03 Ekim 2012, Çarşamba 08:55:12

"SİYASİ SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ"

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, "Siyasi sebeplerden ötürü bize Avrupa'da hava alanı lisansı vermediler. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır diye düşünüyorum" dedi...
  • Avrupada havalimanı işletmek için gerekli insan kaynagınız varmı? yurtdısında gorev yapan mudurlerin arasında ingilizce bilmeyen var..Lise mezununu ust duzey yonetici yapmışsın,,eee Türkiye'de Gürcistan'da, Afrika'da yer ama Avrupa da yemezz..
  • Geçen yıllarda fuara gidecek olan işadamlarının pasaportlarını konsoloslukta bekletip fuara katılmalarını engelleyen İspanya'ya ne demeli? Avrupa'nın müreffeh hayatı ve ileri gitmişliğine eyvallah ama az zora gelince yan çizmeleri yok mu adamı fıtık ediyorlar. Adam yokluğunda adam oldular şimdi karşılarına bi rakip çıkacak, saltanatları bozulacak diye ödleri kopuyor.
  • Bu şirket kendi alanında yılların tecrübesine sahip,kendini konusunda ispatlamış bir şirket,ama nediyor tamamen siyasi sebeblerden dolayı bize avrupa lisans vermedi biz ise onlara kapılarımızı tamamen açmışız diyor.Evet çok doğru biz onlara tamamen kapımızı açmışız , onların şirketlerine uçaklarına, işsizlerine, ortalık yabancı pilottan geçilmiyor ve hatta teknisyenleri ve atc leride nasıl gitsek Türkiyeyede bizde nasiplensek diyor. Hal böyleyken yerli bir sürü işsiz varken,içimizden birileri hala Dünya Globalmiş safsatalarını kendi menfaatleri icabı habire üfürüyorlar, halbuki bu işler mütekabiliyet esasına dayanır , Bir ülke sizin ülkenizin şirketlerine ve insanlarına ne tür imtiyaz hak imkan tanıyorsa sizin ülkenizinde ona göre imkan hak imtiyaz vermesi gerekir , Sizin ülkeniz Şirketlerine ve insanlarına hep kısıtlama getiriyorsa başka ülkeler sizde onlara getirin. Kısaca sen birşey almıyorsan vererekte kazanç kazanım sağlayamazsın sende verme.
  • Keşke Sabiha Gökçen'i de TAV alsaydı.Emek dostu TAV,emek düşmanı LiMAK...
  • sinan akerman, 1. ve 2. dünya savaşını çıkarmış, bu savaşların hemen her cephesinde savaşmış, üstüne savaşları kaybetmiş ve insanlık tarihinin en ağır anlaşmalarını imzalamak zorunda kalmış. ülkesi on yıllarca 2 ye bölünmüş halde var olabilmiş, buna rağmen yarattığı markalar, keşfettiği araçlar, bilimde, teknolojide, kültür ve sanatta ürettikleri, halkına sunduğu imkanlar vs. buların yanında :) bahsi geçen almanya ab üye ülkelerin arasında ihracaat 1.sidir dünya çapında ise abd den sonra 2. dir. çinden daha fazla ihracaat yapmaktadır. sadece mercedesin değeri 30 milyar dolardan fazladır, bmw 28 milyardır. türkiyenin dış ticaret açığı ise... bahsetmeyeceğim isteyen araştırsın. türkiye kim almanya kim. alman ekonomisi mark dan euro ya geçtikten sonra duraklamıştır ve duraklamış hali ile yıllar geçmiş olmasına rağmen krizde ki yunanistan, ispanya, italya ve portekizin 1 numaralı finansörüdür. şoven hayallerinizi isminizi vererek yazarken konuyu araştırmanızı öneririm. sevgi ile kalın.
  • Kesinlikle dogru..en büyük engel..türkiyeyi heryerde kendine engel ve rakip gören...ALMANYA
  • bize 3. havalimanını al :)
  • EE SÖYLE AĞABABANA AVRUPA İLE SORUNLARI ÇÖZSÜN!!! HANİ HERYERLE VİZELERİ KALDIRIYORDU YA..HANİ TÜRKİYE Yİ SÜPER GÜÇ ,SAYGIN,LİDER,GÜÇLÜ ÜLKE YAPMIŞTI YA..HAH İŞTE ONA SÖYLE HEMEN Bİ FIRÇA ÇEKER VİZEYİ HALLETTİĞİ GİBİ BU İŞİ DE HALLEDER EVELALLAH !!!!

