04 Aralık 2011, Pazar 08:15:18

İZMİR-NEW YORK ARASI GÜNLÜK UÇUŞLAR!

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, bu haftaki yazısında geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan ve TAV'ın kazandığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı kaleme almış. İşte Turgut'un o yazısı...
  • olumlu bir konu düsünmek ve hezaplamak lazim. ile THY yapmasi gerekmez
  • izmirden uzak noktalara istanbul üzerinden uçmak sorun değil. fazla kayıp olmuyor. ama 1 saatlik yakın yerlere ve avrupaya aktarmalı uçmak adama koyuyor. sık sık çine gidiyorum. aktarmalı uçmayı sorun etmiyorum ama ah o 1-2 saatlik uçuş için çektiğimiz eziyetler
  • Böyle büyük bir ailenin çalışanı olmak herkese nasip olmuyor. Bir gününü bu ailenin içinde çalışarak geçirselerdi. Bu yağ, dillerinde değil tüm vücutlarını kaplardı. 10 yılda bu büyük başarıyı göstermek, Sani Bey gibi bir lider ve bu liderin çizmiş olduğu sistematik çalışmalara gönül veren personeli olan bir kurumsal şirket başarabilir. Bu işler kıskanmak ve yağcı adı altında lakap takmakla değil gönül vermekle olur. Keşke sizinde yağ yakabileceğiniz böyle güzel bir aileniz olabilseydi. TAV Airport Ailesinin üyesi olmak ayrıcalıktır. Kaliteyi ve başarıyı görüp bunu yazısına taşıyan bir yazar bunu yağcılık için değil, aksine işi başaramayanlara bir teşvik olabileceğini düşündüğü içindir. Bu ailede çalışmak ne güzel hem de 2032 ye dek…
  • KISKANMA.ADAM DOGRULARI YAZMIS. TUM DIS UCUSLARI IST UZERINDEN YAPILDIDA DAHA MI IYI OLDU . BUGUN LUFTHANSA NIN IZMIRDEN HER GUN IKI SEFERI ZATEN GOTURUYOR ABD YE.KIMSE THY NIN TEKELINDE DEGIL.HEM DAHA UCUZA HEMDE DAHA EMNIYETLI VE KONFORLU.ISTERSEN A380 LEDE GIDEBILIYORSUN DAHA KISA ZAMANDA. AMA SANA NE SEN YALAKLIGINI YAP GENEDE .
  • SAYIN SÜRÜCÜ YAGCILARDA İNECEK VAR BU KADAR YALAKALIK FAZLA
  • Kimi ne diye övüyorsun? İstersen verelim İzmir'i Yunanlılara JFK'ya sefer başlatsınlar. Sana ne? Çok mu önemli JFK'ya uçmak? Sana ne? JFK'da insanlara yaşattıkları sıkıntılar çok mu hoşuna gidiyor?
  • Beyefendi Havalimanına, hava terminaline ulaştırma bakanlığı, havalimanı kapısından itibaren şehiriçine ise belediye bakar. Havaşın terminalde ve apronda olan yetkisi şehir içinde de hak sahibi olmasını sağlamaz. Aynı şekilde de Havataş hava tarafında hatta terminal içinde aynı ihale yetkisini kullanamaz. Niye sapla samanı karıştırıyorsunuz. Gerçi DHMİ terminal şehiriçi taşıma yetkisini kendisi veriyordu ama UKOME bu durumu kendi yetkisne aldı.
  • "Bakanlık, Terminaller’den (Otogarlardan) kalkan araçların yetki belgelerini düzenler. " Pekii senin Havalimanları/havalanlarından kalkmak için ruhsatınvar mı? Aldın mı SHGM'den bu ruhsatı?
  • Dağdan gelip bağdakini koymak terimi bu olsa gerek... :) Bakalım yedirecek mi HAVAŞ size bunu?
  • BİZDE YEDİK!
17 Kasım günü gerçekleştirilen İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı İç ve Dış Hatlar terminallerinin işletmesine ilişkin ihaleyi, 610 milyon Euro+KDV'lik teklifiyle TAV kazandı. Bu itibarla 2032 yılı sonuna kadar İzmir'in hava ulaşımı ve turizmi bir anlamda TAV'a emanet edilmiş oldu.

