22 Mart 2009, Pazar 15:11:42

ISG, Sabiha Gökçen'i fotoğraflarla andı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i ölümünün 8. yıldönümünde düzenlediği bir fotoğraf sergisiyle andı.
  • Fotoğraf sergilerinin fikir babası ve duayeni Sn.Hamdi Irmak'ı aradı gözlerim, neden iştirak etmemişler acaba?
  • Sade Turkler derken Turk olmadigini mi yoksa, Turkleri elestirdigini mi cikarmaliyiz, Ali Haydar Bey. Zaten Turkler kutlamayi yapiyor. Eee? niye sasiriyorsun ki.
  • Sevgili Ali haydar, dışardaki Türkiye düşmanı akbabaların (bugün yaptıkları gibi) içiçe geçmiş kardeşleri birbirine düşürmek istemelerine alet olmak kendi halkına (kendi kendisine) karşı savaş demek değilmidir..uyanın kısa vadede kandırarak uzun vadede yok ediyorlar.ve dışardan sırıtarak seyrediyorlar.Ah petroller ah...Allah uyandırsın
  • ali haydar rumuzlu kişi şunu demek istiyor ; Sabiha Gökçen 1938 de Dersim (Tunceli) isyanının bastırılması sırasında görev yapmıştır. Amaçları asker ve vergi vermemek olan Seyit Rıza önderliğindeki bir avuç çapulcu sonuçta asılarak idam edilmiştir. Yani günümüzde F-16 ların kuzey Irakta yaptığı görevi o yıllarda Sabiha Gökçen yapmıştır. Arkadaşın sıkıntısı burdan geliyor.
  • "kendi halkına karşı savaşmış"... biraz açarmısın lütfen...nasıl bve nerede?
  • Türk havacılığı için çok önemli bir isim.Daha çok anmamız ve tanıtmamız gerekiyor.Yabancılar duydukça şaşırıyorlar Maalesef Türk kadının çok kısa zaman önce özgürlüğüne kavuştuğunu sanıp yeni ,yeni ortalara çıktığını sanıyorlar.Yıllar önce modern kadınlar ,asker kadınlar,çalışan kadınlar, bilim kadınları,havacı kadınlar olduğuna bir türlü inanamıyorlar.Zaman,zaman uçakta kabin memurlarımız için bu hanımlar Türk değil.Değil mi ? diye soran meraklılara rastladık.
  • kendi halkina karsi savasmis birisini bu kadar degeri saade türkler verir zaten... cok sacma

Toplam 22 fotoğraftan oluşan sergide yer alan ve Gökçen’in hayatından önemli kesitleri ortaya koyan fotoğraflar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki yolcular tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Serginin açılıçında konuşan İSG CEO’su Gökhan Buğday, “Sabiha Gökçen, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı olma şerefine erişmesinin yanında, zor savaş yıllarında bile tüm dünyada Türk kadınının çağdaş bir kimliğe sahip olmasında  en büyük rolü oynamıştır. Örnek yaşamı, başarıları ve ilkeleri ile Türk Ulusu’nun gönlündeki seçkin ve saygın yerini sonsuza dek yaşatacak olan Sabiha Gökçen’i saygı ve hürmetle anıyoruz” dedi.

Sergi 1 Nisan 2009 tarihine kadar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Dış Hatlar B Terminali’nde ziyarete açık olacak.

Sabiha Gökçen, fotoğraflarla anıldı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i ölümünün 8. Yıldönümünde düzenlediği bir fotoğraf sergisiyle andı. Serginin açılışı İSG CEO’su Gökhan Buğday tarafından yapıldı. Açılışa İSG üst yönetiminin yanı sıra HEAŞ Genel Müdür Yardımcısı Racih Tokaç, İSG Başbakanlık Temsilcisi Arif Oral ve İSG Emniyet Şube Müdürü Ömer Karagöz ve diğer yetkililer katıldı.

