03 Mayıs 2011, Salı 11:00:39

TÜRK HAVACILIĞININ ÇINARI 76 YAŞINDA

Türk Havacılığı'nın mihenk taşlarından biri olan Türkkuşu, 76 yaşında...
  • THK ve Türkkuşuna biraz daha asker almaya devam edilirse sivil insanlara hizmet vermesi beklenebilir mi acaba? Kaldı ki, çalışan sivil personelini bile yok etmeye ve sindirmeye çalışan emekli askerlerden oluşan bir yönetimle THK'da aksi bir durum beklenemez!!!
  • hergün işe değil evime gittiğimi hissederek çalıştığım emekliliğimde güzel anılarımı canlandırdığım türkkuşum çalışanlarınla nice yıllar türk gençliğine havacılığı sevdirmeni diliyorum
  • Başta Türkkuşu müdürü olmak üzere bazı askerlerin THK'dan el çekmesi havacılık konusundaki gelişmeleri hızlandıracak ve SHGM İLE OLAN İLİŞKİLERİ DÜZELTECEKTİR. Unutmayın THK ve Türkkuşu sivil bir kuruluştur. Sivillere hizmet verir. Bunun dışındaki anlayışlar kuruluş amacına aykırıdır.
  • ATATÜRK 'ün TÜRKKUŞU 'nu kurma amacına uygun, kurulduğu dönemdeki gelişme hızında sivil havacılığımıza ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda "alt yapı" hizmetlerini vermesi ve geliştirmesi dileğimizle nice nice yıllara TÜRKKUŞU ve onun vefakar, cefakar çalışanları. sevgilerimizle...

Bu, o yılların coşkusu içinde söylenen sadece bir çift güzel söz değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin önüne konulan bir hedef oldu. Bu amaçla 3 Mayıs 1935'de Türkkuşu kuruldu. Atatürk'ün yıllar boyu her gittiği yerde konuşmalar yaparak gençliğe vermek istediği havacılık aşkı, havacılık coşkusu, kısa sürede sonuca ulaştı ve gençler akın akın Türkkuşu'na koşmaya başladı. Kurum, Vatan göklerine aralarında Atatürk'ün manevi kızı ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in de bulunduğu, birçok değerli isim yetiştirdi.

Pespeşe açılan paraşüt, planör, motorlu uçuş ve model uçak okulları, 10 Temmuz 1936'da hizmete giren İnönü Planör Kampı, 1937'de açılan Etimesgut Motorlu Uçuş Kampı ve aynı yıl yapılan Ankara ve İzmir Paraşüt kuleleri, binlerce gencimizi biraraya getirdi. Havacılık öyle bir hızla gelişti ki, Türkkuşu Öğretmenlerinden pilot E.Âli Yıldız, 12 Haziran 1938 günü 14 saat 20 dakika süren bir planör uçuşuyla dünya rekoru kırdı. Öğrencisi Ziya Aydoğan isimli pilotumuz THK'nun İnönü Eğitim Merkezi'nden Kayseri'ye kadar, 466 Km.lik bir mesafeyi planörle uçtu.

THK'nin planör eğitimleri için gerekli olan planörler, Kurum'un Akköprü Atölyesi'nden sağlanıyordu. Bu atölyede 1940 yılına kadar yüzlerce planör üretimi, motor ve planör onarımları yapıldı. 1940 yılı sonlarında ise Akköprü'de sınırlı bir kadroyla çalışan atölye fabrika haline getirildi ve burada İngiliz Miles Magister eğitim uçaklarının seri montajına başlandı.

1939-1941 yılları arasında 2nci Dünya Savaşı öncesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın da isteğiyle Etimesgut Uçak Fabrikası kuruldu. 1944 yılında üretime başlayan ve çok geniş kapsamlı bir girişim olan Etimesgut Uçak Fabrikası'nda, Magister uçaklarının yanısıra, THK-1, 3, 4, 7, 9, 13 planörleri ile THK-2, 5 ve 10 tiplerinde eğitim, sağlık ve nakliye uçakları üretildi.

YAZININ TAMAMI VE FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

TÜRK HAVACILIĞININ ÇINARI 76 YAŞINDA

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
THK ve Türkkuşuna biraz daha asker almaya devam edilirse sivil insanlara hizmet vermesi beklenebilir mi acaba? Kaldı ki, çalışan sivil personelini bile yok etmeye ve sindirmeye çalışan emekli askerlerden oluşan bir yönetimle THK'da aksi bir durum beklenemez!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hergün işe değil evime gittiğimi hissederek çalıştığım emekliliğimde güzel anılarımı canlandırdığım türkkuşum çalışanlarınla nice yıllar türk gençliğine havacılığı sevdirmeni diliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Başta Türkkuşu müdürü olmak üzere bazı askerlerin THK'dan el çekmesi havacılık konusundaki gelişmeleri hızlandıracak ve SHGM İLE OLAN İLİŞKİLERİ DÜZELTECEKTİR. Unutmayın THK ve Türkkuşu sivil bir kuruluştur. Sivillere hizmet verir. Bunun dışındaki anlayışlar kuruluş amacına aykırıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ATATÜRK 'ün TÜRKKUŞU 'nu kurma amacına uygun, kurulduğu dönemdeki gelişme hızında sivil havacılığımıza ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda "alt yapı" hizmetlerini vermesi ve geliştirmesi dileğimizle nice nice yıllara TÜRKKUŞU ve onun vefakar, cefakar çalışanları. sevgilerimizle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000