24 Eylül 2012, Pazartesi 08:41:09

ERCAN HAVALİMANI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarihinin en büyük özelleştirmesi bu hafta gerçekleştiriliyor.
  • Bu ülkenin en büyük sorunu konuyu bilmeden ahkam kesen insanların çoğunlukta olması.Neymiş 2 milyon yolcu az bu ihaleye kimse girmezmiş,Arkadaşlar 25 yıldan bahsediliyor burada Türkiyede Dalaman,Bodrum Milas,İzmir Adnan Menderes,Ankara Esenboğa havalimanlarının yıllık yolcu kapasitesi 5 milyonmu sanıyorsunuz bu havalimanları 8-9 yıllığına ihale edildi, Ercan 25 yıl garanti süre ile çok karlı bir iş gibi,100 milyon euro para değil bu iş için.
  • Gerçekten yılda 2 milyon yolcu geçecekse bu ihaleye girilmez. Şu anda ki yolcu sayısı 1 milyon bile değil zaten. İsimleri yazılı dev kuruluşlar bu kadar küçük bir işe girmez. Fizibilitesini yapmak çok kolay. Ayrıca peşin para vermek hiç bir şirketin de işine gelmez. Türkiyedeki kötü örnek (çukurova) gibi küçük bir firma alır ve işletemeyip bırakır. Sonuç belli.
  • altın yumurtlayan tavuğu satmak bu olay. az da değil 25 sene. bi elden geçirip adam etseler ondan sonra para basacak haberleri yok ama bunun için çok kişinin traşlanması lazım. bu özelleştirmeyle devlet diyecekki ben yapmadım kardeşim şirket satın aldı birini çıkardı öbürünü aldı. ercana varana kadar ne çarpık işler var gerçi o adada. umarım bi gün düzelecek. kıbrıslılarda bu bağlamda biraz değişseler çok iyi olacak yoksa bu alışkanlıklarla bu rahatlıkla pekde iyiye gitmez işler.
  • bence yorum yaparken daha dikkatli yapın. Yılda 2 milyon yolcu adam başı 15 euro vergi olunca yalnız yılda yolcudan 30 milyon euro kazanacak. diğer gelirler ise taksi, otopark, cafeler ve duty freelerden alınacak paralarla bu rakamın 50 euro bulacağı tahmin ediliyor. mesele yeni terminalin ve pistin ne kadar kısa zaman da yapılabileceği. çünkü para akışı ondan sonra başlayacak.. Yani kısacası 100 milyon euro devede kulak ihaleyi alan için.. Dilerim ihaleyi türkiyeden deil avrupadan bir şirket kazanır..
  • Bu ihaleye girilmez. Hatta bir çok şirket tam ihale günü vazgeçecek. 100 milyon euro parayı peşin yatıracaksın sene de 2 milyon yolcuya hizmet vereceksin. Kimse girmez bu ihaleye.
  • KKTC neden bu özelleştirmeyi yapıyor ki? Tüm ihtiyaçları zaten Türkiye bütçesinden karşılanıyor. Bir makamda 3 personel çalışıyor, onlar da gün aşırı yarım gün işe geliyor, yine iş yapan yok. Bu özelleştirme parasıyla daha çok istihdam yaparlar, sonuçta gelecekte Türkiye KKTC'ye daha çok bütçe ayırmak zorunda kalır. KKTC'deki özelleştirmelerin sadece TC vergi mükelleflerine zararı olabilir. Sonra benzine-mazota yine zam... Türkiye "özelleştirme miktarı kadar eksik para göndereceğiz" desin, bakalım çöp bile satıyorlar mı?
  • Ercan'a ne çivi çakıldıki bunca yıldır. Yapıldığı gibi duruyor her yeri dökülmeye başladı, herşey eski kaldı. Bırakın özelleştirilsin yatırım yapılsın. Kargo X-ray bile yok bu kadar aciz bir yer orası şuan. İçler acısı. TAV o ihaleye girer. Yıllardır CAS şirketine KTHY den kayan fazla personelle zararına rağmen yıllardır katlanıyor keyiften değil, çünkü hep bu günü bekliyordu. özelleştirme gününü.
  • TAV ihaleye girmeyecek ... Sebebi : 100 Milyon euro peşim para ...
  • Yahu, koca Türkiye bütün havalimalarını özelleştirdi de, yavru vatan özelleştirince mi kötü olacak :) Sayın Denktaş, uçmuşsunuz :) Endişelerinizi anlıyoruz ama kendi başınıza ne yapabilirsiniz ki... 30 yıldır bir havayolu bile kuramadınız... otobüs terminali gibi bir havalimanı işletiyorsunuz... bırakın profesyoneller yapsın...

