25 Ocak 2013, Cuma 17:28:59

TALPA'DAN YABANCI PİLOT AÇIKLAMASI

Son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen sivil havacılık sektörünün en önemli ihtiyaçlarından birinin nitelikli eleman konusu olduğu bilinmektedir.
  • konu yabanci pilotlarin ulkemizde olmasi, yazilanlar, yorumlar ise kendi icinde kiskanclik, kavga, cekememezlik! Devam edin boyle, yiyin birbirinizi. Elin adami gelsin parasini alip gitsin. Sizde seyredin. Tebrik ediyorum.
  • o zaman babadan torpilli kaptan bebeleri nasıl iş bulacaklar...işsiz güçsüz gezerken baba parasıyla git paralı ünüversiteye oradan koş paralı uçuş okuluna sonrada devrem bebesi gelsin devrem akrabası gelsin...ee sonuç lakça bir sivil havacılık
  • Uçuş okullarından mezun olmuş her kişiyi nitelikli, bilgili ve becerikli pilot zannetmeyin. Zira pilot olmayı hak etmeden, ticari kaygılar gözetilerek mezun edilmiş birçok kişi var. Asıl uçuş okullarına ciddi bir denetim getirilmelidir. Eğitimde kalite artırılmalıdır...
  • Türkiye'de pilot olmak için resmi olarak 1. derece akrabaları pilot olmayanların pilot olmasına yasak getirilsin, sorun kendiliğinden çözülür.
  • Bir de şu uçuş okullarından mezun olabilme kriterleri geliştirilse de her önüne gelen mezun olamasa.
  • 3-5 tane dandik pilot iş bulacak diye yabancı pilotlara sınırlama getirilir ise bunun yaratacağı emniyetsizliğin sorumluluğunu kim üstlenecek. Kendi kafanıza göre her denilene göre iş yaparsanız bu işlerin altından çıkılmaz.
  • SHGM , ülkemizde çalışan yabancı pilotlarla ilgili detaylı listeleri en kısa sürede açıklamalı..Biz de görelim, nereden gelmiş, uçuş eğitimini nerede almış, Tip eğitimini nerede almış, kaç saat uçmuş? Muz Cumhuriyeti mi burası yahu...İpini koparan gelip kokpite oturuyor..
  • Bu işletmeler, bilgi ve becerisi ile pilot olmayı hak etmeyenleri işe almak zorunda mı?
  • Talpa bu işin peşini bırakmamalı..Öyle, sadece bildiri yayınlamakla olmaz bu işler..Takip etmek , kovalamak gerek...Level 1'i geçtiniz, Level 2' de ne yapacaksınız bakalım? Level 6'ya kadar yolu var !
  • Herşeyden önce genel havacılık sorunlarının çözülmesi ve genel havacılığın gelişmesi tek çözümdür. Ancak o zaman 200 saatle PİLOT olan acemiler piyasada genel havacılıkta uçar 1500-2000 saatleri olunca bakın havayolları nasıl işe alıyor hepsini. Bütün dünyada böyle oluyor bu iş ama herşeyde olduğu gibi havacılığımızda tersten gelişiyor. Havayollarının tecrübeli pilota ihtiyacı var 200 saat uçuşlu pilota değil. gelen yabanciların hepsi asgari 500 saat uçuşlu çünkü ülkelerinde genel havacılık var. Bizim acemiler nerede tecrübe yapacak ? Bırak herşeyi gereksiz şeylerle uğraşmayı ve sadece genel havacılığı geliştirin.

İŞTE TALPA'NIN AÇIKLAMASI

Son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen sivil havacılık sektörünün en önemli ihtiyaçlarından birinin nitelikli eleman konusu olduğu bilinmektedir.

Bu çerçevede yeni kurulan şirketler, uçak filolarındaki artışlara paralel olarak pilot ihtiyacı da belirgin hale gelmiş ve pilot yetiştirmek üzere yeni uçuş okulları ve eğitim organizasyonları sisteme dahil olmuştur.

Bugün Türk Sivil Havacılığı pilot ihtiyacını Türk Silahlı Kuvvetleri, Sivil Havacılık Yüksek Okulları, Türk Hava Kurumu ve Uçuş Okullarından karşılamaktadır. 2013 itibarı ile her yıl sisteme 450 pilotun katılması gerekmekte, 2023 yılında ise bu rakamın 750’ye çıkacağı ve sektörde 10.000 pilotun görev yapacağı öngörülmektedir.

