24 Ocak 2013, Perşembe 09:44:03

İSTANBUL-İZMİR HATTI ZİRVEDE

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Deniz Sipahi, İstanbul-İzmir uçuş hattının Eurocontrol verilerine göre zirvede olduğunu belirtiyor. İşte Sipahi'nin Eurocontrol verilerine dayandırdığı o yazı...
  • arkadaşlar bence hata var burda.. daha önce yaptığım incelemelerde istanbul-izmir hattı 2011 de 4. sırada çıkıyordu.. sanırım yazarın kafası gidiş geliş sayılarından dolayı karışmış
  • ankaraya gerekli ilgiyi göstermeyinde ne yaparsanız yapın.
  • TAV 'ın Esenboğa sitesinde bugün saat 13:00 ile yarın 12:59 saatleri arasında THY, ANADOLUJET ve PEGASUS'un İstanbul'a 35 adet uçuşu görünüyor(Hatta Airberlin ortak uçuşları hariç). Trafik olarak bu da gidiş-gelişten 70 uçak eder.
  • YHY'nin ESB-AHL ve ESB-SAW günlük 23 seferi var üstüne PGS ESB-SAW koyarsan günde 29 sefer bu da 58 uçak eder. Bu istatistiklerde bir hata olmalı. ESB-İST hattının en kötü 3.sırada olması lazım.
  • Hele bir de İzmir elektrikli banliyö hattı izban kuzeyde Bergama, güneyde Efes'e kadar uzansın siz o zaman görün İzmir'in yapacağı sıçramayı. Hem hava yolunda hem de kruvaziyer turlarında Avrupa'nın sayılı merkezi olacak. Hava yoluyla Adnan Menderes'e inecek turist. İzban'la doğruca Efes'e, hop oradan Bergama'ya aynı gün gezebilecek. Böyle bir tur dünyada pek az yerde var. Haydi hayırlısı
  • Bir acenta çalışanı olarak bir çok yabancı turiste bizler yani acentalar günübirlik efes, selçuk veya 1 yada 2 gün konaklamalı izmir gider pamukkale dönüş bir çok tur imkanı sunuyoruz dolayısıyla bu parkurda ki yoğunluğu iyi anlayabiliyorum sezonunda hiçte azımsanmayacak derecede burada ki uçuşlar dolu gidip geliyor. Tespitiniz yerinde tebrik ederim.
  • Yeni ic hatlar terminali yapilinca kapasite niye artsin ki? Millet yeni terminali gormek icin saga sola mi ucacak? izmir'den 2.Hub olmaz. En temel problem Izmir'in tek pisti var. ve 2. Pist (ayni anda 2 ucagin kalkisina izin verecek) yapmaya ne cografya ne de imarli yapilasma izin vermiyor. Sonra limani sehre baglayan 2 seritli yol cok yetersiz. Ayrica verilen listeye bakilinca da 2 bacagin biri hep bir baskent. Ankara'yi yurtdisi direk ucus acisindan bu denli fakir birakan Thy'nin degerli yoneticilerine de bravo. Illa herseyi basbakanin soylemesi, emretmesi gerekiyor. Yaziklar olsun.

