05 Eylül 2011, Pazartesi 11:45:50

BABADAĞ’DA ÖLÜM KOL GEZİYOR

Türkiye’de yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yer olan Fethiye Ölüdeniz’deki Babadağ, bir kez daha ölümlü paraşüt kazasıyla gündeme geldi. Babadağ’da kazalar neden yaşanıyor, sorumluları kimler? Airporthaber, çok önemli bir konuda SHGM ve THK’yı göreve çağırıyor...
  • Eğer THK bu işe de elini atarsa sistemi mafyamatikleşir. işin başına koyacak bir-iki emekli albay bunlarda kafalarına göre sistem kuracaklar. THK bu işlerde çok zayıf ve sistem ilerleyeceğine gerileyecek ve hiç ileri gidemeyecek. Kesinlikle çok tehlikeli bir durum. Mutlaka işin başında sivil organizasyon ve otorite olmalı. TÜRKİYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU NEDEN KURULDU ? Federasyon görev almalı.
  • Öyleyse pilotlar paradan önce hayatlarını ve bunun için de bir sistem kurulmasını düşünsün, bunun için plan yapsınlar. Karı kız içki eğlence uçuş deniz kum güneş... İşte sizi kandıran faktörler bunlar. Ama bulut 1900'ü basmış rüzgar 32 km. Aşşağı dönmek istediğinde patron hayır bekleyin dediğinde veya uçmak zorunda kaldığında yusufff yussuufff sesleri dağları inletiyor. Kaç tane kazanın gizlendiğini sizler biliyorsunuz. Zavallı pilot yoktur, aptal pilot vardır.
  • klasik her kazadan sonra birilerini suclamak ne kadar kolay.cozum uretmek ve kazalari arastirmak sa yok .oludeniz 110 tandem pilotu ve 45,000 bin ucus fethiye ekonomisine mukenmel bir katki .peki kim bu pilotlar ne yerler ne icerler nerden oludenize gelmisler bilen varmi yok gibi ben size soyleyeyim cogu thk dan ayrilan serbesciler ve parasut katlayarak bu isi ogrenenler . turkiyenin gercek yuzu yetersiz deneyimsiz pilotlar sitres altinda ailerine ekmek parasi goturme derdindeki sahipsiz insanlar.
  • fethiye de yaşanan kazaları trafik kazaları ile kıyaslayıp '' ee trafikte de bayramda 700 kişi ölmüş fethiye de 3-5 kişi ölmüş çokmu'' zihniyeti ile yaklasırsak, ki bunu yaklaşım yalnızca buraya yazı yazan misafirler değil. ÜST DÜZEY!!! Yöneticiler tarafından da böyle düşünülüyorsa 1 arpa boyu yol alınamaz. Bence babadağ da uçuş alanlarının düzenlenip bir kalkış öncesi kontrol yapan yetkililerin olması gerekiyor bir sezonda firmalar bir dünya para kazanıyorlar ortaklaşa 2 adama maaş verip kontrolü sağlayabilirler. Birde bu adamlar yabancı olursa şu '' birşey olmaz ya'' zihniyetininde önüne geçilmiş olur..
  • SHGM yönetmelik hazırlayıp yetki vermeden kimse konuya yetkili olarak müdahale edemez. Ben Federasyon'a da THK'ya da güvenmiyorum. Tecrübe ve bilgiye saygısı olmayan bu yapılar çıkar uğrunda yeni düzen kurma peşindeler. / Bağımsız ve farklı kesimlerden kurullar oluşturulmalı. SHGM duyuru yaparak aday belirlemeli ve seçim ile kurullar oluşturularak acil çalışmaya başlanmalı.
  • THK dediginiz organizasyon 5253 sayılı dernekler kanununa bagli olan RESMI BIR DAIRE OLMAYAN dernek statusunde bir kurulustur. Yani diger kentlerde olan diger havacilik dernekleri ile AYNI STATUDEDIR. Bu tip ticari faaliyetleri denetleme yatkisi yoktur ve OLMAMALIDR yoksa genel havaciligi oldurdugu gibi THK yamac parasutculugunu de oldurur. SHGM'nin iside bu konu degildir bu araclarda ne motor vardir ve seyruseferi ilgilendiren bir durum. Bu isin TEK SORUMLUSU DEVLETIN HAVA SPORLARI FEDERASYONU OLMALIDIR. Federasyon diger ulkelerde oldugu gibi kurallari koymali ve takip etmelidir. tek cozum sadece budur. Nihat baskan bu icraati muhakkak yapmalidir.
  • SHGM NİN ANLADIĞI ŞUDUR ARKADAŞLAR;UÇUŞ PLANLARINDAKİ İMZALAR BİRBİRİNİ TUTUYOR MU?HAVA RAPORLARININ KARŞISINA ÇENTİK ATIL DI MI?KALKIŞTAN SONRA 30 UNCU DAKİKADA ZAMAN,YAKIT DEĞERLERİNİ ALDIN MI?NEDEN TAKTILARSA BU 30 DAKİKA YA;ONU DA ANLAMIŞ DEĞİLİM..UĞRAŞTIKLARI BÖYLE IVIR ZIVIR ŞEYLER.YANİ ANLAYACAĞINIZ BUNLARLA UĞRAŞMAKTAN ORALARA SIRA GELMİYOR.
  • THK kendi başıboşluğuna bir çözüm bulsunda ondan sonra başıbozuklukları düzeltmeye uğraşsın.!
  • Üklemizde insan hayatına verilen değer 'sıfır' oldukça bu kazalar olmaya devam edecektir. Kimsenin umurunda değil ki. Medeniş bir ülkede yaşıyor olsak akıllı bir sorumlu çıkar ve bu işe hemen dur der. Sorumluların sorumluluklarını yerine getirmedikleri ülkemizde ise 'vah-vah, tüh-tüh' denir ve hayat aynen devam eder (kazaya uğrayan suçsuz kişiler hariç). Trafik kazalarında da durum aynı değilmi? Bu bayram 500km. yol yaptım ama yollardaki saçmalıklara, hatalı sürücülere dur diyecek bir tane trafik polisi bile görmedim. Oysa 'yetkililer' bayram trafiği için yollarda önlem alındığını söylemişlerdi??? Tek gördüğüm ekip ağaç altında gölgeleniyordu. Sanırım Babadağ'ın da da durum aynı... Yazık.
  • daha gecen hafta bayramdan ciktik ve 170 ölü 1200 yarali var sadece bayram dönüsü o zaman yollarida trafige yasaklasinlar ? vali ve kaymakamlarini da görevden alsinlar ya bilen bilmeyen yaziyor ciziyor da bende salak gibi okuyom ölüdeniz de yapilan ucuslar dünya ya örnek olacak cinsten üstelik de truzme katkisi 100 de 100 at gözlüklerini cikarin lütfen kaza her yerde oluyor ve en frofiler de kaza yapabiliyor acemilerde
Muğla’nın Fethiye ilçe sınırlarında yeralan Babadağ, Türkiye’nin ilk yamaçparaşütü merkezlerinden biri... 1700 metre yüksekliğindeki Babadağ’da  Nisan  ve Ekim ayları arasında 60 bine yakın uçuş yapılıyor. 

