14 Şubat 2012, Salı 12:12:33

"HAVAALANINI BİZE VERİN HAVACILIK MERKEZİ KURALIM"

Şanlıurfa’da 19 yıl hizmet verdikten sonra 4 yıl önce kapanan Şanlıurfa Havaalanı’na Türk Hava Kurumu talip oldu. THK yetkilileri, alanın kendilerine tahsis edilmesi halinde, Doğu ve Güneydoğu’daki gençlerin yararlanacağı ’Havacılık Eğitim Merkezi’ kuracaklarını bildirdi.
  • GAP havaalanını kapatın eski havaalanını tekrar açsınlar oraya.Yeni havaalanına sisten uçak bile inemiyor kış boyunca hergün sis var.Yetkililere sesleniyorum acaba o havaalanını oraya yaparken meteorolojiden herhangi bir küçükte de olsa görüş alındımı
  • Nerede 2 km bir uzunluk görseler havacılık merkezi kuruyorlar.Önce elinizdeki imkanları düzgün bir şekilde kullanının.
  • Adamlar yıllardır kurban derisi toplamaktan başka bir şey bilmiyor İzmirdeki işleri bir türlü yoluna koyamadılar her şeyleri palavra
  • Ankara'nin gobeginde faal durumdaki tesislerinize kurdunuz egitim merkezi. Orasi cok iyi isliyor galiba? Amerika'dan cifte diploma alacak ogrenciler degil mi? Birde uzay gemisi var ona hic girmeyelim.
  • THK ya bırakacağınıza koyun ve keçilere bırakın daha faydalı olur
Kentte, 1998 yılında açılan, 2007 yılında yeni yapılan GAP Havaalanı’nın faaliyete geçmesi ile kapanan kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa Havaalanı’nın arazisi 4 yıldan bu yana uçak yerine koyun ve keçi sürülerinin mekanı haline geldi. ’GAP’ın başkenti’ olarak bilinen Şanlıurfa’da, koyun ve keçi sürülerinin görüldüğü havaalanı 1988 yılında dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından açıldı. Kente 7 kilometre uzaklıkta, 688 dönüm alan üzerine kurulan ve yılda 500 bin yolcu kapasiteli hizmet veren havaalanının GAP ile ilgili yapılan planlama doğrultusunda yetersiz kalacağı düşünülünce, 1998 yılında kente yeni havaalanı yapılması kararlaştırıldı. Uluslararası olarak planlanan ve GAP’ta yetişen ürünlerin kargo uçakları ile de yurt dışına transfer edilmesi hedeflenen yeni havaalanı 9 yılda tamamlandı. 2007 yılında, yaklaşık 200 milyon TL harcama yapılan, yıllık 2.5 milyon yolcu kapasiteli, 4 kilometrelik pisti ile Türkiye’nin en uzun pistine sahip olan Şanlıurfa GAP Havaalan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Şanlıurfa’ya 35 kilometre uzaklıkta Diyarbakır karayolu üzerine kurulan GAP Havaalanı, 2007 yılının Temmuz ayında faaliyete girince eski havaalanı kapatıldı.

"PİSTTE SÜRÜ VAR"

Yeni havaalanının hizmet vermeye başlaması ardından eski havaalanı kapatıldı. Akçakale yolu üzerindeki eski havaalanı, bazı kurumlar tarafından istenmesine karşılık anlaşmaya varılamadığı için atıl durumda bekletildi. 4 yıldır atıl durumdaki havaalanının arazisi ise, çevre köylerin çobanlarının koyun ve keçi sürülerini otlattığı alana dönüştü. İçerisinde halen çeşitli cihazlar bulunduğu için 24 saat boyunca 2 güvenlik görevlisi tarafından korunan havaalanının tel örgülerini keserek kendilerine yol yapan çobanlar, her gün yüzlerce koyun ve keçiden oluşan sürülerini araziye getirip otlatıyor. Bölgeden geçen ve bir zamanlar uçakların iniş-kalkış yaptığı pist ile apron binası önünde koyun sürülerini görenler şaşırıyor. Kapanan havaalanında koyun ve keçi sürülerini görüp ’Pistte koyun var’ esprisi yapan çevredekiler, "Yıllardır burasının heba edilmesine anlam veremiyoruz. Bir an önce burası başka bir kuruma tahsis edilmeli veya satışı yapılarak elden çıkarılmalı. Böylesine önemli bir arazinin koyun ve keçi sürülerine otla olmasına üzülüyoruz" diye konuştu.

