07 Temmuz 2013, Pazar 09:54:08

TARTIŞMAYIN... TAV BİR TÜRK ŞİRKETİDİR!

Akşam Gazetesi Havacılık Yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşe yazısında TAV Havalimanları Holding'e yönelik eleştirileri ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in İstanbul'a yapılacak yeni havalimanıyla ilgili açıklamalarını kaleme aldı. İşte Turgut'un o yazısı...
  • Arkadaşlar ; Tav neden o rakamlar çıktı ? İhalede kanundur : İhaleyi alamayacaksan rakibini zorlayarak maksimum zarara sokacaksın . Koca Kurt bunu yaptı hepsi bu :)
  • haberdeki bazı ifadelere katılsam da, tav'ın türk-yabancı olması meselesini ve tav'ın en yüksek teklifin yalnızca biraz altında teklif vermiş olduğu gerçeğini dikkate alarak, biraz kıvırma seziyorum. tav bir türk şirketi değildir. hisselerinin imkb'de işlem görmesi veya işlettiği tesislerin çoğunun türkiye'de yer alması bunu değiştirmez. kıvırmayalım. ikincisi, tav'ın bu kadar yüksek teklif vermesinin fransız baskısıyla olduğu aşikar. paris, istanbul'u bir tehdit olarak görüyor ve zararına bile olsa istanbul ihalesini almak istemelerinin sebebi buydu. aynı şey almanlar ve icf için de geçerli. franfkurt ve paris avrupa'da çok önemli iki merkez, karşılarındaki en büyük tehdit ise istanbul. bu da esasen ist'nin hızla gelişen asya'ya daha yakın olmasıyla, taşıdığı turizm ve o&d yolcu potansiyeli ile ilgili. bunları bilmeden konuşup, ülke çıkarlarını savunduğunu zannedenler global raporlara göz atabilirler. ha, ihaleyi alan grup bilinçli bir şekilde mi aldı derseniz, bunu da pek sanmıyorum.
  • KOLAYI VAR, GELİN ŞU DALAMANI ALINDA ÇALIŞANLARI DERTTEN KURTARIN
  • Bu sefer isterseniz bu havalimanınan adsız bir kahramanın ismini verelim. OÇT-Osman Çerçi ve Taifesi. Osman Bey 1990'lı yılların SHGM'sinnin adsız ahramanlarından biriydi.Hem onu hem de ekibini anmış oluruz.
  • Yeni havalimanı yerine Çorlu, SAW ve IST hızlı trenlerle entegre edilerek ve IST'e yeni pist eklenerek katma değeri daha yüksek bir yatırım yapılabilir, paralar diktatörün talimatıyla çar çur edilmezdi. Uçak yolculuklarında kapıdan kapıya seyahat süresi önemlidir. Yeni havalimanının İstanbullular açısından bu süreyi uzatacağı ve daha kötüsü belirsiz hale getireceği kesindir. Nedeni karayolu ulaşımıdır. Her ne kadar demiryolu gelecek dense de daha SAW'a demiryolu getiremeyen bir Hükümet'in söz verdiği şekilde yeni havalimanına demiryolunu en az 15 yıl getirmesi beklenemez. Zira demiryolu rant getirmez, birilerini zengin etmez sadece halkın yararınadır. IST'in tüm altyapısının ki buna demiryolu, karayolları, terminal ve pist/apron altyapılarının yanısıra, bakım tesisleri, lojistik üsleri vs gibi sosyal altyapılar da dahildir, heba edilmesi ve buranın yeşil alan yapılacak palavrasıyla zaman içerisinde yandaş müteahhitlere, AVM, konut, iş merkezi yapımına açılması kaçınılmazdır.
  • iyi hoş güzel anlatmışınız da, peki bu Sani bey, 'Bu ihale olmazsa olmazımız', dedikten sonra, ve madem maliyetleri kurtarmıycaktı, madem o paralar verilmezdi de, neden ihale bedelinin sadece 150 milyon euro altına kadar fiyat verdi? madem zarar edecek bu havalimanı, madem hava sahası dar, neden TAV bu ihaleye girdi? Teşekkür edip çekilselerdi o zaman !
  • Son paragrafa katılmıyorum.uçak üretimiyle havalimanının ne alakası var.3. Havalimanı transit yolcu üssü olursa hem thy hem ülkemiz kazanacak avrupa baya zorlanacak bu kesin