Bugün ülkemizdeki havayolu şirketleri ve hava taksi işletmelerinde 650’si yabancı, 4000 civarında pilot istihdam edilmektedir.
Sivil Havacılık sektörünün uluslararası bir nitelik taşıması nedeniyle rekabetin yanısıra işbirliğine de açık olduğu  gerçeğinden hareketle yabancı pilotların ülkemizde çalışmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Bu çerçevede bugün ülkemizde, ABD’den İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya, Yunanistan’dan İran’a, Japonya’dan Hindistan’a, Kore’den Mauritius’a kadar yaklaşık 50 ülkeden pilot görev yapmaktadır.

Hiç kuşkusuz, Mütekabiliyet ilkesi gereği yabancı pilotların ülkemizde istihdamına karşılık Türk pilotlarının da diğer ülkelerde kolaylıkla  çalışma olanağı bulabilmeleri beklenmekte ise de, maalesef eğitim ve niteliklerine uygun olmayan bir şekilde ağır şartlarla karşılaştıkları görülmektedir.

Üyesi olduğumuz IFALPA (Uluslararası Havayolu Pilotları Federasyonu) benzeri mesleki örgütlenmenin gerektirdiği  dayanışma, yardımlaşma ve işbirliği çerçevesinde, ülkemizde yabancı pilot istihdamına karşı katı bir tutum sergilemenin mümkün olamayacağı kabul edilmekle beraber konunun ülkemiz gerçekleri ve sektörümüzün yapısal sorunları ile birlikte değerlendirilmesinde fayda görülmektedir.

Sivil havacılığımızın gelişme ve büyümesine paralel  olarak sektörün ihtiyaçlarına göre organize olmak suretiyle havacılığımıza nitelikli insan gücü yetiştirmeye daha  fazla ağırlık verilmekte ve çok sayıda gencimiz pilotaj eğitimi veren kuruluşlarda eğitilerek sektöre kazandırılmaktadır. Parasal açıdan bakıldığında da, ülkemizde bu alana ciddi seviyelerde yatırım yapıldığı görülmekte, yetişmiş insan kaynağımızın sisteme bir an önce dahil edilmesi zorunluluk ve ivedilik arz etmektedir.

Ancak üzülerek ifade etmek gerekir ki, birçok yabancı pilot ülkemizde istihdam edilirken, 192’si İşkur’a kayıtlı 500 civarında ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı) sahibi pilotumuz çalışma olanağı bulamamaktadır. Bu gerçekler, hem ülke kaynaklarının israfı, hem sektörün eğitim ayağının zayıflaması anlamına gelmekte, hem de sivil havacılığımızın geleceği olan gençlerimizin meslek tercihlerini etkileyerek her bakımdan olumsuz bir tabloya işaret etmektedir.

Bu bilgiler ışığında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan ve “yabancı II. Pilot sayısının her havayolundaki  pilot mevcudunun önce % 25’i ile, 31.12.2013 tarihine kadar da % 10’u ile sınırlandırılması” kararını , başlangıç için önemli bulduğumuzu belirtiyor  ve destekliyoruz.

Bugünkü tabloya dikkat çekmekle beraber asıl kaygı duyulması gerekenin, sivil havacılığımızın geleceği olduğu düşüncesindeyiz. Aylarca eğitim görerek, emek ve para vererek bir meslek sahibi olmayı düşünen gençlerin sektörde iş  bulamamaları gerçeği, arızi ve dönemsel olmaktan çıkıp kronik bir nitelik kazanırsa, mesleğe yönelen gençlerin sayısının giderek azalacağından ve önümüzdeki yıllarda pilot ihtiyacımızı ülkemiz kaynaklarından karşılama olanağını kaybedeceğimizden ve kokpitin tamamen yabancı pilotların kontrolüne geçeceğinden ciddi  biçimde kaygı duymaktayız. Hiç kuşkusuz böyle bir tablo, hızla büyüyen sivil havacılığımızı dışa bağımlı hale getirecek ve sektörün gelişimine de engel oluşturacaktır.