Kanımca ihaleyi en fazla tecrübeye sahip ve en fazla isteyen grup kazanmış oldu. Ülkemize ve İzmir'e hayırlı olsun. İhaleye katılan diğer iki grup IC-Fraport ile Limak-GMR arasından TAV'ın teklifine en fazla yaklaşan grup, Antalya Havalimanı'nın terminallerini başarıyla uzun zamandır işleten IC-Fraport oldu. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı terminallerini işleten Limak-GMR Grubu ise maksimum 216 milyon Euro'luk teklifiyle şaşkınlık yarattı. Belli ki ihaleye ya rica üzerine katılmışlar ya da ciddi bir matematik hataları var.

İzmir'in benim hayatımda çok ayrı bir yeri vardır, zira 90'lı yılların önemli bir kısmını Ege bölgesinde ve İzmir civarında bir turizmci olarak geçirdim. İstanbul'a olan sevgim daha çok bir aşk-nefret ilişkisi kıvamında iken İzmir'e olan sevgim tamamen saygılı ve vazgeçilemez bir sevgi olarak özetlenebilir. Bu nedenle TAV Grubu'nda yönetici olarak çalışırken 2006 yılında İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın iş planı ve pazarlama stratejisini yazarken büyük keyif aldığımı hatırlıyorum. Dahi üst yöneticisi Sani Şener liderliğinde başarıdan başarıya koşan TAV grubu gördüğüm kadarıyla aynı iş planının konvansiyonel kısmını hayata geçirdi. Şener de bunun farkında olmalı ki ihale sonrasında İzmir'in geleceğiyle ilgili daha iddialı demeçler veriyor. Her ne kadar İstanbul kendi kendini büyük ölçüde pazarlayan bir şehir ise de, İzmir ve çevresi parlatılması gereken bir elmastır. O nedenle ben TAV'dan İzmir'in geleceğiyle ilgili önemli ataklar bekliyorum.

ADB'nin yıllık trafiği en az 20 milyon olmalı. Kanımca Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı'nın (havacılıktaki üçlü IATA koduyla ADB) İzmir ve çevresinin turizm potansiyeliyle yıllık en az 15-20 milyon dış hat yolcusuna ulaşması gerekiyor. Bana hayalperest diyenlerin sesini duyar gibiyim, ancak İspanya'nın Tenerife Havalimanı yılda 10 milyon, Palma de Mallorca Havalimanı ise yılda 21 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyorsa İzmir'in de bu potansiyele sahip olduğunu öngörüyorum. Bu iki şehrin civarında ne Efes Antik Şehri gibi muhteşem bir ören yeri, ne Meryem Ana Evi veya burada sığdıramayacağım sayıda tarihi ve dinsel mekan var.

Bilindiği gibi yörede plaj turizmi hatta sağlık turizmi konusunda ise çok fazla alternatif bulunuyor. Ayrıca İzmir'in ülkemizin üçüncü büyük şehri olduğu da gözden kaçmamalıdır. Mevcut yolcu rakamlarına bakarsak Adnan Menderes Havalimanı bu yılı 7,8 milyon yolcuyla kapatacak görünüyor ki, bu trafiğin sadece yüzde 25'lik bir bölümünün dış hat olması düşündürücü. Biz Türkler girişimcilikte ne kadar pragmatik ve başarılıysak da, marka yaratma ve profesyonel pazarlama hususunda bir o kadar başarısız bir milletiz.

