30 Aralık 2011, Cuma 11:15:17

ATATÜRK HAVALİMANI BÖYLE KURTULUR

Airporthaber, Atatürk Havalimanı’ndaki kapasiteyi artırmak için bir Fransız şirketine hazırlattırılan master planına ulaştı. İşte Atatürk Havalimanı’nı kurtaracak o proje...
  • Kestirmeden sebebini söyleyim. Atatürk Havalimanının kapasite sorununun iki temel sebebi var. 1) Yer hareketlerini sağlayacak taksi yolları ve apronlar yok. 1 uçak park yerinden çıkıp taksiye başlayıncaya kadar arkasında 3-4 uçak birikiyor. Bu sorunu çözmediğiniz zaman yer trafiği kilitlenir. 2) Park yeri sayısı. Halen mevcut parkyeri sayısı ile saatlik 52 trafik hareketi sağlanamazken ilave 15-16 park yeri ile bu sayı nasıl olup da 90'a çıkacak. Proje Fransızlara yaptırılınca adamlar doğal olarak çözüme Fransız kalmışlar:) Yeni pist için manialara THY Genel Yönetim Binsı (yenisi ve) de ekleyin. Bence bu projeyi hayata geçireceklerse birileri THY'yi uyarsın ki yeni yönetim binsını yapmasınlar.
  • Yeni pist çok güzel umarım yakında bina sorunu çözüp devreye girecek. Ancak yeni terminal yapı çok hantal gözüküyor, transferler için çok yorucu olabilir ve yolcular bu sebepten dolay tercih etmeyebilirler. Ben olasam mevcut dışhat terminalın karşısında yapardım, orada arsa da mevcut (pist 3'ün yanında), her ikisi bir alt geçit ile bağlanabilir ve bu şekilde kapasite herhalde ikiye katlanır. (Örneği için Atlanta Havalımanı bakın) İlerde gerekirse pist 3'ü birazcık Yeşilköy doğru güneydoğu'ya kayıp bu şekilde yeni terminalin her iki tarafında gateler yapabilirler.
  • Bu işleri yakından takip eden bir kişiden bugün duydum bu proje cok yakında devreye gırecek ayrıca DTM binalarına istimlak cıkarılmaya başlanmış bile.Bilginize
  • Plan güzel ancak uygulayacak ve de meydan işletmecilerinin duruşu ve girişim ruhu varmı? Dış hatlar şut mahalinin genişletilmesi projesinde neler yaşandı neler yinede istenilen duruma getirildimi hayır bir alanda bulunan Otelin alt mutfak deposundan bile vaz geçilemedi. bu kafa ile zor.
  • gece geç saatlerde iç hatlar gelişe bakıyorum bomboş , keza diğer yerlerde öyle. Bence hiç gereği yok bu büyültme işleminin. Hali hazırda Sabiha Gökçen atıl bir durumda bekliyor , Anadolu'da koyun otlatılan bir sürü havalimanı var, uçuşları oraya alırsınız olur biter. Zaten hızlı trende yaygınlaştı , aktarma yaparlar. DTM'yi yıkarlarsa ordaki insanlar aç kalacak , bence yeterde artar bile bu kapasite , çok bile.
  • dtm nin yıkılması bu projeyi zora sokar. ayrıca yine de a 380 nin inebileceği boyutlara ulaşılamıyor. yesilköy havalimanının tek çözümü florya belediye tesislerinin hemen önünden denize pist yapmaktır. ordu giresundan once istanbula yapılmalıydı.
  • Bu Ataturk Havalimanını 2020 ye kadar açık tutabilme taktiklerinden birisi. Sonuçta çözüm kısa vadede Sabiha Gökçen 2. pist ve THY nin yapacağı 40 köprülü 3. terminal projesi veya orta ve uzun vadede 3. havalimanıdır. Araştırın baklım, Frankfurt ve Londra şehrin dışında iken bile niye eni pistler olay yaratıyor. Burası muz cumhuriyetimi ki şehrin göbeğine 50-60 milyon kapasiteli havalimanı yapılacak.
  • Hiçbir faydası olmıyacak bir uğraş;pist istikametleri ayni olduğu paralel yaklaşma yapılamadığı müddetçe ,güneyli rüzgarlarda aynı sıkışıklık yaşanır.Fransız şirkete dünya kadarpara vermişlerdir..
  • 35 L Pistinin normal kullanımı için Sefa köydeki 5-10 kaçak binayı yıkamayan zihniyetin DTM ve hiç söz edilmeyen Polat otelini yıkması bence hayal. Ayrıca Yeşilköy havaalanının pistten çok park yerine ihtiiyacı var. Heatrow, Orly gibi Yeşilköyünde pist ve parkyeri için fazla genişletilme şansları yoktur. Alternatif havaalanları inşa edilmelidir. Kaptan
  • Yenibosna-Şirinevler tarafı inişler için tehlikeli olabilir.
Atatürk Havalimanı’nda son yıllarda kapasite sorunu artarak hissedilmeye devam ederken kapasite artırmak için hem DHMİ hem de TAV çözüm arayışlarını sürdürüyor. 

