08 Aralık 2011, Perşembe 15:02:01

"AÇILIŞ GÜNÜ UÇAĞIMIZI ÇEVİRDİLER"

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin düzenlediği zirvede konuşan TAV Ceo'su Sani Şener, şirkete ilişkin bilgiler aktardı.
  • Letonya da bir zamanlar Osmanlı sınırları içindeydi... :)
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV'ın fiziksel sermayesinin olmadığını belirterek, ''Beni buraya getiren araba bile kiralıktır. Bir tane arsamız, bir tane iş makinemiz yoktur. Hiçbir şeyimiz yoktur'' dedi.

Şener, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) düzenlediği AMPD Perakende Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, başarılı olmak için önce Türkiye'de, kişinin kendi evinde başarılı olması gerektiğini, kendi evinde başarıyı yakalayamayanların yurt dışında başarılı olma şansının çok düşük kaldığını söyledi.

Başarısızlığın formüllerine değinen Şener, ''Kapitalizmin çok geniş bir mezarlığı var. O mezarlığa gittiğiniz zaman mezar taşlarına bakın, 'dürüst değildi, 'çalışkan değildi', 'esnek değildi' 'yenileme becerileri yoktu' yazar. Bu becerileriniz yoksa kesinlikle başarısız olursunuz'' diye konuştu.

Başarılı olmak için çalışkan ve bilgili olmak gerektiğini, ancak bunun yetmediğini ifade eden eden Şener, ''Kendi düşünceme göre zamanı yakalamanın önemli bir yeter şart olduğunu düşünüyorum'' dedi. TAV'ın başarısına da işaret eden Şener, şöyle devam etti:

''Çalışkan ve bilgili olduğumuzu düşünüyoruz ama bizim başarımızın yeter şartı da, biz de zamanı yakaladık. 1990'lı yılların sonunda Türkiye'de bir özelleştirme hamlesi başladı. Bu özelleştirmelerde gelecek olduğunu gören bir firmayız. Atatürk Havalimanı ihaleye çıktığında 'yap-işlet-devret nedir' dahi bilmiyorduk. Parayı nereden bulacağız- Yıl 1997, 300 milyon dolara Atatürk Havalimanı dış hatlar terminal binasını yapacaksınız. O zaman hükümet IMF ile 300 milyon dolara stand-by anlaşmaları yapıyordu. 30 aylık kısa sürede bitireceksiniz. Bu çok zor bir işti. Biz ihaleye girdik. 11 firma katılmıştı. Her firma yıl ve ay verdi. Biz 3 yıl 8 ay 20 gün verdik. O 10 gün ile ihaleyi aldık. Gün atma gibi sıra dışı bir düşünceyi düşünebilmiştik.

Projeyi yönetirken hemen arkadan gelebilecek işleri de alabilecek miyiz- Bunu da düşünmeye başladık. İnşaatı 22 ayda, yani 8 ay önce bitirdik. Biz buradan çok değişik bilgi elde ettik. Yurt dışına göre pozisyonlandık. İşletmesel olarak bölgesel bir firma olacağımızı, yani işletmesel olarak Osmanlı sınırları içinde kalacağımızı, finansal ve dış kaynak temini olarak da küresel bir firma olacağımızı söyledik.''

-''Açılış günü İran'dan çıktık''-

Sani Şener, yurt dışında öncelikle komşu ülke İran'a gittiklerini hatırlatarak, ''Açılış günü uçağı çevirdiler, 'Türkler dışarı' dediler. 25 milyon dolar para harcamışız. Açılış günü oradan çıktık. Bir gecede 240 kişiyi Türkiye'ye gönderdim. Kendim orada kaldım, fakat bütün kapılar kapanmıştı. Hiç kimseyle görüşemedik. TIR'ları yola çıkardık. TIR'lar tam sınırı geçmişti, Türkiye'ye girmişlerdi, Tiflis Batum ihalesini aldık, ben TIR'lara 'yukarı dönün' dedim'' şeklinde konuştu.

TAV'ı 2007'de halka arz ettiklerini, çok başarılı bir halka arz gerçekleştirdiklerini ifade eden Şener, bir hava limanı markası olmayı hedeflediklerini kaydetti. Şener, ''TAV'ın bugün İMKB'de 1,5-2,5 milyar dolar arasında gider gelir değeri... Ama bu firmanın fiziksel sermayesi sıfırdır. Beni buraya getiren araba bile kiralıktır. Bir tane arsamız, bir tane iş makinemiz yoktur. Hiçbir şeyimiz yoktur. Bütün terminal binaları, hepsi yaptığımız ülkelerin sivil havacılık örgütlerinindir. Bizim değildir. Bizim entelektüel sermayemiz ve sosyal sermayemiz çok yüksektir'' dedi.

Hükümetin dış siyasetini takip ettiklerini belirten Şener, ''Siyasetsiz yurt dışında ticaret yapmanız çok zor. Hükümetin dış siyasetine göre kendimizi pozisyonlandırdık. Oralara sadece ihalelerle girmedik. Hep kazanmaya oynadık, hiç galip gelmeye oynamadık. Yurt dışında ve içinde hep kazanma peşinde olduk'' görüşünü dile getirdi.

Alışveriş merkezlerinin de havalimanları gibi toplumsal kullanma mekanları olduğunu savunan Şener, yurt dışında Türk dizilerinin artmasıyla birlikte Türkiye'ye çok ciddi bir Arap turist girişi olduğunu, bu artışın geçen yıla göre yüzde 44 olarak gerçekleştiğini, tanıdıkları, ilişki içinde oldukları 10 Arap'a Çırağan'da düğün yapmalarını önerdiklerini söyledi.

Şener, konuşmasını bitirirken, zirve katılımcılarına hitaben, ''Biz de, siz de Türkiye'nin kalkınmışlığını gösteriyoruz. Bizler sizlerle sadece ülkenin GSMH'ına değil, gayri safi milli mutluluğuna da katkıda bulunuyoruz'' dedi.(Turkishny)

"AÇILIŞ GÜNÜ UÇAĞIMIZI ÇEVİRDİLER"

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Letonya da bir zamanlar Osmanlı sınırları içindeydi... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000