22 Eylül 2014, Pazartesi 10:20:02

SANİ ŞENER; 'KÜÇÜK HAVALİMANLARINA DEVLET DESTEĞİ ŞART'

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu yıl Chicago'da düzenlenen ve dünya havacılık otoritelerini bir araya getiren Routes konferansında konuştu. Konferansla eş zamanlı düzenlenen fuarda da ziyaretçiler TAV Grubu hakkında bilgi aldı.
  • Sani Bey dünya çapında kabul görmüş havalimanı işletmeciliği konusunda önemli bir isim.
  • Hiç bir şey bilmiyorsun GLOBE... Gidip biraz ders almalısın
  • Bu işte bir yanlış var zira havalimanı ya da terminal işletmeleri maliyetlerini havayolarına yansıtmaktadır. Hangi havayolu hangi maliyetini terminale yansıtmış ??? Artan trafikten dolayı havalimani işletmelerinin yapması gereken yatırımlar kast ediliyorsa bunun sorumlusu havayolu değil otoritedir. Birim değişken maliyetler içinde, yakıt maliyetinden sonra en çok artan maliyet havalimanı maliyetleridir.Sanırım küçük bir düzeltme gerek.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu yıl Chicago'da düzenlenen ve dünya havacılık otoritelerini bir araya getiren Routes konferansında konuştu. Konferansla eş zamanlı düzenlenen fuarda da ziyaretçiler TAV Grubu hakkında bilgi aldı.

Havalimanı işletmeciliği alanında Türkiye'nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları, bu yıl 20. kez düzenlenen Routes Dünya Güzergah Geliştirme Fuarı’na, birlikte dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu oluşturduğu Aéroports de Paris (ADP) ile beraber katıldı. ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen fuarda, TAV Havalimanları’nın 7 ülkede işlettiği 14 havalimanının yanı sıra ADP ile birlikte toplam 38 havalimanı da temsil ediliyor. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de fuarın ilk gününde düzenlenen, “Airports Under Pressure" başlıklı panelde konuşmacı olarak yer aldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, konuşmasında geleneksel iş modellerinin havalimanı işletmeleri üzerinde giderek artan bir baskıya yol açması nedeniyle havalimanlarının gelecekte kendilerini finanse etmenin yollarını bulmak zorunda olduklarını söyledi. Şener, büyük havalimanları söz konusu olduğunda finansal sıkıntı çeken hükümetler ve yatırımcılar için “kamu-özel sektör işbirliği” modelinin avantajlı hale geldiğini ifade ederek, küçük havalimanları için ise devlet desteği ve garantisinin gerekli olduğunu vurguladı.

Şener ayrıca, “Havalimanlarının finansmanında ticari gelirler ve hava trafiği belirleyici unsurları oluşturuyor. Havayolları, kendi aralarında rekabet arttıkça operasyon masraflarını havalimanlarına yansıtmaya bakıyorlar. Ayrıca, artan hava trafiği de havalimanlarında altyapı genişlemesini gerektiriyor. Tüm bu rekabetçi taleplerin dengelenmesi ancak, toplam gelirlerin kimi zaman yüzde 70’ine ulaşan havacılık dışı gelirlerin artırılması ile mümkün olabilir. Yiyecek-içecek ve perakende gibi güçlü havacılık dışı gelirler, havalimanları en başından planlanırken hesaba katılmalıdır” dedi.

Havalimanlarının havacılık gelirlerinin düşmeye devam edeceğini belirten Şener, ancak operasyonlarını destekleyecek düzeyde hava trafiğine sahip ve başarılı ticari faaliyetlerde bulunan havalimanlarının ayakta kalacağının altını çizdi.

Şener’in konuşmacı olduğu panelde Chicago Havacılık Departmanı Direktörü Rosemarie Andolino’nun moderatörlüğünde; Aeroports De Paris CEO’su Augustin de Romanet, ACI World Genel Direktörü Angela Gittens, Allegiant Travel Company Planlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jude Bricker, Sao Paulo - Guarulhos Havalimanı CEO’su Antonio Miguel Marques yer aldı.

Geçtiğimiz yıl Las Vegas’ta kapılarını açan Routes Dünya Güzergah Geliştirme Fuarı, bu yıl da ABD’nin Chicago kentinde, 100’ün üzerinde ülkeden 300 havayolu, 800 havalimanı ve 200 uluslararası turizm otoritesini temsilen yaklaşık 3000 delegeyi ağırlıyor.

SANİ ŞENER; 'KÜÇÜK HAVALİMANLARINA DEVLET DESTEĞİ ŞART'

Yorumlar

VECİHİ ~ 10 yıl önce
Sani Bey dünya çapında kabul görmüş havalimanı işletmeciliği konusunda önemli bir isim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerçekçi ~ 10 yıl önce
Hiç bir şey bilmiyorsun GLOBE... Gidip biraz ders almalısın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
globe ~ 10 yıl önce
Bu işte bir yanlış var zira havalimanı ya da terminal işletmeleri maliyetlerini havayolarına yansıtmaktadır. Hangi havayolu hangi maliyetini terminale yansıtmış ??? Artan trafikten dolayı havalimani işletmelerinin yapması gereken yatırımlar kast ediliyorsa bunun sorumlusu havayolu değil otoritedir. Birim değişken maliyetler içinde, yakıt maliyetinden sonra en çok artan maliyet havalimanı maliyetleridir.Sanırım küçük bir düzeltme gerek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000