16 Kasım 2008, Pazar 08:31:52

3. Havaalanı projesine farklı yorum

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, İstanbul'a yapılması düşünülen 3. havaalanı projesini köşesinde yorumlamış.
  • bence çorlu tam isabet olur çorlu buyumesı engellenemeyen bır sanayı bolgesı olmus durumda buna hergecen artan goç ve nufusta eklenınce sız dusunun ıstanbulla bırlestı zaten nerdeyse artı tum trakyay ı da buna katarsak hazır bulunan bır yerı ve aynı zamanda trakya bolgesınıde dusunursek çorlu kaçınılmaz olmalı bence
  • ACABA sayın Turgut uzakdoğudaki Singapur Changi veya Seoul Incheon ya da Şanghay havalimanlarını hiç görmüş mü ? Görmemiş olduğu kesin ! Ahl bunların yanında kasaba meydanı gibi kalıyor ve İstanbul'a hiç yakışmıyor. Tav gibi şirketlerde o harika tavan yükseklikleri ile adeta ferahlık !!! alanında mimari alanında çığır açıyorlar. Pekala, ya apron ve beton arası asfalt yamalı taxi rutlara ne demeli ? Uyanalım arkadaşlar, kendimizi aldatmayalım. Tabii ki İstanbul'a yakışan bir yeni meydanın yapımına daha evvel başlanmalı idi ; bırakın sayın Tolga beyin 25 sene sonrasını ! Kendisi bildiği konularda yazsa daha iyi olur. Bana yutturamaz !
  • ben bu yazarin yorumlarina katilmiyorum, nedeni apacik. kendisi istanbulun neresinden oturuyor bilmiyorum ama yazildigina bakilirsa vatandasimiz herhalde ucaktan indikten sonra tabi birde hem anadolu hemde avrupa yakasinda havaalani bulundugun cok sansli. en kötü ihtimal bir taksiye atlayip en gec bir saatte eve gidebilir. ya trakyada oturan vatandaslar neyapsin? acaba kendisi hic avrupadan coluk cocuk ucak ile 20-22 saatlik yolculuk (ucak saatleri, otobüs beklemeleri vs.) cilesi cekmismiki bukadar kolay konusuyor. bu durumda zaten anlasamadigimiz bulgarami bilet alalim.
  • Sevgili Tolga'ya katılıyorum. Şu anda ve yakın bir gelecekte İstanbul'a yeni bir havaalanı gerekli olduğunu sanmıyorum. Atatürk ve Sabiha Gökçen Hava Limanları tam kapasiteye ulaştıktan ve taştıktan sonra olmalı. Bence bu iki havaalanına gelecek ve gidecek trafiğin arttırılması için evvela İstanbul'a ait Airway sayılarını arttırmak ve saha kontrol'u paylaştırmak daha uygun olur görüşündeyim. Yanlış bilmiyorsam bütün IST trafiğinin yükü AHL/IST Saha Kontrol'un üzerindedir.İstanbul için farklı kontrol merkezleri, trafik kabulünü arttıracağı için, var olan her iki hava alanına da extra trafik dolayısıyla yolcu ve kargo artımı sağlayacaktır.
  • Sırf Atatürk havalimanı bile yeter. Ancak özellikle kargo uçakları için Çorlu açılabilir. SG havalimanı da bakım üssü olarak kullanılır.
  • 3. hava limanını planlamadan önce mevcut hava alanlarını nasıl kullandığımızı ve hava alanlarımızın bulunduğu illerin nufusuna göre ürettiği yolcu trafiğini bir araştırsak olmazmı. Istanbulun, Ankaranın,İzmirin, Konyanın, Bursanın,Adanananın,Trabzonun, Erzurumun nufusuna göre ürettiği yolcu trafiğini dünyadaki emsalleri ile karşılaştırıldığında çok komik sonuçlar görülecektir. Istanbulun hava trafiğini karşılamak için yıllar önce o günkü koşullarda dikkate alınarak Atatürk,S Gökçen, Corlu ve Bursa Yenişehir hava alanları planlanmıştı geldiğimiz noktada bu dört hava alanını en üst seviyede verimli kullanabiliyormuyuz? hayır. peki bu hava alanlarının arasında ulaşım ağını kurabildikmi?hayır.Peki bu hava alanları arasında ulaşım ağını oluşturup, teknik alt yapılarını kurup eğitilmiş personelle ve uluslar arası standartlarda maaş vererek güçlendirirsek 150 milyon yolcu trafiğine cevap veremeyeceğini kim iddi ediyorsa buyursun tartışalım.
  • arkadaşlar herkez çok güzel yazıyor ama bu ülkeye havaialanı lağzım ist a da 3. halalimanı gerekli bence atatürk havalimanı şehrin içinde kaldı artık .çorlu havaalanı acilen sivilleşmeli pilot eğitim meydanı olarak ta kullanılmalıdır .birzamanlar corlu meydan müdürü burada eğitim yapmayın yasak diyordu sebebi de ya kırım geçirirseniz demişti ve yasaklamıştı açaba halan aynı şeyi diyormu .
  • Ulaşımları olmayan bir sürü havalimanı Atatürk havalimanın ulaşım sadece doğu yönünden (toplu taşıma olarak) var. Batı tarafdan (silivri,avcılar,beylikdüzü) mevcut değil. Keza aynı şekilde Gökçen içinde aynı sorun mevcut. Alt yapı yapılmadan her yere havalimanı / havaalanı angarya projeden öte birşey değil. Yeni yapmaktan ziyade mevcutlar nasıl daha efektif kullanılabilir bunun araştırılması yapılmalıdır.
  • Sabiha Gokcen'e yakinda ikinci pist gerekecetir diyerek yazdigim yoruma karsi olarak gereksizdir diye yazanlara Tolga Bey'in bu makalesini okumasini tavsiye ederim. Havacilgi mundar etmiyoruz o sayin yorumcuya gore. Demekki havacilikta bizim gibi dusunen baskalarida varmis.