Ülkemizde altyapı anlamında önemli bir sektör haline gelen Uçuş eğitimi konusundaki yatırımların kalitesinin daha da artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, yarım yüzyılı geçen deneyim, bilgi ve birikimimiz ile, kabul etmeleri halinde söz konusu eğitim kurumlarını fahri olarak inceleme ve değerlendirmeye tabi tutmayı ve tavsiyelerimizi pilot adayları ile paylaşmayı düşünüyoruz..

Bu düşüncelerle, operasyonel zorunluluklar, uluslararası işbirliği ve yardımlaşma hassasiyetleri ile mütekabiliyet ilkesi de dikkate alınarak yabancı pilot istihdamının tedricen azaltılması, sadece profesyonel düşünce ile birkaç yıllığına ülkemize gelerek mesleklerini icra eden yabancı pilotlar yerine uzun uçuculuk yaşamlarını, bilgi, birikim ve deneyimlerini  sürekli olarak sivil havacılığımızın hizmetine sadakatle sunacağından kuşkumuz olmayan iyi yetişmiş ve nitelikli ancak işsiz pilotlarımızın tercih edilmesinin sektörümüze yapılacak en büyük katkılardan biri olacağını düşünüyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile tüm Sivil Havacılık İşletmelerini, soruna hassasiyetle yaklaşmaya ve sivil havacılığımızın geleceği için şimdiden önlem almaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TÜRKİYE HAVAYOLU PİLOTLARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

TALPA'DAN YABANCI PİLOT AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (118)

