24 Haziran 2013, Pazartesi 16:01:04

3. HAVALİMANINDA FİNANSMAN SIKINTISI MI YAŞANIYOR?

3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumdan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, "Daha finansmana çıkmadık. Ama karamsar değiliz" dedi.
  • Gücün yoksa ihaleye girmeyeceksin. Büyük olasılıkla yıllarca sürüncemede kalacak bir inşaat görüntüsünü izleyeceğiz. Ne acı...
  • Bu havalimanın sadece ticari değil aynı zamanda stratejik önemide var. Bir dönüm noktasıdır. Her durumda yapılacaktır.
  • Bir işide milletin cebindeki paraya göz koymadan yapın. Krediyi kamu bankaları vermemeli
  • iyi madem arkadaş biz bilemedik 10 katı bulunacak diyosan sen biliyosun demekki değirmenin suyunu anlat ta bizde bilelim hadi bekliyoruz aydınlat bizi..
  • Bin kere söylendi yazıldı. Finansman bulmak imkansız diye. İhalede yükseltmek kolaydı. Hadi bnuyrun bakalım.
  • Kredi bulunamazsa suclusu taksim olaylari derler olur biter :)))
  • İçlerinde bir tek Mehmet Cengiz'de para var. Diğerlerinin sermayeyi koyması mümkün değil. Hesap Yalnış!!!
  • Türkiye'nin bu siyasi ortamında 3 gün sonra ne olacağı belli değilken 20 yıllık bir projeye 10 milyarlarca dolar parayı hiç bir uluslararası banka çıkarıp vermez. Bankaların kredilendirme sistemleri çok disiplinlidir. Dolgu malzemesi kanal istanbuldan gelecekse iki proje birbirine bağlanmış olur kredi ihtiyacı iki katına çıkar. Limak ve diğerleri zaten 1 Haziran sabahında bu projenin öldüğünü anladılar. Hükümeti kıldırmadan şerefli çekilme arayışındalar.
  • ihaleye girerken finansman modelini secmedilerse nasil olacak anlayamadim. en ufak bir nuans bile milyonlarca fark yaratir.kervan yoldo duzulur diye yola ciktilar gibi geliyor, o kadar toprak dolgu yapilacak, finansman modeli bulunacak,meto hatti yapilacak, ahl kapatilacak .bana cok fazla cak var gibi geldi.
  • Yavaş yavaş kıvırma taktikleri. FED in son açaıklamalarından sonra 1 dolar kredi bulmak bile imkansıza yakın artık.

150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul'un üçüncü havalimanının ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro-KDV bedelle kazanan Cengiz-Limak-Kolin-Mapa-Kalyon ortak girişiminin, finansman için henüz görüşmelere başlamadığı belirtildi.

The Wall Street Journal Türkiye'ye konuşan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 'Daha finansmana çıkmadık. Görüşmelere de başlamadık' dedi. Son dönemlerde piyasalarda yaşanan çalkantı nedeniyle projelerin finansmanı konusundaki soru işaretleri artarken, Cengiz  "Hiçbir karamsarlığımız yok. Hem yerli, hem de yabancı bir çok finans kuruluşu ile görüşeceğiz" diye konuştu.

Üçüncü havalimanı ihalesinin ardından konsorsiyum adına açıklama yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ödemenin 25 yılda yapılacağına dikkat çekerek "Projenin finansmanı için hem yerli hem yabancı kaynak bakıp en ekonomik şartları veren finansman modelini seçeceğiz" demişti. Gerekli izinlerden sonra 1 yıl içinde kazma vurmayı hedeflediklerini anlatan Özdemir, projenin etap etap olacağını hatırlatarak ödemenin de 25 yılda gerçekleştirileceğini ifade etmişti.

