16 Nisan 2008, Çarşamba 08:36:13

'Havaalanı birilerinin çıkarları için engelleniyor'

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Yalçın Bayer, Gazipaşa Havaalanı hakkında sıradışı bir köşe yazmış. İşte o yazı...

GAZİPAŞA (Antalya) Havaalanı’nın işletmeye açılışını, 31 Ağustos 2007’de gerçekleştirilen ve TAV Havalimanları Holding’in kazandığı ihaleden bugüne heyecanla beklerken, son günlerdeki yeni gelişmeler aklımıza "Acaba bizimle alay mı ediliyor?" sorusunu getirmektedir. Çok kaygılandırıcı bulduğum bu gelişmeleri kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hissediyorum.

DHMİ’ye yakın kaynaklardan aldığımız duyumlara göre, DHMİ TAV Havalimanları Holding’e gönderdiği bir yazı ile havaalanının genişletilmemesi, olduğu haliyle işletmeye açılması şeklinde bir talepte bulunmuştur. Yani en fazla 1800 metre ve altında bir pist olabilecek. Gece aydınlatma ışıklarıyla beraber bu uzunluğun 1700 metreye düşeceği açıktır. Bu da havaalanının açılışını bekleyen bölgede yaşayan 338 bin Türk vatandaşı ve buraya milyonlarca turist getiren ve yeni açılacak havaalanı ile daha da fazlasını getirmek için bekleyen turizm acentaları için büyük bir hayal kırıklığıdır. Çünkü böyle bir piste uluslararası uçuşların yapılabilmesi mümkün değildir. Yani bu durumda havaalanının açılıp açılmamasının bir anlamı kalmamaktadır.

Oysa sözleşme, TAV’a gerekirse kamulaştırma yapılması ve uluslararası hizmet verecek şekilde projeyi düzenlemesi için olanak veriyor. DHMİ’nin bu talebi üzerine TAV’ın itiraz yazısı gönderdiğine dair de duyumlarımız vardır ve haliyle süreç uzamıştır.

Bu durum ülkemiz için her geçen gün para kaybı demektir çünkü TAV ihaleyi devlete %65 kár payı ödeme karşılığında almıştır. Geçen her gün kamu zararı oluşturmaktadır.

Talebimiz üzerine 17 Aralık 2004’te İTÜ’nün hazırladığı araştırma raporuna göre havaalanı pistinin uzatılması ve projenin genişletilmesinin önünde hiçbir engel yoktur, aksine tavsiye edilmektedir. Bir zamanlar çok kullanılan pist bölgesindeki dağın varlığı mazereti çoktan geçerliliğini yitirmiştir; artık sadece aşılabilir bir detaydır. Teknik ayrıntılarına son derece hakim olduğumuz bu konuda kimse bizlere alay eder gibi asılsız mazeretler dayatmaya çalışmasın. Biz neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz.

ANTALYA’YI ETKİLEMEZ

Kimsenin kaygısı olmasın çünkü ilçemiz Gazipaşa’da açılacak olan havaalanı Antalya’nın yolcu kapasitesini olumsuz etkilemeyecek, bilakis bölgemize ekstra yolcu gelmesini sağlarken, bu bölgedeki saklı kalmış turistik zenginliklerimizi dünyaya açacaktır. Ülkemiz turizmi ve bizim insanlarımız kazanacaktır.

Son gelişmelerle gündeme gelen engellemelerin doğrudan bazı kişilerin bireysel çıkarlarından kaynaklandığı yönünde izlenimlerimiz var. Alanya-Gazipaşa-Anamur merkezli bölgenin turizm kapasitesinde patlama yaratacak ve gerek bölgeye, gerekse ülkemiz turizmine büyük katkı sağlayacak bu projenin birilerinin çıkarına endekslenemeyecek kadar hayati olduğunun bilincinde olmalıyız.

Özellikle ihaleyi yapan ve bölgeye büyük bir umut aşılayan Ulaştırma Bakanlığımızın bu konuda gereken hassasiyeti göstererek uluslararası uçuşun önünü açmasını istiyoruz. Aksi halde bunun yaratacağı travma bölgemize büyük zarar verecektir.

Cemburak ÖZGENÇ

Gazipaşa Belediye Başkanı

Yalçın Bayer / Hürriyet

'Havaalanı birilerinin çıkarları için engelleniyor'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000