02 Temmuz 2012, Pazartesi 08:22:09

TARİHE GÖKYÜZÜNDEN BAKIŞ...

Muğla’nın tarihi ve ören yerlerinin hava arşiv görüntü ve fotoğraflarının çekimi Muğla’nın tek havacılık kulübünün bulunduğu Gökova Adile Mermerci Çok Programlı Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından montajı yapılan radyo kumandalı model uçaklar tarafından çekilecek.
  • Yanlış anlaşılma var galiba. Can Hoca nin benim üzerimde emeği büyüktür. Ilk model ucak deneyimini kendisinden öğrendim. Teşekkürler.
  • Emrah Tezer'e sorun bakalım ilk eğitimini kimden almış, hocası kimmiş. Ben rumuz arkasına saklanmıyorum.
  • Sevgili Can Gokovali, Sana bu işi öğreten Emrah Tezer ve Hobby RC Formunu unutmussun coktan,Forumda adin da Gokovali idi..Merak edenler Bodrum Rc sayfalarini veya Hobby Rc Bodrum bolumunu incelesinler, Elindeki o modelle sen degil tarih'i burnunun ucunu cekemezsin,Emrah'tan yardim iste :)) Biraz da utan tabi,yemek yedigin tasi temiz tutmadigin icin..!

Okul Müdürü Muhammet Göktaş’ın 2010 yılında göreve başlamasının ardından okul bünyesinde kurulan Havacılık Kulübü, Türk Hava Kurumu’nun üyesi oldu. Öğrenciler aynı zamanda Şadan Gökovalı’nın oğlu ve THK sertifikalı Matematik öğretmeni Can Gökovalı tarafından haftada 6 saat model uçak kursuna katıldılar. Bu yıl 18 öğrenci yıl içinde çaylak uçak yapımını başarı ile tamamlayarak Türk Hava Kurumu’ndan model uçak kullanma sertifikası aldı.

“HEDEFLERİMİZ BÜYÜK”

Can Gökovalı, radyo kumandalı model uçak imalatını seri imalata çevirmek için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “İki yılda önemli çalışmalara imza attık. Öğrencilerimizin hevesli olması ve severek bu işe sarılmaları bizi daha da cesaretlendirdi. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türk Hava Kurumu’nun sağladığı imkânlar var. Bizim daha büyük hedeflerimiz var. Uluslararası bir kulüp olmak istiyoruz. Bize imkân sağlanması durumunda daha büyük, 4-5 saat havada kalabilen ve 30 kilometre çapında uçabilecek model uçaklar yapabiliriz” dedi.

“MUĞLA’NIN TARİH ENVANTERİNİ ÇEKECEĞİZ”

Can Gökovalı, babası Şadan Gökovalı’nın 1970’li yıllarda doktora tezi olan Muğla’nın tarihi ve ören yerlerinin havadan arşiv görüntülerini çekeceğini belirterek, “Muğla tarihi ve ören yerleri ile önemli bir merkez. Fakat bugüne kadar tüm arşiv çekimler yerden. Hava çekimi hiç yapılmamış. Ben babamın doktora tezindeki tüm tarihi ve ören yerlerinin görüntülü ve fotoğraflı hava arşivini çekeceğim. HD kalitesinde görüntü ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekme imkânımız var” dedi.

“ÖZEL SEKTÖRE HİZMET VEREBİLİRİZ”

Mevcut teknoloji ile özel sektöre de hizmet verebileceklerini açıklayan Gökovalı, hava çekimleri yapan firmaların büyük meblağlara hizmet verdiğini söyledi. Gökovalı, “Muğla’daki otel, tatil köyü ve büyük şirketler katalog ve tanıtım broşürleri için büyük ücretler tesislerinin havadan görüntü ve fotoğraf hizmeti alıyorlar. Biz okul olarak daha küçük meblağlar ile bu hizmeti verebiliriz. Sembolik bir ücret karşılığı okula yapılacak bağış ile özel sektöre de hizmet vermek istiyoruz. Ula Belediyesi kaçak yapılaşmaya karşı bizden radyo kumandalı model uçak talebinde bulundu. Bunun yanında Tokat Endüstri Meslek Lisesi ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

PLATFORM KURMAK İSTİYORLAR

Gökova Adile Mermerci Çok Programlı Lise Müdürü Muhammet Göktaş, 2010 yılında okula müdür olarak atandıktan sonra okul bünyesinde Havacılık Kulübü kurduklarını söyledi. Okul öğrencilerinin istekli olmasının kulüp kurmada etkili olduğunu söyleyen Göktaş, “Okulumuz bünyesinde bir atölye açtık. İki yıl içinde öğrencilerimizin sayısı arttı. Öğrencilere ilk olarak bir ay süren başlangıç eğitimi veriyoruz. Ardından A-1 ve A-2 serbest planör modelleri yapılıyor. Bu eğitimlerin ardından öğrencilerimiz kendi model uçağını üretiyor. Bilgisayarda simülatör eğitimiyle uçuş yapmanın püf noktalarını öğrenen öğrenci, daha sonra uçağın motorunu temin edip uçurabiliyor. Bu yıl 18 öğrencimiz Türk Hava Kurumu’ndan model uçak sertifikası almaya hak kazandı. Okulumuzdaki alan bize dar geliyor. Öncelikle uçuş ekipmanların bir arada olduğu bir platforma ihtiyacımız var. Bütçemiz platform almaya yetmiyor. Sayın valimizi ziyaret ettik ve çalışmalarımız hakkında bilgi verdik” dedi.

MODEL UÇAK YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEME

Radyo Kumanda vericisi, Radyo kumanda alıcısı, Servo, Elektrik Motoru, ESC (Elektronik Hız Kontrol) devresi, LiPo (Lityum Polimer) batarya, Kontrol telleri, yekeler, İniş takımı, Pervane, Şarj aleti.

TARİHE GÖKYÜZÜNDEN BAKIŞ...

Yorumlar

Emrah Tezer ~ 8 yıl önce
Yanlış anlaşılma var galiba. Can Hoca nin benim üzerimde emeği büyüktür. Ilk model ucak deneyimini kendisinden öğrendim. Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gokovali ~ 9 yıl önce
Emrah Tezer'e sorun bakalım ilk eğitimini kimden almış, hocası kimmiş. Ben rumuz arkasına saklanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Sevgili Can Gokovali, Sana bu işi öğreten Emrah Tezer ve Hobby RC Formunu unutmussun coktan,Forumda adin da Gokovali idi..Merak edenler Bodrum Rc sayfalarini veya Hobby Rc Bodrum bolumunu incelesinler, Elindeki o modelle sen degil tarih'i burnunun ucunu cekemezsin,Emrah'tan yardim iste :)) Biraz da utan tabi,yemek yedigin tasi temiz tutmadigin icin..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000