07 Ekim 2012, Pazar 08:04:01

AYAKLARINIZI YERDEN KESECEĞİZ

"Türk'ün uzayla imtihanı yeniden başlıyor. THK, yerli otodan önce yerli uçak üretecek. THK Üniversitesi'ne 45 ülkeden 78 öğrenci geldi" diyen Radikal Gazetesi yazarlarından Ömer Şahin, THK'yı Türk havacılığını köşesine taşıdı... İşte o yazı...
  • Ömrümde çok saçma yorumlar okudum ama İsim/ Rumuz sen gerçekten kendini aşmış durumdasın. Bölüme layık nasıl olunur? Küpeli ve bonus kafalılar eğitim göremez mi? neticesinde sen eğitim görmüşsün seni eğittilerse bence diğer insanlara da bir şans verilmeli. Tut ki hepimizin bağıra çağıra istediği tek şey özgürlükken sen kim oluyorsun ki kişilerin okuma ve yaşama haklarına dil uzatıyorsun ha?
  • Önce kendinize bir çeki düzen verin. 2 yılda 8 kaza,5 ölüm.
  • oğlum bak gittt..siz önce doğru düzğün uçak uçurmayı öğrenin..patır patı dökülüyor uçaklarınız..düşen düşene...komedi filmi gibi yaaaa....
  • bu okuldan bir cacık olmaz neden çünkü orda okuyan anlarrrrrr !!!!!!!!
  • Saçma bir üniversite neden mi ? Şöyle; bir pilot yetiştiren üniversitenin o bölüme layık adamları alması lazım bunların gözünü para bürümüş ve üniversiteye önüne geleni almışlar saçmalık! Ben shyo,thy,afa ve değişik özel akademilerde görmedim küpeli bonus kafa adamların eğitim gördüğünü.Pilotluk akademik bir meslektir,disiplin gerektirir hayatını buna göre şekillendirir bir öğrenci pilot ama burada daha eğitim öğretimde öğrenciler züppeden farksız! Dışarıda ne yaparsan yap ama okul içinde bu tarz adamların bulunması bile kepazelik maksat pilotluk mesleği sıradanlaştırılmak istensin havacılığın gelişimi filan değil! Ölüne gelen pilot olsun oh sonra ne oluyor geçen günkü gibi uçak kazaları,Türk pilotları işsiz ne ala ya.Mümkünse kimsenin ayaklarını yerden kesmeyin!Yok yerli uçak üretecekmiş,siz zamanında ondan mı kapattınız uçak fabrikasını traktör motoru atölyesine çevirdiniz bırakın bu işleri yeter ölücülüğü bırakın kepaze ettiniz sektörü!
  • 45 ÜLKEDEN 75 ÖĞRENCİ KİMİN OKULLARINDAN BURAYA AKTARILMIŞTIR?OSMONOT OSMAN PAŞA KİME KURUMU PEŞKEŞ ÇEKMİŞTİR.BU ÖĞRENCİLERİ ALMASA BU SENE GENEL KURULDA BAŞKANLIĞI BIRAKIP GİTMEK ZORUNDA KALIRMIYDI ACABA?UZAYA GİTMEK TABİKİ BİZİMDE HAKKIMIZ HERKESTEN ÖNCE BAŞLAMIŞIZ HAVACILIĞA.750 YIL ÖNCE NEREDEYSE.KIRŞEHİRDEKİ BİNANIN DÖRT KÖŞESİNDE NEDEN TAŞTAN ROKET VARDIR YAZAN VARMI.AMA TAŞ KAFALI İNSANLAR YÜZÜNDEN BIRAKTIRMIŞIZ NURİ DEMİRAĞA UÇAK ÜRETİMİNİ.İSTİKBAL GÖKLERDE ELBET AMA EMEKLİ PAŞALARLA OLMAZ BU İŞ,MUAZZAFIYLADA OLMAZ.THK NIN BAŞINA EĞİTİME ÖNEM VEREN EĞİTİM İŞİNDE KENDİNİ DÜNYADA İSBATLAMIŞ HOCANIN EKİBİ GELMELİDİR BENCE.SONRADAN OLMUYOR BU İŞLER OSMAN PAŞAM.