Geçtiğimiz günlerde TAV’ın CEO’su Sani Şener’in üçüncü havalimanı ihalesi sonrası verdiği mülakatı okudum. Detaylarda ihaleye çok iyi hazırlandıkları hemen göze çarpıyor. Belli ki ihaleyi kaybettikleri için üzgünler ama daha da önemlisi ihaleden sonra “Yabancılara karşı Türk grubu aldı” denmesine haklı olarak çok kırgınlar.

TAV Grubu hatırlanacağı üzere 1997’de kuruldu. Takip eden yıllarda küresel oyuncu olmak için ortaklık yapısına değişik yabancı fonları dâhil etmiş ve başarılı bir halka arz gerçekleştirmiştir. Bundan birkaç yıl önce ise Fransız ADP şirketini yüzde 38’lik hisseyle ortaklık bünyesine dâhil etmiştir. Bugün itibariyle grubun yüzde 44’ü halka açık, yüzde 18’lik kısmı ise Tepe, Akfen ve Sera şirketlerine aittir. Tabii ki halka açık olan kısmının ne kadarının yabancıya ait olduğunu bilemeyiz fakat çoğunluğun yerli olduğunu da varsayarak ortaklık yapısına rağmen TAV’ın bir Türk şirketi olduğu sonucuna varabiliriz.

Konuya şimdi de başka bir açıdan bakalım isterseniz. Bir şirketi Türk şirketi diye tanımlamamız için illa ortaklık yapısına mı bakmak gerekiyor? Özellikle konu havalimanları ise ben açıkçası böyle düşünmüyorum. Bunun için pek çok neden sayabilirim. Öncelikle havalimanlarının bulundukları ülkeden fiziksel olarak götürülmeleri mümkün değildir. Zira taşınamazlar. İlaveten sadece İstanbul’da 22 bin kişiye istihdam yaratan, vergisini ve sigortasını Türkiye Cumhuriyeti’ne ödeyen ve hisseleri İstanbul Borsası’nda işlem gören bir havalimanı işletme şirketinden bahsediyoruz. Açıkçası yurtdışında ülkemizi alnı ak olarak temsil eden ve yabancılar tarafından da Türk şirketi olarak anılan TAV Grubu’na ne maksatla ihale sonrası yabancı firma dendiğini anlamakta güçlük çekiyorum. Ülkemize kalıcı yatırım yapan, üretim sahası açan her grubun el üstünde tutulması gerektiğine inanıyorum. Onlara spekülatif ve fırsatçı amaçlarla borsa veya finans sektörüne sadece iyi günlerde yatırım yapan gruplardan ayırarak bakmamız gerekiyor.

TAV’IN İHALE SONRASI ANALİZİ

Şener’in verdiği mülakattaki havacılık rakamlarının doğru olmasının yanı sıra, hava sahası darlığı saptamasına katılmamak elde değil. Bir havalimanının kapasitesini belirleyen beş unsur; hava sahası kapasitesi, pistlerin kapasitesi, taksi yolları ve uçak park alanları, terminal kapasiteleri ile kara-demir yolu bağlantı kapasiteleridir. Diğer dört unsurda da dört dörtlük olsanız hava sahası kapasitesini artıramazsanız teoride kalma ihtimali kuvvetli olan 100-150 milyon yolcu/yıl rakamlarına ulaşamazsınız.