İstanbul ile İzmir’i kıyaslama yanlışına girmiyorum. Çünkü, ben İstanbul’la New York’u kıyaslıyorum ya da Londra’yla, Tokyo’yla, elbette Şangay’la... Bu beş şehir bir yana, dünya bir yana... Çünkü, ölçekler farklı, büyüklükler farklı, göstergeler, parametreler farklı... Hangi açıdan bakarsanız bakın tutmuyor, olmuyor. Zaten bu kıyaslamanın da yanlış olduğunu yıllardır yazıyor, çiziyorum.
Ama İstanbul ile İzmir birlikte olursa, tek bir fotoğrafta yer alırsa, Türkiye’nin bu iki dinamik kenti birlikte anılırsa, işte o zaman Barselona ve Madrid’le, Roma ve Milano’yla kıyaslayabiliyorum. Çünkü, elimde güçlü bir veri var.
Nasıl mı?
Geçen gün TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı’yla konuşurken dedi ki...
“İzmir – İstanbul arasındaki uçuşlar, Avrupa istatistiklerinde bir numara oldu. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı Eurocontrol’un yaptığı sıralamada İzmir – İstanbul hattı karşılıklı 32 sefer, yani 64 uçakla Avrupa’nın en yoğun hattı oldu...”
Bu sözleri duyunca mutlu oluyorum, çünkü yıllardır ve ısrarla yazdığım bir konu bu...
Yakın bir geçmişe kadar İzmir’den İstanbul’a sabah, acil işiniz yoksa öğlen uçağıyla gider, akşamüstü ya da geç bir uçakla dönerdiniz. Büyüklerimiz üç, dört karşılıklı seferi bize layık görmüşlerdi.
O zaman kendimi tutamayıp yazıyordum.
“Benim göremediğimi siz nasıl görmüyorsunuz, İzmir’in potansiyelini kullanamıyor, bu kenti yalnızlaştırıyorsunuz” diye...
“Haklıymışım” demek içimden gelmiyor, İzmir’i ulaşılabilir olmaktan çıkaran bu uygulamaların ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.
Çok açık söylüyorum, kaybeden İzmir değil, Türkiye oldu.
Ege Bölgesi’nin gerçek potansiyeli İtalya’nın Toscana’sından da, Fransızların Riviera’sından da daha güçlüdür.
Elbette yararlanmayı biliyorsan, elbette bu değerin kıymetini biliyorsan...

***

Şaka değil, gerçek, istatistiklere geçmiş durumda, İzmir ile İstanbul arasında tam 32’şer sefer yapılıyor, 64 uçak gidip geliyor.
İlk on ise şöyle...
55 karşılıklı uçakla Barselona – Madrid, 50 uçakla İstanbul Atatürk – Antalya, 48 uçakla Paris – Toulouse, 47 uçakla Paris – Nice, 45 uçakla Barselona – Mallorca, 45 uçakla Oslo – Trondheim / Norveç, 44 uçakla Oslo – Bergen / Norveç, 43 uçakla Roma – Milano, 41 uçakla Oslo – Stavanger / Norveç...

***

TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı’ya göre Adnan Menderes havalimanının kapasitesinin artmasıyla birlikte bu sefer sayısında artış da olacak.
Bütün veriler gösteriyor ki, İzmir ikinci bir aktarma merkezi olma yolunda gidiyor.
Bunda hiç kuşkusuz, Türk Havayolları dışında Pegasus’un, Sun Express’in, Atlas Jet’in ve diğer havacılık şirketlerinin büyük payı var. Sun Express’in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say da dedi ki...
“İzmir’den dört yeni şehre daha direkt uçma kararı aldık. Artık Strasburg, Ercan, Bremen ve Batman’a da İzmir’den uçuyoruz, destinasyon sayımız 35’e çıkıyor. Anadolu’dan 14, Avrupa’dan 21 kente gidiyoruz. İç hat uçuşumuzu İzmir merkezli haftada 194’e, dış hat uçuşlarımızı 146’ya çıkartacağız...”

***

Çok alışkanlığım değil, rakamlara boğmak ama bir bilgili daha paylaşmadan edemeyeceğim.
Adnan Menderes’teki yolcu kapasitesi iç hatlarda yüzde 13, dış hatlarda yüzde 1 armış.
İç hatlardaki Türkiye genelindeki artış yüzde 6’larda... İç hatlarda sorunumuz yok, gelişmeler oldukça iyi, ama dış hatlar için yeni havalimanının bitmesini dört gözle bekliyoruz.
Çünkü, Türk sivil havacılığı müthiş bir gelişme içerisinde...
Geçen sene Türk hava sahası toplam 1 milyon 373 bin 640 uçuşa ev sahipliği yapmış. Bir başka ifadeyle Türk hava sahasını her 23 saniyede bir uçak kullanmış.
Madem İzmir, İstanbul’dan sonra ikinci merkez olacak...
Madem İstanbul ve İzmir’i birlikte ele aldığımızda Avrupa’nın en iyi istatistikleri ortaya çıkıyor...
O zaman İzmir’in kıymetini bilmek lazım...