Atatürk’ün mavi gözleriyle gökyüzüne baktığı “İstikbal göklerdedir” sözünü pek severiz. Vizyonuna, uzakgörüşlülüğüne şapka çıkarmak için hatırlatılan bir sözdür. Havacılığın önemini erken fark etmişiz. Teyyare Cemiyeti yani Türk Hava Kurumu’nun kuruluşu 1925 yılı. O tarihte böyle bir kuruma sahip olan 5 ülkeden biriyiz. Sivil Havacılık Kanunu’nu çıkaran ilk ülkeyiz. İyi başlamışız da sonra garip şeyler olmuş. Adına ‘dış güçler’ mi denir, yoksa ‘gizli bir el’ mi, yoksa ‘beceriksizlik’ mi? Kimler ne yaptıysa gökyüzüyle aramıza girmişler.

‘Türk’ün Uzayla İmtihanı’ boşuna bir TV dizisinin adı olmadı. Havacılık maceramız sinema tadındadır. Havacılığın sembol ismi, takma kanatla uçmayı başaran Hazerfen Ahmet Çelebi’dir. İstanbul’u kanatları altına almıştır. Vecihi Hürkuş’un ve Nuri Demirağ’ın yaşamöyküleri ondan aşağı kalmaz. Özellikle de Demirağ’ın hayatı. Kendisi döneminin en zengin işadamı. Uçak fabrikasında 250 uçak üretiyor. Öyle ki Danimarka ve Hollanda’ya uçak ihraç eder hale geliyoruz. 1940’lı yıllarda üretim durduruluyor. Türkiye’ye ‘Marshall Yardımı’ veren ABD, “Sen üretme, biz sana satarız” diyor! Tabii hibe ettiği uçağın parasını fazlasıyla yedek parçadan çıkarıyor. Nuri Demirağ, siyasete atılıp ‘adalet’ mücadelesine girerken kurduğu uçak fabrikası yıllar içinde düdüklü tencere fabrikası, traktör fabrikası ve depo olarak kullanılıyor.

Teyyare Cemiyeti 1935’te THK adını alıyor. Nuri Demirağ’ın kısaca anlattığım hayat hikâyesinde görüldüğü gibi ‘havacılık maceramız’ kısa sürede hayal kırıklığına dönüşüyor. Havacılık sanayiini, askeri-sivil-sportif havacılığı geliştirmek için kurulan THK, bambaşka işlere yöneliyor. THK, neredeyse 20 yıl kurban derisi kavgasının başaktörü oldu. Öğrencilere dağıtılan fitre-zekât zarflarıyla anıldı. THK, sınırlı sayıda kesime hizmet eden imtiyazlı bir kurum olarak bilindi.

THK, şimdi küllerinden yeniden doğma mücadelesi veriyor. Türk Hava Kurumu ile vakfın açtığı Türk Hava Kurumu Üniversitesi, gözünü göklere dikmiş. THK Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım ile THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, iyi bir ambiyans yakalamış; çalışıyorlar. Osman Paşa, “1925’te 5 ülkeden biriydik. Bir gizli el devreye girip üretim durmasaydı şimdi Boeing ve Airbus ile yarışırdık” diyerek üzüntüsünü dile getiriyor. Atatürk’ün hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını söyleyen Osman Paşa, yerli otodan önce yerli uçağı uçuracakları sözünü veriyor. Yerli uçak için verilen tarih 2014. Bir diğer hedef ise 2023’te uzay aracı fırlatmak.

THK, paraşüt, yamaç paraşütü, yelken ve kanat model uçak eğitimi veriyor. Uçuş okulunda pilot yetiştiriyor. Pilot deyip geçmemek lazım. Türkiye’de 1000 yabancı pilot çalışıyor. 10-15 bin dolar maaş alıyor. THK Başkanı Yıldırım, 2023 yılında 420 bin pilota, 600 bin kabin memuru ile uçak-bakım elemanına ihtiyaç duyulacağını söylüyor. Yani sektörün önü çok açık. O yüzden olsa gerek, “Dünyada hiçbir sektör bu kadar kazandırmaz. Katma değeri çok yüksek. 1 lira yatırıp 2 lira kazanıyorsunuz” diye ekliyor. İş garantisi ve yüksek maaş arayanlar boşuna pilot olmak istemiyor.

THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Hoca, 42 yaşında. En genç rektörlerden. Çarşamba günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla yeni akademik yılın açılışına hazırlanıyor. THK kampüsü bu sene BM Genel Kurulu gibi. 45 ülkeden 78 öğrencileri var. ABD, Çin gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra Barbados Adası’ndan bile gelen öğrenciyi görmek mümkün. Havacılık ve uzay bilimleri eğitimi alacaklar. Ünsal Hoca, bu öğrencilerin mezun olduktan sonra ‘havacılık elçisi’ olarak Türkiye’yi tanıtacaklarını söylüyor. Üniversite daha ikinci yılında yüzde 100 doluluğa ulaşmış. Rektör, öğrencilerine şakayla karışık “Türkiye’nin en havalı üniversitesine geldiniz. İstikbal bizim üniversitede. Ayaklarınızı yerden kesme sözü veriyoruz” sözleriyle moral veriyor.

Ömer ŞAHİN
RADİKAL

AYAKLARINIZI YERDEN KESECEĞİZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

@ İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Ömrümde çok saçma yorumlar okudum ama İsim/ Rumuz sen gerçekten kendini aşmış durumdasın. Bölüme layık nasıl olunur? Küpeli ve bonus kafalılar eğitim göremez mi? neticesinde sen eğitim görmüşsün seni eğittilerse bence diğer insanlara da bir şans verilmeli. Tut ki hepimizin bağıra çağıra istediği tek şey özgürlükken sen kim oluyorsun ki kişilerin okuma ve yaşama haklarına dil uzatıyorsun ha?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK KENDİNE GEL ~ 12 yıl önce
Önce kendinize bir çeki düzen verin. 2 yılda 8 kaza,5 ölüm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hüpptürükk ~ 12 yıl önce
oğlum bak gittt..siz önce doğru düzğün uçak uçurmayı öğrenin..patır patı dökülüyor uçaklarınız..düşen düşene...komedi filmi gibi yaaaa....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalannnnn ~ 12 yıl önce
bu okuldan bir cacık olmaz neden çünkü orda okuyan anlarrrrrr !!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Saçma bir üniversite neden mi ? Şöyle; bir pilot yetiştiren üniversitenin o bölüme layık adamları alması lazım bunların gözünü para bürümüş ve üniversiteye önüne geleni almışlar saçmalık! Ben shyo,thy,afa ve değişik özel akademilerde görmedim küpeli bonus kafa adamların eğitim gördüğünü.Pilotluk akademik bir meslektir,disiplin gerektirir hayatını buna göre şekillendirir bir öğrenci pilot ama burada daha eğitim öğretimde öğrenciler züppeden farksız! Dışarıda ne yaparsan yap ama okul içinde bu tarz adamların bulunması bile kepazelik maksat pilotluk mesleği sıradanlaştırılmak istensin havacılığın gelişimi filan değil! Ölüne gelen pilot olsun oh sonra ne oluyor geçen günkü gibi uçak kazaları,Türk pilotları işsiz ne ala ya.Mümkünse kimsenin ayaklarını yerden kesmeyin!Yok yerli uçak üretecekmiş,siz zamanında ondan mı kapattınız uçak fabrikasını traktör motoru atölyesine çevirdiniz bırakın bu işleri yeter ölücülüğü bırakın kepaze ettiniz sektörü!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YABANCI ÖĞRENCİLER ~ 12 yıl önce
45 ÜLKEDEN 75 ÖĞRENCİ KİMİN OKULLARINDAN BURAYA AKTARILMIŞTIR?OSMONOT OSMAN PAŞA KİME KURUMU PEŞKEŞ ÇEKMİŞTİR.BU ÖĞRENCİLERİ ALMASA BU SENE GENEL KURULDA BAŞKANLIĞI BIRAKIP GİTMEK ZORUNDA KALIRMIYDI ACABA?UZAYA GİTMEK TABİKİ BİZİMDE HAKKIMIZ HERKESTEN ÖNCE BAŞLAMIŞIZ HAVACILIĞA.750 YIL ÖNCE NEREDEYSE.KIRŞEHİRDEKİ BİNANIN DÖRT KÖŞESİNDE NEDEN TAŞTAN ROKET VARDIR YAZAN VARMI.AMA TAŞ KAFALI İNSANLAR YÜZÜNDEN BIRAKTIRMIŞIZ NURİ DEMİRAĞA UÇAK ÜRETİMİNİ.İSTİKBAL GÖKLERDE ELBET AMA EMEKLİ PAŞALARLA OLMAZ BU İŞ,MUAZZAFIYLADA OLMAZ.THK NIN BAŞINA EĞİTİME ÖNEM VEREN EĞİTİM İŞİNDE KENDİNİ DÜNYADA İSBATLAMIŞ HOCANIN EKİBİ GELMELİDİR BENCE.SONRADAN OLMUYOR BU İŞLER OSMAN PAŞAM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000