01 Şubat 2010, Pazartesi 12:28:44

Bagajsız yolcu mu olur?

Atatürk Havalimanı'ndan gelip geçen yolcuların yüzde 87'sinin bagajla uçtuğu kaydedildi...
  • 'Ben yolcuya yolcu demem, yolcu bagajlı olmayınca' tadında olmuş.

Özellikle 11 Eylül olayının ardından dünyada uçakla seyahat eden kişilerle birlikte, bagajlara yönelik güvenlik tedbirleri de artırıldı. 

TAV Havalimanları Holding'in ''News Port''adlı kurumsal yayınında, 'Bagajların bilinmeyen yolculuğu' başlığı altında bagaj güvenliği ve gelen, giden, transit yolcu bagajlarına uygulanan işlemler anlatıldı. Bagaj İşleme Sistemleri Müdürü Emin Çolpan, işlemlerini yaptırdığı halde uçağa binmeyen her yolcunun potansiyel tehlike olarak değerlendirildiğine dikkat çekti. Atatürk Havalimanı'nda dünyadaki en güncel güvenlik teknolojilerini kullandıklarına dikkat çeken Emin Çolpan, ''Bunların en önemlilerinden olan 'Bagaj Eşleştirmek Sistemi' (BRS) yardımıyla yolcu ve bagajlarını eşliyoruz.. Yolcu bilet bagaj işlemlerini yaptırdığı halde 'boarding'den geçmezse veya uçaktan inerse bagajları da uçağa alınmıyor, yüklenmişse indiriliyor.'' dedi.

Terminaldeki check-in memurunun bagaja taktığı barkodun üzerinde, destinasyon ve sefer sayısı gibi bilgilerin kayıtlı olduğunu anlatan Çolpan, bagajlar konveyör sistemiyle uçağa yüklenmek üzere yol alırken, 'Explosive Detective System' (EDS) adlı başka bir sistemle de 5 aşamalı güvenlik kontrolünden geçirildiğini vurguladı.
"UÇMAYAN YOLCUNUN BAGAJI DA UÇMAZ"

Çolpan, giden bagajlara uygulanan güvenlik kontrol aşamalarını ise şöyle izah etti: ''Bagaj ilerlerken, X-ray yardımıyla gerekli taramadan geçirildikten sonra temizse 'şutaltı' tabir edilen ilgili noktaya düşüyor. Ancak bagaj şüpheli ise, bu kez 'CTX' denilen tomografi makinesinden hassas değerlerle tekrar inceleniyor. Bagaj temizse tekrar sisteme dahil olup kaldığı yerden yoluna devam edip, uçağa yüklenmek üzere ilgili handling şirketine teslim ediliyor. Bagaj eğer kirliyse, 'IONSCAN' adlı başka bir ünitede daha detaylı aranıyor. Bagaj, bu aşamadan da temiz çıkması halinde ilgili handling şirketine teslim ediliyor Şirket görevlileri, 'şutaltı' denilen noktada bagajları 'Bagaj Eşleştirme Sistemi' (BRS) ile yeniden kontrolden geçirip, temiz olduğu iyice kesinleşince taşıyıcı araçlarla ilgili uçağın altına getiriliyor. Bagajların, gideceği yere ulaştırılmasıyla güvenliğin son aşaması da tamamlanmış oluyor. Bagaj-yolcu eşleştirmesini sağlayan BRS sistemi sayesinde uçağa binmeyen yolcuların bagajlarını tespit ederek, 'uçmayan yolcunun bagajı da uçmaz' güvenlik şartı yerine getirilmiş oluyor.''

TAV yöneticisi Emin Çolpan, iç ve dış terminallerinden gelip geçen yolcuların eşyalarına uygulanan kontrollerin, transit yolcular için daha hızlı yapıldığını dile getirdi. Çolpan, ''Çünkü birçok noktadan gelen uçaklardaki bagajlar bir araya getirilip daha sonra devam edecekleri destinasyonlara göre ayrılıyorlar. Uçakların iniş ve kalkışı arasındaki süre kısıtlı olduğu için adeta zamana karşı yarışılıyor. Operasyondaki ufak bir aksaklık birbiriyle entegre çalışan bütün bu sistemleri aksatabilir. Yirmi dört saat süren bu işlemleri, sistemlerin bakımı dahil 70 kişilik ekiple yürütüyoruz'' şeklinde konuştu.

Zaman

Bagajsız yolcu mu olur?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
'Ben yolcuya yolcu demem, yolcu bagajlı olmayınca' tadında olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000