KKTC yönetimi, Ercan Havaalanı’nın işletmesini 25 yıllığına kiralamak amacıyla düğmeye bastı. 27 Eylül’de başkent Lefkoşa’da yapılacak ihaleye 8 şirket başvurdu.

Bu şirketler arasında TAV, Limak ve IC grupları gibi dev yatırımcılar da var. Ülkede Ercan’dan sonra Telekomünikasyon, Elektrik Kurumu ve Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesi bekleniyor.

Ercan’ın özelleştirmesini “Tarihi bir adım” olarak değerlendiren KKTC Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, “Ercan sayesinde ülkeye gelecek turistler bile ilk intiba ile bizlere hayran kalacak” dedi. Saner Milliyet’e “Ercan ihalesinin ülkenin ekonomik geleceği açısından bir fırsat olduğunu” anlattı.

100 milyon Euro peşin

İhalenin 350 milyon Euro’luk bir yatırımı kapsadığını ifade eden Saner, “Bu bizim tarihte yaptığımız en büyük ihale. 350 milyon euro rakamına baktığımız zaman, yıllık Türkiye’den aldığımız yardımla eş değer bir gelir” dedi.

KKTC hükümeti 350 milyon euro’luk yatırımın 100 milyonluk bölümünü peşin alacak. Saner, “Ercan’ın özelleştirilmesinde, gönlümüzden geçen en yüksek teklifin verilmesi” diyerek şunları kaydetti:

“Bu ihaleyi kazanan şirket, mutlaka yüzde 10’u yerli yatırımcı ile çalışmak zorunda. Ercan sayesinde KKTC’deki işadamları konsorsiyum vasıtasıyla daha da rahat dünya ile iş yapacaklar.”

Ercan’ı kazanan şirket 4 yıl boyunca yatırım yapacak. Yatırımlarından sonra 25 yıllığına işletme hakkı kazanacak. KKTC devleti ise kârdan pay alacak. Bu pay elde edilen kâra göre belirlenecek.

Denktaş: İhale iptal edilsin

İktidar Ulusal Birlik Partisi (UBP) Ercan’ın özelleştirmesini “tarihi bir olay” olarak görürken muhalefet Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ercan ihalesinden derhal vazgeçilmesi gerektiğini savundu.

Denktaş, hükümetin alınacak 100 milyon euro ile 13. maaşı ödemek istediğini ileri sürdü. Denktaş, “KKTC halkının elinde kalan sınırlı sayıda kaynağın bu şekilde satışa çıkarılması, bu toplumun varlıklarının gasp edilmesi anlamına gelmektedir” dedi. (Milliyet)

