07 Ocak 2015, Çarşamba 13:16:42

SAYIŞTAY'DAN 3. HAVALİMANI TESPİTİ

3. havalimanında gündeme gelen kot düşüşüne gerekçe olarak Kanal İstanbul’daki gecikmeyi gösteren Sayıştay, yeni oluşan durumun DHMİ’nin lehine olabileceğine işaret etti.
  • havuz icin salma cikarip yuzmilyonlarca dolar aldik, bir sekilde fazla maliyeti dusurup onu kitabina uyduracagiz diyor.. yoksa isadami niye cebinden siyasi eli kolu uzun adam gazete ,tv kanali alacak diye yuzmilyonlarca dolar versin? aldigini maliyetten geri veriyorlar , birde hazine garantisi verdiler, sirketler zarar falan gosterirlerse 80 milyon kefiliz yani, sirket kendi oteki sirketine 2 fatura keser ,zarar ettim dediginde, hooop hep beraber oduyoruz, suyu biten havuza yeni para, muslugu buldunuz agalar . aksirincaya kadar, tiksirincaya yiyin.. .. (unutanlara not: toplamda 700 milyon dolara havuz yapilip 5 gazete, 3 kanal alindi)
  • Bakanlarımız da haklıydı zaten. Bak aklandılar. 3. havalimanı da aynı zihniyetin eseri olarak tarihe geçti
  • Halk gulmeye basladi bence
  • Karsiyim 3.havaalaninada 3.kopruyede.
  • Madem havalimani yuksekligini dusurmek daha estetik ve daha verimliydi neden ilk planlamalarda o sekilde hareket etmediniz? A plani olmayinca B plani daha iyi turunde bir yaklasim 7-8 yasinda bir cocugun savunma mekanizmasi gibi.

3. havalimanında gündeme gelen kot düşüşüne gerekçe olarak Kanal İstanbul’daki gecikmeyi gösteren Sayıştay, yeni oluşan durumun DHMİ’nin lehine olabileceğine işaret etti.

İstanbul’a inşa edilen üçüncü havalimanında kot seviyesinin düşürülmesinin gerekçesinin Kanal İstanbul’daki gecikme olduğu net olarak ortaya çıktı. Sayıştay, 2013 yılı DHMİ raporunda üçüncü havalimanına geniş yer ayırdı. Projeyle ilgili tüm aşamaların anlatıldığı rapora göre, havalimanını inşa edecek konsorsiyumun kurduğu İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanı İşletmesi AŞ 2014’ün mart ayında öneri master planı hazırladı. Şirket,9 Nisan 2014’te raporu DHMİ’ye verdi. Raporda, ihale doküm anına göre proje için 1.7 milyar metreküp dolgu gerektiği,bu miktarın da öncelikli olarak eşzamanlı başlaması öngörülen Kanal İstanbul Projesi’nden karşılanacağının planlandığı vurgulandı. Kanal İstanbul’un zaman çizelgesinin üçüncü havalimanı ile örtüşmediği kaydedilen raporda, gerekli dolgu miktarını dışarıdan temin etmenin, bu miktarda dolgu kaynağının bulunması, kalitesinin kontrolü, sahaya taşınması konusunda ciddi riskler oluşturacağı, bu miktarda dolgu malzemesinin temin edilip ihale dokümanlarında tarif edilen platformun gerekli zamanda inşa edilemeyeceği ifade edildi

GÖRÜNÜŞÜ DAHA ESTETİK

Raporda dolgu malzemesi temini sırasında oluşacak araç trafiğinin, dolayısıyla yakıt tüketiminin ve hava/gürültü kirliliğinin azaltılacağı, havalimanı sahasının çevresinde daha fazla kullanılabilir alan yaratılacağı ve projenin estetik görünüşünün artacağı belirtildi. Aynı zamanda rüzgâr kuvvetinin platform seviyelerinin düşürülmesiyle azalacağı da dile getirildi.

DHM'NİN LEHİNE DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Sayıştay raporunda, kotlarda yapılan değişikliğin ve olası diğer değişiklikler durumunda, yapılacak mukayese sonucu, yüklenici konsorsiyum lehine oluşabilecek farkın, kira bedeli, ilave yatırım gibi yöntemi daha sonra belirlenecek bir usulde DHMİ lehine değerlendirileceği ifade edildi. (Habertürk)

Bu arada Sayıştay'ın hazırladığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) 2013 Yılı Denetim Raporu'nda Atatürk Havalimanı da gündeme alındı.  Rapora göre yeni havalimanının ilk etabının bitiş tarihi olan 2018 yılında Atatürk Havalimanı tarifeli uçuşlara kapatılacak. Atatürk Havalimanı terminalinin 2021 yılına kadar işleticisi olan TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ başta olmak üzere limanda bulunan mahallerin kiraya verilmesine bağlı diğer sözleşmelerin de devam ettiği belirtilen raporda, 'yeni havalimanının faaliyete geçmesi ile Atatürk Havalimanı'nın tarifeli uçuşlara kapatılması sonrasında bu sözleşmelere bağlı olası hukuki itilaflara ilişkin hazırlıklar yapılması' önerisinde bulunuldu.

SAYIŞTAY'DAN 3. HAVALİMANI TESPİTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

ztk ~ 9 yıl önce
havuz icin salma cikarip yuzmilyonlarca dolar aldik, bir sekilde fazla maliyeti dusurup onu kitabina uyduracagiz diyor.. yoksa isadami niye cebinden siyasi eli kolu uzun adam gazete ,tv kanali alacak diye yuzmilyonlarca dolar versin? aldigini maliyetten geri veriyorlar , birde hazine garantisi verdiler, sirketler zarar falan gosterirlerse 80 milyon kefiliz yani, sirket kendi oteki sirketine 2 fatura keser ,zarar ettim dediginde, hooop hep beraber oduyoruz, suyu biten havuza yeni para, muslugu buldunuz agalar . aksirincaya kadar, tiksirincaya yiyin.. .. (unutanlara not: toplamda 700 milyon dolara havuz yapilip 5 gazete, 3 kanal alindi)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bakan ~ 9 yıl önce
Bakanlarımız da haklıydı zaten. Bak aklandılar. 3. havalimanı da aynı zihniyetin eseri olarak tarihe geçti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:)) ~ 9 yıl önce
Halk gulmeye basladi bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 9 yıl önce
Karsiyim 3.havaalaninada 3.kopruyede.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
istemezük ~ 9 yıl önce
ne köprü isterük, ne yol. Bu ülkeye tek bir dikili ağaç istemezük. Biz olmazcıyık, hiç birşey istemezük, kendi kafamız gibi bu ülke de 80 yıl geride kalsın isterük, o kadar. heh heh
havuz isteruk ~ 9 yıl önce
heryer havuz olsun, memlekette heryer havuz olsun isteruk..
hans mehmet ~ 9 yıl önce
sen ancak vatan haini olabilirsin yada Hans
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Madem havalimani yuksekligini dusurmek daha estetik ve daha verimliydi neden ilk planlamalarda o sekilde hareket etmediniz? A plani olmayinca B plani daha iyi turunde bir yaklasim 7-8 yasinda bir cocugun savunma mekanizmasi gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 9 yıl önce
havuz, aldiklarini ileride geri vermek icin..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000