sağlandığı toplantıda uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yapıldı.
 
THK Yamaç Paraşütü Öğretmen Pilotu Faruk Bozkurt, Ölüdeniz'de 11 yamaç paraşütü şirketi ile 118 ticari tandem pilotunun faaliyet gösterdiğini anlattı. Bozkurt, Babadağı'ndan yapılan uçuş sayısının 2010'a göre 3 bin artarak 57 bin uçuşun yapıldığını dile getirdi. Geçen yıl yaşanan 7 kazanın 6'sının tandem, birinin de bireysel uçuşta meydana geldiğini, bu kazalarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişide de kırıklı yaralanmalar yaşandığını aktardı.
 
KAZALAR FETHİYE TANITIMINI OLUMSUZ ETKİLİYOR
 
Toplantıda konuşan Fethiye Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli yamaç paraşütünün insan hayatının ön planda olduğu bir spor dalı olduğunu söyledi. İlçe tanıtımında önemli katkısı olan bu spor dalıyla ilgili yaşanabilecek en ufak bir kazanın ilçenin tanıtımına olumsuz etkilediğine dikkat çeken Karatekeli, şöyle konuştu: "Babadağ, Fethiye'nin en önemli değerlerinden birisi. Sadece ülkemizde değil, dünyada da hava sporlarının yapıldığı merkezlerden bir tanesi. Geldiğimiz günden bu yana önemli mesafeler kaydettik. Altyapı ve sektörün daha düzenli hale getirilmesi adına çaba harcadık. İlçemizin tanıtımında da önemli rol oynamaktadır. Fakat kazalar ve ölümlerle gündeme gelirseniz, o zaman tanıtım tersine döner. O zaman bir takım tedbirler alınması lazım. Yamaç paraşütü bir federasyon oldu ama içi boş. Herhangi bir mevzuatı ve uygulayıcısı yok."
 
PİLOTLARIN YABANCI DİL BİLMESİ GEREKECEK
 
Yamaç Paraşütü Kooperatifi Başkanı Cemal Övet, yamaç paraşütü pilotlarının standardizasyonu konusuna değindiği konuşmasında önemli bir noktaya dikkat çekti. Babadağ'da yıllardır kural olan tek şeyin kuralsızlık olduğunu belirten Cemal Övet, geçen yıl kooperatif olarak THK'ya yaptıkları başvuru sonrasında gidilen uygulamalarla belirli standartların getirildiğini söyledi. Övet, pilotlara verilecek İngilizce, ilk yardım, arama kurtarma, temel meteoroloji gibi kurslar için görüşmelerinin sürdüğünü, uçuş malzemelerinin bakımı ve depolanmasının şartları konusunda da deneyimli pilotlarla seminer verileceğini söyledi.
 
PİLOTLARIN GÜNLÜK UÇUŞ SAYISI 5 İLE SINIRLANDIRILIYOR
 
Babadağ Uçuş Yönergesi ile 2012 yılında alınması gereken tedbirler ile yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralandı:
 
"1800 metre pistin parke döşenmesi. 1800 metre pistine meteorolojik istasyonunun yerleştirilmesi. 1960 metre pistinde orman gözetleme kulesinin yerinin değiştirilerek pistin genişletilmesi. Pist sonlarına pilot ve yolcuları düşmekten koruyacak güvenlik ağlarının yerleştirilmesi. Alternatif pistlerin açılması, kalkış pistleri ve iniş alanlarına uyarı levhalarının yerleştirilmesi. Pilotların alkol muayenelerinin yapılması. Bir adet helikopter iniş sahası yapılması. Denizde bir adet sürat motoru bekletilmesi. Cezai yaptırımların hızlı ve sonuca ulaşacak şekilde düzenlenmesi. 1960 metre pistine 1700'deki gibi sosyal tesis benzeri dinlenme ve bekleme alanı yapılması. Babadağ yolunun daha güvenli ve verimli olacak şekilde düzenlenmesi, levha ve gerekli yerlere bariyer konması. Pilotların günlük uçuş sayısının 5 ile sınırlandırılması. Yukarıda bekleme süresinin 2 saat ile sınırlandırılması. Kalkış pistlerinde en az 3 kişilik bir kontrol ekibinin bulundurulması." (Zaman)
YAMAÇ PARAŞÜTÜNE SINIRLAMA...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
herşey iyi fakat amaç..? alkol kontrolü deniliyor, yani Ölüdeniz'de olan pilotlar sürekli alkollü uçuyor izlenimi var?? halbuki durum öyle değil!paraşütcülere danışılmadan bazı düzenlemeler yapılıyor ve risk ortamı oluşmaktadır. örneğin, kalkış alanına 2 adet duvar çekildi ve bu risklidir denildi, kaldırılmadı. bir kişi kalkışta bundan dolayı ölümlü kaza gaçirdi hemen duvar kaldırıldı,ne iş??tesis yapıldı, çay, su ve kahve artı cips harici birşey yok ve bunlar fahiş fiyata satılıyor.hava kötü olduğunda daha alçakta olan kalkış pistinden kalkış izni verilmiyor giriş parası alamadıkları için.dolaysı risk alınıyor. daha neler var...THK göstermelik iş yapıyor ve işin uzmanı da değil!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu isin Turkiye'ye deki tek sorumlusu TURKIYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU DUR... Devletin, Genclik ve Spor Genel Mudurlugune bagli olan ve direk DEVLET OTORITESI olan bu kurum neden bu konuda gorev almaz ? THK bu ise icinde rant oldugu icin hemen atlayacaktir ancak THK da neticede FEDERASYONA BAGLI bir dernektir sadece, otorite degildir. AIRPORT HABERi bu konuda goreve davet ediyorum lutfen federasyon artik uyansin ve bu standartlari oturtsun bu konuda gorev yapsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000