10 Ekim 2013, Perşembe 09:10:48

HAVACILIKTA "İNADINA" BÜYÜYORUZ

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Türk sivil havacılığının "birileri" istemese de büyümeyi sürdürdüğünü ifade ediyor. İşte Ban'ın o yazısı...
  • saat gece 3 ve ben güldüm.
  • Ankara'yi uluslararasi ucuslar icin 2.merkez yapma projeniz yalan mi oldu? Kistilar tabii sesinizi. İstanbul grubu bu ranti yedirmez sn. Rektor.
  • maşallah, maşallah, Allah nazardan saklasın. ama şunu da belirtmek gerekiyor. sayın rektör borsa da oynasanız daha hızlı yükselmezmiydiniz
  • arpa fazla geliyor arpaaa, kisneyip duruyorlar. Gidisat iyi degil.
  • komedi :))

Geçtiğimiz günlerde açıklanan eylül dönemi uçak ve havayolu yolcu trafiği verileri, hava taşımacılığındaki büyümenin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini gösterdi.

Her olumlu gelişmeyi olumsuz ve tabii yanlış senaryolarla etkisiz kılmaya çalışan çevreler için bir kötü haber daha!..
*
Meselelere ideolojik gözlüklerle bakan zihniyet, "havacılıktaki büyümenin dönemsel olduğunu, kış aylarına girilmesiyle birlikte yolcu ve uçak trafiğinde düşüşlerin yaşanacağını" savunuyordu.

Eylül dönemi uçak ve havayolu yolcu trafiği verileri, bu iddiaları çürütmüş oldu.
"Birileri" için kötü haber!..

Ne beklediler ne oldu?

Tatil amaçlı seyahatlerin yoğunlaştığı yaz aylarının sona ermesi ile birlikte dış hatlar yolcu trafiğinde %5-6 seviyelerine yakın düşüş bekleyenler; iç hatlar yolcu trafiğindeki büyüme eğiliminin duracağını öngörenler; hava taşımacılığında doyuma ulaşıldığını öne sürenler...
Her zaman olduğu gibi yanılmış bulunuyorlar!..

Yazılan çizilenlerin aksine; yılın 9 aylık bölümünde toplam yolcu sayısı 115 milyonu aşarken, eylül dönemi toplam uçak trafiği de %12,3 düzeyinde rekor artış kaydederek 122 bin 500'e ulaştı. Uçak trafiği, dış hatlarda %8,9 oranında bir artış gösterirken, iç hatlardaki büyüme ise %15,5 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı şekilde, eylül dönemi yolcu trafiğinde de ciddi bir artış yaşandığı gözlenmekte. Öyle ki, geçen yılın aynı dönemine göre, iç hatlarda %17,8 artışla 7 milyon 160 bin 86'ya ulaşan yolcu sayısı, dış hatlarda ise %9,3 artışla 8 milyon 676 bin 442'ye yükseldi.

Gelişme devam eder

Görünen köy kılavuz istemez; eylül dönemi rakamları, havacılık taşımacılığındaki büyümenin, hem önceki yıla hem de bir önceki aya göre hız kazanarak devam ettiğini gösteriyor.

Dönemsel düşüş yok, hava taşımacılığının doyuma ulaşması gibi bir durum da söz konusu değil.
İstanbul'a 3. havalimanı inşa edilmesiyle birlikte (2023 ve 2035 ulaştırma hedefleri doğrultusunda) gerçekleştirilecek projelerin özellikleri, gelişimin ilerleyen süreçte de devam edeceğini gösteriyor.

Henüz 10-11 yıl kadar önce, "Havayolu halkın yolu olacak" sloganıyla çıkılan yolda büyük mesafelerin katedildiğini memnuniyetle görüyoruz.

Önümüzdeki süreçte hayata geçirilecek olan mega projelerle, sektördeki gelişim devam edecek.

Rahatsız olanlara dikkat!

Bu noktada, ülkemizin ilerlemesinden rahatsız olan hem yurtiçi hem de yurtdışı kaynaklı etkenlere dikkat edilmesi gerekiyor.

Duruma havacılık sektörü açısından bakıldığında, rakip olarak karşımıza Frankfurt ve Heathrow havalimanlarının bulunduğu Almanya, İngiltere gibi ülkeler çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda, uçak trafiğinin büyük bir kısmını ve bölgenin hub havalimanlarına sahip ülke olma özelliklerini Türkiye'ye kaptırma ihtimali yüksek olan bu ülkeler, -haliyle- bizdeki gelişimin önüne geçmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyor.

Rakipler güçlü ama havacılık sektöründe işler artık eskisi gibi yürümüyor. Hantal yapılı ülkeler rekabette geriye düşerken, sektöre çok hızlı bir giriş yapan Türkiye hem yolcu ve kargo taşımacılığı hem de transit geçiş ve çıkış-varış niteliğindeki uçak trafiği açısından pastadan her geçen gün daha büyük pay elde ediyor.

Havacılıkta hızla yükseliyoruz.

Türkiye bu yükselişin durdurulmasına fırsat vermeyecektir.

Yükseleceğiz, başka çaresi yok.

Ok yaydan çıktı bir kere.

HAVACILIKTA "İNADINA" BÜYÜYORUZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

ankara ~ 10 yıl önce
saat gece 3 ve ben güldüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara ~ 10 yıl önce
Ankara'yi uluslararasi ucuslar icin 2.merkez yapma projeniz yalan mi oldu? Kistilar tabii sesinizi. İstanbul grubu bu ranti yedirmez sn. Rektor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
maşallah, maşallah, Allah nazardan saklasın. ama şunu da belirtmek gerekiyor. sayın rektör borsa da oynasanız daha hızlı yükselmezmiydiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arpa ~ 10 yıl önce
arpa fazla geliyor arpaaa, kisneyip duruyorlar. Gidisat iyi degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hkn ~ 10 yıl önce
komedi :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000