THK, HAVACILIK EĞİTİM MERKEZİ KURMAK İSTİYOR

Kapalı Şanlıurfa Havaalanı’na, Türk Hava Kurumu (THK) talip oldu. THK Şube Başkanı Murat Akaltun, kullanılmayan havaalanının yerinin kendilerine tahsisi için başvuruda bulunduklarını ve tahsisin yapılması durumunda bölgeye Havacılık Eğitim Merkezi’ni kuracaklarını söyledi.

THK olarak gençlere havacılık kültürünü yerleştirmek ve alana yoğunlaşmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Murat Akaltun, bu kapsamda alanın kendilerine tahsis edilmesi durumunda bölge insanlarına yeni bir istihdam kapısı da açmış olacaklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"THK olarak gençlerimize havacılık kültürünü aşılamak ve bu kültürün istihdama dönüşmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. 1988 yılında yapılan Şanlıurfa Havaalanı, 2007 yılında GAP Havaalanı’nın faaliyete girmesiyle birlikte kapandı. Maalesef o zamandan sonra da atıl duruma geldi ve çok kötü durumda. Şu anda bu havaalanımız koyunların keçilerin otlatıldığı bir yere dönüştü. Geçen yıl THK olarak bu bölgeyi Havacılık Eğitim Merkezi yapmak için talepte bulunduk. İlk etapta prensipte ’evet’ denildi ama ilerleyen süreçte bu gerçekleşmedi. Şu anda koyun ve keçi sürülerinin otlatıldığı bu önemli yerin anlamlandırılması gerekiyor. THK olarak buranın; Doğu ve Güneydoğulu gençlerin gelip havacılık kültürüyle tanışması ve bölge insanına istihdam kapısı olması için çaba içerisindeyiz. Genel Başkanımız ve Şanlıurfa şubesi olarak alanın bize tahsis edilmesi için talebimizi yineledik ve görüşmelerimiz devam ediyor. Bu alan bize tahsis edildiği zaman bölgeye Havacılık Eğitim Merkezi kuracağız. Ayrıca ilerleyen zamanda buraya havacılık ile ilgili bir yüksekokul açmayı da planlıyoruz. Yüksekokul açıldığı zaman çocuklarımız burada mesleki eğitim alacaklar ve mezun olduğu zaman da yüksek maaşlarla garanti iş bulacaklar. Yani buranın tahsisi halinde; aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu’ya yeni bir istihdam kapısı da açılmış olacaktır. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor ve umudumuz DHMİ yetkililerinin de kullanılmayan havaalanını değerlendirme noktasında bize olumlu yaklaşım sergilerler."

HAVAAALANI MÜDÜRÜ: THK İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) GAP Havaalanı Müdürü Münir Uludağ, 4 yıldır kapalı Şanlıurfa Havaalanı’na THK’nın talip olduğunu ve kurumlar arasında görüşmeler yapıldığını söyledi. Uludağ, halen cihazların bulunduğu Şanlıurfa Havaalanı’nda güvenlik görevlilerinin de koruma görevi yaptığını kaydetti. Öte yandan, alanda görev yapan ve çobanların sürülerini araziye salmasından şikayetçi olan güvenlik görevlileri ise, geniş arazide engel olamadıkları çobanların izinsiz girişlerini önlemek için zaman zaman jandarmadan yardım talebinde bulunduklarını söyledi.
"HAVAALANINI BİZE VERİN HAVACILIK MERKEZİ KURALIM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 12 yıl önce
GAP havaalanını kapatın eski havaalanını tekrar açsınlar oraya.Yeni havaalanına sisten uçak bile inemiyor kış boyunca hergün sis var.Yetkililere sesleniyorum acaba o havaalanını oraya yaparken meteorolojiden herhangi bir küçükte de olsa görüş alındımı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Nerede 2 km bir uzunluk görseler havacılık merkezi kuruyorlar.Önce elinizdeki imkanları düzgün bir şekilde kullanının.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Adamlar yıllardır kurban derisi toplamaktan başka bir şey bilmiyor İzmirdeki işleri bir türlü yoluna koyamadılar her şeyleri palavra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ankara'nin gobeginde faal durumdaki tesislerinize kurdunuz egitim merkezi. Orasi cok iyi isliyor galiba? Amerika'dan cifte diploma alacak ogrenciler degil mi? Birde uzay gemisi var ona hic girmeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
THK ya bırakacağınıza koyun ve keçilere bırakın daha faydalı olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000