Gökhan Buğday açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sadece ülkemizin değil aynı zamanda  dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak  Türk kadınının azmini ve önderliğini tüm dünyaya en iyi şekilde kanıtlamış olan, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı Sayın Sabiha Gökçen Hanımefendi’nin vefatının 8. yıldönümünde kendisini saygıyla anmak ve adına düzenlediğimiz fotoğraf sergisinin açılışını yapmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Sabiha Gökçen, Ulu Önder Atatürk’ün manevi kızı olma şerefine erişmesinin yanında, zor savaş yıllarında bile tüm dünyada Türk kadınının çağdaş bir kimliğe sahip olmasında  en büyük rolü oynamıştır. Örnek yaşamı, başarıları ve ilkeleri ile Türk Ulusu’nun gönlündeki seçkin ve saygın yerini sonsuza dek yaşatacak olan Sabiha Gökçen’i saygı ve hürmetle anıyoruz. Sabiha Gökçen’in ismini tarih boyu havalimanımızda yaşatacak olmanın verdiği gururla, kendilerini bir de fotoğraflarla hatırlamak üzere küçük bir sergi düzenlemiş bulunmaktayız. Sizlerin huzurunda hem Sabiha Gökçen’in hem de bu vesileyle tüm havacılık şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor ve bir kez daha saygıyla anıyoruz.”

Sabiha Gökçen, fotoğraflarla anıldı

Buğday’ın konuşmasının ardından sergi yetkililer tarafından gezildi. Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen’i Anma Fotoğraf Sergisi, 1 Nisan 2009 tarihine kadar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Dış Hatlar B Terminali’nde ziyarete açık olacak.

Sabiha Gökçen kimdir?

1913 yılında doğan Sabiha Gökçen, babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa'yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen'e "Gökçen" soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanunun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.

Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji'nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girdi, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım, Rusya'ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.

Sabiha Gökçen, fotoğraflarla anıldı

1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu'na girdi, burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir'de I. Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı, avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937'de askeri uçuş brövesi aldı.

Gökçen 1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı. Türkiye’ye dönüşünün ardından Türk Hava Kurumu Türkkuşu'na “Başöğretmen” tayin edildi. 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü. 1953 ve 1959'da davet üzerine ABD'ye giden Sabiha Gökçen, Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı.

Sabiha Gökçen, fotoğraflarla anıldı

1996'da havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı. Amerikan Hava Kurmay Koleji'nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü'nde ki törende "Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" seçildi. Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.

Son uçuşunu 1996'da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yaptı. Gökçen 2001 yılında 88 yaşında aramızdan ayrıldı.

ISG, Sabiha Gökçen'i fotoğraflarla andı

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 15 yıl önce
Fotoğraf sergilerinin fikir babası ve duayeni Sn.Hamdi Irmak'ı aradı gözlerim, neden iştirak etmemişler acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sade Turkler derken Turk olmadigini mi yoksa, Turkleri elestirdigini mi cikarmaliyiz, Ali Haydar Bey. Zaten Turkler kutlamayi yapiyor. Eee? niye sasiriyorsun ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sevgili Ali haydar, dışardaki Türkiye düşmanı akbabaların (bugün yaptıkları gibi) içiçe geçmiş kardeşleri birbirine düşürmek istemelerine alet olmak kendi halkına (kendi kendisine) karşı savaş demek değilmidir..uyanın kısa vadede kandırarak uzun vadede yok ediyorlar.ve dışardan sırıtarak seyrediyorlar.Ah petroller ah...Allah uyandırsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ali haydar rumuzlu kişi şunu demek istiyor ; Sabiha Gökçen 1938 de Dersim (Tunceli) isyanının bastırılması sırasında görev yapmıştır. Amaçları asker ve vergi vermemek olan Seyit Rıza önderliğindeki bir avuç çapulcu sonuçta asılarak idam edilmiştir. Yani günümüzde F-16 ların kuzey Irakta yaptığı görevi o yıllarda Sabiha Gökçen yapmıştır. Arkadaşın sıkıntısı burdan geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"kendi halkına karşı savaşmış"... biraz açarmısın lütfen...nasıl bve nerede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türk havacılığı için çok önemli bir isim.Daha çok anmamız ve tanıtmamız gerekiyor.Yabancılar duydukça şaşırıyorlar Maalesef Türk kadının çok kısa zaman önce özgürlüğüne kavuştuğunu sanıp yeni ,yeni ortalara çıktığını sanıyorlar.Yıllar önce modern kadınlar ,asker kadınlar,çalışan kadınlar, bilim kadınları,havacı kadınlar olduğuna bir türlü inanamıyorlar.Zaman,zaman uçakta kabin memurlarımız için bu hanımlar Türk değil.Değil mi ? diye soran meraklılara rastladık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kendi halkina karsi savasmis birisini bu kadar degeri saade türkler verir zaten... cok sacma

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000