Köşemizin düzenli okuyucuları İstanbul’un yeni havalimanı projesine eksik hazırlıkla çıkıldığını düşündüğümü ve bu konuyu defalarca dünyadan örneklerle anlattığımı hatırlayacaktır. İhale sonucunda çıkan rakam, 22 milyar 152 milyon euro ile bir rekor olsa da, sektörün hem mekteplisi, hem alaylısı olarak doğruları yazmamıza engel olamaz. Bu saptamalara yoğun eleştiri gelecek olsa bile sadece havacılığın bilimsel yönünden anlayanların eleştirilerini dikkate alacağımın da altını çizmek isterim. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı DHMİ başarılı bir ön hazırlık yaptığını iddia etse bile, dünyada bu boyutta hiçbir havalimanı ihale hazırlığının bu kadar kısa sürede yapılmadığını bilir. Ayrıca bu boyuttaki bir havalimanı 18 milyon insanın bire bir hayatını etkileyeceği için kamuoyuyla çok daha fazla paylaşarak yapılır. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunda bu projeyle ilgili pek çok olumsuzluk bulduğunu biliyoruz. Peki, ne kadarı dikkate alındı veya alınacak? İlaveten o bölgenin yağış ve rüzgâr ölçümleri ne kadar yapıldı? Kendisi bir yüksek mühendis olan TAV CEO’su haklı olarak o bölgedeki inşaat artıklarıyla doldurulmuş olan maden çukurların tehlikesine dikkat çekmiş. Zira bu gibi jeolojik unsurların deprem bölgesi olan İstanbul’da önemi büyük. İlaveten engebeli arazinin üzerine yapılacak pistler eğimli olacağından yağışlı havalar için ekstra su gider yolları (run off pavement) planlanması gerekir. Aksi halde pistler havacılık emniyeti açısından (özellikle uçak iniş kalkışlarında) tehlike arz edeceği gibi sel vakaları bile yaşanabilir. Bunlar sadece kısıtlı yerimize sığdırabildiğimiz birkaç detay. Amacımız sadece geç olmadan doğru önlemlerin alınarak ve daha planlı olarak yola çıkılmasına katkı sağlamak o kadar.

FRANKFURT’TA YÜREKLER AĞIZDA!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada 3. Havalimanı ihalesinin Almanya Frankfurt’ta yürekleri ağızlara getirdiğini söyledi. Sözüm ona üçüncü havalimanıyla İstanbul, Avrupa’nın üssü olacakmış. İddialı olmak güzel bir meziyet ancak bunun altını bilim ve matematikle beslemezseniz uzun vadede kitleleri kandırmış olursunuz o kadar. Ne yazık ki sadece görkemli havalimanları yaparak havacılıkta söz sahibi olunmuyor. Konu bundan çok daha derin.

Avrupa’nın en büyük 3 ana havalimanı Londra Heathrow, Frankfurt ve Paris Charles De Gaulle’dür. Peki, bu havalimanlarına sahip olan İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin dünyanın en büyük ekonomilerinden olmalarının yanı sıra diğer ortak özellikleri nedir? Her üç ülke de havacılık sanayisinde öncü ve söz sahibidir. Dikkat ederseniz havayollarının uçak sayısına dahi özellikle girmiyorum, çünkü o bile detay bir parametre olarak kalıyor bu karşılaştırmada şu anda. Zira dünyada ilk beş ekonomi içinde değilseniz, binlerce uçak üretip satmıyorsanız, değil 100 milyonluk havalimanı, 500 milyonluk havalimanı yapsanız bile İstanbul Avrupa’nın üssü olamaz. Sn. Çelik, bu nedenle Frankfurt’un ödünün koptuğunu hiç sanmıyorum. Sadece merakla bu projenin nasıl tamamlanacağı izliyor ve rekabetsel önlemler almayı planlıyorlardır o kadar…

TARTIŞMAYIN... TAV BİR TÜRK ŞİRKETİDİR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

