03 Temmuz 2013, Çarşamba 14:45:17

BİR ZAMANLAR GÖKLERDEYDİ...

Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposunda hurda olarak bekleyen Dornier tipi uçak, Antalya’da doğal resif oluşturması ve dalış turizmine hizmet vermesi için su altına batırıldı. Çift motorlu uçak, yerli ve yabancı su altı tutkunlarının ilgisini çekiyor.
  • Antalya Körfezinin hurda uçak, araba ve beton çatılardan oluşan koruganlarla doldurulup, su altı hayatını canlandırmak gerekli. Yani tirol benzeri deniz dibini katledenlerden etkilenmeyecek oyuklar şart. Tepelere kondurulan betonlardan daha verimli olur. Fikir.
  • Kedi olalı bir fare tuttunuz, teşekkürler thk

Antalya’da geçen yıl 25 metre derinliğe batırılan Türk Hava Kurumuna (THK) ait Dornier tipi uçak, her gün 20’nin üzerinde yerli ve yabancı dalış tutkununu ağırlıyor. THK Antalya Şubesi Başkanı Vasıf Yüceliş, THK’nın geçen yıl haziran ayında, Ankara’daki Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposunda hurda olarak bekleyen Dornier tipi uçağı Antalya’ya getirerek, Kaleiçi’ne yakın bölgedeki Divan Talya Oteli’nin 50 metre açığında batırdıklarını hatırlattı.

1998’E KADAR GÖREV YAPTI

Yüceliş, 1967 model uçağın Türk Silahlı Kuvvetleri’nde haritacılık, havadan keşif ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldığını kaydetti. Uçağın 1991 yılında Türk Hava Kurumuna devredildiğini dile getiren Yüceliş, uçağın uzun yıllar paraşüt ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldığını ifade etti. 1998 yılına kadar görev yapan uçağın bu tarihten sonra hurdaya ayrıldığını belirten Yüceliş, “Biz de hurdalıkta çürümeye terk edilmiş bu uçağı, Akdeniz’de balıkların ve dalgıçların kullanabilmesi için deniz dibine bıraktık” dedi.

TEK YILDIZLI DALGIÇLAR İNEBİLİYOR

Uçağın batırıldığı günden itibaren deniz altında hiçbir kayma yapmadığını, içinde pek çok canlı türünün yuva yaparak bölgeye canlılık kazandırdığını anlatan Yüceliş, batırılan uçakla Antalya turizmine alternatif getirdiklerine işaret etti. Kaleiçi Yat Limanı açıklarında doğal yollarla batan Fransız savaş gemisi ve Kemer açıklarındaki Paris 2 batığının da ilgi çeken dalış noktaları olduğunun altını çizen Yüceliş, “THK uçağı ise Antalya’daki ilk yapay olarak deniz altına konulan batık. Uçağı, tek yıldızlı dalgıçların da inceleme yapabilmesi için 18-25 metre derinliğe yerleştirdik. Uçağın kuyruğu 18 metre derinlikte olduğu için tek yıldızlı dalış eğitimi alan herkes rahatlıkla dalış yapabiliyor” diye konuştu.

BİR ZAMANLAR GÖKLERDEYDİ...

Yorumlar

Mohammed Örkın ~ 11 yıl önce
Antalya Körfezinin hurda uçak, araba ve beton çatılardan oluşan koruganlarla doldurulup, su altı hayatını canlandırmak gerekli. Yani tirol benzeri deniz dibini katledenlerden etkilenmeyecek oyuklar şart. Tepelere kondurulan betonlardan daha verimli olur. Fikir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kedi ~ 11 yıl önce
Kedi olalı bir fare tuttunuz, teşekkürler thk

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000