13 Aralık 2012, Perşembe 14:59:37

HAVA-İŞ'TEN TEFTİŞ TALEBİ

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), TGS Yer Hizmetleri A.Ş'de çalışma koşulları ihlalleri ve işçilere yapılan baskılar ile ilgili bakanlık teftişi talep etti.
  • Arkadaşlar boşverin onu bunuda maaşlara iyileştirme varmı ondan haber verin ikramiyeler 4 e çıkıyormu
  • Sayın yetkili size yalvarmaktayim yıl 2013 ve Eylül aayı bu sorunların hepsi İzmir TGS de yasanıyor ve ah yerde kalıyor maalesef.Çalısanların psikolojisi bozulmus durumda aç,yorgun,uykusuz ve tam bir köle gibi çalıştırılmakta.. Bu zorluklar altında gitgide mesai artmakta ve saçma sapan vardiyalarla karın tokluguna kölee efendi iliskisi devam etmektedir.Bu konuyu gündeme taşırsanız büyük evap alacaksınız.gece ikide mesaiye baslayıp ertessi gun ögleden sonra üçte biten bir mesaiye kim dayaanır,ikiz bebek bekleyen bayan memur elindeki rapora ragmen nasıl pronda 45 erecede çalıstırılır.Bu ne vicdan bu ne acımsızlık. itiraz eden istifaya zorlanıyor...Bu aile geçindiren çocuk büyüten insanlara yardım eli uzatılmasına aracı olun lütfen.
  • ah yerde kalmaz .ah alanlar,vicdansızca karşısındakini hor gören garip görenler düşünsün onlarında çocukları,aileleri var .vicdanları rahatsa sorun yok.....söyleyecek çok şey var..denetleme lazım.
  • Bir gün gelecek Türkiyemiz ve kurumları sendika ile çalışmaya alışacaklardır.Ve de bundan kaçmanın yolu yok. Aklı başında herkes bunu kabul ediyor. Ama yarın, yarın olmaz ise öbür sene. Herkes kabul ediyorda, bir tek kabul etmeyen patronlar mı ? Hayır onlarda bunu biliyor. Bu durumda Sendikaların şapkayı önlerine koyup biraz düşünmeleri gerekmez mi? işverenlerin sendikalardan bu denli uzak olmasının mutlak bir kaç nedeni var. Çalışma sürelerini ve diğer iş yaşamı koşullarını belirleyen kanun var. Devlet koyduğu kanuna uyulmamasını hoş görecekte , sendikalı olunca mı bu düzelecek. Biraz ters gelmiyor mu? Çalışanları sendikasız olup bunlara uyan kuruluşlar da var değil mi ? TGS' de Sendika çoğunluğu sağladı ise sorun yok. Ama biliyoruz ki böyle bir durumda yok. Şikayet mercii doğru, doğru olmasınada şikayet edip teftiş isteyen yanlış galiba.
  • Herkes teftis isteyebiliyor mu? Bilmedigim için soruyorum
  • SADECE TGS DE MI BU DURUMLAR VARMIS TURKIYEDE? HAVAS VE CELEBI DE YOK DEMEK:)
  • Arkadaslar kimse buyuk umutlar verilerek greve yonlendirilen toplu is sozlesmesinde ucus personelinin maddelerine direnen ama simdi issiz kalan thy personelinden bahsetmiyor. Cou issiz bir kismi ucusa gecti.. Yoneime guvenen kaldi sendikaya guvenen issiz. Tek sucumuz inanmakti.
  • ADB istasyonuna yaklaşık 2 yılımı verdim. Keşke yöneticilerin personele karşı tavırları kabul edilebilir düzeyde olsaydı. Hem şirkete yazık hem çalışanların özverili emeğine. Yönetim anlayışında radikal kararlar alınmadıkça daha çok kişi gelip geçer ve daha çok defa sendikanın oyunlarına alet olur personeller.
  • celebi ve havasta sendikalanma çabası yok. neden tgs de var. cunku.sendika thy den umudu kestı. sendikaya güvenen insanların durumu ortada. kandırılan bir suru yer işletme çalışanı işsiz. sendika zamanında doğruyu yapsaydı tgs de olmazdı. sımdı uye sayısı ve gelir dustu. gelsin yeni kurbanlar
  • örnek 1 özcan beyaz nasıl oluyorda işe postabaşı başı olarak başlıyor ve hemen şef oluyor havacılık deneyimi nedir apronu nekadar biliyor .