TAV'rımız Net ! ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar ; Tav neden o rakamlar çıktı ? İhalede kanundur : İhaleyi alamayacaksan rakibini zorlayarak maksimum zarara sokacaksın . Koca Kurt bunu yaptı hepsi bu :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
red lucy ~ 11 yıl önce
haberdeki bazı ifadelere katılsam da, tav'ın türk-yabancı olması meselesini ve tav'ın en yüksek teklifin yalnızca biraz altında teklif vermiş olduğu gerçeğini dikkate alarak, biraz kıvırma seziyorum. tav bir türk şirketi değildir. hisselerinin imkb'de işlem görmesi veya işlettiği tesislerin çoğunun türkiye'de yer alması bunu değiştirmez. kıvırmayalım. ikincisi, tav'ın bu kadar yüksek teklif vermesinin fransız baskısıyla olduğu aşikar. paris, istanbul'u bir tehdit olarak görüyor ve zararına bile olsa istanbul ihalesini almak istemelerinin sebebi buydu. aynı şey almanlar ve icf için de geçerli. franfkurt ve paris avrupa'da çok önemli iki merkez, karşılarındaki en büyük tehdit ise istanbul. bu da esasen ist'nin hızla gelişen asya'ya daha yakın olmasıyla, taşıdığı turizm ve o&d yolcu potansiyeli ile ilgili. bunları bilmeden konuşup, ülke çıkarlarını savunduğunu zannedenler global raporlara göz atabilirler. ha, ihaleyi alan grup bilinçli bir şekilde mi aldı derseniz, bunu da pek sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FKFLFUILTUGL ~ 11 yıl önce
KOLAYI VAR, GELİN ŞU DALAMANI ALINDA ÇALIŞANLARI DERTTEN KURTARIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3.Havalimanı ~ 11 yıl önce
Bu sefer isterseniz bu havalimanınan adsız bir kahramanın ismini verelim. OÇT-Osman Çerçi ve Taifesi. Osman Bey 1990'lı yılların SHGM'sinnin adsız ahramanlarından biriydi.Hem onu hem de ekibini anmış oluruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demiryolu ~ 11 yıl önce
Yeni havalimanı yerine Çorlu, SAW ve IST hızlı trenlerle entegre edilerek ve IST'e yeni pist eklenerek katma değeri daha yüksek bir yatırım yapılabilir, paralar diktatörün talimatıyla çar çur edilmezdi. Uçak yolculuklarında kapıdan kapıya seyahat süresi önemlidir. Yeni havalimanının İstanbullular açısından bu süreyi uzatacağı ve daha kötüsü belirsiz hale getireceği kesindir. Nedeni karayolu ulaşımıdır. Her ne kadar demiryolu gelecek dense de daha SAW'a demiryolu getiremeyen bir Hükümet'in söz verdiği şekilde yeni havalimanına demiryolunu en az 15 yıl getirmesi beklenemez. Zira demiryolu rant getirmez, birilerini zengin etmez sadece halkın yararınadır. IST'in tüm altyapısının ki buna demiryolu, karayolları, terminal ve pist/apron altyapılarının yanısıra, bakım tesisleri, lojistik üsleri vs gibi sosyal altyapılar da dahildir, heba edilmesi ve buranın yeşil alan yapılacak palavrasıyla zaman içerisinde yandaş müteahhitlere, AVM, konut, iş merkezi yapımına açılması kaçınılmazdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nobody ~ 11 yıl önce
iyi hoş güzel anlatmışınız da, peki bu Sani bey, 'Bu ihale olmazsa olmazımız', dedikten sonra, ve madem maliyetleri kurtarmıycaktı, madem o paralar verilmezdi de, neden ihale bedelinin sadece 150 milyon euro altına kadar fiyat verdi? madem zarar edecek bu havalimanı, madem hava sahası dar, neden TAV bu ihaleye girdi? Teşekkür edip çekilselerdi o zaman !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bmx ~ 11 yıl önce
Son paragrafa katılmıyorum.uçak üretimiyle havalimanının ne alakası var.3. Havalimanı transit yolcu üssü olursa hem thy hem ülkemiz kazanacak avrupa baya zorlanacak bu kesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000