1700 ile 1900 metre arasında üç piste sahip olan Babadağ,  150 ile 200 TL arasında ücret ödeyen binlerce turiste adrenalin dolu anlar yaşatırken zaman zaman ölümlü kazalar da meydana geliyor.
 
Son olarak emniyet kemerinin bağlanmadığı iddia edilen bir Türk turistin ölümüyle gündeme gelen Babadağ’da paraşüt firmalarının emniyet tedbirlerine yeterince önem göstermediği öne sürüldü.
 
Semavi Havacılık Genel Müdürü 18 yıllık paraşütçü Vedat Aydın, Fethiye Babadağ’dan uçuş yapan yamaç paraşüt firmalarındaki pilotların yeterli eğitim almadan sertifikalandırıldıklarını iddia etti.
 
Aydın, 1997 yılından itibaren bölgedeki tandem uçuş yapan pilotların sertifikalandırılmaya başlandığını söyleyerek, “ O dönemde şirketler, Türkiye’den sertifika almak yerine yurtdışından öğretmen pilot getirerek gerekli eğitimleri almadan sertifikalandılar. Bugün de sertifikaları Türk Hava Kurumu ve bazı şirketler veriyor. Ancak sertifikaların verilmesi sırasında gerekli özenin gösterildiğini söylemek mümkün değil” dedi.
 
DİZLİK, KASK, UÇUŞ AYAKKABISI KULLANILMIYOR
 
Pilotların yeterli eğitim almadıklarını öne süren Aydın’ın bir başka iddiası da yamaç paraşütü firmalarının yeterli denetimlerden geçirilmedikleri yönünde.
 