Hava-İş Sendikası'nca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Teftiş Kurulu Başkanlığına yapılan başvuruda;

"Hava-İş Sendikası olarak 2011 Eylül ayından bu yana işkolumuz içinde bulunan TGS Yer Hizmetleri A.Ş firmasında sendikamızın örgütlenme çalışmasını sürdürmekteyiz. Ancak işverenin sendika karşıtı tutumu ve Anayasal temel haklara karşı takındığı olumsuz tutum, bu işyerinde sendikal faaliyetlerimizi engellemeye yönelik suç niteliğine ulaşmış olup, ayrıca uyulması gereken ilgili mevzuat hükümleri işverence açıkça ihlal edilmekte ve işçiler mağdur edilmektedir. İşçiler kişisel şikâyet konusunda korku yaşamaktadır. Bu nedenle bu işyerinde bizzat işçilerin sendikamıza şifahen ilettiği aşağıdaki konuların teftiş edilmesini talep etmekteyiz. Bu konuda makamınızca teftiş esnasında tarafımızla görüşülmesi halinde ayrıntılı bilgi verebileceğimizi ayrıca beyan ederiz." Şeklinde talepte bulunularak, bir çok ihlal ile ilgili somut olaylar bildirildi...

İŞTE O YAZI:

"1-Sendikal çalışmaya ve faaliyetlere baskıların devam edilmektedir.

2012 yılında TGS Yer Hizmetleri A.Ş. bünyesinde İstanbul Atatürk havalimanında müdür, şef, posta başı gibi sıfatlarla yöneticilik yapan 14 kişi hakkında, Bakırköy C.Savcılığına TCK 118. maddesi ihlali nedeniyle sendikamız tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Savcılık soruşturması devam etmektedir.

Ancak halen “sendikadan uzak durun”,  “sendikaya gitmeyin işinizden olursunuz”, “burada sendika istemiyoruz”, “sendikaya gidenlerin isimlerini bize verin”, “kapıya koyulmak istemiyorsanız sendikadan uzak durun” gibi söylemler; müdür, şef ve posta başı gibi amirler tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

2- İşçiler arasında ayrımcılık yapılmaktadır.

a-) İşçilerin bir kısmı, farklı siyasi görüş ve bölgeleri nedeniyle diğer işçilerden farklı uygulama görmektedir. Daha eski ve kıdemli işçiler meslekte yükseltilmemektedir. Ayrımcılığa uğramayanlar daha rahat kısımlarda çalıştırılmakta, örneğin “işçi sorumlusu” veya “şef”  gibi meslek kariyerlerinde daha hızlı ilerleme sağlamaktadır.

b-) İşçilerin “ fazla mesai çalışması dolayısıyla elde ettikleri ücretsel kazançtan yararlanmasını sağlamakta” eşit davranılmamaktadır. Zaten ortalama 7 ay öncesine kadar işçiye fazla mesai ücreti ödenmiyordu. Ücret ödenmediği zamanda kayrılan işçiler fazla mesaiye bırakılmazken; fazla mesai ücreti ödenmeye başladıktan sonra, şef, ustabaşı ve müdürler tarafından tespit edilen işçiler fazla mesaiye özellikle seçilerek bırakılmaya başlanmıştır. Bu ayrımcı bir uygulamadır.

c-) işçiler kendilerine ödenen fazla mesai saat ücretinin neye göre ne kadar belirlendiğini bilmemektedir. Fazla mesai ücretinin yasalarda belirlenen ölçü ve oranlarda yapılmadığı şikâyet konusudur. Fazla mesai olarak geçen çalışma süresinde, 25 saati geçen kısmının ücretlendirilmediği yönünde şikâyetler vardır. Her ay aynı sürede fazla mesai yapan işçi farklı farklı ücret almaktadır.

d-) Fazla mesaiye kalanlar ve Takviye denilen gruplar normal yemek yeme saatinin dışında kaldığı için, şirket tarafında “kumanya” adı verilen “ekmek arası kaşar peynir, ekmek arası köfte, ayran, kola, tatlı” gibi sandviç türü bir beslenmeye tabi tutulmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenme bozulduğu gibi, işçiler iş yoğunluğunda bu sandviçleri dahi ayakta hızlı hızlı yemekte,  yemek molasında yemek yeme imkânı bulamamaktadır. Oysa yasal mevzuat tam tersini emreder, ama bu konuda da yasaya da uyulmamaktadır.

3- İstirahat raporu, tedavi raporu alanlar baskı altına alınmakta soruşturmaya tabi tutulmakta ve dolayısıyla işçilerin moralleri bozulmaktadır. Sağlık sorunu yaşayan ve bu nedenle beğenilmeyen işçi, yasal olmayan bir tutumla işten çıkarılmaktadır.

