30 Eylül 2012, Pazar 11:29:04

"SINAVI BAĞIMSIZ BİR KURUM DA YAPABİLİR"

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu, Yükseköğretim Kurulu'nun (Yök), sivil havacılık okullarının pilotaj bölümlerine öğrenci alımında "özel yetenek sınavı" koşulunu kaldırdığını belirterek, adayların matematik ve fizik bilgisiyle hafızasının kuvvetli, sağlık durumunun uçuşa elverişli ve pilot olmaya uygun yeteneklere sahip olmasını beklediklerini bildirdi.
  • lise 2. sınıf öğrencisiyim. Bayanım ve okulum bir anadolu lisesi. Şimdi bayanlar için üniversite kontejyanları neden bu kadar düşük? Türkiyede neden sadece bir üniversite ücretsiz pilotaj eğitimini veriyor diğerleri burslu, ücretli? Ve bir bayan olarak normal bir anadolu lisesinden mezun olduktan sonra pilot olmak için neler yapmalıyım?
  • EN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN EN İYİ İHTİMALLE YEDEK 1 İNCİ SIRADA KALDIĞI PİLOTAJ SEÇMELERİNDE HANİ TORPİL YOKTU.TORPİLİN ADI MAALESEF BU YETENEK SINAVI VE PSİKOLOG KARŞISINDA YAPILAN SÖZLÜ MÜLAKAT.KUŞAK ÇATIŞMASININ BİLE YAŞANAMAYACAK KADAR YAŞ FARKININ OLDUĞU 50 YAŞINI GEÇMİŞ BULUNMAZ HİNT KUMAŞI YAPTIĞINIZ MÜTHİŞ ADAM (KİM OLDUĞUNU İYİ BİLİYORSUNUZ O BEYFENDİNİN) VE 20 YAŞINA GELMEMİŞ SÜPER BEYİNLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİĞİNİZDE YAZDIĞI DİP NOT BU ÇOCUKLARIN YEDEKTE KALMASINA NEDEN OLMUYORMU?BUNLARDA ADAMINIZ OLACAK İLLA.PEKİ NEDEN KÜRTLERE AYRIMCILIK YAPIYORSUNUZ DİYORSUNUZ.BU YAPILAN NEYİN AYRIŞTIRMASIDIR..MİTOZ BÖLÜNME GİBİ OLACAĞIZ YAKINDA.HEP ARKASI OLMAYAN,TORPİLİ BULUNMAYAN SÜPER YETENEKLİ ÇOCUKLARIMIZ PİLOT OLMA HEVESİNİ TEKEL HALİNE GELMİŞ BU OKULDA YERİNE GETİREMEYECEKSE NERDE GETİRECEKLER.BU YAZIMA CEVAP VERİN BENDE YEDEKLERİN İSİMLERİNİ YAZAYIM.SİZDE MEZUN ETTİKLERİNİZİN AİLERİ NE İŞ YAPAR ONLARI YAZIN.BÜYÜKERŞENDEN SONRA BU ÜNİVERSİTE ÇOK DEĞİŞTİ.SINAV PARALARINA YAZIK.
  • Yahu pilotaj tam burslu bölümünde bile hem ciddi miktarda uçuş ücreti istiyorsunuz hem de tam burslu diyorsunuz bu ne çelişkidir böyle!? Türkiye'nin en zengin adamının üniversitesi yüksek puanlarla hak ederek tam burslu yerleşen çok az adayın parasına mı kaldı, Anadolu ve THK Üniversitelerini bu konuda örnek alsalar çok iyi olur bence
  • Tabi biraz önce yazdıklarım lys de derece yaparak çok iyi puanlarla tam burslu olarak yerleşen hem psikolojik hem de fizyolojik olarak tam sağlıklı her türlü takdire şayan adaylar için geçerli, yoksa çok düşük puanlarla aile parasıyla yerleşen adaylar her zaman tartışılabilir, zaten ilerde fire verecek olan da sorun yaşayacak olan da bu şekilde yerleşen adaylardır ( istisnalar hariç tabi) Ama sonuçta ister paralı ister tam burslu olsun temel pilotaj eğitimden başlayarak ta havayolunda görev alana kadar tüm sıkıntılı süreçleri en iyi şekilde geçen adaylar her şekilde bu işi hak eder, hak ettiği yere de gelir zaten Vesselam...
