15 Kasım 2012, Perşembe 17:15:39

ADNAN MENDERES İÇİN 250 MİLYON DAHA

İzmir'in 35 büyük projesi arasında yer alan Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin yapımı devam ediyor. TAV'ın 610 milyon euro bedelle işletmesini 20 yıllığına kazandığı terminalin, 2014 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Yüzde 15'i tamamlanan terminale, toplam 250 milyon euro yatırım yapılacak.
  • tav grubu son derece başarılı işler yapan bir firma gerek türkiyede gerekse de yurt dışında ciddi havalalimanı terminal pist, inşatları yaptılar yapıyorlar işleri güçleri rast gitsin..

TAV, projenin finansmanı için Avrupa bankalarından 250 milyon euroluk kredi temin etti. Anlaşmanın, aralık ayının ilk haftasında imzalanması bekleniyor.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M.Sani Şener, yeni iç hatlar terminali ve 2007'den bu yana işlettikleri dış hatlar terminaliyle birlikte İzmir'i Anadolu'ya bağlayacaklarını söyledi. Bu yatırımın İzmir'i Ege çanağının giriş kapısı haline getireceğini kaydeden Şener, "Hükümetimizin İzmir'i layık olduğu noktaya getirmek üzere oluşturduğu 35 Proje içinde yer alan yeni terminali kısa sürede tamamlayarak yolcularımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. En yoğun zamanında yaklaşık 3 bin 500 kişinin görev yapacağı bu dev yatırımla bölge ekonomisine katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu altyapı projesi için uygun platformu ortaya çıkaran Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile DHMİ'ye bir kez daha teşekkür ediyoruz." dedi.

Şener, projenin geldiği nokta ve hedeflerini, İzmir'de düzenlediği basın toplantısında anlattı. Toplantıya TAV İzmir Genel Müdürü F.Erkan Balcı, İnşaat Proje Müdürü Fatih Kan, İzmir Teknik Müdürü ve Sürdürülebilirlik Proje Grubu Lideri Necdet Büyükbay da katıldı. Beş altı yıl önce 160 milyon euro yatırımla dış hatlar terminalini inşa ettiklerini hatırlatan Şener, şöyle devam etti: "Yatırımı 12 ay gibi kısa bir sürede bitirdik. Bunun dışında İzmir'de iç hatlar eksikliği vardı. Dış hatlar işletmecisi olarak yapılan ilahede, iç hatları kaptırmamak için elimizden geleni yaptık. Şu anda yapımı hızlı bir şekilde devam ediyor, 2014 Ocak ayı içinde açacağız." Şener, iç hatların tamamlanmasıyla İzmir'in transit yolcu sayısının da ciddi oranda artacağını dile getirdi.

YOLCU SAYISI YÜZDE 14 ARTTI

Genel Müdür Balcı ise inşaat sebebiyle iç hatlar hizmetini dış hatlar terminalinden vermeye başladıklarını, şimdiye kadar herhangi bir aksama ve sıkışıklık yaşanmadığını söyledi. Bu yıl genel olarak yolcu ve uçuş sayıları bakımından iyi bir yıl geçirdiklerini kaydeden Balcı, "Geçen yıl 10 aylık süreçte 7 milyon 300 bin yolcu Adnan Menderes Havalimanı'nı kullanırken bu sene 8 milyonun üzerine çıktı. İç hatlar yolcu sayısındaki artış, yüzde 14'ü buldu. Dış hatlardaki artış ise yüzde 2 seviyelerinde gerçekleşti. 2012 yılında dış hatlarda 60 havayolu, 35 ülkede 99 destinasyona direkt uçuş gerçekleştiriyor. İç hatlarda ise toplam 6 havayolu, 20 destinasyona uçuyor." bilgilerini verdi.

ÇEVRE DOSTU TERMİNAL

Yeni terminal çevreci özellikleri, modern mimarisi ve ileri teknolojilerle öne çıkıyor. Kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, yağmur suyu kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon tesisiyle enerji ve su harcamasının en aza indirilmesi, atık yönetimi konusundaki çalışmaların da daha verimli hale gelmesi hedefleniyor. Terminal binasındaki enerji ihtiyacını karşılamak üzere trijenerasyon tesisi inşa edilecek. Bu tesisten çıkan atık ısıtma ve soğutmada kullanılarak, enerji harcaması etkinliğinin arttırılması sağlanacak. Şehir şebekesinden elektrik enerjisi almak yerine doğalgaz kullanılarak elektrik üretilecek. Bununla karbon salınımının baştan düşürülerek kontrol altında tutulması planlanıyor. 

ADNAN MENDERES İÇİN 250 MİLYON DAHA

Yorumlar

camaroth ~ 11 yıl önce
tav grubu son derece başarılı işler yapan bir firma gerek türkiyede gerekse de yurt dışında ciddi havalalimanı terminal pist, inşatları yaptılar yapıyorlar işleri güçleri rast gitsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
havalimanı yap işlet konusunda dünya devleri arasında olduğu kuşkusuz lakin işlettiği havalimanlarında kurumsallığı oturtturamamış ATA ESB ve ADB arasındaki uygulamalardaki ve maaşlar arasındaki uçurumlar, ADB personelinin durumunu gözardı edişi beceriksiz ADB yöneticileri ile durmak yok yola devam demesi böyle prestijli bir markaya zarar verdiğini düşünüyorum.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000