11 Eylül 2010, Cumartesi 08:53:18

"Duty Free mağazalarında eski satışları yapmak mümkün değil"

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, gümrüksüz satış mağazalarında (Duty Free Shop) yolcuların satın alabilecekleri ürünlerin miktarında artırıma gidilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak daha önceki limitlere ulaşmanın artık mümkün olmadığını söyledi.
  • Personel dememdeki kasıt sadece dutyfree personeli değil, tüm havaalanı çalışanları idi. Bi de dutyfreede çalışmıyorum :)
  • Kıbrıs modern korsanlığa devam eder. yolcu beraberinde duty free mağzası açılabilecek kadar çok ürün Türkiyeye gelir. Bunları kimse yakalamıyor nedense?
  • Asıl ticareti kıbrıstan her gün yüzlerce şişe içki ve sigara getiren bir grup yapıyor... Onların cirosu tüm İstanbul duty free'nin cirosu kadardır. İş sadece Türkiye duty free'lerine limit koymakla olmuyor... YAnında ve çantasında getirenlere yönelin. Özellikle Kıbrıstan gelenleri...
  • 1. Fiyatlar çok pahalı.ABD de yarı fiyat 2. Tahminim kiralar da çok yüksek bu bize yani müşteriye direk yansıyor, 3.Duty Free müşterisi ticaret yapmıyor .Buradan yapılan alışveriş bana göre yurda dönmenin keyfini paylaşmak için yapılan alışveriş. Limitin fiyatlar düşükse anlamlı olur ki mevcut limitler arttırılmalı. 4.Duty Free çalışanınının yazdığı yoruma katılıyorum.Ayda bir karton sigara veya 1 şişe içki vb alabilmeliler.
  • Acaba personel için de bir şeyler düşünülemezmi? Haklı gerekçelerle personele satışı yasaklanmış ama buna da bir çözüm bulunabilir. Mesela yolcuya uçuş başına konulan kota, çalışana aylık konulsa...? Ben her ay bir ya da iki şişe içki, iki karton sigara ve bir parfüm alabilsem. Hem ben mutlu olsam, hem de Duty Free kazansa mesela :)))Bu sayede personelin yapacağı olası ticaretinde önüne geçilse.
  • yılardır setur vardı o donemlerde hıc duymadık satıslar az yada cok pahalı lafını ama ırıs geldı ucaklar ve yerdekı duty free ler kan aglamaya basladı.... bu konuda ne varsa eskıde var denmelı ırıs bu ışı yapamıyor zaten yapabılse setur varken adından soz ettırmeyı bılmelıydı.. sırf bı ıhale alındı dıye ıyı olunmuyor...
  • Bizde fiyatlar almış başını gidiyor, havaalında satılan herşey ateş pahası, duty free bile orjinal satıyoruz diyor ama daha önceki yorumda denildiği gibi dışarıda daha ucuz.. Geçen hafta kıbrıstaydım ve dönüşte Ankaraya geldim fiyat farkı mübalasız yarı yarıya daha ucuz Kıbrısta. Haa bir de içki sigara çikolata parfümle olmaz artık daha cazip satışlar yapılmalı. mesela elektronik gibi..
  • limitleri arttırmak yeterli gelmiyorsa, fiyatları indirmek belki hareket getirir. iktisat'ın önde gelen yasalarındandır, talepte hareket olmuyorsa fiyatlarla oynamak. bi şeyden de vazgeçin be kardeşim, hep bana, hep bana olmazki...
  • dunya duty free gercekten duty freedir, yani o ulkenin standartlarina gore daha ucuz alirsin duty freede, bizde ise tam tersi, disarida daha ucuz, duty freede kazik. onun icin turistlerde akillandi, bizim duty freelerde alisveris yapmiyolar, alacaklarini onceden aliyolar
  • elektronik ürünleride satın eğer oluyorsa. Cep telefonu, oyun konsolu, laptop vs vergisiz gümrüksüz çok satar.

Şener, yapılan düzenlemenin sadece yolcunun tercihini artıracak bir etki yaratacağını anlatarak, “Limitlerin zamanla artmasını bekliyoruz. Sonuçta yolcu bizden değil yurtdışından almayı tercih ediyor” diye konuştu. Şener, duty free gelirinin 300 milyon avro ile holding cirosunun yüzde 35’ini sağladığını söyledi.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), Gümrük Müsteşarlığı'ndan, free shop'lar yoluyla Türkiye'ye sigara ve alkollü içki girişine sınırlama getirilmesini istemesi nedeniyle, sigara, içki, parfüm, çikolata alışverişlerine miktar kısıtlamasına gidilmişti. Havaalanlarını yap-işlet-devret modeli ile işleten firmalar ise, duty free'lerin ciroları düşünce Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) başvurmuş ve dava açacaklarını belirtmişlerdi. Şirketler, limitlerin artırılmaması halinde, zararlarının karşılanmasını istemişti. Bunun üzerine harekete geçen Gümrük Müsteşarlığı, yeni düzenleme ile gümrüksüz satış mağazalarında limit artırımına gitti. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte yurtdışından Türkiye'ye gelen bir yolcu, sigarada 3 karton, alkollü içecekte 2 litre, parfümde ise bin ml ürün satın alabilecek.
 
