31 Ekim 2009, Cumartesi 08:15:08

"Havaalanı işletmecilerinden 'duty free' resti"

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, duty free’lerden yapılan sigara, içki, parfüm, çikolata alışverişlerine miktar kısıtlamasına gitti...
  • 3 cikolata ala bir bedava denildi vermedi boyle bir sey olmaz sikayeti nereye tapacagımı bilemedigim icn buraya yazıyorum gaziantep
  • çikolata az olmuş. 2 Kg olsa iyi olurdu.
  • ya bırakın insanlar ekmek yesin. limitler düşünce kar payıda düştü çok kişinin işine son verildi freeshoplarda yazık. o kanunu çıkaran gümrükçüler gitsinler gümrüklerdeki rüşveti kaldırsınlar.adamlar rüşveti alıyor bide utanmadan para üstü veriyor. gözlerimle şahit oldum. önce kendilerini temizlesinler.
  • Amaç içki içilmesin...
  • oldukça yerinde bir karar. bu ülkeye gelmek isteyenler bu ülkenin kanunlarını bilip, bu kanunlara uymak zorundadır. Amerika ve İngiltere'deki X-RAY görüntüleme uygulaması da insan haklarına aykırı bir durum ama kimsenin gık'ı çıkmıyor. onları da bir yerlere şikayet etsenize.
  • Uçucular sadece kısıtlı parfüm, alkollü içki ve sigara alabiliyorlar. Çukalata/gıda türü alamıyorlar. Dolayısı ile çukulata türü ihtiyaçlar yurt dışından alınıyor. Benim param yurtdışındaki duty free'lere gidiyor. Parfüm/makyaj malzemesi desen aynı fiyata bir firma Türkiye'de (İsmini vermeyeyim) satılıyor. Bulamadığım ürünü de getiriyor. Sigarayı bırakıyoruz, içki dediğin uçuşolduğu sürece içilemiyor. Duty Free'lerde uçucu personele raslayan var mı son aylarda. Ben son yıl hiç görmedim. İhtiyaçlar yurtdışından karşılandığı için paralar dışarı gidiyor.
  • Havalimanı terminallerinin geliş salonlarındaki gümrüksüz mağazalar gidişdeki mağazaların neredeyse beşte biri kadardır.Yani asıl satış giden yolcuya yapılıyor.Bu durumda geliş yolcusuna yapılan kısıtlama ciroyu nasıl %50 etkileyebilirki? Havalimanı görmemiş kişilerden yine uzman yorumu!! Gelen yolcu ülkede tekel bayisi açmayacaksa bu miktar bile çok fazla.Kaldıki bu mağazalarda kdv olmadığı için ve özelikle kura bağlı olarak piyasaya göre ciddi fiyat farkı mevcut.Yolcu ülkede kaldığı sürede örneğin 5 şişe parfüm yetmiyorsa kdv ödeyerek ülkeden satın alır da kdv karımız olur fdenamı? parfüm yetm
  • Gerçi hükümetin kendisi de yalaka olduğu için taraftarlarının da olması normaldir. O hükümet değilmi ki rakıya vergiyi artırıp viskiye azaltan... AB nin kapısında beklemek için ne dese yapar ama kendi vatandaşına gelince olmazı basar kafadan
  • artık 2009 yılındayız eski zihniyetleri ve 50 yıllık gumruk kanunlarını bir kenara bırakmak lazım.havaalanı personeli bile ucucular harıc birsey alamıyor zaten bu da degismeli. 3-5 tane parfumle,1-2 tane viskiyle ticaret mi olur, ne ticareti ya boyle sacma birsey olabilirmi, adamı guldurmeyin yahu ,boyle kısıtlama dunyanın neresinde var
  • Bu yapılanlar sadece rezilliktir.Duty Free'leride kapatın ozaman.Türkiye'den çıkarken adam yüklenip gidiyor. ne gerek var ülkesinde ucuz zaten ama Türkiye'ye girereken almak isteyen alamıyor.2ci bir rezillik ise kıbrıs uçuşlarında yapılan gümrük uygulaması dikkat ettim sadece kıbrıstan gelen uçaklara gümrük çıkışı x-ray uygulaması yapıyor.düpedüz kıbrıstan gelenlere kaçakçı muamelesi yapılıyor.diğer ülkelerde çok masum insanlar yaşıyormuş gibi.Senin gibi bir işletme olmaz olsun DHMİ...Senin gümrük memurların kaçakçının önde gideniyken faturayı yolcuya kesiyorsun..

