08 Ağustos 2012, Çarşamba 08:31:00

İLK MÜDAHALE O'NDAN...

Türk Hava Kurumu, dün başlayan ve hızla büyüyen Tuzla Kimya Sanayicileri Organize bölgesinde meydana gelen yangına havadan müdahalede bulundu...
  • orman yangınlarında uçan biri olarak, önce ormancılara bir sorun keşif uçagı bir yangın tespit ettiğinde neden tek bir uçakla söndürebilinecek bir yangına uçakların kalkmasını engelleyip yangın kontrolden çıktıktan sonra çağırdıklarını sorun ? orman yangını büyük bir sektördür bir çok kişi nemalanır . peki orman yangını ihalesini sene başında neden yangın uçagı olmayan bir kadına verilmek istendi ?
  • thk nın hurdaları..adamlar iyi çakmışlar thk na...acaba ne karşılığında :))
  • bu uçakların alınmasına zamanında o kadar çıkanlar oldu ki tıpkı geçmişde olduğu gibi ama şimdi görüyor ki sadece orman yangınları için değil diğer bütün yangınlara da havadan müdehale şansını getiriyor dolayısıyla inanılmaz bir imkam elimizde umarım ileriki yıllarda bir kaç tane daha alınır ve elimizin altında dursun ne olur ne olmaz özellikle sanayi kuruluşlarındaki yangınlarda son derece önemlidr oluyor karadan veya yerden söndürme şansı zayıf olan kimyasal yangınlarda havadan direct yangnın göbeğine suyu boşaltarak yangnın sönmesini sağlıyor..
  • Bu uçakları nöbet beklediği 4 yer var izmir İstanbul Ankara ve Adana bu sezon Adana'ya gidilmedi hatta. Yani bölge olarak bakıyorlar yangınlara ayrıca uçaklar heryerdeki yanginida söndüremezler haliyle,uçak bu gidip apartman yangını söndüremezler en üst katı olmadıgı sürece aksam vakti yangın söndüremezler çünkü yere çok yaklaşıyorlar su bosaltirken gece görüş uygun olmadıgından yangın uçakları geceleyin kalkmazlar. Denize inip su aldiklari icin karasal bölgelere de gitmezler 300 mil yol gidip sadece 5000 kusur su dokup tekrar 300 Mil yol dönüp gelip su almak hakikaten uzun is ve buna degmeyecektir.Yani isin özeti yangına gitmiyorlarsa elbet bı nedeni vardır.
  • Boksör fıkrasını bilir misiniz? Devamlı dayak yiyormuş ama köşesine gelince antrenörü çok iyi gidiyorsun diyormuş. Şaka mı bu? Şu anda Türkiye'de 10 dan fazla yerde orman yangını var ve günlerdir devam edenler var içlerinde. Yangınla deildiği kadar başarılı savaşılıyorsa yıllardır hektarlarca alan niye kül oluyor.
  • THK bu uçakların tamamını düzenlediği kampanyayla vatandaşların desteğiyle aldı,yani tamamı bizlerindir. Uçaklar ülkemizde yeni olduğundan doğal olarak tecrübeli pilotu da yok,bu nedenle onlar şimdilik yabancı. Fakat bir iki seneye kadar kaptanların da tamamı Türk olacak.
  • Bu uçaklar kiralanmadi ilk aşamada 3 adet alındı ve anadan dogma hiç bı uçağı kullanamayacaginizdan eğitmenleri kiralandi bu uçaklar kurban yardımlarıyla alındı ve alınmaya devam edecek. Gün gectikcede bu ucaklardaki kaptan İtalyan pilotlar da yerlerini bizim turk pilotlarımızı bırakacak diye umut ediyorum.
  • Thk da ki bu ucaklar devlet malidir zaten. Senindir benimdir. Ama THK yi yonetenler yozlasmistir. Problem bidur.
  • madem THK da böyle uçaklar var ne diye her yıl elin yabancısından uçak kiralayıp boşuna dışarıya para veriyoruz.bildiğim kadarıyla geçen yıl THK İtalya ya uçak kiralamış.buradan hem thk hemde devlet görevlilerine sesleniyorum...
  • madem THK da böyle uçaklar var ne diye her yıl elin yabancısından uçak kiralayıp boşuna dışarıya para veriyoruz.bildiğim kadarıyla geçen yıl THK İtalya ya uçak kiralamış.buradan hem thk hemde devlet görevlilerine sesleniyorum...

Öğlen saatlerinde İzmir Adnan Menderes havaalanından İstanbul valiliğinin çağrısı üzerine havalanan 1 adet amfibik CL-215 uçağı havadan müdahale için söndürme çalışmalarına katıldı.

Avrupa’nın en büyük amfibik yangın söndürme filosu olma özelliği taşıyan ve özellikle yaz aylarında orman yangınları ile mücadelede Orman Genel Müdürlüğünün en önemli unsurlarından olan  ateş kuşları, Türkiye’nin her bölgesinde ve ihtiyaç olduğu her zaman 7/24 görev başında olduğunu bir kez daha gösterdi.

İstanbul Tuzla’da meydana gelen ve rüzgârın yön değiştirmesi ile birlikte patlamalarında meydana gelmesiyle karadan müdahalenin zorlaştığını sanayi yangınında,  İstanbul valiliğinin THK yangın filosundan yardım istemesi üzerine olay yerine İzmir bölgesinde konuşlanan 1 adet CL-215 amfibik tip uçak gönderildi. Başta ABD ve Kanada olmak üzere birçok ülkede mevcut olan CL-215 uçakları 5346 litre su kapasitesine sahip. THK Gökçen Havacılık geçen sene de 3 ay boyunca İtalya Devletine bir uçak kiralamıştı.