Harvard Business Review lansmanının ardından düzenlenen "Bölgesel ve Küresel Ölçekte Rekabetçilik ve Türkiye'nin Yeri" konulu panele, Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Hamdi Akın, TAV'ın birçok anlamda dünyada emsali bulunmadığını dile getirerek, havalimanı şirketi olduklarını, inşaat kökenli bir geçmişleri bulunduğunu kaydetti.

Akın, Avrupa'da yaşadıkları problemlere ilişkin, "Siyasi sebeplerden ötürü bize Avrupa'da hava alanı lisansı vermediler. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da hava limanı kurarak orada rekabet edebilmek istediklerini söyleyen Akın, TAV olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde hava alanı işleri yaptıklarını hatırlattı.

"Avrupa'nın içine bizi sokmuyorlar"

Akın, Letonya'nın başkenti Riga'da da belli hizmetleri sunduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Ama tam bir havaalanı işletmeciliği sayılmaz. BOT (yap-işlet-devret) ihtiyaçları var, ama onları ikna edemedik, yapmıyorlar. Makedonya'da Üsküp'e gittik, en son olarak batı bölgesinde. Onun ötesine de geçemedik ve geçemiyoruz. Bulgaristan'da, Varna, Kosova hava alanlarında ve Burgas hava limanlarında bizi yeterli görüp belge dahi vermediler.

Kaldı ki bunlar çok ufak hava limanlarıydı, bizim yaptığımız hava limanlarının yanında. Ama bunlarda tabi birçok siyasi etken rol oynuyor. Avrupa'nın içerisine bizi sokmaları kolay değil, sokmuyorlar. Gerçek anlamda sokmuyorlar. Bunu samimiyetimle söylüyorum, kimse de aksini iddia edemez. Ama biz onlara ülkemizi sonuna kadar açıyoruz. Hava alanı operatörlerinin hepsine ülkemizin Antalya'da olsun Sabiha Gökçen'de olsun her tarafta gayet rahatlıkla girip işletebiliyorlar, bize de ortak olabiliyorlar. 'Ne zaman ki Avrupa Birliği kapılarını Türkiye'ye açar, bize de Avrupa'nın kapıları açılır' diye düşünüyorum"

Avrupa'daki bu tutum nedeniyle Kuzey Afrika'ya yöneldiklerini belirten Akın,

"Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da, Suudi Arabistan'da, Katar'da, Abu Dabi'de bütün buralarda varlığımızı sürdürebiliyoruz" dedi.

-"Biz rekabetçilik konusunda 'unique' bir firmayız"-

Yatırımları hakkında çeşitli bilgiler veren Akın, "Tunus'ta yaptığımız yatırım 1 milyar Avro'dur, Medine'de yaptığımız yatırım 1,2 milyar dolar. Katar'da yaptığımız 4 milyar dolar, yani şimdi bu rakamlara baktığımız zaman çıkıp da 'işte 10-15 tane hava alanı yapacağız' dediğimiz zaman, bu rakamlarla sanki gırgır geçiyormuş gibi oluyor bir yerde. Onun için de insanlar size çılgın diyebiliyor" diye konuştu.

Kendi inşaatlarını kendileri yapan bir hava alanı firması olduklarını vurgulayan Akın, şöyle devam etti:

"Böyle bir model dünyada yok. 'Free Shop'larını kendisi çalıştıran bir firmayız. Edindiğimiz bilgi birikimini, tecrübeyi kendi bünyemiz içerisine aldık, oradaki bütün datalara da hakimiz. Otoparkımız, otelimiz, var. Güvenlik şirketimiz var, her şeyimizi kendimiz yapıyoruz. Güvenlik şirketimizde aşağı yukarı 2 bin - 3 bin kişi çalışıyor.