  • Bakıyorum da bilen bilmeyen birçok kişi iyi bir analiz yapmadan rastgele yorumlar yapmış İlk önce şunu söyleyeyim, eğer bir kişi havacılık tutkunu ise fizyolojik ve psikolojik olarak aday kendini çok iyi hissediyorsa ve sağlık yönünden de kusursuz ise herhangi bir ön eleme mülakat gibi aşamalar olmadan da pekala seçilebilir, hem de hiçbir şaibeye fırsat vermeden en adil bir şekilde en ideal pilot adayları seçilebilir. Eğer adayın herhangi önemli bir sorunu varsa okulu bitiremez zaten, o kadar zorlu sınavları ve aşamaları geçmeleri gerekecek, ayrıca havayolları da bir dizi çok zorlu sınavlardan geçiriyor, sonuçta yüzlerce insanın canı ve yüzlerce milyon dolarlık uçaklar en iyi şekilde yetişmiş pilotlara emanet edilmek zorunda, aksi takdirde havayolu şirketleri bindiği dalı kesmiş olur Yine de tabi eğitim esnasında fireler olabilir ama havacılıkla çok alakalı olup yukarıdaki özelliklere haiz olan ve bu işi çok da bilinçli olarak seçenler arasından çok da fire olacağını hiç sanmam
  • Değerli dostlar, OSS bu konu ile ilgili mezun pilotlara iş verecek olan sektör temsilcileri ile görüşse daha iyi olmaz mıydı?
  • Ozyegin Universitesi pilot egitimi programina merkezi yerlestirme ile ogrenci alinmasina itiraz etti. Tum dunyada pilotaj egitiminde ciddi bir fire orani oldugu bilinirken, bu fireyi azaltabilecek bir testi yapmadan ogrenciyi bu kadar uzun ve pahali bir egitime yerlestirmek kaynak israfina yol acacak bir davranis. Yani biz "oyle de olur boyle de" demiyoruz; merkezi yerlestirme ile olmamasi gerektigini soyluyoruz. Zaten bu isi TR'de baslatan okul olan Anadolu U da yillarca boyle yapti. (Not: Biz testi bagimsiz bir kurum olan MollyMawk'a yaptiracaktik--kendimiz yapmayacaktik. Butun planlari onceden yapmis oldugumuz icin testi deneme amacli olarak yaptik. Sonuclar cok ilginc cikti.)
  • ILK SENE BARAJ OSS:120 PUAN DI... BIRCOK KISI GIREMEDI IKINCI SENE: 105 PUAN A DUSURDULER... 5-6 DOGRU SORU YAPMAK YETERLI IDI HERHALDE... IKINCI DONEM EN VERIMLI...! DONEMDIR...
  • okul uçuşta başarılı olamayanları ne yapıyordu...? az puan genel yetenekle girilen bir yerde; yeteneksiz oldugu ıcın elenenleri... daha yuksek puanla girilen bolumlere kaydırıyormuydu?
  • Potluk insan ustu birsey degil ama pilotluk yapmayan insanlarin pilotlugu bilirmis gibi konusmalari futbol maci izleme firsati bulan birisinin ben ronaldoyum demesi gibi birsey kaldiki kokpit ortaminin k sinden haberleri yok ,, pilotluk yetenek ve zekanin optimum dengesini yakalamis insanlarin cok daha rahatca be emniyetli sekilde yaptigi bir olaydir ,, ne cok yetenekli ne de cok zeki olman istenir ,,ayrica kadrolasma muhabbeti de buralara kadar baslamis , nedeni sadece budur .

