27 Haziran 2008, Cuma 06:46:44

Uçak ve helikopterler için havuz yapıldı

Yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangınlarına daha çabuk müdahale edilebilmesi için her yol deneniyor...

Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, orman yangınlarında uçak ve helikopterlerin rahat su alması için Ulualan Mevki, Ahmetler ve Halitağalar köylerine bin 800 tonluk havuz yaptı. İlçe Orman Müdürlüğü, karadan müdahale için de 84 kişilik yangın söndürme timi kurdu. Ayrıca Antalya'nın doğu bölgesinde olası orman yangınlarında havadan ilk müdahalenin Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 5 uçak ve bir helikopterle yapılacağı bildirildi. Yangın söndürme timi de ilçede olası yangınlara karşı her gün Türkbele Tepesi'nde şef Zeki Doğan kontrolünde tatbikat yapıyor. 

Manavgat Orman İşletme Müdürü Burhan Çavaş, ormanlık alanları 6 gözetleme kulesine kurdukları kamera sistemiyle 24 saat görüntü kontrol ettiklerini, tehlike anında 16 saniye içerisinde alarm sinyali verildiğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Türkbeni Tepesi'nde konuşlandırdığı bir helikopterin Manavgat, Taşağıl, İbradı, Akseki, Gündoğmuş Alanya ve Gazipaşa ilçelerinin ormanlık alanlarına havadan günlük keşif uçuşu yaptığını belirten Çavaş, Antalya'nın batı bölgesi yangınlarında toplanma merkezinin Finike ilçesi olduğunu ifade etti. Geçen yıl 8 Temmuz'da Bucakşıhlar köyünde çıkan orman yangınında yanan 527 hektar ormanlık alanın yeşillendirme çalışmasının tamamlandığını belirten Çavaş, yangın gözetleme kulelerinde ise 12 kişilik acil yangın alarm timlerinin görev yaptığını anlattı. Çavaş, "İlçemizde olası orman yangınlarına karşı tüm önlemleri aldık. Antalya'nın doğu bölgesi yangın kontrolü için kilit ilçe Manavgat. Uçak ve helikopterler yangın söndürmede sıkıntı çekmemesi için bin 800 tonluk havuz yaptık. Havanın nem oranı düşük ise ormancılar alarmdadır. Ormancı poyraz havadan tedirgin olur. Havanın çok nemli olması orman yangınlarına bir kalkandır. Orman içindeki kameralarımız havadaki duman ve sise hassas. Bazen uçuşlarda helikopterin dumanı fazla olursa hemen alarm veriyor. Uçak ve helikopter dışında 6 arasözü hazır bulunduruyoruz." diye konuştu.

Orman köylüsüne odunun dışında destek olmak için adaçayı, kekik, harnup(keçiboynuzu) ve defne üretimini teşvik ettiklerini belirten Çavaş, köylülere dağıtım için 30 bin çam fidesi yetiştirdiklerini ifade etti.

Olası orman yangınlarına karşı 84 kişilik yangın timinin teyakkuzda olduğunu ifade eden İlçe Orman Müdür Yardımcısı Hasan Öz, uçak pist alanının ise Ulualan Mevkii'nde olduğunu söyledi. Kamera görüntü denetimlerini gündüzleri kendisinin yaptığını belirten Öz, orman içindeki tehlikeli bir durumu 16 ile 25 saniye tespit ettiklerini söyledi. Orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler konusunda toplumsal birliktelik olması gerektiğini aktaran Öz, gelecek nesillere bırakılacak emanet konusunda her bireyi kendi organları korur gibi koruması gerektiğini söyledi.

Manavgat'tan her gün havalanarak 6 ilçe üstünde keşif uçuşu yaptıklarını ve şüpheli bir durum tespit ettiklerinde kule ile irtibata geçtiklerini ifade eden pilot Fikret Ülgen, helikopteriyle yangın söndürmede 2,5 ton su dökümü yaptıklarını kaydetti.

Uçak ve helikopterler için havuz yapıldı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000