08 Mayıs 2012, Salı 10:25:50

MİLAS-BODRUM HAVALİMANI KAPILARINI AIRPORTHABER'E AÇTI

16 bakan, iki deprem, iki sel gören Bolu Tüneli’ni yapan İtalyan Astaldi, 2006’dan bu yana yapımı yılan hikayesine dönen Bodrum Milas Havalimanı’nı da tamamladı. Yüzde 100 İtalyan sermayesi ile yapılan Bodrum Havalimanı kapılarını ilk kez Airporthaber’e açtı.
  • kapasitesi vay be,dünyada beşinci sırada... Hangi dünya?Salla tutarsa! İtalyanlar sizi gidi......Yedik yedik afiyet olsun.
  • kapasitesi vay be,dünyada beşinci sırada... Hangi dünya?Salla tutarsa! İtalyanlar sizi gidi......Yedik yedik afiyet olsun.
  • Fotograflar en son halıdır allah ızın verırsede acılacak
  • heyecan bekliyoruz yeni dış hatlar terminalımızı açılmasını emeğe geçenlerin sonsuz teşekkürler.. :) gayret çok güzel oldu..
  • Bina gayet güzel oldu. Çalışmalar çok hızlı yapıldı. Fakat gördüğüm kadarıyla otopark kapalı yapılmadı. 40 derece Bodrum sıcağında araçlar yine yanacak. Umarım buna bir önlem alınır.
  • Terminal şahane olmuş ancak böyle bir yatırım en fazla Mayıs-Eylül arası kullanılacak ve 6-7 ay kapalı kalacak. İşletmeciler ona göre yatırım yapacak, hizmet verecek ve tabiki ona göre kira verecek. Keşke ISG gibi iç ve dış hatlar aynı çatı altında ve esnek bir yapıda olsa ve hem işletmeler daha verimli çalışsa hem iç hat yolcusu da kışın uçağına gitmek için otobüs içinde sefil olacağına köprüsünden tıpış tıpış boarding yapsa.
  • fotaların çekim tarihi nedir?? eğer şu anki durum ise, bu terminal hazirana zor açılır sanırım
  • Emegi gecenlerin ellerine saglik, Bodrum' a da bu yakisir... Amaaa... Insana, calisana ne kadar deger verdigimiz ortada... Is guvenligi konusunda Astaldi sinifta kalmis bu projede... Bu kadarmi ucuz insan hayati? Nasil olurda boyle seylere goz yumulur... Proje Müdürü Sayin İskender Bilgin, size bir sorum olacak. Hic elinize kiymik battimi ? Bu resimlerdeki tum calisanlariniz ( bir kaci haric ) hic bir koruyucu , uyarici, onleyici guvenlik malzemesi kullanmiyor... SGK yetkilileri, sizleri goreve davet ediyorum... Bu kadar umursuzluga daha ne kadar suskun kalacaksiniz...
  • iç hatlar noldu ? eski dış hatlara tasınıyomu?

 

DHMİ tarafından 1998 yılında açılan yarışmada birinci olan Murat Tabanlıoğlu’nun projesi sonunda hayata geçirilmesi için 2006 yılında ihale edilen Bodrum Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali, 6 yıllık sıkıntılı yapım sürecinden sonra açılışa hazır hale getirildi. Atatürk, Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanları’nın işletmecisi TAV hisselerinin Fransızlar’a devredilmesi, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Malezya ve Hint ortaklığı, Antalya Havalimanı’nda Alman Fraport ortaklığından sonra Bodrum Havalimanı yüzde 100 İtalyan firmasının işletmeciliğinde önümüzdeki hafta açılacak.

Açılış öncesi son hazırlıklar tamamlanırken DHMİ ekipleri havaalanına ilişkin son raporlarını tamamladı, bir aksilik olmazsa Bodrum Milas Havalimanı yeni Dış Hatlar Terminali, bir kaç gün sonra operasyonlara başlayacak. Yoğun çalışma temposunda Airporthaber’i ağırlayan İtalyan Astaldi firması, havaalanının kapılarını ilk kez Airporthaber’e açtı.

2006 yılında Teknotes ile Sırp ortağı tarafından ihalesi alınan ancak bir türlü inşaat çalışmalarına başlanamaması üzerine yapımı üstlenen Mondial firmasının hisselerini satın alarak yola koyulan Astaldi, 15 Ocak 2011’de devraldığı inşaatı 15 ay gibi kısa sürede tamamlamayı başardı. 1993 yılında inşaatına başlanan Bolu Dağı tünelini de açmayı başaran ve Türkiye’de otoyoldan viyadüğe, inşaattan sağlık sektörüne kadar birçok alanda 10 milyar dolarlık iş hacmi bulunan Astaldi, Bodrum Havalimanı’na 100 milyon euro’nun üzerinde yatırım yaptı.