Askeri Havaalanı’nın Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne devrinin bir türlü gerçekleşmemesi Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması noktasında en büyük engel olarak göze çarparken,  bir çok kesim bu devrin bir an önce gerçekleşmesini istiyor. 
 
Askeri Havaalanı’nın devredildiğini varsayarak bir Fransız şirketine hazırlattırılan  Atatürk Havalimanı master planı  projesini ilk kez Airporthaber açıklıyor.
Bir pist ve bir terminal yapılmasını içeren proje ile Atatürk Havalimanı’nın kapasite sorunu tamamen aşılacak. Mevcut 05-23 pistini keser şekilde Dünya Ticaret Merkezi-Yeşilköy yönünde uzanacak pist 2 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olacak. Böylelikle Atatürk Havalimanı’ndaki pist sayısı 4’e yükselecek. Ancak bu pistin önündeki en büyük engel özellikle Ataköy yönünde kalkışlarda mania oluşturması muhtemel Dünya Ticaret Merkezi binaları... DTM binalarının oluşturduğu maniaya nasıl çözüm bulunacağı konusunda henüz net bir bilgi yok ancak DTM binalarının yıkılması ihtimali de gündeme gelebilir.
 
4’üncü pistin aktif hale gelmesiyle Atatürk Havalimanı’nın saatlik uçak kapasitesi 90’a ulaşacak. Böyle olunca İngiltere’deki Heatrow Havaalanı ile hemen hemen aynı kapasiteye ulaşılmış olacak. 
 
Master planında ayrıca şu andaki kargo terminalinin yanına bir terminal daha yapılması planlanıyor. O terminalin de o günün koşullarında dış hatlar olarak kullanılması ağırlıklı ihtimal olarak değerlendiriliyor. 
 
İşte Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini saatte 90 uçağa çıkaracak o proje:

