01 Şubat 2010, Pazartesi 06:31:25

İzmir, Ankara'yı havada geçti

İşletmeciliğini TAV'ın yaptığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2009 yılında iç ve dış hatlar yolcu taşımacılığında toplamda bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,7 arttı. Adnan Menderes Havalimanı bu artışla, Ankara Esenboğa'yı geride bırakarak İstanbul ve Antalya'nın ardından üçüncülüğe yükseldi.

TAV Grubu tarafından yaklaşık 250 milyon TL'lik yatırımla yeni bir dış hatlar terminali yapılan, iç hatlar terminali de yenilenen Adnan Menderes Havalimanı, yolcu sayısında önemli bir başarı kazandı.

İzmir Adnan Menderes Havaalanı, geçen yıl iç hatlar yolcu taşımacılığında yüzde 20.7 artış sağlayarak, 4 milyon 534 bin 125 yolcu sayısına ulaştı. Havaalanı buna karşılık dış hatlarda ise yüzde 1.8 düşüş göstererek 1 milyon 667 bin yolcu taşımacılığı gerçekleştirildi. İzmir Adnan Menderes Havaalanı, 2008 yılında iç ve dış hatlar toplamında 5 milyon 455 bin 298 yolcu taşırken, geçen yıl elde ettiği yüzde 13,7'lik artışla 6 milyon 201 bin 478 yolcu sayısına ulaştı.

TAV'ın işletmeciliğini yaptığı Ankara Esenboğa Havaalanı ise yıl 6 milyon 85 bin yolcuda kaldı. Geçen 2009 yılında İstanbul Atatürk Havaalanı 29.8 milyon, Antalya Havaalanı ise 18.5 milyon yolcu ağırladı.
 
Önemli bir aktarma üssü oldu


TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, 2009 yılı rakamlarının kendilerine mutlu ettiğini söyledi. Rakamları gelen ve giden yolcunun toplamı olarak aldıklarını belirten Balcı, Adnan Menderes Havalimanı'nı İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci aktarma üssü yapmak istediklerini söyledi. Yurtdışı uçuşları için Türkiye'nin çeşitli illerinden, İstanbul Atatürk Havalimanı'na giden yolcuların, aynı amaçla İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı da kullanması gerektiğini belirten Balcı, "Biz Adnan Menderes Havalimanı'ndan yurtdışına direkt uçuşlar gerçekleşmesini ve İzmir'in önemli bir aktarma üssü olmasını istiyoruz. Yükselen rakamlar bu hedefe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Adnan Menderes Havalimanı'nın iç hatlar yolcu sayısı artışı Türkiye ortalamasının üstünde. Ancak bu, dış hatlara henüz yansımadı. Ayrıca 2010 yılını da umut verici görüyoruz. İnşallah yeni yılda rakamlar daha da artar" diye konuştu.

İzmir Adnan Menderes Havaalanı, ticari uçakların iniş kalkış sayısında dört büyük havaalanı arasında iç ve dış hatlar toplamında yüzde 6,3 ile en yüksek artışı kaydeden havaalanı oldu. İç hatlarda yüzde 9 artışı yakalayan havaalanı, dış hatlarda ise 0.4 gibi küçük miktarda düşüş gösterdi. 2008 yılında havaalanına 46 bin 618 uçak iniş kalkış yaparken, bu sayı geçen yıl 49 bin 562'ye ulaştı.

Referans

İzmir, Ankara'yı havada geçti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000