yabanci ~ 11 yıl önce
konu yabanci pilotlarin ulkemizde olmasi, yazilanlar, yorumlar ise kendi icinde kiskanclik, kavga, cekememezlik! Devam edin boyle, yiyin birbirinizi. Elin adami gelsin parasini alip gitsin. Sizde seyredin. Tebrik ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kire ~ 11 yıl önce
o zaman babadan torpilli kaptan bebeleri nasıl iş bulacaklar...işsiz güçsüz gezerken baba parasıyla git paralı ünüversiteye oradan koş paralı uçuş okuluna sonrada devrem bebesi gelsin devrem akrabası gelsin...ee sonuç lakça bir sivil havacılık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaliteli Pilot ~ 11 yıl önce
Uçuş okullarından mezun olmuş her kişiyi nitelikli, bilgili ve becerikli pilot zannetmeyin. Zira pilot olmayı hak etmeden, ticari kaygılar gözetilerek mezun edilmiş birçok kişi var. Asıl uçuş okullarına ciddi bir denetim getirilmelidir. Eğitimde kalite artırılmalıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
shgm ~ 11 yıl önce
Isini denetlemelerini iyi yapmiyor diyorsun yani.
CİDDEN ~ 11 yıl önce
Türkiye'de pilot olmak için resmi olarak 1. derece akrabaları pilot olmayanların pilot olmasına yasak getirilsin, sorun kendiliğinden çözülür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru Tespit ~ 11 yıl önce
Katılıyorum ama o zaman işsiz güçsüz bebelere iş nasıl bulunacak?
19:21 ~ 11 yıl önce
Babadan ogula sistemini mi destekliyorsun neo osmanli?
Pilot Kalitesi ~ 11 yıl önce
Bir de şu uçuş okullarından mezun olabilme kriterleri geliştirilse de her önüne gelen mezun olamasa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merak etme ~ 11 yıl önce
herkes mezun olmuyor mesela ben bırakanlardanım.ama parasızlıktan , başarısızlıktan değil...
Para ~ 11 yıl önce
Biz de para ile mezun olanlardan bahsediyoruz, alın teri ile hak edenlere lafımız yok...
Kafanıza göre iş ~ 11 yıl önce
3-5 tane dandik pilot iş bulacak diye yabancı pilotlara sınırlama getirilir ise bunun yaratacağı emniyetsizliğin sorumluluğunu kim üstlenecek. Kendi kafanıza göre her denilene göre iş yaparsanız bu işlerin altından çıkılmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
plt ~ 11 yıl önce
sanki yabancılar cok kalıtelı :))))))))))
13:21 ~ 11 yıl önce
Yabancilarin fazlaliklari var oyle deme alayi sunnetsiz.
Şeffaf SHGM ~ 11 yıl önce
SHGM , ülkemizde çalışan yabancı pilotlarla ilgili detaylı listeleri en kısa sürede açıklamalı..Biz de görelim, nereden gelmiş, uçuş eğitimini nerede almış, Tip eğitimini nerede almış, kaç saat uçmuş? Muz Cumhuriyeti mi burası yahu...İpini koparan gelip kokpite oturuyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 11 yıl önce
Bu işletmeler, bilgi ve becerisi ile pilot olmayı hak etmeyenleri işe almak zorunda mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
senin gibi yani.
pilota cevap ~ 11 yıl önce
Nerden biliyorsun uçtunmu bu arkadaşlarlada bilgisiz beceriksiz diyorsun nereden biliyorsun gördünmü gözünle yaşadınmı ya azcık bu iş için çırpınan insanlara saygınız olsun yav demediğinizi bırakmadınız yorumlara bakınca anlaşılıyor,o zaman bu arkadaşlar şimdiden fişlendi demektir yani fişlediniz demektir siz bence pilot kelimesini bile ağzınıza almayınız lütfen
Madem öyle ~ 11 yıl önce
THY'nin alım süreçlerine neden katılmadınız? Bilgi ve becerinizi gösterenler rahatça girebiliyor...
09:50 ~ 11 yıl önce
Bak arkadaşım iki de bir Torpil Hava yolları'na neden başvurmadınız diye yazıp diyorsun adı üstünde TORPİL HAVA YOLLARI ve uluslararası tüm havacılık forumlarında adı aynen bu şekilde geçmekte.Başvuran yıllardır kabin amiri uçmuş bayan arkadaşım aynen şunu söyledi:"Kabin Eğitim Md.lüne hayatında kabin amirliği yapmamış kabin memurları, kabin eğitmeni olarak alındı."Bunun özel şirketlerde olmasına imkan yok.Zaten SHGM'de kağıt üzerinde karşılığı da yok.Ama SHGM de ellerinde olunca bademlerin, bu ülkede artık her şey oluyor.Sen daha neden bahsediyorsun?Valla şu 3 günlük ömrümde, THY ile canımı hiç sıkamam.
Torpil ~ 11 yıl önce
Ben THY'de tüm süreçleri geçtim, torpilim falan da yok, işe giremeyen başlıyor kuruma çamur atmaya, olay bu kadar basit...
16:00 ~ 11 yıl önce
istisnalar genel kaideyi bozmaz yandaş.elin yabancı pilotları ingilizce forumlarda "thy=torpil hava yolları" diye yazıyorlar.bunlar sizin thy'de çalıştırdığınız yabancı pilotlar , üstelik bir tane de değiller...sen daha yeni girmişsin , yakında öğrenirsin kimin,nasıl, hangi pozisyonda alındığını...
;) ~ 11 yıl önce