Prof. Dr. Kavsaoğlu,  Yök tarafından alınan karar doğrultusunda sivil havacılık okullarındaki pilotaj bölümlerine öğrenci kabulünün, özel yetenek sınavı yapılmadan gerçekleştirilmesinin sağladığını söyledi.

Yeni uygulama çerçevesinde öğrencileri, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) matematik-fen puanına göre seçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Kavsaoğlu, şöyle konuştu:


"Adayın sağlık durumunun, pilotaja uygun olması gerekir. Öğrencilerimizi matematik-fen puanıyla seçerken ayrıca tam teşekküllü bir hastaneden rapor istedik. Sağlık raporu, yetkili herhangi bir hastaneden alınabilir. Bu rapor koşulunu koymamız, riskleri önemli ölçüde azalttı. Yetenek testlerinin yapılması da iyi olur. Önümüzdeki yıl sağlık raporuna ek olarak yetenek testi yapılmasını da arzu ediyoruz. Ayrıca, pilot seçiminde uygulanan psiko-motor testleri gibi testlerin yetkili bir kurum tarafından yapılarak belgelenmesi yetecektir. Bu testleri okulların yapması gerekmiyor."

"Yetenek sınavını bağımsız bir kurum da yapabilir"

Prof. Dr. Kavsaoğlu, pilot adaylarında aradıkları bazı özellikler bulunduğuna dikkati çekti.

"Adaylardan matematik ve fizik bilgisinin, hafızasının kuvvetli, sağlık durumunun uçuşa elverişli olmasını ve pilot olmaya uygun yeteneklere haiz olmasını bekliyoruz" diyen Prof. Dr. Kavsaoğlu, öğrenci seçiminde üniversiteler arasında standardizasyon sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Kavsaoğlu, Türk Hava Kurumu (Thk) Üniversitesi'nin yetenek sınavı yapmadan LYS sonucuna göre öğrenci aldığı için kendilerinin de bu şekilde yapmasının uygun görüldüğü bilgisini vererek, "Bu sınavla pilotaj bölümüne öğrenci alınmasında sakınca yok. Ancak yetenek sınavını biz yapmasak bile bağımsız bir kurum yapabilir. O yetenek sınavının belgesinin öğrenci tarafından bize getirilmesi uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

"SINAVI BAĞIMSIZ BİR KURUM DA YAPABİLİR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