'Finansman hazır' demişti

Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ise yine Wall Street Journal Türkiye'ye ihalenin hemen ardından yaptığı açıklamada "İhale şartları gereği yüzde 20 kadar özkaynak ödenecek. Özkaynak için kredi kullanmayacağız" demişti. Projenin finansmanının hazır olduğunu sadece en ucuz olan seçenek konusunda karar vereceklerini ifade eden Mehmet Cengiz, "Çok şeffaf ve düzgün bir ihale oldu. Biz her taraftan krediyi de hazırladık. 25 yıl eşit taksitler halinde ödeyeceğiz" diye konuşmuştu.

17 firmanın şartname aldığı yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak ve Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle yapılacak olan İstanbul'un üçüncü havalimanı için yarışa 4 firma katılmıştı. IC Fıraport'un 20 milyar Euro' + KDV'lik teklifiyle açılan ihalede teklifler pazarlık usulü 22 milyar Euro'yu geçmişti. Yarış Makyol, TAV, IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Mapa-Limak-Kalyon ortak girişimi arasında geçmişti.

3. HAVALİMANINDA FİNANSMAN SIKINTISI MI YAŞANIYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Yoksa ~ 11 yıl önce
Gücün yoksa ihaleye girmeyeceksin. Büyük olasılıkla yıllarca sürüncemede kalacak bir inşaat görüntüsünü izleyeceğiz. Ne acı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
um ~ 11 yıl önce
Bu havalimanın sadece ticari değil aynı zamanda stratejik önemide var. Bir dönüm noktasıdır. Her durumda yapılacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milletin cebi ~ 11 yıl önce
Bir işide milletin cebindeki paraya göz koymadan yapın. Krediyi kamu bankaları vermemeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyi ~ 11 yıl önce
iyi madem arkadaş biz bilemedik 10 katı bulunacak diyosan sen biliyosun demekki değirmenin suyunu anlat ta bizde bilelim hadi bekliyoruz aydınlat bizi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demiştik ~ 11 yıl önce
Bin kere söylendi yazıldı. Finansman bulmak imkansız diye. İhalede yükseltmek kolaydı. Hadi bnuyrun bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anti-yandaş ~ 11 yıl önce
Kredi bulunamazsa suclusu taksim olaylari derler olur biter :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hurkus ~ 11 yıl önce
İçlerinde bir tek Mehmet Cengiz'de para var. Diğerlerinin sermayeyi koyması mümkün değil. Hesap Yalnış!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kamil ~ 11 yıl önce
Hesaba "yalnış" diyorsun ama daha doğru düzgün YANLIŞ bile yazamıyorsun, ironik değil mi?
Siyasi risk ~ 11 yıl önce
Türkiye'nin bu siyasi ortamında 3 gün sonra ne olacağı belli değilken 20 yıllık bir projeye 10 milyarlarca dolar parayı hiç bir uluslararası banka çıkarıp vermez. Bankaların kredilendirme sistemleri çok disiplinlidir. Dolgu malzemesi kanal istanbuldan gelecekse iki proje birbirine bağlanmış olur kredi ihtiyacı iki katına çıkar. Limak ve diğerleri zaten 1 Haziran sabahında bu projenin öldüğünü anladılar. Hükümeti kıldırmadan şerefli çekilme arayışındalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nuri ~ 11 yıl önce
ihaleye girerken finansman modelini secmedilerse nasil olacak anlayamadim. en ufak bir nuans bile milyonlarca fark yaratir.kervan yoldo duzulur diye yola ciktilar gibi geliyor, o kadar toprak dolgu yapilacak, finansman modeli bulunacak,meto hatti yapilacak, ahl kapatilacak .bana cok fazla cak var gibi geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zor ~ 11 yıl önce
Yavaş yavaş kıvırma taktikleri. FED in son açaıklamalarından sonra 1 dolar kredi bulmak bile imkansıza yakın artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kartal ~ 11 yıl önce
Adamların özkaynakları yeterde artar bile,ama bu ihalelerde,özkaynakla birlikte kredi kullanmak daha akıllıca olur.Gezi parkı lugatı kullanmışsınız,1 Haz.sabahı üçbeş çapulcunun kırma,yakma eylemi ile bu devlet yıkılmaz,bu Millet ne kabakçıları,ne patronaları gördü ama sonları hep hüsran oldu.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000