22 Mayıs 2014, Perşembe 11:00:56

YENİ TERMİNAL İÇİN KOLLARI SIVADILAR

TAV Havalimanları’nın içinde yer aldığı konsorsiyum (ZAIC) Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcuya çıkaracak yeni yolcu terminalinin yapımına başladı. TAV, yüzde 15 hisseyle parçası olduğu konsorsiyumda Zagreb’in işletmesini 2042’ye kadar sürdürecek.

TAV Havalimanları’nın içinde yer aldığı konsorsiyum (ZAIC) Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcuya çıkaracak yeni yolcu terminalinin yapımına başladı. TAV, yüzde 15 hisseyle parçası olduğu konsorsiyumda Zagreb’in işletmesini 2042’ye kadar sürdürecek.

Balkanların gözde turizm destinasyonlarından Hırvatistan’ın giriş kapısı Zagreb Havalimanı’nda yeni yolcu terminalinin yapımı için düğmeye basıldı. Törene Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanović, hükümet üyeleri, yerel yöneticiler ve Türkiye’nin Hırvatistan Büyükelçisi Burak Özügergin’in de aralarında olduğu çok sayıda konuk katıldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Bugün Zagreb’in hak ettiği şekilde Avrupa’nın başlıca çekim merkezlerinden biri olması yolunda önemli bir adım atıldı. Yeni yolcu terminali modern mimarisi ve son teknolojiye sahip altyapısıyla Zagreb’i bölgenin de öne çıkan havalimanlarından biri haline getirecek. Havalimanlarında yolcu memnuniyetini en üst seviyeye çıkartmak için tasarım aşamasından işletmeye kadar tüm süreçlerin entegre bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşıyor. Havalimanı yapım ve işletmesinde dünyanın önde gelen markalarından biri olarak, bu projeyi hayata geçirecek uluslararası konsorsiyumun bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Projenin Türkiye ve Hırvatistan arasındaki iyi ilişkilerin ve işbirliğinin daha da gelişmesine katkı sunmasını umuyoruz” dedi.

Zagreb Uluslararası Havalimanı (MZLZ) Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Mazurkiewicz "Zagreb Uluslararası Havalimanı adına sizlere hoş geldiniz deme ayrıcalığına sahip olduğum için memnuniyet duyuyorum. Bu tarihi günde, sizleri Hırvatistan Cumhuriyeti ile ZAIC konsorsiyumu arasındaki ortaklığın başlangıcını kutladığımız yeni yolcu terminali şantiyesinde görmekten mutluyum. Önümüzdeki 30 yılda birlikte yakalayacağımız başarılar için sabırsızlanıyorum" dedi.

Bouygues Bâtiment International Gelişim Direktörü Christoph Petit "Bu proje kapsamında Hırvat ortaklarımızla işbirliği içerisinde olmaktan çok memnunuz. ZAIC konsorsiyumundaki tüm ortakların işe bağlılıkları ve yükümlülüklerini yerine getirmelerinin bir sonucu olarak yeni yolcu terminalinin zamanında yetişeceğinin garantisini verebilirim" dedi.

ADPM İcra Kurulu Başkanı Jacques Follain "Zagreb Uluslararası Havalimanı toplam yatırım miktarı ve ZAIC konsorsiyumundaki tüm ortakların taahhütlerini yerine getirilmesiyle bölgede önemli bir yere sahip olacak. Önümüzdeki üç yılda, yeni havayolu şirketlerini havalimanımıza çekerek yolcu sayısı ve hava trafiğini arttırmak için çalışacağız" dedi.

Viadukt İcra Kurulu Başkanı Joško Mikulić "Bu önemli yatırımın bir parçası olmaktan ve bu uluslararası projeye yerel bilgi, uygulama ve deneyim sağlamaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Kamu-özel sektör işbirliği modeliyle hayata geçen projeyle yolcu kapasitesi 2 milyondan önce 5 milyona; nihai olarak da 8 milyona çıkarılacak. 2016 sonunda tamamlanması planlanan yeni terminal 65 bin metrekare alana sahip olacak. TAV Havalimanları ve ADPm havalimanının işletmesini üstlendi ve Nisan 2042’ye kadar sürdürecek. İşletme kapsamına terminal binasının yanı sıra pistler, kargo terminali, otoparklar ve ileride geliştirilecek emlak yatırımları da dahil.

Zagreb Havalimanı ihalesi Nisan 2012’de gerçekleşti. İhaleyi Aéroports de Paris Management (ADPm) – Bouygues Bâtiment International (BBI) konsorsiyumu kazandı. Projeyi yürütecek konsorsiyumda TAV Havalimanları’nın yüzde 15 payı bulunuyor. Konsorsiyumun diğer üyeleri:  ADPm yüzde 20,77; BBI yüzde 20,77; Marguerite Fund yüzde 20,77; IFC yüzde 17,58 ve Viadukt yüzde 5,11.

Proje için Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank-EIB), International Finance Corporation (IFC), Deutsche Bank ve Unicredit Bank Austria tarafından finansman sağlandı.

YENİ TERMİNAL İÇİN KOLLARI SIVADILAR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000