Astaldi, 15 Ocak 2011’de havaalanı inşaatını devraldığında projenin tamamlanması için verilen sürenin bitimine sadece yüzde 30’luk zaman kalmıştı. Bitirilmesi gereken iş ise toplam işin yüzde 99’u kadardı.  Proje Müdürü İskender Bilgin, zorlu inşaat süreci için şöyle diyor:” İnşaatı devraldığımızda toplam 2200 kazığa ihtiyaç varken sadece 54 kazık vardı. Kısa zamanda çok çalışmak ve bir an önce havaalanını faaliyete geçirmek zorundaydık. 15 ay gibi kısa bir sürede projeyi tamamlamayı başardık”

Bodrum Milas Havalimanı yönetimi tamamen İtalyanlar’dan oluşacak. Şirket yönetiminde deneyimli isimler var. Roma Fiumicino Havaalanı eski Genel Müdürü Franco Giudice de onlardan biri. Şirketin CEO’su İtalyan Tommaso Sabato, Operasyon Müdürü ise Giuseppe Russo.

Havaalanın yapım sürecinde yüksek konsantrasyon ve kararlılıkla çalışan bu ekiple havaalanındaki ofislerinde bir araya geldik ve başarıya giden zorlu süreci onlardan dinledik.

Roma Havaalanı’nda uzun yıllar üst düzey deneyim yaşayan Giudice, Roma Havaalanı’nın 1961 yılında yapılan yaşlı bir havaalanı olduğunu kaydederek, “ Burası genç ve güzel bir havalimanı. Birçok alanda son teknolojiler kullanıldı. Şu anda DHMİ tarafından son kontroller yapılıyor. Onay geldiği anda havaalanını faaliyete açacağız. Halen 40 havayolu şirketi dış hat uçuş yapıyor. Günde 60 iniş kalkış oluyor. Kapasitemiz yıllık 5 milyon ancak istenildiği takdirde 8 milyon yolcu kullanabilir. Bodrum, geçen yıl 1 milyon 980 bin dış hat yolcusunu ağırlamış bu yılki hedefimiz 2 milyonu aşmak”

Giudice, yolculara daha kaliteli hizmet vermek amacıyla personele özel eğitimler verildiğini belirterek, “ Yaz sezonu için gerekli bütün personel eğitimlerini tamamladık ve işe hazır hale getirdik. Terminalde 800 kişi görev yapacak. Kaliteden kesinlikle taviz vermeyeceğiz” dedi.

Mondial CEO’su Tomasso Sabato ise işletme süresinin 15 Temmuz 2015’te sona erdiğini ancak sonrasında da işletmeciliğe devam etmeyi planladıklarını söyledi. Sabato, “ İyi bir işletmeyle yatırımın karşılığını almak istiyoruz. Zor bir inşaat süreci geçirdik, asıl 2015 yılından sonra işletmeye devam etmek istiyoruz. Bunun için de her türlü gayreti göstereceğiz. Çok emek sarfettik ve kalmak istiyoruz. Süremiz çok az. Bu sürede iyi hizmet verip para kazanmamız lazım. Şirket olarak 30 yıldır Türkiye’deyiz ve İtalyan’dan çok Türk’üz” dedi.

İtalyan turistlerin son dönemde rotasının Türkiye’ye kaydığının altını çizen Sabato, şöyle devam etti: “ İtalyan turistler Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelerden sonra yeni pazarlar arıyor. İtalyan tur operatörleri ile ilişkilerimiz iyi. Onlar da Türkiye’ye yeni ve iyi bir pazar olarak görüyor. Son yıllarda İtalyan turist sayısında artış yaşanıyor ve bu artış devam edecektir. Biz de Bodrum’a direkt uçuşların artırılması için elimizden geleni yapacağız.”

Operasyon Müdürü Giuseppe Russo da apron genişletme çalışmaları sonrası park sahası sıkıntısının aşıldığını ancak özellikle haftasonları iş jetlerinden kaynaklanan yoğunluk sebebiyle zaman zaman sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Guiseppe Rosso, “ Charter uçaklar geldiğinde bir kaç saat sonra dönüyor. Ancak iş jetlerinin konaklama süreleri daha uzun oluyor. DHMİ’nin bunun çözümü için çalışmaları var” diye konuştu.

BODRUM HAVALİMANI’NDA NELER VAR?

- Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde 5 bagaj bandı var. Saatte 500 bagaj kapasiteli son teknoloji handling sistemi kuruldu. Bu alanda dünyada ilk 5’te.
- Havaalanının 9 metre yüksekliğindeki tavanı Milas’ın meşhur el dokuma kiliminin desenlerinden esinlenilerek alüminyum çubuklarla desenler yapıldı. 
- Havaalanının toplam alanı 130 bin metrekare ve terminalde 8 sabit bir de jumbo jetler için 1 olmak üzere 9 körük bulunuyor.
- 18 geliş ve 18 gidiş olmak üzere 36 adet pasaport kontuarı bulunuyor. İnşaatında 1800 kişi çalışıyor. 700’ü aşkın kamera ile denetleniyor.

- Terminal cephelerinde 4 metrelik tek parça sabit camlar ferahlık sağlıyor. Yapımı sırasında open gate uygulamasına uygun olarak düzenlendi.
- Terminaldeki bütün yiyecek içecek hizmetlerini DO&CO verecek. Duty Free işletmecisi de UniFree olacak.
- Terminalin uzunluğu 425 metre.
- Tabanlarda kullanılan mermerler ithal değil yüzde yüz yerli Yatağan mermeri. 62 bin metrekare siyah Yatağan mermeri kullanıldı.
- Bagaj güvenlik sistemi olarak EDS sistemi kullanılıyor.
- 24 yürüyen merdiven ve 29 asansör var.
- Güneş alan cephedeki camlar ısı ve ışık dengesini sağlam için firit edilen yöntemle giydirildi.
- İkisi hava tarafında ikisi kara tarafında olmak üzere 4 sigara içme salonu var.
- 66 check in kontuarı var. Şu anda testler başladı, test amaçlı bagajların sistemleri deneniyor.
- Yer hizmetlerini Havaş ve Çelebi verecek.
- 114 otobüs ve 300 küçük araçlık otopark var.

 

MİLAS-BODRUM HAVALİMANI KAPILARINI AIRPORTHABER'E AÇTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Saatte 500 bagaj ~ 12 yıl önce
kapasitesi vay be,dünyada beşinci sırada... Hangi dünya?Salla tutarsa! İtalyanlar sizi gidi......Yedik yedik afiyet olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saatte 500 bagaj ~ 12 yıl önce
kapasitesi vay be,dünyada beşinci sırada... Hangi dünya?Salla tutarsa! İtalyanlar sizi gidi......Yedik yedik afiyet olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çalışan ~ 12 yıl önce
Fotograflar en son halıdır allah ızın verırsede acılacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hemen.. ~ 12 yıl önce
heyecan bekliyoruz yeni dış hatlar terminalımızı açılmasını emeğe geçenlerin sonsuz teşekkürler.. :) gayret çok güzel oldu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu13 ~ 12 yıl önce
Bina gayet güzel oldu. Çalışmalar çok hızlı yapıldı. Fakat gördüğüm kadarıyla otopark kapalı yapılmadı. 40 derece Bodrum sıcağında araçlar yine yanacak. Umarım buna bir önlem alınır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İç Hatlar ~ 12 yıl önce
Terminal şahane olmuş ancak böyle bir yatırım en fazla Mayıs-Eylül arası kullanılacak ve 6-7 ay kapalı kalacak. İşletmeciler ona göre yatırım yapacak, hizmet verecek ve tabiki ona göre kira verecek. Keşke ISG gibi iç ve dış hatlar aynı çatı altında ve esnek bir yapıda olsa ve hem işletmeler daha verimli çalışsa hem iç hat yolcusu da kışın uçağına gitmek için otobüs içinde sefil olacağına köprüsünden tıpış tıpış boarding yapsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
fotaların çekim tarihi nedir?? eğer şu anki durum ise, bu terminal hazirana zor açılır sanırım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
H & S ~ 12 yıl önce
Emegi gecenlerin ellerine saglik, Bodrum' a da bu yakisir... Amaaa... Insana, calisana ne kadar deger verdigimiz ortada... Is guvenligi konusunda Astaldi sinifta kalmis bu projede... Bu kadarmi ucuz insan hayati? Nasil olurda boyle seylere goz yumulur... Proje Müdürü Sayin İskender Bilgin, size bir sorum olacak. Hic elinize kiymik battimi ? Bu resimlerdeki tum calisanlariniz ( bir kaci haric ) hic bir koruyucu , uyarici, onleyici guvenlik malzemesi kullanmiyor... SGK yetkilileri, sizleri goreve davet ediyorum... Bu kadar umursuzluga daha ne kadar suskun kalacaksiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
copilot ~ 12 yıl önce
iç hatlar noldu ? eski dış hatlara tasınıyomu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000