4 saat 35 dakikalık uçuş toplam 17 sorti

Karadan müdahale ekiplerine destek olmak ve yangının daha fazla büyümeden kontrol altına alınması sağlamak amacıyla bölgeye ulaşan Türk Hava Kurumuna ait 1 adet CL-215 amfibik uçağı toplam 17 sorti gerçekleştirerek itfaiye ekipleriyle birlikte yangının kontrol altına alınması çalışmalarına katıldı. 8 saniyede 5346 litre su alarak yangına havadan müdahale eden amfibik uçak ile gün batımına havadan müdahale devam etti.

Gün boyu çalışmalar sonucu kontrol altına alınan yangında, söndürme çalışmaları havanın karamasıyla birlikte karadan hala devam ederken olası bir tehlikeye karşı ve yangının sönmemesi ihtimaline karşın THK yangın filosuna ait CL-215 uçağı İstanbul Sabiha Gökçen havaalanında bekletildi. Gece boyu soğutma ve söndürme çalışmaları devam etti.

İLK MÜDAHALE O'NDAN...

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

kimler yorum yapıyor yahu burlarda ~ 12 yıl önce
orman yangınlarında uçan biri olarak, önce ormancılara bir sorun keşif uçagı bir yangın tespit ettiğinde neden tek bir uçakla söndürebilinecek bir yangına uçakların kalkmasını engelleyip yangın kontrolden çıktıktan sonra çağırdıklarını sorun ? orman yangını büyük bir sektördür bir çok kişi nemalanır . peki orman yangını ihalesini sene başında neden yangın uçagı olmayan bir kadına verilmek istendi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rixo ~ 12 yıl önce
thk nın hurdaları..adamlar iyi çakmışlar thk na...acaba ne karşılığında :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yangın uçakları ~ 12 yıl önce
bu uçakların alınmasına zamanında o kadar çıkanlar oldu ki tıpkı geçmişde olduğu gibi ama şimdi görüyor ki sadece orman yangınları için değil diğer bütün yangınlara da havadan müdehale şansını getiriyor dolayısıyla inanılmaz bir imkam elimizde umarım ileriki yıllarda bir kaç tane daha alınır ve elimizin altında dursun ne olur ne olmaz özellikle sanayi kuruluşlarındaki yangınlarda son derece önemlidr oluyor karadan veya yerden söndürme şansı zayıf olan kimyasal yangınlarda havadan direct yangnın göbeğine suyu boşaltarak yangnın sönmesini sağlıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thk ogrencisi ~ 12 yıl önce
Bu uçakları nöbet beklediği 4 yer var izmir İstanbul Ankara ve Adana bu sezon Adana'ya gidilmedi hatta. Yani bölge olarak bakıyorlar yangınlara ayrıca uçaklar heryerdeki yanginida söndüremezler haliyle,uçak bu gidip apartman yangını söndüremezler en üst katı olmadıgı sürece aksam vakti yangın söndüremezler çünkü yere çok yaklaşıyorlar su bosaltirken gece görüş uygun olmadıgından yangın uçakları geceleyin kalkmazlar. Denize inip su aldiklari icin karasal bölgelere de gitmezler 300 mil yol gidip sadece 5000 kusur su dokup tekrar 300 Mil yol dönüp gelip su almak hakikaten uzun is ve buna degmeyecektir.Yani isin özeti yangına gitmiyorlarsa elbet bı nedeni vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MRA ~ 12 yıl önce
Boksör fıkrasını bilir misiniz? Devamlı dayak yiyormuş ama köşesine gelince antrenörü çok iyi gidiyorsun diyormuş. Şaka mı bu? Şu anda Türkiye'de 10 dan fazla yerde orman yangını var ve günlerdir devam edenler var içlerinde. Yangınla deildiği kadar başarılı savaşılıyorsa yıllardır hektarlarca alan niye kül oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CL-215T ~ 12 yıl önce
THK bu uçakların tamamını düzenlediği kampanyayla vatandaşların desteğiyle aldı,yani tamamı bizlerindir. Uçaklar ülkemizde yeni olduğundan doğal olarak tecrübeli pilotu da yok,bu nedenle onlar şimdilik yabancı. Fakat bir iki seneye kadar kaptanların da tamamı Türk olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thk ogrencisi ~ 12 yıl önce
Bu uçaklar kiralanmadi ilk aşamada 3 adet alındı ve anadan dogma hiç bı uçağı kullanamayacaginizdan eğitmenleri kiralandi bu uçaklar kurban yardımlarıyla alındı ve alınmaya devam edecek. Gün gectikcede bu ucaklardaki kaptan İtalyan pilotlar da yerlerini bizim turk pilotlarımızı bırakacak diye umut ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thk'ya seslenme ~ 12 yıl önce
Thk da ki bu ucaklar devlet malidir zaten. Senindir benimdir. Ama THK yi yonetenler yozlasmistir. Problem bidur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emektar ~ 12 yıl önce
madem THK da böyle uçaklar var ne diye her yıl elin yabancısından uçak kiralayıp boşuna dışarıya para veriyoruz.bildiğim kadarıyla geçen yıl THK İtalya ya uçak kiralamış.buradan hem thk hemde devlet görevlilerine sesleniyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emektar ~ 12 yıl önce
madem THK da böyle uçaklar var ne diye her yıl elin yabancısından uçak kiralayıp boşuna dışarıya para veriyoruz.bildiğim kadarıyla geçen yıl THK İtalya ya uçak kiralamış.buradan hem thk hemde devlet görevlilerine sesleniyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000