Emin olun, eğer İzmir ve çevresindeki değerler İngilizlerin, İspanyolların hatta Yunanlıların elinde olsaydı şu anda New York-İzmir arası günlük uçuşlar olurdu. Hakikaten abartmıyorum, zira 10 yılda 10 havalimanı işletmek gibi bir vizyonu gerçeğe dönüştüren Sani Şener isterse JFK-ADB tarifeli uçuşları bile gerçek olur.

Tolga Turgut
İZMİR-NEW YORK ARASI GÜNLÜK UÇUŞLAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 12 yıl önce
olumlu bir konu düsünmek ve hezaplamak lazim. ile THY yapmasi gerekmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
izmirden uzak noktalara istanbul üzerinden uçmak sorun değil. fazla kayıp olmuyor. ama 1 saatlik yakın yerlere ve avrupaya aktarmalı uçmak adama koyuyor. sık sık çine gidiyorum. aktarmalı uçmayı sorun etmiyorum ama ah o 1-2 saatlik uçuş için çektiğimiz eziyetler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Böyle büyük bir ailenin çalışanı olmak herkese nasip olmuyor. Bir gününü bu ailenin içinde çalışarak geçirselerdi. Bu yağ, dillerinde değil tüm vücutlarını kaplardı. 10 yılda bu büyük başarıyı göstermek, Sani Bey gibi bir lider ve bu liderin çizmiş olduğu sistematik çalışmalara gönül veren personeli olan bir kurumsal şirket başarabilir. Bu işler kıskanmak ve yağcı adı altında lakap takmakla değil gönül vermekle olur. Keşke sizinde yağ yakabileceğiniz böyle güzel bir aileniz olabilseydi. TAV Airport Ailesinin üyesi olmak ayrıcalıktır. Kaliteyi ve başarıyı görüp bunu yazısına taşıyan bir yazar bunu yağcılık için değil, aksine işi başaramayanlara bir teşvik olabileceğini düşündüğü içindir. Bu ailede çalışmak ne güzel hem de 2032 ye dek…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KISKANMA.ADAM DOGRULARI YAZMIS. TUM DIS UCUSLARI IST UZERINDEN YAPILDIDA DAHA MI IYI OLDU . BUGUN LUFTHANSA NIN IZMIRDEN HER GUN IKI SEFERI ZATEN GOTURUYOR ABD YE.KIMSE THY NIN TEKELINDE DEGIL.HEM DAHA UCUZA HEMDE DAHA EMNIYETLI VE KONFORLU.ISTERSEN A380 LEDE GIDEBILIYORSUN DAHA KISA ZAMANDA. AMA SANA NE SEN YALAKLIGINI YAP GENEDE .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SAYIN SÜRÜCÜ YAGCILARDA İNECEK VAR BU KADAR YALAKALIK FAZLA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kimi ne diye övüyorsun? İstersen verelim İzmir'i Yunanlılara JFK'ya sefer başlatsınlar. Sana ne? Çok mu önemli JFK'ya uçmak? Sana ne? JFK'da insanlara yaşattıkları sıkıntılar çok mu hoşuna gidiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Beyefendi Havalimanına, hava terminaline ulaştırma bakanlığı, havalimanı kapısından itibaren şehiriçine ise belediye bakar. Havaşın terminalde ve apronda olan yetkisi şehir içinde de hak sahibi olmasını sağlamaz. Aynı şekilde de Havataş hava tarafında hatta terminal içinde aynı ihale yetkisini kullanamaz. Niye sapla samanı karıştırıyorsunuz. Gerçi DHMİ terminal şehiriçi taşıma yetkisini kendisi veriyordu ama UKOME bu durumu kendi yetkisne aldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
"Bakanlık, Terminaller’den (Otogarlardan) kalkan araçların yetki belgelerini düzenler. " Pekii senin Havalimanları/havalanlarından kalkmak için ruhsatınvar mı? Aldın mı SHGM'den bu ruhsatı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Dağdan gelip bağdakini koymak terimi bu olsa gerek... :) Bakalım yedirecek mi HAVAŞ size bunu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BİZDE YEDİK!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000