Yer hizmetleri HAVAŞ bizim şirketimiz, otopark işi bizde, yer hizmetleri bizde. Dolayısıyla bütün bu bilgi birikimine baktığımız zaman, biz rekabetçilik konusunda 'unique' bir firmayız. Yani rekabetçi bir yapımız yok. Kimse bizimle rekabet edemiyor aslında, biz herkesle rekabet edebiliyoruz. Bazı uluslararası platformlarda yapımız çılgınca görülmesine rağmen aslında işimiz kolay. Daha esnek hareket edebiliyoruz. Tabi sonuçta daha çabuk, daha kolay büyüme imkanı yakalıyoruz."

TAV'da çalışan insan sayısının inşaatlarla beraber 42 bin civarında olduğunu söyleyen Akın, uygulamaya koydukları TAV Akademi ile kendi personellerini sürekli geliştirdiklerini de ifade etti.

"Godiva ile en hızlı büyüdüğümüz pazar Çin oldu"

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de, Türkiye'nin yetişmiş insan gücü bakımından çok iyi bir yerde olduğunu, şirketlerin krizler atlatan tecrübeli yapılar olduğunu dile getirerek, "Ama maalesef yeterince yatırım yapabilmiş, birikim edinebilmiş şirketler değiliz. Edinilen birikimlerin büyük çoğunluğu, tarihimiz boyunca savaşlarda heba oldu" dedi.

Ülker, dünya çapında Türkiye'nin ve firmalarının yaptıkları yatırımlara ilişkin, "İyi bir üretim ülkesiyiz, yeterli iş gücümüz var. Artık lokal olmak yetmiyor, bunu gördük. Biz Ülker olarak Kazakistan, Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkelere yatırımlar yaptık. Godiva ile en hızlı büyüdüğümüz pazar Çin oldu. Hindistan'a, Rusya'ya direksiyonu çeviriyoruz. Japonya, Çin ve Tayvan'da çift haneli büyüme rakamlarına ulaştık" şeklinde konuştu.

Ülker'in 1990'lı yıllardan itibaren teknolojik dönüşüme çok önem verdiğini belirten Ülker, "Fabrikalarımızdaki otomasyonun tamamlanmasıyla 3 bin çalışanımızdan 600 kişiyi ne yazık ki işten çıkartmak zorunda kalmıştık. Üzücü bir hadiseydi ancak geleceğe yatırımımızdı. 1990 yılındaki 3 bin mevcudumuz bugün 30 bin kişiyi geçiyor. 10 mislinden fazla büyüme yakaladık. Bu bir zaruret" açıklamasını yaptı.

North Star isimli bir Ar-Ge merkezi kurduklarını belirten Ülker, North Star'ın bu seneki bütçesinin 14 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

"Türkiye kriz ortamında dahi yatırımlarına devam etmeli"

Panelde Türkiye ekonomisine dair açıklamalar yapan Harvard Business Review yetkilisi Anand Raman ise, küresel ekonomik resimde Türkiye'nin rolünün arttığını söyledi. Raman, "Rekabetçilik açısından dünya sıralamasında 59. sıradan 43.'lüğe yükselen bir Türkiye görüyoruz. Türkiye kriz ortamında dahi yatırımlarına devam etmeli" görüşünü savundu.

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakiye Boyacıgiller de, rekabetçilik konusunun önemine dikkati çekerek, "Ar-Ge ve inovasyona daha fazla kaynak aktarılmalı ve bunlar etkin bir şekilde kullanılmalı" dedi.

