02 Eylül 2012, Pazar 11:10:53

SANİ ŞENER: "KAYBETMENİN ETKİSİ BÜYÜK OLUR"

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, bugünkü köşe yazısına TAV Ceo'su Sani Şener ile yaptığı söyleşiyle başlamış. Munyar'ın köşesinde Sani Şener, 3'üncü havalimanı ihalesinin kaybedilmesi neticesinde yaşanacaklara değiniyor. İşte Munyar'ın bugün tarihli köşe yazısı...
  • senerler eski mazilerini unutmasın devlet e veişcilere olan borclarınıda odesınler sonra ceo olsunlar gariban işcilerin rusyadan kalan maaşlarını odesinler sonra yeni ihallere onlara helal olur
  • Bu nasil bir mantik anlamiyorum. 3. havalimani icin ihale acilacak ve en iyi teklifi veren kazanacaktir. Bu is Sani Sener'in tehditleriyle olmaz. Bu isi en az Tav kadar yapan yerli ve yabanci firmalar var. (IC, Limak ve yabanci ortaklari). Artik sovun bittigi gunler geliyor.
  • 3. HAVAALANI YAPILIRKEN AHL YE YENİ PİST DERHAL YAPILMALIDIR. ASKERİ BÖLGE DAHİL DİĞER ARAZİLER DERHAL ALINMALIDIR.
  • 3. havalimanı ile ilgili teknik bilgilere baktığınız zaman projenin hayal olduğu görülüyor.. Kısacası bu ihale defalarca tekrarlanır ve teklif veren olmaz.. Örnek, hayali proje " Kanal İstanbul" dan çıkan kazı toprağı bu havalimanının yapılacağı alandaki çukurların doldurulmasına yetmiyor. 10 tane "Kanal İstanbul" lazım.. :)
  • TAV ile başa çıkabilecek başka şirket yok ki ? Zaten banko onlar alacaklar. Diğer işletmecilerde başka meydanlarla ilgilensinler. Boş yere fizibilite ile falan uğraşıp vakit harcamasınlar.
  • Aynı hatayı ikinci kez yapmak lükstür. AHL kadar kötü mimarisi olan, kötü işletilen, iç karartıcı, bayıcı, ergonomiden nasibini hiç alamamış bir havaalanı olamayacağı için içimiz rahat olabilir.
  • biraz tehdit mi var ben mi okuduklarımı anlayamıyorum.
  • Diger firmalara yuksek rakamlara evet diyecegiz mesajı vermek tav'a ne kazandırır? Tav'in ticareti benden iyi bildiğine şüphem yok, anlamak için soruyorum
  • Ortada bir gerçek var...Türkiyede havalimanlarının yap işlet devret modeliyle ilk ihaleyi kazanan firma TAV dır.TAV'ın kurumsallık anlayışı ile ülkemiz hatta hükümetler çok önemli bir sınavı vermiş ve bu yöntemle çok başarılı olmuştur...Bu başarıda da TAV'ın yaptıkları ortada... Başbakanımız,Binali Beyin bu konuda duyarlı olduklarını sektörde çalışan birisi olarak çok iyi biliyorum... Hayırlısı.TAV'ın AHL işletmesi bir anlamda 3. havalimanının TAV'A verilmesini ve Türkiyenin 2. büyük sınavı da TAV'ın ustalığıyla atlatması çok önemlidir...
  • 3. havalimanında da AHL'de olduğu gibi keşmekeş ve kaos hakim olacaksa kesinlikle TAV'a verilmesini istemiyorum. Avrupa bölgesinde AHL kadar iç karartıcı, basık ve modern mağara izlenimi, veren başka bir havalimanı var mı acaba? TAV istemiyoruz.

TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, lafı hiç dolandırmadan İstanbul’a 3’üncü havalimanı ihalesiyle ilgili tavırlarını ortaya koydu:

- İstanbul’da doğup, dünyaya açılmış TAV’ın 3’üncü havalimanı ihalesini alamaması tam bir “Black Swan” (Siyah Kuğu) olayı olur.
- Nedir bu Siyah Kuğu?
- Yani, kaybetme ihtimalimiz çok düşük ama o ihaleyi alamamak, TAV için etkisi büyük bir olay olur.
- 3’üncü havalimanı için ihale açılacak. İhalede kaybetmek de var, kazanmak da. Kaybetmek ticari açıdan mı sizi bu kadar tedirgin ediyor?
- Hayır... Ticari anlamda bir tedirginliğimiz yok.
- Nedir size “Siyah Kuğu” tedirginliği yaşatan?
- Çünkü, 2021 yılına kadar İstanbul Atatürk Havalimanı’nın işletme hakkı bizde bulunuyor. TAV’a yatırım yapan yerli-yabancı yatırımcı da bunu böyle biliyor. Hesaplarını buna göre yapmış durumda. Burada bir sıkıntı yok.
- Nerede sıkıntı var?
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çok önemli ve başarılı özelleştirmelere imza atmış kurumlarımız. 700 milyon dolar peşin ödenmiş İstanbul Atatürk Havalimanı ihalesine zarar vermeyeceklerini, konuyu çok iyi bildiklerini biliyoruz.

Türkiye’de işlettikleri diğer havalimanlarına dikkat çekti:

- Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa’da da işbirliği içinde projelerimiz sürüyor. Bundan da eminiz.