Madem öyle 28 Ocak 2013, Pazartesi 09:50:31 Ben zaten THY'deyim 4 yıldırda uçuyorum daha işe başlamadan kılıç kalkan oyununa başlamışsın burda amaç destek olmak yabancılarlada uçtum bizden iyi değiller kısaca saatli bomba hepsi onun için rahat ol sen kimin ne olduğunu bilmeden bana cevap yazacağına arkadaşlarına destek ol,işe girmekle bitmiyor herşey konuyu idrakta zorlanıyorsun bu aşikar iyi etüd et manuelleri işin zor senin.
Level ~ 11 yıl önce
Talpa bu işin peşini bırakmamalı..Öyle, sadece bildiri yayınlamakla olmaz bu işler..Takip etmek , kovalamak gerek...Level 1'i geçtiniz, Level 2' de ne yapacaksınız bakalım? Level 6'ya kadar yolu var !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
G.Over insert Pilot ~ 11 yıl önce
Amman dikkat..Rehavete kapılıp beklerken "Game over" yazısı çıkmasın da !
Tek Çözüm ~ 11 yıl önce
Herşeyden önce genel havacılık sorunlarının çözülmesi ve genel havacılığın gelişmesi tek çözümdür. Ancak o zaman 200 saatle PİLOT olan acemiler piyasada genel havacılıkta uçar 1500-2000 saatleri olunca bakın havayolları nasıl işe alıyor hepsini. Bütün dünyada böyle oluyor bu iş ama herşeyde olduğu gibi havacılığımızda tersten gelişiyor. Havayollarının tecrübeli pilota ihtiyacı var 200 saat uçuşlu pilota değil. gelen yabanciların hepsi asgari 500 saat uçuşlu çünkü ülkelerinde genel havacılık var. Bizim acemiler nerede tecrübe yapacak ? Bırak herşeyi gereksiz şeylerle uğraşmayı ve sadece genel havacılığı geliştirin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emin misin... ~ 11 yıl önce
Bence sen bu düşüncelerinle bu ülkede harcanıyorsun yazık sana senin ve senin gibileri bu ülkede anlamazlar.Yaa düşünceye bak genel havacılık gelişmesi diye sen söyle sanki kimse bilmiyor ama düşünme sen yakıtın kaç para olduğunu her yönden USA bağlı en ufak teknik durumda bile muhtaç olduğunda dövizle verdiğin mücadele sınırların her yönden kuşatılmış iken yarın sanki hayatın işin garanti var gibi bu kadar tek kalem de çözüm buldum diyorsun yaa.. esas sen hangi ülkeden hangi koşularda yaşadığında bertarafsın yazık çok yazık tehlike bu kadar yakınken hala ülkenin genç insanlarına sunduğun öneri ve seninde bu ülkenin kötüye gitmesi için düşmanlarla aynı kaptan su içtiğini görmek ne yazık ki havacılığımızı bile yakında ne durumlara düşeceğinin göstergesi senin gibi düşünenler ortaya çıktığında şunu unutmayın bir gün o yabancılar sizleri müsait olan her anda sizleri yardan aşağıya atacak son söz bu ülkenin insanlarına gençlerine sahip çıkın bizim başka çözümümüz yok...
Çözüm değil ~ 11 yıl önce
Gelen yabancıların 500 sat ve üzerinde olmadığını herkes biliyor be kardeşim neyi savunuyorsun,adam 200 saatde bizim çocuklar gibi mezun elinde çanta bir elinde kimlik markete gider gibi memlekete geliyor satılık koltuk varya saat satın alıyor ne 500 saaatinden bahsediyorsun ahanda onur yapıyor işte 250 eurodan saatini satıyor abicim 500 saat 15.000 euro para eder nerde bulursun böyle kaymak yok genel havacılık yok bilmem ne iyi onlar 200 saatle gelsinler biz genel havacılık yapalım ölme eşşeğim ölme meselesi nerden buluyorsunuz bu fikirleri adam ticari pilot lisansını almış tip almış üzerine al eğit, kardeşim neden illa koltuk satıcam diye kendi insanını kötülersin,kendi yağımızda ne zaman kavrulmayı öğreneceğiz,kendi bebelerineze gelince sıra hooop line garibanlara sıra gelince yok genel havacılık,yok acemiler,tecrübeleri yok ulan al eğit tecrübesi olsun elinden tut kazansın sende bir insan kazan sen fazla konuşma senin fikirlerine kimsenin ihtiyacı odunu hep kendinize yontun devam.
aynen doğru ~ 11 yıl önce
aaa olur mu öyle elinden tut adam yetiştir,ülkeye kazandır dostum güzel söylemişsin ama bunlar ve bunun gibilerin bu ülkeye ne faydası olmuş dönün bakın geçmişlerine daha dün nereden geldiklerini unutmuşlar bu ülkenin insanına gençine niye el versin eğer verirse onlara vatan haini derler sende mi bunu yaptın abi diye devreleri sende mi halkın yanında oldun sonrada avcı atar misali bunun gibiler derki..siz rahat rahat uyuyun diye bizler neler neler yaptık Türkiye de biliyormusunuz diye..birde üstüne azar işitirseniz sonrada bu bizim hakkımız nerden sizin hakkınız oluyormuş tabbiki bizim kızımız ve oğlumuz doğal mirastır bu halkta kim oluyormuş bir gün olacak halkın arasına inecekler ama öyle alınları açık değil şapka ve siyah gözlük ile etrafımızda gördükçe biz utanıyoruz neden bu kadar kötülük ne oldu şimdi benle beraber aynı kasiyer sırasında orda da dese yaa ben kaptanım ben şuyum ben buyumm ama iste bunların sesi bu kadar ülke için değil kendileri için sömürün bakalım nereye kadar

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000