23 Kasım 2009, Pazartesi 07:31:30

Havacılıkla girdiler, gökdelenle yükseliyorlar...

Emirates’e uçak bakım hangarlarının çatısını yaparak Dubai’ye giren TAV İnşaat, Nisan 2008’de ihalesini kazandığı 425 metrelik 101 katlı Marina-101 adlı otelin yapımını sürdürüyor. TAV İnşaat Körfez Bölge Direktörü Yusuf Akçayoğlu, “Artık Körfez bölgesinin kapısı bize açıldı” dedi.

Emirates Havayolları için Dubai’de yaptığı Airbus A380 uçaklarının bakım hangarı çatısıyla Körfez Bölgesi’ne giren TAV Havalimanları Holding şirketlerinden TAV İnşaat, aldığı dev projelerle önemli bir pazara ulaştı. Dubai’de dünyanın en yüksek oteli olan 425 metrelik Marina 101 gökdeleninde çalışmalara devam eden şirket, 101 katlı binayı Haziran 2011’de tamamlayacak.

7 hangar yaptı

TAV İnşaat Körfez Bölge Direktörü Yusuf Akçayoğlu, 2004’te Dubai’de çalışmaya başladıklarını söyleyerek “İlk aldığımız iş, Emirates için dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’in bakım hangarlarının çatılarıydı. 110 metrelik 7 ayrı hangar binasının çatısını yaptık. 14 bin ton çelik kullandık. Ciddi mühendislik gerektiren projeyi zamanında bitirdik. Aynı dönemde aldığımız Kahire Havalimanı Terminal binası inşaatıyla birlikte bu iki iş bizim için çok önemli referans oldu. Körfez bölgesinin kapısı açıldı” dedi.

Körfez’de büyüdü

İnşaat sektörünün en önemli pazarlarından biri olan Dubai’de arkasından Al Sharaf ‘Times Square’ Alışveriş Merkezi ile Towheed İran Okulu İnşaatları’nı aldıklarını söyleyen Bölge Direktörü Akçayoğlu, havalimanı inşaatından elde ettiğimiz ileri teknoloji ile lüks rezidanslardan oluşan 52 katlı Majestic Tower’ı kaliteli ve hızlı çalışarak tamamlayarak teslim ettiklerini söyledi.

Dünyanın en yüksek oteli

TAV İnşaat’ın ihalesini Nisan 2008’de kazandığı 425 metrelik Marina-101, alındığı tarihte, Türk inşaatçılığını en yüksek bina projesi oldu. Dünyanın en yüksek oteli olan bina toplam 150 bin metre kare. Sheffield Holdings Limited adlı emlak firmasının sahip olduğu projede girişten 33’üncü kata kadar 234 odalı otel, sonrasında ise ultra-lüks, otel hizmeti verilen rezidanslar yer alacak.

Dubai Marina bölgesinde yapılan 80 katlı Sulafa Tower’da ise inşaat çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. Bina Nisan 2010’da teslim edilecek. Sabit fiyat-anahtar teslim projede TAV İnşaat, ince işlerden de sorumlu.

8 bin 300 kişi çalışıyor

Halen TAV İnşaat’ın Körfez bölgesinde toplam 8 bin 300 çalışanı bulunuyor. Dubai’de 2 bin, Katar’da 5 bin 600 direkt işçi ve 450 mühendis, Muscat’ta ise 250 mühendis ve mimar görev yapıyor. Sayının artarak en az 15 bine çıkması bekleniyor.

TAV İnşaat havalimanı yapımında dünya markası oldu

DOHA: Halen TAV İnşaat Katar’da Yeni Doha Havalimanı yolcu terminali inşaatını Japon ortağı Taisei ile yapıyor. Mart 2006’da başlayan 240 bin metre karelik proje, daha sonra 500 bin metre kareye çıkartıldı. Açılışı Temmuz 2011’de yapılacak terminalin yıllık yolcu kapasitesi 24 milyon olacak.

MUSCAT: TAV İnşaat’ın bölgede kazandığı ikinci havalimanı projesinde Muscat Uluslararası Havalimanı geliştirme projesi 6 aşamadan oluşuyor. Şirketin Lübnanlı LCC ile Ocak 2009’da kazandığı projede 4 bin metrelik pist, apron ve taksi yolları yapılıyor. İkinci aşamada ise ana pistin yenilenmesi ve alt yapı inşaatları gerçekleştirilecek. Birinci faz 2010 sonu, ikincisi de 2011 sonunda bitirilecek. TAV İnşaat, üçüncü paket işte ise en düşük teklifi veren ortaklık oldu.

ABU DHABİ: Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dhabi’de yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli terminal ve 224 bin metre karelik otopark inşaatı ihalesinde TAV İnşaat ilk üçe kaldı. Kazananın yıl başında açıklanması bekleniyor.

KUVEYT: İhalede son ikiye kalan TAV İnşaat, eğer projeyi kazanırsa yerel ortağı Al Kharafi & Sons Co ile yeni pist, taksi yolları ve apron inşaatı yapacak.

(Hürriyet)

Havacılıkla girdiler, gökdelenle yükseliyorlar...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000