Sani Şener, sonunda tedirginliğinin asıl nedeninin altını çizdi:

- 3’üncü havalimanı ihalesini kaybetme olasılığımız düşük olmasına rağmen böyle bir durumda etkisinin büyüklüğünden kastım markamızın itibar kaybı riskidir.
- Bir ihale kaybetmek TAV Havalimanları’nın itibarını neden o kadar sarsar?
- Bugün Medine’den Üsküp’e, Katar’dan Abu Dhabi’ye, Tunus’a uzanmış TAV’ın İstanbul’un en büyük havalimanı projesini kaybetmesi dünyada da markamızın büyük yara alması anlamına gelir.
- Bu söyledikleriniz, 10 milyar dolarlık bir proje olduğu belirtilen 3’üncü havalimanı ihalesine çok ciddi şekilde asılacağınız anlamına geliyor.
- Biz tüm gücümüzle bu ihaleye yükleneceğiz. Ancak, her ihalede olduğu gibi bunda da kaybetme riski elbette var.
- Diyelim ki kaybettiniz... O zaman 3’üncü havalimanı, sizin Atatürk Havalimanı’ndaki 2021’e kadar olan işletme hakkınız bundan olumsuz etkilenir mi?
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığımız ile DHMİ, elbette bunun önlemini alır. Bizim o açıdan bir kaygımız yok. Biz TAV’ın itibarı ve marka gücü açısından bu ihaleyi kaybetme olasılığını düşünmek bile istemiyoruz.

Akfen Holding ve Tepe Grubu’nun Sani Şener’le birlikte yarattığı TAV, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ile başladığı yolculukta 12 ülkeye kadar uzandı...

Fransa ile “sözde soykırım” krizi yaşandığı dönemde Aeroports de Paris’i büyük ortak olarak çekti... Bugüne kadar Türkiye’ye taşıdığı yabancı sermaye 1.7 milyar doları buldu...

2005’ten buyana devlete kira ve vergiler dahil toplam 2.5 milyar dolar ödedi. İnşaatlar dahil, toplam istihdamı 50 bin kişiye kadar çıktı...

TAV’ın 10 milyar dolarlık proje için böylesine asılacağını peşinen belli etmesi, 3’üncü havalimanı ihalesinin oldukça çekişmeli geçebileceğini gösteriyor...

Vahap Munyar

SANİ ŞENER: "KAYBETMENİN ETKİSİ BÜYÜK OLUR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

skandarondon ~ 12 yıl önce
senerler eski mazilerini unutmasın devlet e veişcilere olan borclarınıda odesınler sonra ceo olsunlar gariban işcilerin rusyadan kalan maaşlarını odesinler sonra yeni ihallere onlara helal olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Bu nasil bir mantik anlamiyorum. 3. havalimani icin ihale acilacak ve en iyi teklifi veren kazanacaktir. Bu is Sani Sener'in tehditleriyle olmaz. Bu isi en az Tav kadar yapan yerli ve yabanci firmalar var. (IC, Limak ve yabanci ortaklari). Artik sovun bittigi gunler geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAV OK ~ 12 yıl önce
3. HAVAALANI YAPILIRKEN AHL YE YENİ PİST DERHAL YAPILMALIDIR. ASKERİ BÖLGE DAHİL DİĞER ARAZİLER DERHAL ALINMALIDIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
P&R ilave ~ 12 yıl önce
3. havalimanı ile ilgili teknik bilgilere baktığınız zaman projenin hayal olduğu görülüyor.. Kısacası bu ihale defalarca tekrarlanır ve teklif veren olmaz.. Örnek, hayali proje " Kanal İstanbul" dan çıkan kazı toprağı bu havalimanının yapılacağı alandaki çukurların doldurulmasına yetmiyor. 10 tane "Kanal İstanbul" lazım.. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başa çıkamazlar ~ 12 yıl önce
TAV ile başa çıkabilecek başka şirket yok ki ? Zaten banko onlar alacaklar. Diğer işletmecilerde başka meydanlarla ilgilensinler. Boş yere fizibilite ile falan uğraşıp vakit harcamasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ben de katılmıyorum ~ 12 yıl önce
Aynı hatayı ikinci kez yapmak lükstür. AHL kadar kötü mimarisi olan, kötü işletilen, iç karartıcı, bayıcı, ergonomiden nasibini hiç alamamış bir havaalanı olamayacağı için içimiz rahat olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aba sopa ~ 12 yıl önce
biraz tehdit mi var ben mi okuduklarımı anlayamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden? ~ 12 yıl önce
Diger firmalara yuksek rakamlara evet diyecegiz mesajı vermek tav'a ne kazandırır? Tav'in ticareti benden iyi bildiğine şüphem yok, anlamak için soruyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Ortada bir gerçek var...Türkiyede havalimanlarının yap işlet devret modeliyle ilk ihaleyi kazanan firma TAV dır.TAV'ın kurumsallık anlayışı ile ülkemiz hatta hükümetler çok önemli bir sınavı vermiş ve bu yöntemle çok başarılı olmuştur...Bu başarıda da TAV'ın yaptıkları ortada... Başbakanımız,Binali Beyin bu konuda duyarlı olduklarını sektörde çalışan birisi olarak çok iyi biliyorum... Hayırlısı.TAV'ın AHL işletmesi bir anlamda 3. havalimanının TAV'A verilmesini ve Türkiyenin 2. büyük sınavı da TAV'ın ustalığıyla atlatması çok önemlidir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
katılmıyorum ~ 12 yıl önce
3. havalimanında da AHL'de olduğu gibi keşmekeş ve kaos hakim olacaksa kesinlikle TAV'a verilmesini istemiyorum. Avrupa bölgesinde AHL kadar iç karartıcı, basık ve modern mağara izlenimi, veren başka bir havalimanı var mı acaba? TAV istemiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000