FOTOĞRAFIN BÜYÜK GÖRÜNTÜSÜ İÇİN RESME TIKLAYIN


ATATÜRK HAVALİMANI BÖYLE KURTULUR

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Misafir ~ 12 yıl önce
Kestirmeden sebebini söyleyim. Atatürk Havalimanının kapasite sorununun iki temel sebebi var. 1) Yer hareketlerini sağlayacak taksi yolları ve apronlar yok. 1 uçak park yerinden çıkıp taksiye başlayıncaya kadar arkasında 3-4 uçak birikiyor. Bu sorunu çözmediğiniz zaman yer trafiği kilitlenir. 2) Park yeri sayısı. Halen mevcut parkyeri sayısı ile saatlik 52 trafik hareketi sağlanamazken ilave 15-16 park yeri ile bu sayı nasıl olup da 90'a çıkacak. Proje Fransızlara yaptırılınca adamlar doğal olarak çözüme Fransız kalmışlar:) Yeni pist için manialara THY Genel Yönetim Binsı (yenisi ve) de ekleyin. Bence bu projeyi hayata geçireceklerse birileri THY'yi uyarsın ki yeni yönetim binsını yapmasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yeni pist çok güzel umarım yakında bina sorunu çözüp devreye girecek. Ancak yeni terminal yapı çok hantal gözüküyor, transferler için çok yorucu olabilir ve yolcular bu sebepten dolay tercih etmeyebilirler. Ben olasam mevcut dışhat terminalın karşısında yapardım, orada arsa da mevcut (pist 3'ün yanında), her ikisi bir alt geçit ile bağlanabilir ve bu şekilde kapasite herhalde ikiye katlanır. (Örneği için Atlanta Havalımanı bakın) İlerde gerekirse pist 3'ü birazcık Yeşilköy doğru güneydoğu'ya kayıp bu şekilde yeni terminalin her iki tarafında gateler yapabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu işleri yakından takip eden bir kişiden bugün duydum bu proje cok yakında devreye gırecek ayrıca DTM binalarına istimlak cıkarılmaya başlanmış bile.Bilginize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Plan güzel ancak uygulayacak ve de meydan işletmecilerinin duruşu ve girişim ruhu varmı? Dış hatlar şut mahalinin genişletilmesi projesinde neler yaşandı neler yinede istenilen duruma getirildimi hayır bir alanda bulunan Otelin alt mutfak deposundan bile vaz geçilemedi. bu kafa ile zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
gece geç saatlerde iç hatlar gelişe bakıyorum bomboş , keza diğer yerlerde öyle. Bence hiç gereği yok bu büyültme işleminin. Hali hazırda Sabiha Gökçen atıl bir durumda bekliyor , Anadolu'da koyun otlatılan bir sürü havalimanı var, uçuşları oraya alırsınız olur biter. Zaten hızlı trende yaygınlaştı , aktarma yaparlar. DTM'yi yıkarlarsa ordaki insanlar aç kalacak , bence yeterde artar bile bu kapasite , çok bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
dtm nin yıkılması bu projeyi zora sokar. ayrıca yine de a 380 nin inebileceği boyutlara ulaşılamıyor. yesilköy havalimanının tek çözümü florya belediye tesislerinin hemen önünden denize pist yapmaktır. ordu giresundan once istanbula yapılmalıydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu Ataturk Havalimanını 2020 ye kadar açık tutabilme taktiklerinden birisi. Sonuçta çözüm kısa vadede Sabiha Gökçen 2. pist ve THY nin yapacağı 40 köprülü 3. terminal projesi veya orta ve uzun vadede 3. havalimanıdır. Araştırın baklım, Frankfurt ve Londra şehrin dışında iken bile niye eni pistler olay yaratıyor. Burası muz cumhuriyetimi ki şehrin göbeğine 50-60 milyon kapasiteli havalimanı yapılacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hiçbir faydası olmıyacak bir uğraş;pist istikametleri ayni olduğu paralel yaklaşma yapılamadığı müddetçe ,güneyli rüzgarlarda aynı sıkışıklık yaşanır.Fransız şirkete dünya kadarpara vermişlerdir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
35 L Pistinin normal kullanımı için Sefa köydeki 5-10 kaçak binayı yıkamayan zihniyetin DTM ve hiç söz edilmeyen Polat otelini yıkması bence hayal. Ayrıca Yeşilköy havaalanının pistten çok park yerine ihtiiyacı var. Heatrow, Orly gibi Yeşilköyünde pist ve parkyeri için fazla genişletilme şansları yoktur. Alternatif havaalanları inşa edilmelidir. Kaptan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yenibosna-Şirinevler tarafı inişler için tehlikeli olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000