Sağlığı ağır bir bölümde çalışmaya uygun olmayanlar ayrılsın diye bölüm bölüm gezdirilerek bıkkınlık yaratılmakta, işçilerin devamsızlık içine girerek işten çıkarılmasının zemini hazırlanmaktadır.  Tedavi amaçlı rapor alan işçiler, neden rapor aldın diye savunma istenerek soruşturulmakta, “habersiz devamsızlık yapılıyor iddiasıyla” işten çıkarılmayla tehdit edilmektedirler. Dolayısıyla işçiler doktora gitmeye korkmaktadır. Hatta bu nedenle “savunması alınan ve işten çıkarılacak 40 kişi, 80 kişi,120 kişi var” söylemiyle baskı sürdürülmektedir. Savunma isteyen şirket yazılarında “raporla veya mazeret izniyle iş ilişkilerini bozuyor ve iş ilişkisini çekilmez hale getirdiniz” gibi bir söylemle işçinin morali bozulmakta ve korku içine itilerek baskı altına alınmaktadır.

4-İşyerinde haksızlık gören veya tanık olan işçiler buna itiraz ettiğinde, şikâyette bulunduğunda, sorguladığında baskı altına alınarak susturulmaktadır.

Amirler tarafından veya işçi arkadaşları tarafından “dilin fazla uzadı”, “yerinden memnun değilsin herhalde?”, “arpa fazla mı geldi?”, “akıllı ol”, “dışarıda bir sürü işsiz var ona göre” söylemiyle açıktan tehdit edilerek baskı altında çalışma dayatılmaktadır. Sendikal faaliyetlere de engel olunduğu düşünülürse, bu işyeri ortamında yapılan baskılar, işçileri daha fazla korku ve panik içinde çalışmak zorunda bırakmaktadır

5-TGS AŞ işletmelerinde çalıştırılan işçilerin bir kısmı “Belirli süreli iş sözleşmesiyle” işe alınmaktadır.

Oysa bu işçiler diğer TGS li işçilerle aynı koşullarda çalışmaktadırlar. Belirli süreli sözleşme yapılmasının somut zemini yoktur. Tamamıyla ucuz maliyetli, işçi istenildiği için bu yol tercih edilir olmuştur. Aynı koşullarda aynı işlerde çalışan 6 veya 8 aylık sözleşmeli işçiler, 4 ayda bir verilen “ikramiye”yi alamamaktadırlar. Bu sözleşmeyle işe girenler “sessizce işinizi yapın”, “iyi çalışın sizi kadroya alacağız, ikinci sözleşmeyi hak edin” gibi söylemle baskı altında tutulan ve sindirilen işçi profili yaratılmaktadır."