Tecrübeli pilot Vedat Aydın, yamaç paraşütü şirketlerindeki güvenlik zaafiyeti hakkında şöyle konuştu: “ THK tandem pilotların sertifikalandırılması için yaz sezonunda kurslar açıyor. Ancak paraşüt şirketlerinin en yoğun sezonunda açılan kurslar doğal olarak rağbet görmüyor.  Pilotlar da diğer şirketlerden göstermelik eğitimlerle sertifika alıyor.  Şirketler güvenlik konusuna gerekli önemi vermiyor. Turistlere verilen tulum ve kasklar çok kötü durumda. Paraşütlerde ilk yardım kitleri yok. Şirketler 50 TL verip ilk yardım kitlerini edinmiyor. Yolcular ve pilotlar bir çok kez, uçuş ayakkabısı, dizlik ve kask takmıyor.” 
 
Fethiye’de yaklaşık 20 paraşüt firmasının bulunduğunun altını çizen Vedat Aydın, yeterli denetimler yapılmadığı için kazalara adeta davetiye çıkarıldığını da kaydetti. Bununla ilgili olarak bağımsız bir üst denetim kurulu oluşturularak paraşüt firmalarının mutlaka denetime tabi tutulması gerektiğini bildiren Aydın, “ Yamaç paraşütü firmaları bilirkişiler tarafından mutlaka denetlenmelidir. İngiltere’de bir kaç yıl önce ‘ Fethiye’de yamaçparaşütü yapmayın’ yazılı broşürler dağıtıldı. Bu imaj Türk turizmini de olumsuz yönde etkiliyor” dedi.
 
TİCARİ KAYGI ÖN PLANDA
 
Türkiye Yelkenkanat ve Yamaçparaşütü Federasyonu Başkanı Nihat Ermihan ise Babadağ’daki yamaç paraşütü firmalarının ticari kaygıları ön planda tuttuklarını belirterek, “ Biz Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlıyız. Oradaki ticari uçuşlarla ilgimiz yok. Ancak federasyon olarak oraya talip olduk. Şu an için bir sonuç alamadık. Fethiye’de yaşanan kazalar bizi de çok üzüyor. Şirketlerin güvenliğe çok daha önem vermesi gerekiyor.  Uygun malzemelerin kullanılması, ömrü tükenmiş malzemelerin kullanımdışı bırakılması ve pilotların mutlaka uçuş öncesi güvenlik kontrollerini yapması gerekiyor” diye konuştu. 