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, duty free’lerden yapılan sigara, içki, parfüm, çikolata alışverişlerine miktar kısıtlamasına gitti. Havaalanlarını yap-işlet-devret modeli ile işleten firmalar, kira geliri sağladıkları duty free’lerin ciroları düşünce soluğu Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde (DHMİ) aldı ve “Bu işi çözün” dedi. DHMİ’nin Gümrükler’le yapacağı temaslardan sonuç çıkmazsa işletmeciler dava açacak

Türkiye’de özelleştirmelerde ayıplı mal satıldığına defalarca kez tanık olduk. Bir fizibilite yapıyorsunuz, özelleştirilecek kuruluşa fiyat takdir ediyorsunuz ve malı satın alıyorsunuz. Sonra ne oluyor?

Bir anda şartlar, satışı yapan devlet tarafından değiştiriliveriyor, hesap şaşıyor. Tüm fizibilite raporları çöpe...

Türkiye’nin en önemli havalimanları yap işlet devret modeli ile özelleştirildi. TAV, Atatürk Havalimanı’nı, Limak Sabiha Gökçen Havalimanı’nı, IC Holding Antalya Havalimanı’nı, ATM de Dalaman’ı devraldı. Devralırken de milyarlarca dolar ödediler. Örneğin Sabiha Gökçen için Nihat Özdemir 1.9 milyar euro ödemeyi kabul etti. Antalya için 3 milyar 197 milyon dolar verildi. Üstelik bu bedeller karşılığında havalimanları sadece belirli bir süreliğine alındı. Eskimiş terminaller yıkıldı üzerine ilave kredilerle yenileri yapıldı.

Bu müteşebbisler çuval dolusu bu paraları verirken, ince eleyip sık dokudular. Havalimanına inen kalkan uçak sayıları, yolcu sayıları ile ilgili çok titiz fizibilite çalışmaları yaptılar. 10 yıl sonrasına 20 yıl sonrasına dair yolcu senaryoları oluşturdular. Otoparkından, duty free’sinden gelecek geliri hesapladılar. Kılı kırk yardıktan sonra bir fiyat teklifi oluşturdular. Banka kredileri ile çok ağır yüklerin altına girdiler.

Gelir kapısı

Global krizde yabancı yolcu sayısındaki düşüşle stresleri artan havalimanı işletmecileri son olarak Gümrük Müsteşarlığı’nın duty free’lerden yapılacak alışverişe getirdiği kısıtlarla şaşkına dönmüş vaziyetteler.

Nasıl şaşmasınlar ki... Duty free’ler bir havalimanı işletmecisi için en önemli gelir kapılarından birisi.

Bazılarını kendileri işletiyor, bazılarını kiraya verip ciro üzerinden pay alıyorlar.

Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri bir sabah kalktılar ve “Duty free’lerden alınabilecek sigaraya, çikolataya, alkollü içkiye, parfüme sınırlama getiriyoruz” deyiverdiler. Milyarlarca dolar kredi yükünün altındaki havalimanı işletmecileri de bir sabah gümrükçülerin bu kararı ile irkilerek uyanıverdiler.

Karar henüz çok yeni ancak free shop’larda etkisini hemen gösterdi bile. Bazı alanlardaki free shop’larda cirolardaki düşüş yüzde 50’lere ulaşmış vaziyette.

Havalimanı işletmecileri de, rakamlarla birlikte soluğu, yap işlet devret ihaleleri yapan asıl malsahibi Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde aldılar.

“Gümrük Müsteşarlığı ile görüşün, lütfen bu kısıtlama uygulamasını kaldırtın” isteğinde bulundular. Havalimanı işletmecilerinin bu olayda ortak tavır sergilediği ve birlikte hareket ettiği dikkat çekiyor.

Top şimdi DHMİ’de.

DHMİ’nin Gümrük Müsteşarlığı ile yapacağı görüşmelerden çıkacak sonucu havaalanı işletmecileri merakla bekliyor. Şayet Gümrük Müsteşarlığı uygulamada ısrar ederse havalimanı işletmecileri konuyu yargıya taşıyacaklar.

Çikolata, parfüm, alkollü içki sigara limiti yarı yarıya düştü

Türkiye’ye girişleri sırasında önceden 3 karton sigara, 2 kilogram çikolata, 2 litre alkollü içecek, 1200 mililitre parfüm alabilen yolcular, yapılan yeni düzenleme ile birlikte 2 karton sigara, 1 litre alkol ve 600 mililitre parfüm ve 1 kilogram çikolata alabiliyor.

Türkiye’den çıkışlarında ise yolcular bu limitlere rağmen ancak gittikleri ülkelerin gümrük mevzuatının izin verdiği miktarda sigara ve alkollü ürün alabiliyor.

Yeni karar uyarınca yolcuların Türkiye’ye gelişlerinde alabilecekleri ürünlerin miktarı şöyle:

Tütün ve tütün ürenleri

1- Sigara 400 adet

2- Sigarillo (Her biri 3 gramdan ağır olmayan purolar) 100 adet

3- Puro 50 adet

4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.