Eurocontrol’un 2012 rakamlarına göre sefer sayıları
1 - İstanbul – İzmir 64
2 – Barselona – Madrid 55
3 - İstanbul Atatürk – Antalya 50
4 - Paris – Toulouse 48
5 - Paris – Nice 47
6 - Barselona – Mallorca 45
7 - Oslo – Trondheim / Norveç 45
8 - Oslo – Bergen / Norveç 44
9 - Roma – Milano 43
10 - Oslo – Stavanger / Norveç 41

İSTANBUL-İZMİR HATTI ZİRVEDE

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

sanal havacı ~ 11 yıl önce
arkadaşlar bence hata var burda.. daha önce yaptığım incelemelerde istanbul-izmir hattı 2011 de 4. sırada çıkıyordu.. sanırım yazarın kafası gidiş geliş sayılarından dolayı karışmış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ankaralı ~ 11 yıl önce
ankaraya gerekli ilgiyi göstermeyinde ne yaparsanız yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BASKENT ~ 11 yıl önce
TAV 'ın Esenboğa sitesinde bugün saat 13:00 ile yarın 12:59 saatleri arasında THY, ANADOLUJET ve PEGASUS'un İstanbul'a 35 adet uçuşu görünüyor(Hatta Airberlin ortak uçuşları hariç). Trafik olarak bu da gidiş-gelişten 70 uçak eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESB ~ 11 yıl önce
YHY'nin ESB-AHL ve ESB-SAW günlük 23 seferi var üstüne PGS ESB-SAW koyarsan günde 29 sefer bu da 58 uçak eder. Bu istatistiklerde bir hata olmalı. ESB-İST hattının en kötü 3.sırada olması lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
izmir aşığı ~ 11 yıl önce
Hele bir de İzmir elektrikli banliyö hattı izban kuzeyde Bergama, güneyde Efes'e kadar uzansın siz o zaman görün İzmir'in yapacağı sıçramayı. Hem hava yolunda hem de kruvaziyer turlarında Avrupa'nın sayılı merkezi olacak. Hava yoluyla Adnan Menderes'e inecek turist. İzban'la doğruca Efes'e, hop oradan Bergama'ya aynı gün gezebilecek. Böyle bir tur dünyada pek az yerde var. Haydi hayırlısı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kerasus ~ 11 yıl önce
Bir acenta çalışanı olarak bir çok yabancı turiste bizler yani acentalar günübirlik efes, selçuk veya 1 yada 2 gün konaklamalı izmir gider pamukkale dönüş bir çok tur imkanı sunuyoruz dolayısıyla bu parkurda ki yoğunluğu iyi anlayabiliyorum sezonunda hiçte azımsanmayacak derecede burada ki uçuşlar dolu gidip geliyor. Tespitiniz yerinde tebrik ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bi akilli olun Allahaskina ~ 11 yıl önce
Yeni ic hatlar terminali yapilinca kapasite niye artsin ki? Millet yeni terminali gormek icin saga sola mi ucacak? izmir'den 2.Hub olmaz. En temel problem Izmir'in tek pisti var. ve 2. Pist (ayni anda 2 ucagin kalkisina izin verecek) yapmaya ne cografya ne de imarli yapilasma izin vermiyor. Sonra limani sehre baglayan 2 seritli yol cok yetersiz. Ayrica verilen listeye bakilinca da 2 bacagin biri hep bir baskent. Ankara'yi yurtdisi direk ucus acisindan bu denli fakir birakan Thy'nin degerli yoneticilerine de bravo. Illa herseyi basbakanin soylemesi, emretmesi gerekiyor. Yaziklar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000