©AirportHaber Özel
BABADAĞ’DA ÖLÜM KOL GEZİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 13 yıl önce
Eğer THK bu işe de elini atarsa sistemi mafyamatikleşir. işin başına koyacak bir-iki emekli albay bunlarda kafalarına göre sistem kuracaklar. THK bu işlerde çok zayıf ve sistem ilerleyeceğine gerileyecek ve hiç ileri gidemeyecek. Kesinlikle çok tehlikeli bir durum. Mutlaka işin başında sivil organizasyon ve otorite olmalı. TÜRKİYE HAVA SPORLARI FEDERASYONU NEDEN KURULDU ? Federasyon görev almalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Öyleyse pilotlar paradan önce hayatlarını ve bunun için de bir sistem kurulmasını düşünsün, bunun için plan yapsınlar. Karı kız içki eğlence uçuş deniz kum güneş... İşte sizi kandıran faktörler bunlar. Ama bulut 1900'ü basmış rüzgar 32 km. Aşşağı dönmek istediğinde patron hayır bekleyin dediğinde veya uçmak zorunda kaldığında yusufff yussuufff sesleri dağları inletiyor. Kaç tane kazanın gizlendiğini sizler biliyorsunuz. Zavallı pilot yoktur, aptal pilot vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
klasik her kazadan sonra birilerini suclamak ne kadar kolay.cozum uretmek ve kazalari arastirmak sa yok .oludeniz 110 tandem pilotu ve 45,000 bin ucus fethiye ekonomisine mukenmel bir katki .peki kim bu pilotlar ne yerler ne icerler nerden oludenize gelmisler bilen varmi yok gibi ben size soyleyeyim cogu thk dan ayrilan serbesciler ve parasut katlayarak bu isi ogrenenler . turkiyenin gercek yuzu yetersiz deneyimsiz pilotlar sitres altinda ailerine ekmek parasi goturme derdindeki sahipsiz insanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
fethiye de yaşanan kazaları trafik kazaları ile kıyaslayıp '' ee trafikte de bayramda 700 kişi ölmüş fethiye de 3-5 kişi ölmüş çokmu'' zihniyeti ile yaklasırsak, ki bunu yaklaşım yalnızca buraya yazı yazan misafirler değil. ÜST DÜZEY!!! Yöneticiler tarafından da böyle düşünülüyorsa 1 arpa boyu yol alınamaz. Bence babadağ da uçuş alanlarının düzenlenip bir kalkış öncesi kontrol yapan yetkililerin olması gerekiyor bir sezonda firmalar bir dünya para kazanıyorlar ortaklaşa 2 adama maaş verip kontrolü sağlayabilirler. Birde bu adamlar yabancı olursa şu '' birşey olmaz ya'' zihniyetininde önüne geçilmiş olur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM yönetmelik hazırlayıp yetki vermeden kimse konuya yetkili olarak müdahale edemez. Ben Federasyon'a da THK'ya da güvenmiyorum. Tecrübe ve bilgiye saygısı olmayan bu yapılar çıkar uğrunda yeni düzen kurma peşindeler. / Bağımsız ve farklı kesimlerden kurullar oluşturulmalı. SHGM duyuru yaparak aday belirlemeli ve seçim ile kurullar oluşturularak acil çalışmaya başlanmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THK dediginiz organizasyon 5253 sayılı dernekler kanununa bagli olan RESMI BIR DAIRE OLMAYAN dernek statusunde bir kurulustur. Yani diger kentlerde olan diger havacilik dernekleri ile AYNI STATUDEDIR. Bu tip ticari faaliyetleri denetleme yatkisi yoktur ve OLMAMALIDR yoksa genel havaciligi oldurdugu gibi THK yamac parasutculugunu de oldurur. SHGM'nin iside bu konu degildir bu araclarda ne motor vardir ve seyruseferi ilgilendiren bir durum. Bu isin TEK SORUMLUSU DEVLETIN HAVA SPORLARI FEDERASYONU OLMALIDIR. Federasyon diger ulkelerde oldugu gibi kurallari koymali ve takip etmelidir. tek cozum sadece budur. Nihat baskan bu icraati muhakkak yapmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM NİN ANLADIĞI ŞUDUR ARKADAŞLAR;UÇUŞ PLANLARINDAKİ İMZALAR BİRBİRİNİ TUTUYOR MU?HAVA RAPORLARININ KARŞISINA ÇENTİK ATIL DI MI?KALKIŞTAN SONRA 30 UNCU DAKİKADA ZAMAN,YAKIT DEĞERLERİNİ ALDIN MI?NEDEN TAKTILARSA BU 30 DAKİKA YA;ONU DA ANLAMIŞ DEĞİLİM..UĞRAŞTIKLARI BÖYLE IVIR ZIVIR ŞEYLER.YANİ ANLAYACAĞINIZ BUNLARLA UĞRAŞMAKTAN ORALARA SIRA GELMİYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THK kendi başıboşluğuna bir çözüm bulsunda ondan sonra başıbozuklukları düzeltmeye uğraşsın.!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Üklemizde insan hayatına verilen değer 'sıfır' oldukça bu kazalar olmaya devam edecektir. Kimsenin umurunda değil ki. Medeniş bir ülkede yaşıyor olsak akıllı bir sorumlu çıkar ve bu işe hemen dur der. Sorumluların sorumluluklarını yerine getirmedikleri ülkemizde ise 'vah-vah, tüh-tüh' denir ve hayat aynen devam eder (kazaya uğrayan suçsuz kişiler hariç). Trafik kazalarında da durum aynı değilmi? Bu bayram 500km. yol yaptım ama yollardaki saçmalıklara, hatalı sürücülere dur diyecek bir tane trafik polisi bile görmedim. Oysa 'yetkililer' bayram trafiği için yollarda önlem alındığını söylemişlerdi??? Tek gördüğüm ekip ağaç altında gölgeleniyordu. Sanırım Babadağ'ın da da durum aynı... Yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
daha gecen hafta bayramdan ciktik ve 170 ölü 1200 yarali var sadece bayram dönüsü o zaman yollarida trafige yasaklasinlar ? vali ve kaymakamlarini da görevden alsinlar ya bilen bilmeyen yaziyor ciziyor da bende salak gibi okuyom ölüdeniz de yapilan ucuslar dünya ya örnek olacak cinsten üstelik de truzme katkisi 100 de 100 at gözlüklerini cikarin lütfen kaza her yerde oluyor ve en frofiler de kaza yapabiliyor acemilerde

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000