01 Temmuz 2012, Pazar 09:45:00

TAV'DAN 1.2 MİLYAR DOLARLIK İMZA

TAV Havalimanları, Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi Medine Havalimanı’nın işletme hakkının devri için proje ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile birlikte Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile sözleşme imzaladı.
  • Türkiye'nin başarısını görmekten ısrarla kaçınan bazı eziklere kapak olsun.

TAV Havalimanları ayrıca konsorsiyum ortakları ile proje finansörleri National Commercial Bank (NCB), Arab National Bank (ANB) ve  Saudi British Bank (SABB) ile de toplam 1.2  milyar Dolar tutarındaki kredi sözleşmelerini tamamladı.

Suudi Arabistan’ın yap-devret-işlet modeliyle ilk havalimanı özelleştirme projesi Medine Havalimanı’nın devrine ilişkin sözleşme TAV Havalimanları ve konsorsiyum ortakları Al Rajhi Grubu ve Saudi Oger ile Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA arasında gerçekleştirilen tören ile imzalandı. Düzenlenen imza töreninde ayrıca projeye finansman sağlayan bankalar National Commercial Bank (NCB), Arab National Bank (ANB) ve Saudi British Bank (SABB) ile de toplam 1.2 milyar  Dolar tutarındaki kredi sözleşmeleri için imzalar atılarak finansman için mutabakat sağlandı. GACA Başkanı Prens Fahad Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud’un ev sahipliğinde gerçekleşen törende, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, TAV Havalimanları Körfez Arap Ülkeleri Direktörü ve ACI Temsilcisi Dr. Waleed Youssef, Al Rajhi Holding Başkan Yardımcısı Riyadh Al Birdisi, ve Saudi Oger Başkan Yardımcısı Hisham Al Shoaibi yer aldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, “TAV Havalimanları olarak, İslam Dünyasının en önemli ikinci şehri olan Medine Havalimanı’nın yapım ve işletme hakkını alarak, havacılık sektöründeki hızlı yükselişimizi sürdürüyoruz. Havalimanı işletmeciliği konusunda Türkiye’deki liderliğimizi, küresel bir marka haline gelerek perçinledik. Yap-devret-işlet modeli ile gerçekleştirilen ve Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı, Körfez Bölgesinin ilk kamu-özel sektör işbirliği projesi ve Kabe ziyaretçileri ile hacılar için ana giriş kapısı olması yönünden de büyük önem taşıyor. TAV Havalimanları olarak, önemli bir yolcu potansiyeli taşıyan Medine Havalimanı’nı da portföyümüze 12’nci havalimanı olarak eklemekten son derece memnuniyet duyuyoruz Bu vesile ile iki nokta arasındaki yolcu ağının da artarak gelişmesini bekliyoruz. Bu yıl Ramazan ayında Umre’ye, Hac döneminde de Hacca giden vatandaşlarımızı Medine Havalimanı’nda  TAV Havalimanları olarak karşılamak bizim için ayrı bir anlam taşıyacaktır. Bu proje ile Türkiye ve Suudi Arabistan'ın havacılık sektörüne büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

İmzalanan sözleşmeler ile yatırım miktarı yaklaşık 1.2 milyar Dolar olarak gerçekleşmesi beklenen proje kapsamında Medine Havalimanı’nın, 25 yıl boyunca işletim hakkına sahip olan TAV Havalimanları ve konsorsiyum ortaklarına devri tamamlanmış oldu. Proje çerçevesinde Konsorsiyum, yolcu terminalinin inşasını 2015 yılının ilk yarısına kadar gerçekleştirecek. Proje kapsamında inşaat işlerinin 2012 yılı içerisinde başlayarak üç yıl içinde tamamlanması ve Konsorsiyum tarafından 2037 yılı ortasına dek  işletilmesi planlanıyor.

Medine Havalimanı’nda, 2011’de 3,8 milyon yolcuya hizmet veren mevcut havalimanının kapasitesi yapılacak yeni terminal binası, apron ve hızlı çıkış yolları ile ilk aşamada yılda 8 milyon yolcuya çıkartılacak, daha sonra ise imtiyaz süresi bitmeden önce kapasite yılda 16 milyon yolcuya ulaşacak. TAV Havalimanları’nın konsorsiyum ortakları Saudi Oger ve Al Rajhi Holding Group ile birlikte verdiği teklif, yerel otorite Suudi Arabistan Krallığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, en iyi teklif olarak 8 Ağustos’ta ilan edilmişti. Ekim 2011’de de proje için masaya oturularak, ihale sözleşmesi imzalanmıştı.

TAV'DAN 1.2 MİLYAR DOLARLIK İMZA

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Türkiye'nin başarısını görmekten ısrarla kaçınan bazı eziklere kapak olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000