TAV'ın ortak olduğu free shop şirketi ATÜ Turizm Isletmeciligi AŞ'nin Genel Müdürü Ersan Arcan ise, Gümrük Müsteşarlığı tarafından yapılan düzenlemenin sadece alışverişte yolcuların tercihlerini biraz daha konforlu hale getirecek düzeyde olduğunu söyledi. Uygulamayla müşteri memnuniyetinin artacağını vurgulayan Arcan, "Aslında önceki limitlerin ufak bir düzenlemesi oldu. Sonuçta amaç yolcuların sıkıntı yaşamamaları. Bazı ürün gruplarında daha rahat alışveriş yapabilecekler. Büyük hareketler yaratmaz ama biraz olsun yüzleri gülümsetir" dedi.

"Duty Free mağazalarında eski satışları yapmak mümkün değil"

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 14 yıl önce
Personel dememdeki kasıt sadece dutyfree personeli değil, tüm havaalanı çalışanları idi. Bi de dutyfreede çalışmıyorum :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kıbrıs modern korsanlığa devam eder. yolcu beraberinde duty free mağzası açılabilecek kadar çok ürün Türkiyeye gelir. Bunları kimse yakalamıyor nedense?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Asıl ticareti kıbrıstan her gün yüzlerce şişe içki ve sigara getiren bir grup yapıyor... Onların cirosu tüm İstanbul duty free'nin cirosu kadardır. İş sadece Türkiye duty free'lerine limit koymakla olmuyor... YAnında ve çantasında getirenlere yönelin. Özellikle Kıbrıstan gelenleri...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. Fiyatlar çok pahalı.ABD de yarı fiyat 2. Tahminim kiralar da çok yüksek bu bize yani müşteriye direk yansıyor, 3.Duty Free müşterisi ticaret yapmıyor .Buradan yapılan alışveriş bana göre yurda dönmenin keyfini paylaşmak için yapılan alışveriş. Limitin fiyatlar düşükse anlamlı olur ki mevcut limitler arttırılmalı. 4.Duty Free çalışanınının yazdığı yoruma katılıyorum.Ayda bir karton sigara veya 1 şişe içki vb alabilmeliler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Acaba personel için de bir şeyler düşünülemezmi? Haklı gerekçelerle personele satışı yasaklanmış ama buna da bir çözüm bulunabilir. Mesela yolcuya uçuş başına konulan kota, çalışana aylık konulsa...? Ben her ay bir ya da iki şişe içki, iki karton sigara ve bir parfüm alabilsem. Hem ben mutlu olsam, hem de Duty Free kazansa mesela :)))Bu sayede personelin yapacağı olası ticaretinde önüne geçilse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yılardır setur vardı o donemlerde hıc duymadık satıslar az yada cok pahalı lafını ama ırıs geldı ucaklar ve yerdekı duty free ler kan aglamaya basladı.... bu konuda ne varsa eskıde var denmelı ırıs bu ışı yapamıyor zaten yapabılse setur varken adından soz ettırmeyı bılmelıydı.. sırf bı ıhale alındı dıye ıyı olunmuyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bizde fiyatlar almış başını gidiyor, havaalında satılan herşey ateş pahası, duty free bile orjinal satıyoruz diyor ama daha önceki yorumda denildiği gibi dışarıda daha ucuz.. Geçen hafta kıbrıstaydım ve dönüşte Ankaraya geldim fiyat farkı mübalasız yarı yarıya daha ucuz Kıbrısta. Haa bir de içki sigara çikolata parfümle olmaz artık daha cazip satışlar yapılmalı. mesela elektronik gibi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
limitleri arttırmak yeterli gelmiyorsa, fiyatları indirmek belki hareket getirir. iktisat'ın önde gelen yasalarındandır, talepte hareket olmuyorsa fiyatlarla oynamak. bi şeyden de vazgeçin be kardeşim, hep bana, hep bana olmazki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dunya duty free gercekten duty freedir, yani o ulkenin standartlarina gore daha ucuz alirsin duty freede, bizde ise tam tersi, disarida daha ucuz, duty freede kazik. onun icin turistlerde akillandi, bizim duty freelerde alisveris yapmiyolar, alacaklarini onceden aliyolar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
elektronik ürünleride satın eğer oluyorsa. Cep telefonu, oyun konsolu, laptop vs vergisiz gümrüksüz çok satar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000