Yaklaşık 2 sene önce gündeme gelip uykuya bırakılan İstanbul’a 3. havalimanı projesi, geçtiğimiz hafta tekrar canlandı. Düşünülen yer ise Silivri. Milyarlarca dolara mal olabilecek bu proje konusunda görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Köşemizi sürekli takip eden okuyucularımız yaklaşık 1,5 yıl önce konuyu incelerken “Acaba gerçekten böyle bir talep veya ihtiyaç var mı?” sorgulamamızı hatırlayacaktır.Şu an İstanbul’da, yap-işlet-devret modeli ile 2020 yılına kadar TAV gibi bir marka tarafından işletilecek Atatürk ve işlet-devret modeliyle 2028’e kadar ISG gibi bir uluslararası konsorsiyumun işletmesine ihale edilmiş Sabiha Gökçen olmak üzere iki farklı havalimanı mevcut. Açıkçası 3. bir havalimanı hususunun gündeme gelmesini tuhaf buluyor, vizyon ve matematikle bağdaştırmakta güçlük çekiyorum.

Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi yıllık 35-40 milyon yolcu civarında seyrediyor. Sabiha Gökçen ise gelecek yıl devreye girecek yeni terminal ile yılda 25 milyon yolcu kapasitesine erişecek. Üstelik Sabiha Gökçen’de yakında gündeme gelecek simültane paralel pist (aynı anda iki pistten iniş kalkış) sayesinde kapasitenin yılda 50-60 milyon yolcuya çıkacağı öngörülüyor. Şu anda İstanbul’da her iki havalimanının ağırladığı toplam yolcu sayısı 31-32 milyon, gelen turist sayısı ise 6-7 milyon civarında.

Bir yandan IATA diğer yandan ACI gibi uluslararası havacılık kuruluşlarının ekonomik resesyondan dolayı sektörel beklentilerini minimize ettiklerini haykırdıkları bu dönemde, havayolu ulaşım kapasitesi yılda 60-65 milyon yolcu olan bir şehirde toplam 30-35 milyon yolcu ağırlanırken üçüncü bir havalimanının, matematiği açıklanmadan bu şekilde gündeme gelmesini sizler anlayabiliyor musunuz?

MALİYETİ EN AZ 3 MİLYAR EURO!

İstanbul’a yapılacak bir havalimanı, istimlak bedelleri dahil olmak üzere en az 3 milyar Euro’luk bir yatırım anlamı taşır. Sıfırdan inşa edilecek bu havalimanının kapasitesi en az 60 milyon yolcu/yıl olmalıdır.

Son yıllarda ülkemizde havacılık deyimi ile ‘greenfield project’ inşa edilmiş tek uluslararası havalimanı Sabiha Gökçen, doğru bir yatırımdır çünkü İstanbul’un Büyüme Master Planı’na uygundur ve şehir dışında yer almaktadır. 2001’de hizmete giren havalimanının plan, proje ve master plan olarak evveliyatı ise 1987’ye uzanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bizzat yönettiği bir yatırım olmakla beraber ancak 14 yılda açılabilmiş, istimlak dahil 3,5 milyon kapasite ile maliyeti o dönemin bedeli ile 780 milyon dolar olmuştur.

Temmuz 2007’de özelleştirilirken 25 milyon kapasiteye ulaşması ve 20 yıl işletilmesine karşılık 1 milyar 932 milyon Euro bedelle ihale edilmiştir. Bu verileri 3. havalimanının ne kadara mal olabileceği hususunda herkesin matematiksel bir fikri olması açısından paylaşmak istedim.