kadınıpilot ~ 8 yıl önce
lise 2. sınıf öğrencisiyim. Bayanım ve okulum bir anadolu lisesi. Şimdi bayanlar için üniversite kontejyanları neden bu kadar düşük? Türkiyede neden sadece bir üniversite ücretsiz pilotaj eğitimini veriyor diğerleri burslu, ücretli? Ve bir bayan olarak normal bir anadolu lisesinden mezun olduktan sonra pilot olmak için neler yapmalıyım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HANİ TORPİL YOKTU? ~ 11 yıl önce
EN YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN EN İYİ İHTİMALLE YEDEK 1 İNCİ SIRADA KALDIĞI PİLOTAJ SEÇMELERİNDE HANİ TORPİL YOKTU.TORPİLİN ADI MAALESEF BU YETENEK SINAVI VE PSİKOLOG KARŞISINDA YAPILAN SÖZLÜ MÜLAKAT.KUŞAK ÇATIŞMASININ BİLE YAŞANAMAYACAK KADAR YAŞ FARKININ OLDUĞU 50 YAŞINI GEÇMİŞ BULUNMAZ HİNT KUMAŞI YAPTIĞINIZ MÜTHİŞ ADAM (KİM OLDUĞUNU İYİ BİLİYORSUNUZ O BEYFENDİNİN) VE 20 YAŞINA GELMEMİŞ SÜPER BEYİNLERİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİĞİNİZDE YAZDIĞI DİP NOT BU ÇOCUKLARIN YEDEKTE KALMASINA NEDEN OLMUYORMU?BUNLARDA ADAMINIZ OLACAK İLLA.PEKİ NEDEN KÜRTLERE AYRIMCILIK YAPIYORSUNUZ DİYORSUNUZ.BU YAPILAN NEYİN AYRIŞTIRMASIDIR..MİTOZ BÖLÜNME GİBİ OLACAĞIZ YAKINDA.HEP ARKASI OLMAYAN,TORPİLİ BULUNMAYAN SÜPER YETENEKLİ ÇOCUKLARIMIZ PİLOT OLMA HEVESİNİ TEKEL HALİNE GELMİŞ BU OKULDA YERİNE GETİREMEYECEKSE NERDE GETİRECEKLER.BU YAZIMA CEVAP VERİN BENDE YEDEKLERİN İSİMLERİNİ YAZAYIM.SİZDE MEZUN ETTİKLERİNİZİN AİLERİ NE İŞ YAPAR ONLARI YAZIN.BÜYÜKERŞENDEN SONRA BU ÜNİVERSİTE ÇOK DEĞİŞTİ.SINAV PARALARINA YAZIK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özyeğin Üniversitesine sitem... ~ 11 yıl önce
Yahu pilotaj tam burslu bölümünde bile hem ciddi miktarda uçuş ücreti istiyorsunuz hem de tam burslu diyorsunuz bu ne çelişkidir böyle!? Türkiye'nin en zengin adamının üniversitesi yüksek puanlarla hak ederek tam burslu yerleşen çok az adayın parasına mı kaldı, Anadolu ve THK Üniversitelerini bu konuda örnek alsalar çok iyi olur bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İDEAL PİLOT-2 ~ 11 yıl önce
Tabi biraz önce yazdıklarım lys de derece yaparak çok iyi puanlarla tam burslu olarak yerleşen hem psikolojik hem de fizyolojik olarak tam sağlıklı her türlü takdire şayan adaylar için geçerli, yoksa çok düşük puanlarla aile parasıyla yerleşen adaylar her zaman tartışılabilir, zaten ilerde fire verecek olan da sorun yaşayacak olan da bu şekilde yerleşen adaylardır ( istisnalar hariç tabi) Ama sonuçta ister paralı ister tam burslu olsun temel pilotaj eğitimden başlayarak ta havayolunda görev alana kadar tüm sıkıntılı süreçleri en iyi şekilde geçen adaylar her şekilde bu işi hak eder, hak ettiği yere de gelir zaten Vesselam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İDEAL PİLOT ~ 11 yıl önce
Bakıyorum da bilen bilmeyen birçok kişi iyi bir analiz yapmadan rastgele yorumlar yapmış İlk önce şunu söyleyeyim, eğer bir kişi havacılık tutkunu ise fizyolojik ve psikolojik olarak aday kendini çok iyi hissediyorsa ve sağlık yönünden de kusursuz ise herhangi bir ön eleme mülakat gibi aşamalar olmadan da pekala seçilebilir, hem de hiçbir şaibeye fırsat vermeden en adil bir şekilde en ideal pilot adayları seçilebilir. Eğer adayın herhangi önemli bir sorunu varsa okulu bitiremez zaten, o kadar zorlu sınavları ve aşamaları geçmeleri gerekecek, ayrıca havayolları da bir dizi çok zorlu sınavlardan geçiriyor, sonuçta yüzlerce insanın canı ve yüzlerce milyon dolarlık uçaklar en iyi şekilde yetişmiş pilotlara emanet edilmek zorunda, aksi takdirde havayolu şirketleri bindiği dalı kesmiş olur Yine de tabi eğitim esnasında fireler olabilir ama havacılıkla çok alakalı olup yukarıdaki özelliklere haiz olan ve bu işi çok da bilinçli olarak seçenler arasından çok da fire olacağını hiç sanmam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir bilen ~ 11 yıl önce
Değerli dostlar, OSS bu konu ile ilgili mezun pilotlara iş verecek olan sektör temsilcileri ile görüşse daha iyi olmaz mıydı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erhan Erkut ~ 11 yıl önce
Ozyegin Universitesi pilot egitimi programina merkezi yerlestirme ile ogrenci alinmasina itiraz etti. Tum dunyada pilotaj egitiminde ciddi bir fire orani oldugu bilinirken, bu fireyi azaltabilecek bir testi yapmadan ogrenciyi bu kadar uzun ve pahali bir egitime yerlestirmek kaynak israfina yol acacak bir davranis. Yani biz "oyle de olur boyle de" demiyoruz; merkezi yerlestirme ile olmamasi gerektigini soyluyoruz. Zaten bu isi TR'de baslatan okul olan Anadolu U da yillarca boyle yapti. (Not: Biz testi bagimsiz bir kurum olan MollyMawk'a yaptiracaktik--kendimiz yapmayacaktik. Butun planlari onceden yapmis oldugumuz icin testi deneme amacli olarak yaptik. Sonuclar cok ilginc cikti.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
ILK SENE BARAJ OSS:120 PUAN DI... BIRCOK KISI GIREMEDI IKINCI SENE: 105 PUAN A DUSURDULER... 5-6 DOGRU SORU YAPMAK YETERLI IDI HERHALDE... IKINCI DONEM EN VERIMLI...! DONEMDIR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
okul uçuşta başarılı olamayanları ne yapıyordu...? az puan genel yetenekle girilen bir yerde; yeteneksiz oldugu ıcın elenenleri... daha yuksek puanla girilen bolumlere kaydırıyormuydu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Shyo pilotu ~ 11 yıl önce
Potluk insan ustu birsey degil ama pilotluk yapmayan insanlarin pilotlugu bilirmis gibi konusmalari futbol maci izleme firsati bulan birisinin ben ronaldoyum demesi gibi birsey kaldiki kokpit ortaminin k sinden haberleri yok ,, pilotluk yetenek ve zekanin optimum dengesini yakalamis insanlarin cok daha rahatca be emniyetli sekilde yaptigi bir olaydir ,, ne cok yetenekli ne de cok zeki olman istenir ,,ayrica kadrolasma muhabbeti de buralara kadar baslamis , nedeni sadece budur .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000