04 Ekim 2008, Cumartesi 08:23:55

"Sağlam şirketlere hala ekmek var"

Uluslararası piyasalardaki dalgalanma, finansal durumu sağlam şirketler için yeni fırsatlar sunuyor. Bazı şirketler yeni yatırım yaparken kimi firmalar da satın alma arayışlarına girdi.

Krize rağmen yatırımlara devam kararı alan TAV Havalimanları Holding CEO'su Dr. Sani Şener, dünyada çok ciddi kriz yaşandığını ancak bu dönemde paranın buharlaşmadığını, sadece el değiştirdiğini söyledi. Şener, "Sağlam projelere yine para geliyor." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yıl sonu ihracat hedefinde değişiklik beklemediklerini açıklamasının ardından tedbiri elden bırakmayan TAV da, yatırımların süreceği mesajı verdi. Makedonya'da geçen ay iki havalimanı işletmesi ile bir kargo havalimanı ihalesini kazanan TAV, hız kesmeden çalışmalara başladı. TAV CEO'su Sani Şener, krize aldırış etmeden Makedonya'da en iyi hizmeti vereceklerine dikkat çekerek, "Sağlam havalimanı projeleriyle ihalelerde her zaman yerimizi alacağız." şeklinde konuştu. Şener, diğer yandan ihaleleri takip ettiklerini belirterek, JSC Almatı Havalimanı'nın satın alınması ile ilgili Goldman Sachs International ile teklif verdiklerini söyledi. Letonya'nın başkenti Riga'da SJSC Riga Havalimanı'nın altyapı gelişimi ve işletmesi, Rusya'da St.Petersburg kentindeki Pulkovo Havalimanı'nı geliştirme, Abu Dhabi Havalimanı işletme hizmetleriyle ilgili ihalelerde de ön yeterlilik aldıklarına dikkat çeken Şener, "Bunların hepsini almamız tabii ki mümkün değil, ancak mutlaka bir ikisi alınacaktır." diye konuştu.

Sani Şener, Makedonya'daki ihalelerin kazanılmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Türk firmaların Makedonya'da yatırım yarışına gireceğini belirten Şener, "TAV, Tiflis'e gittikten sonra Türk firmaları yağmur gibi Gürcistan'a gelmeye başladı. Aynı durumun orada da yaşanacağını tahmin ediyorum." dedi. TAV CEO'su, Makedonya'da ihale kazanmasından sonra Enka Holding'in onursal başkanı Şarık Tara'nın kendisine kitap gönderdiğine dikkat çekerek, kitabın 'ortak tarihimiz açısından' Makedonya'daki tarihî eserleri günyüzüne çıkardığını söyledi. Kitapta, Üsküp'teki Türkler tarafından yapılan cami, külliye, medrese, hamam gibi mimari eserlere yer verildiğini ifade eden Şener, "Üsküp'teki kadar eser, Anadolu'nun herhangi bir kentinde yok. Bu yüzden Üsküp, ortak tarihimiz ve Mekodanya halkı açısından da çok önemli. Gazete ilanlarımızda, ' Merhaba Rumeli' diyerek heyecanımızı ve sevincimizi paylaşmak istedik." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın önemli merkezi Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Büyük İskender (Alexander the Great), Ohrid'deki St. Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesiyle İştip'teki (Shtip) Yeni Kargo Havalimanı'nın yapımına ilişkin ihaleyi kazanan şirket, Makedonya'da geçen hafta yapılan törenle imtiyaz sözleşmesini imzalamıştı. Holding, Türkiye'de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa İç ve Dış Hatlar terminalleri ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni, yurtdışında Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastir Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nı işletiyor. Holding ayrıca, Antalya Gazipaşa Havaalanı ile Tunus'un Enfidha Zine Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı'nın işletme hakkını da elinde bulunduruyor.

tav

Mustafa Gün / Zaman

"Sağlam şirketlere hala ekmek var"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000