20 Ekim 2010, Çarşamba 14:57:57

AHL'DE KELEBEK SERGİSİ

TAV Havalimanları’nın işlettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan TAV Galeri, Dr. Oktay Onaran’ın “Kozanın Dönüşümü” Sergisi ile kelebeklerin rengarenk ve gizli dünyasının kapılarını aralıyor.
  • Bu kelebek sergisi Türkiyede ilk defa yapılmış..Bence böle sergileri insanların en çok kullandığı atatürk havalimanına taşımak sanata verilecek en büyük destek..TAV farkı işte..
  • basmasınlar sonra?
  • Ne varsa Atatürk Havalimanında var. Ne varsa TAV da var... Bunlar işi biliyor... Yarın sergiyi gezeceğim... Acaba Sabiha Gökçende neden bu tür etkinlikler ve sergiler yapılmaz ? Hani Sabiha Dünyanın en iyisi idi :))))
  • iyi güzelde bu ne GS allah allah .
  • Duyarlı yaklaşımı ilke edinerek oluşturduğu muhteşem sergiyi tüm DÜNYA ile paylaşan Dr.Oktay Onaran'a ve desteğini hiç esirgemeyen değerli Eşine teşekkürler.. Gerçekten göz büyüleyici. Buket & Emre
 TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan kültür sanat platformu TAV Galeri, Türkiye’de düzenlenen ilk kelebek sergisi olan Dr. Oktay Onaran’ın “Kozanın Dönüşümü” Sergisi ile kelebeklerin renkli dünyasını ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Dr. Onaran’ın farklı türlerdeki kelebeklerin neslinin tükenme tehdidi altında olmasına tepki niteliği taşıyan sergisi, 100’ün üzerinde tür ve yaklaşık 15 bin gerçek kelebekten oluşuyor. Doğal yollarla yaşam sürelerini tamamlayan kelebeklerin bir araya getirildiği “Kozanın Dönüşümü” ile Lepidopterist (Pul Kanatlı Uzmanı) Dr. Onaran, kelebeklerin doğaya yeniden kazandırılması çabalarına destek olmayı hedefliyor.

Lepidopterist Dr. Oktay Onaran, “Doğanın bir mucizesi olan kelebekler, son 50 yılda büyük bir hızla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar. Sevindirici olan, son 15 – 20 yıldır her 100 kelebek yumurtasından 85 ile 90 adet ergin kelebek elde edilebilmesinin sağlanabilmiş olmasıdır. Ayrıca, bu ergin kelebeklerin bir bölümü geri dönüşüm için tekrar doğaya salınmakta ve doğal popülasyonlarının artması sağlanmaktadır. Böylece, kelebek neslinin tükenmesi tehlikesi önemli bir oranda engellenerek, sonraki neslin devamı sağlanabilmiştir. Diğer canlılarla kıyaslandığında yaşam süresi oldukça kısa olan kelebeklerden doğal yollarla ömürlerini tamamlayanları bir araya getirdim. 100’ün üzerinde tür ve yaklaşık 15 bin kelebek ile derlediğim tabloları, TAV Galeri’de yolcularla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Burada amacım, sergi ziyaretçilerini kelebeklerin gizemli dünyasına sürükleyerek gökkuşağının tüm renklerini onlara yaşatırken, çok çeşitli türleri bulunan bu doğa harikası yaşam formunu insanlara tanıtmaktır” dedi.

Yolcuların yoğun ilgisi ile açılışı gerçekleştirilen “Kozanın Dönüşümü” Sergisi’ndeki tablolar, farklı renk ve çarpıcı görüntüleri ile göz dolduruyor.

TAV Galeri’de, ziyarete açılan 43 kelebek tablosundan oluşan kelebek seçkisi, doğal ortamlarında yaşam sürelerini dolduran kelebeklerden oluşuyor ve kelebeklerin çok yönlü dünyasına ziyaretçileri sürüklemeyi hedefliyor. “Kozanın Dönüşümü” Sergisi bir ay boyunca İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeki TAV Galeri’de ziyaret edilebilecek.

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan TAV Galeri bugüne kadar; TEGV’in Dönüştüren Düşler, TOÇEV’in Yüzüm Umuttur, İstanbul Atatürk Havalimanı Muhabirleri’nin Objektiften Havalimanı, Gürcistan Fotoğrafları, Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi, Osmanlı Padişahları’nın şiirlerinden oluşan “Şiirin Sultanları” gibi birbirinden ilgi çekici fotoğraf sergilerine ev sahipliği yaptı.



Dr. Oktay ONARAN (1954)
1954 yılında Bursa’da doğan ve İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi’ni bitiren Dr. Oktay Onaran’ın kelebek ve doğa sevgisi çocukluk yıllarına dayanmaktadır. 1974 yazında ‘British Museum Natural History’de bulunan ‘Insects Gallery’de kelebek sistematiği üzerine çalışmalar yapan Onaran, 1970 yılından bu yana da “Türkiye Parnassiusları” (Yüksek Dağ Kelebekleri) ile ilgili akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye ve dünya kelebekleri ile ilgili birçok konferans ve araştırma çalışmalarına katılan Onaran, sahibi olduğu farklı alt türlerden çok sayıdaki kelebeği içeren dünyanın en büyük “Parnassius Apollo” koleksiyonunun sergileneceği araştırma müzesini yakın zamanda dünya bilim adamlarının hizmetine açacaktır. Müze çalışmalarının yanı sıra açtığı sergilerle de farklı kitlelere kelebeklerin gizli dünyasından çarpıcı bilgiler aktaran Onaran, doğanın gizli mücevherlerini insanlara değişik yönleriyle tanıtmaktadır.



AHL'DE KELEBEK SERGİSİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kelebek sergisi Türkiyede ilk defa yapılmış..Bence böle sergileri insanların en çok kullandığı atatürk havalimanına taşımak sanata verilecek en büyük destek..TAV farkı işte..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
basmasınlar sonra?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne varsa Atatürk Havalimanında var. Ne varsa TAV da var... Bunlar işi biliyor... Yarın sergiyi gezeceğim... Acaba Sabiha Gökçende neden bu tür etkinlikler ve sergiler yapılmaz ? Hani Sabiha Dünyanın en iyisi idi :))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
iyi güzelde bu ne GS allah allah .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Duyarlı yaklaşımı ilke edinerek oluşturduğu muhteşem sergiyi tüm DÜNYA ile paylaşan Dr.Oktay Onaran'a ve desteğini hiç esirgemeyen değerli Eşine teşekkürler.. Gerçekten göz büyüleyici. Buket & Emre

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000