"SİYASİ SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

liyakat/ehliyet varmı? ~ 11 yıl önce
Avrupada havalimanı işletmek için gerekli insan kaynagınız varmı? yurtdısında gorev yapan mudurlerin arasında ingilizce bilmeyen var..Lise mezununu ust duzey yonetici yapmışsın,,eee Türkiye'de Gürcistan'da, Afrika'da yer ama Avrupa da yemezz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sadece Almanya mı?.. ~ 11 yıl önce
Geçen yıllarda fuara gidecek olan işadamlarının pasaportlarını konsoloslukta bekletip fuara katılmalarını engelleyen İspanya'ya ne demeli? Avrupa'nın müreffeh hayatı ve ileri gitmişliğine eyvallah ama az zora gelince yan çizmeleri yok mu adamı fıtık ediyorlar. Adam yokluğunda adam oldular şimdi karşılarına bi rakip çıkacak, saltanatları bozulacak diye ödleri kopuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birileri artık Dünya Global safsatasını bıraksın ~ 11 yıl önce
Bu şirket kendi alanında yılların tecrübesine sahip,kendini konusunda ispatlamış bir şirket,ama nediyor tamamen siyasi sebeblerden dolayı bize avrupa lisans vermedi biz ise onlara kapılarımızı tamamen açmışız diyor.Evet çok doğru biz onlara tamamen kapımızı açmışız , onların şirketlerine uçaklarına, işsizlerine, ortalık yabancı pilottan geçilmiyor ve hatta teknisyenleri ve atc leride nasıl gitsek Türkiyeyede bizde nasiplensek diyor. Hal böyleyken yerli bir sürü işsiz varken,içimizden birileri hala Dünya Globalmiş safsatalarını kendi menfaatleri icabı habire üfürüyorlar, halbuki bu işler mütekabiliyet esasına dayanır , Bir ülke sizin ülkenizin şirketlerine ve insanlarına ne tür imtiyaz hak imkan tanıyorsa sizin ülkenizinde ona göre imkan hak imtiyaz vermesi gerekir , Sizin ülkeniz Şirketlerine ve insanlarına hep kısıtlama getiriyorsa başka ülkeler sizde onlara getirin. Kısaca sen birşey almıyorsan vererekte kazanç kazanım sağlayamazsın sende verme.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Keşke Sabiha Gökçen'i de TAV alsaydı.Emek dostu TAV,emek düşmanı LiMAK...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prometheus ~ 11 yıl önce
sinan akerman, 1. ve 2. dünya savaşını çıkarmış, bu savaşların hemen her cephesinde savaşmış, üstüne savaşları kaybetmiş ve insanlık tarihinin en ağır anlaşmalarını imzalamak zorunda kalmış. ülkesi on yıllarca 2 ye bölünmüş halde var olabilmiş, buna rağmen yarattığı markalar, keşfettiği araçlar, bilimde, teknolojide, kültür ve sanatta ürettikleri, halkına sunduğu imkanlar vs. buların yanında :) bahsi geçen almanya ab üye ülkelerin arasında ihracaat 1.sidir dünya çapında ise abd den sonra 2. dir. çinden daha fazla ihracaat yapmaktadır. sadece mercedesin değeri 30 milyar dolardan fazladır, bmw 28 milyardır. türkiyenin dış ticaret açığı ise... bahsetmeyeceğim isteyen araştırsın. türkiye kim almanya kim. alman ekonomisi mark dan euro ya geçtikten sonra duraklamıştır ve duraklamış hali ile yıllar geçmiş olmasına rağmen krizde ki yunanistan, ispanya, italya ve portekizin 1 numaralı finansörüdür. şoven hayallerinizi isminizi vererek yazarken konuyu araştırmanızı öneririm. sevgi ile kalın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sinan akerman ~ 11 yıl önce
Kesinlikle dogru..en büyük engel..türkiyeyi heryerde kendine engel ve rakip gören...ALMANYA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Patron ~ 11 yıl önce
bize 3. havalimanını al :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SÖYLE AĞANA.. ~ 11 yıl önce
EE SÖYLE AĞABABANA AVRUPA İLE SORUNLARI ÇÖZSÜN!!! HANİ HERYERLE VİZELERİ KALDIRIYORDU YA..HANİ TÜRKİYE Yİ SÜPER GÜÇ ,SAYGIN,LİDER,GÜÇLÜ ÜLKE YAPMIŞTI YA..HAH İŞTE ONA SÖYLE HEMEN Bİ FIRÇA ÇEKER VİZEYİ HALLETTİĞİ GİBİ BU İŞİ DE HALLEDER EVELALLAH !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000