5- Pipo tütünü 250 gr.

Alkollü ürünler

1- Alkol derecesi yüzde 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.

2- Alkol derecesi yüzde 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 litre.

Kozmetik ürünler

En fazla 120 ml.’lik şişeler içinde 5 adet kolonya, lavanta, parfüm, esans veya losyon

Gıda ürünleri

1- Çay 1 kg.

2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.

3- Kahve 1 kg.

4- Çikolata.1 kg.

5- Şekerden mamul yiyecekler 1 kg.


Ercan İNAN
VATAN

"Havaalanı işletmecilerinden 'duty free' resti"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Tulay akınal ~ 9 yıl önce
3 cikolata ala bir bedava denildi vermedi boyle bir sey olmaz sikayeti nereye tapacagımı bilemedigim icn buraya yazıyorum gaziantep

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çikolata az olmuş. 2 Kg olsa iyi olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ya bırakın insanlar ekmek yesin. limitler düşünce kar payıda düştü çok kişinin işine son verildi freeshoplarda yazık. o kanunu çıkaran gümrükçüler gitsinler gümrüklerdeki rüşveti kaldırsınlar.adamlar rüşveti alıyor bide utanmadan para üstü veriyor. gözlerimle şahit oldum. önce kendilerini temizlesinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amaç içki içilmesin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
oldukça yerinde bir karar. bu ülkeye gelmek isteyenler bu ülkenin kanunlarını bilip, bu kanunlara uymak zorundadır. Amerika ve İngiltere'deki X-RAY görüntüleme uygulaması da insan haklarına aykırı bir durum ama kimsenin gık'ı çıkmıyor. onları da bir yerlere şikayet etsenize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçucular sadece kısıtlı parfüm, alkollü içki ve sigara alabiliyorlar. Çukalata/gıda türü alamıyorlar. Dolayısı ile çukulata türü ihtiyaçlar yurt dışından alınıyor. Benim param yurtdışındaki duty free'lere gidiyor. Parfüm/makyaj malzemesi desen aynı fiyata bir firma Türkiye'de (İsmini vermeyeyim) satılıyor. Bulamadığım ürünü de getiriyor. Sigarayı bırakıyoruz, içki dediğin uçuşolduğu sürece içilemiyor. Duty Free'lerde uçucu personele raslayan var mı son aylarda. Ben son yıl hiç görmedim. İhtiyaçlar yurtdışından karşılandığı için paralar dışarı gidiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Havalimanı terminallerinin geliş salonlarındaki gümrüksüz mağazalar gidişdeki mağazaların neredeyse beşte biri kadardır.Yani asıl satış giden yolcuya yapılıyor.Bu durumda geliş yolcusuna yapılan kısıtlama ciroyu nasıl %50 etkileyebilirki? Havalimanı görmemiş kişilerden yine uzman yorumu!! Gelen yolcu ülkede tekel bayisi açmayacaksa bu miktar bile çok fazla.Kaldıki bu mağazalarda kdv olmadığı için ve özelikle kura bağlı olarak piyasaya göre ciddi fiyat farkı mevcut.Yolcu ülkede kaldığı sürede örneğin 5 şişe parfüm yetmiyorsa kdv ödeyerek ülkeden satın alır da kdv karımız olur fdenamı? parfüm yetm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gerçi hükümetin kendisi de yalaka olduğu için taraftarlarının da olması normaldir. O hükümet değilmi ki rakıya vergiyi artırıp viskiye azaltan... AB nin kapısında beklemek için ne dese yapar ama kendi vatandaşına gelince olmazı basar kafadan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
artık 2009 yılındayız eski zihniyetleri ve 50 yıllık gumruk kanunlarını bir kenara bırakmak lazım.havaalanı personeli bile ucucular harıc birsey alamıyor zaten bu da degismeli. 3-5 tane parfumle,1-2 tane viskiyle ticaret mi olur, ne ticareti ya boyle sacma birsey olabilirmi, adamı guldurmeyin yahu ,boyle kısıtlama dunyanın neresinde var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu yapılanlar sadece rezilliktir.Duty Free'leride kapatın ozaman.Türkiye'den çıkarken adam yüklenip gidiyor. ne gerek var ülkesinde ucuz zaten ama Türkiye'ye girereken almak isteyen alamıyor.2ci bir rezillik ise kıbrıs uçuşlarında yapılan gümrük uygulaması dikkat ettim sadece kıbrıstan gelen uçaklara gümrük çıkışı x-ray uygulaması yapıyor.düpedüz kıbrıstan gelenlere kaçakçı muamelesi yapılıyor.diğer ülkelerde çok masum insanlar yaşıyormuş gibi.Senin gibi bir işletme olmaz olsun DHMİ...Senin gümrük memurların kaçakçının önde gideniyken faturayı yolcuya kesiyorsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000