HAVA-İŞ'TEN TEFTİŞ TALEBİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

esb ankara ~ 10 yıl önce
Arkadaşlar boşverin onu bunuda maaşlara iyileştirme varmı ondan haber verin ikramiyeler 4 e çıkıyormu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalvarma ~ 11 yıl önce
Sayın yetkili size yalvarmaktayim yıl 2013 ve Eylül aayı bu sorunların hepsi İzmir TGS de yasanıyor ve ah yerde kalıyor maalesef.Çalısanların psikolojisi bozulmus durumda aç,yorgun,uykusuz ve tam bir köle gibi çalıştırılmakta.. Bu zorluklar altında gitgide mesai artmakta ve saçma sapan vardiyalarla karın tokluguna kölee efendi iliskisi devam etmektedir.Bu konuyu gündeme taşırsanız büyük evap alacaksınız.gece ikide mesaiye baslayıp ertessi gun ögleden sonra üçte biten bir mesaiye kim dayaanır,ikiz bebek bekleyen bayan memur elindeki rapora ragmen nasıl pronda 45 erecede çalıstırılır.Bu ne vicdan bu ne acımsızlık. itiraz eden istifaya zorlanıyor...Bu aile geçindiren çocuk büyüten insanlara yardım eli uzatılmasına aracı olun lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
boşgeç ~ 11 yıl önce
ah yerde kalmaz .ah alanlar,vicdansızca karşısındakini hor gören garip görenler düşünsün onlarında çocukları,aileleri var .vicdanları rahatsa sorun yok.....söyleyecek çok şey var..denetleme lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KANUNLAR NİYE VAR Kİ ? ~ 11 yıl önce
Bir gün gelecek Türkiyemiz ve kurumları sendika ile çalışmaya alışacaklardır.Ve de bundan kaçmanın yolu yok. Aklı başında herkes bunu kabul ediyor. Ama yarın, yarın olmaz ise öbür sene. Herkes kabul ediyorda, bir tek kabul etmeyen patronlar mı ? Hayır onlarda bunu biliyor. Bu durumda Sendikaların şapkayı önlerine koyup biraz düşünmeleri gerekmez mi? işverenlerin sendikalardan bu denli uzak olmasının mutlak bir kaç nedeni var. Çalışma sürelerini ve diğer iş yaşamı koşullarını belirleyen kanun var. Devlet koyduğu kanuna uyulmamasını hoş görecekte , sendikalı olunca mı bu düzelecek. Biraz ters gelmiyor mu? Çalışanları sendikasız olup bunlara uyan kuruluşlar da var değil mi ? TGS' de Sendika çoğunluğu sağladı ise sorun yok. Ama biliyoruz ki böyle bir durumda yok. Şikayet mercii doğru, doğru olmasınada şikayet edip teftiş isteyen yanlış galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hangi bakanlık ~ 11 yıl önce
Herkes teftis isteyebiliyor mu? Bilmedigim için soruyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
teftiş, denetleme, kontrol eksikliklerin ve aksaklıkların tespiti için yapılır, buna yetkili yerler bellidir, planlı olanları da vardır, kendiliğinden gerçekleşenler de yani şikayet ihbar rutin olmayan nedenler üzerine; ancak gel beni denetle mantığı yapılan işin doğasına aykırıdır ancak bir önceki denetlemelrde tespit edilen aksaklıkların giderilmesi için verilen süre sonunda bir tarihte tekrar denetleme yapılabilir; kısacası çok da önemli değildir merak etmeyin.
Anlayamadigim ~ 11 yıl önce
SADECE TGS DE MI BU DURUMLAR VARMIS TURKIYEDE? HAVAS VE CELEBI DE YOK DEMEK:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kendimizi kandirmayalim ~ 11 yıl önce
Arkadaslar kimse buyuk umutlar verilerek greve yonlendirilen toplu is sozlesmesinde ucus personelinin maddelerine direnen ama simdi issiz kalan thy personelinden bahsetmiyor. Cou issiz bir kismi ucusa gecti.. Yoneime guvenen kaldi sendikaya guvenen issiz. Tek sucumuz inanmakti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ADB ~ 11 yıl önce
ADB istasyonuna yaklaşık 2 yılımı verdim. Keşke yöneticilerin personele karşı tavırları kabul edilebilir düzeyde olsaydı. Hem şirkete yazık hem çalışanların özverili emeğine. Yönetim anlayışında radikal kararlar alınmadıkça daha çok kişi gelip geçer ve daha çok defa sendikanın oyunlarına alet olur personeller.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
celebi ve havasta sendikalanma çabası yok. neden tgs de var. cunku.sendika thy den umudu kestı. sendikaya güvenen insanların durumu ortada. kandırılan bir suru yer işletme çalışanı işsiz. sendika zamanında doğruyu yapsaydı tgs de olmazdı. sımdı uye sayısı ve gelir dustu. gelsin yeni kurbanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
işçi ~ 11 yıl önce
örnek 1 özcan beyaz nasıl oluyorda işe postabaşı başı olarak başlıyor ve hemen şef oluyor havacılık deneyimi nedir apronu nekadar biliyor .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
b kapısını biliyorsa yeterlidir
....atış serbest ~ 11 yıl önce
çekemeyen arkadaşların vasfı nedir acaba...atom mühendisimisiniz yoksa uzayda yeni yerler keşfettinizde mi yükseltilmediniz...herkes özcan beyaz gibi olsa keşke...vasfınızı ortaya koyun da konuşun eleştirin..işini iyi yapanlara laf atmayın boş yere
Harekat ~ 11 yıl önce
3 yıldan beri TGS'de çalışıyorum. Daha önce de 12 yıllık farklı bir şirkette havacılık tecrübem var.2 üniversite mezunuyum.Fakat Rizeli değilim ne yazıkki:) o yüzden şef ve müdür olamıyorum. Mail atmasını beceremeyen,personelle iletişimi bozuk,dünyaları ben yarattım edasıyla havalimanında dolaşan daha nice şefler var Özcan Beyaz dışında...TGS'de adaletsizlik,hemşericilik adam kayırma düzeni devam ettiği sürecede değişen bir şey olmayacak
oğlum ~ 11 yıl önce
sadece özcan beyazmı diğer rizli genç şefe ne demeli kendisi müdür edasıyla geziyor. milleti ezerek küçümseyerek tehdit ederek bir yere gelemezsin S.T

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000