ERCAN HAVALİMANI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

aca ~ 12 yıl önce
Bu ülkenin en büyük sorunu konuyu bilmeden ahkam kesen insanların çoğunlukta olması.Neymiş 2 milyon yolcu az bu ihaleye kimse girmezmiş,Arkadaşlar 25 yıldan bahsediliyor burada Türkiyede Dalaman,Bodrum Milas,İzmir Adnan Menderes,Ankara Esenboğa havalimanlarının yıllık yolcu kapasitesi 5 milyonmu sanıyorsunuz bu havalimanları 8-9 yıllığına ihale edildi, Ercan 25 yıl garanti süre ile çok karlı bir iş gibi,100 milyon euro para değil bu iş için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 12 yıl önce
Gerçekten yılda 2 milyon yolcu geçecekse bu ihaleye girilmez. Şu anda ki yolcu sayısı 1 milyon bile değil zaten. İsimleri yazılı dev kuruluşlar bu kadar küçük bir işe girmez. Fizibilitesini yapmak çok kolay. Ayrıca peşin para vermek hiç bir şirketin de işine gelmez. Türkiyedeki kötü örnek (çukurova) gibi küçük bir firma alır ve işletemeyip bırakır. Sonuç belli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mağusalı ~ 12 yıl önce
altın yumurtlayan tavuğu satmak bu olay. az da değil 25 sene. bi elden geçirip adam etseler ondan sonra para basacak haberleri yok ama bunun için çok kişinin traşlanması lazım. bu özelleştirmeyle devlet diyecekki ben yapmadım kardeşim şirket satın aldı birini çıkardı öbürünü aldı. ercana varana kadar ne çarpık işler var gerçi o adada. umarım bi gün düzelecek. kıbrıslılarda bu bağlamda biraz değişseler çok iyi olacak yoksa bu alışkanlıklarla bu rahatlıkla pekde iyiye gitmez işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mustafa sert ~ 12 yıl önce
bence yorum yaparken daha dikkatli yapın. Yılda 2 milyon yolcu adam başı 15 euro vergi olunca yalnız yılda yolcudan 30 milyon euro kazanacak. diğer gelirler ise taksi, otopark, cafeler ve duty freelerden alınacak paralarla bu rakamın 50 euro bulacağı tahmin ediliyor. mesele yeni terminalin ve pistin ne kadar kısa zaman da yapılabileceği. çünkü para akışı ondan sonra başlayacak.. Yani kısacası 100 milyon euro devede kulak ihaleyi alan için.. Dilerim ihaleyi türkiyeden deil avrupadan bir şirket kazanır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Girilmez ~ 12 yıl önce
Bu ihaleye girilmez. Hatta bir çok şirket tam ihale günü vazgeçecek. 100 milyon euro parayı peşin yatıracaksın sene de 2 milyon yolcuya hizmet vereceksin. Kimse girmez bu ihaleye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden özelleştiriyorlar? ~ 12 yıl önce
KKTC neden bu özelleştirmeyi yapıyor ki? Tüm ihtiyaçları zaten Türkiye bütçesinden karşılanıyor. Bir makamda 3 personel çalışıyor, onlar da gün aşırı yarım gün işe geliyor, yine iş yapan yok. Bu özelleştirme parasıyla daha çok istihdam yaparlar, sonuçta gelecekte Türkiye KKTC'ye daha çok bütçe ayırmak zorunda kalır. KKTC'deki özelleştirmelerin sadece TC vergi mükelleflerine zararı olabilir. Sonra benzine-mazota yine zam... Türkiye "özelleştirme miktarı kadar eksik para göndereceğiz" desin, bakalım çöp bile satıyorlar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Ercan'a ne çivi çakıldıki bunca yıldır. Yapıldığı gibi duruyor her yeri dökülmeye başladı, herşey eski kaldı. Bırakın özelleştirilsin yatırım yapılsın. Kargo X-ray bile yok bu kadar aciz bir yer orası şuan. İçler acısı. TAV o ihaleye girer. Yıllardır CAS şirketine KTHY den kayan fazla personelle zararına rağmen yıllardır katlanıyor keyiften değil, çünkü hep bu günü bekliyordu. özelleştirme gününü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
By Tahmin ~ 12 yıl önce
TAV ihaleye girmeyecek ... Sebebi : 100 Milyon euro peşim para ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 12 yıl önce
Yahu, koca Türkiye bütün havalimalarını özelleştirdi de, yavru vatan özelleştirince mi kötü olacak :) Sayın Denktaş, uçmuşsunuz :) Endişelerinizi anlıyoruz ama kendi başınıza ne yapabilirsiniz ki... 30 yıldır bir havayolu bile kuramadınız... otobüs terminali gibi bir havalimanı işletiyorsunuz... bırakın profesyoneller yapsın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000