Peki, İstanbul’un yeni bir havalimanına ihtiyacı olur mu? Bence en az 20-25 yıl daha olmaz. Çünkü Atatürk ve Sabiha Gökçen mevcut talebe pekala cevap verebilir. Ancak 2020 sonrası Atatürk Havalimanı’nın büyük sıkıntıları doğabilir. Şehir içinde bulunduğu için AB gürültü yönetmelikleri açısından problemleri olacaktır.

Bu nedenle 2020 sonrası için Çorlu’ya taşınmak bir alternatif olabilir. Çorlu’da şu anda Hava Kuvvetleri açısından yedek hüviyetinde bir havalimanı mevcuttur. İlave yatırımlarla topraktan bir havalimanı inşa edilmesi yerine, daha ekonomik bir bütçe ile Atatürk Havalimanı’na alternatif oluşturulabilir. Tabii ki bu durumda Çorlu Havalimanı’nın da adı Atatürk Havalimanı olarak değiştirilmelidir.

Şayet teknik ve askeri nedenler imkan tanımıyor, bu proje gerçekleşemiyor ise o zaman yetkililer Dubai’de çok yakında açılacak olan 6 simültane paralel piste sahip 120 milyon yolcu/yıl kapasiteli ‘Jebel Ali’yi örnek almalıdır. Böylece İstanbul’un hava trafiği en az 2050 yılına kadar emniyete alınır.

Akşam / Tolga Turgut

3. Havaalanı projesine farklı yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

marbello ~ 15 yıl önce
bence çorlu tam isabet olur çorlu buyumesı engellenemeyen bır sanayı bolgesı olmus durumda buna hergecen artan goç ve nufusta eklenınce sız dusunun ıstanbulla bırlestı zaten nerdeyse artı tum trakyay ı da buna katarsak hazır bulunan bır yerı ve aynı zamanda trakya bolgesınıde dusunursek çorlu kaçınılmaz olmalı bence

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 15 yıl önce
ACABA sayın Turgut uzakdoğudaki Singapur Changi veya Seoul Incheon ya da Şanghay havalimanlarını hiç görmüş mü ? Görmemiş olduğu kesin ! Ahl bunların yanında kasaba meydanı gibi kalıyor ve İstanbul'a hiç yakışmıyor. Tav gibi şirketlerde o harika tavan yükseklikleri ile adeta ferahlık !!! alanında mimari alanında çığır açıyorlar. Pekala, ya apron ve beton arası asfalt yamalı taxi rutlara ne demeli ? Uyanalım arkadaşlar, kendimizi aldatmayalım. Tabii ki İstanbul'a yakışan bir yeni meydanın yapımına daha evvel başlanmalı idi ; bırakın sayın Tolga beyin 25 sene sonrasını ! Kendisi bildiği konularda yazsa daha iyi olur. Bana yutturamaz !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kubi ~ 15 yıl önce
ben bu yazarin yorumlarina katilmiyorum, nedeni apacik. kendisi istanbulun neresinden oturuyor bilmiyorum ama yazildigina bakilirsa vatandasimiz herhalde ucaktan indikten sonra tabi birde hem anadolu hemde avrupa yakasinda havaalani bulundugun cok sansli. en kötü ihtimal bir taksiye atlayip en gec bir saatte eve gidebilir. ya trakyada oturan vatandaslar neyapsin? acaba kendisi hic avrupadan coluk cocuk ucak ile 20-22 saatlik yolculuk (ucak saatleri, otobüs beklemeleri vs.) cilesi cekmismiki bukadar kolay konusuyor. bu durumda zaten anlasamadigimiz bulgarami bilet alalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tulga Tilev ~ 15 yıl önce
Sevgili Tolga'ya katılıyorum. Şu anda ve yakın bir gelecekte İstanbul'a yeni bir havaalanı gerekli olduğunu sanmıyorum. Atatürk ve Sabiha Gökçen Hava Limanları tam kapasiteye ulaştıktan ve taştıktan sonra olmalı. Bence bu iki havaalanına gelecek ve gidecek trafiğin arttırılması için evvela İstanbul'a ait Airway sayılarını arttırmak ve saha kontrol'u paylaştırmak daha uygun olur görüşündeyim. Yanlış bilmiyorsam bütün IST trafiğinin yükü AHL/IST Saha Kontrol'un üzerindedir.İstanbul için farklı kontrol merkezleri, trafik kabulünü arttıracağı için, var olan her iki hava alanına da extra trafik dolayısıyla yolcu ve kargo artımı sağlayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tayyareci ~ 15 yıl önce
Sırf Atatürk havalimanı bile yeter. Ancak özellikle kargo uçakları için Çorlu açılabilir. SG havalimanı da bakım üssü olarak kullanılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AIR BEN ~ 15 yıl önce
3. hava limanını planlamadan önce mevcut hava alanlarını nasıl kullandığımızı ve hava alanlarımızın bulunduğu illerin nufusuna göre ürettiği yolcu trafiğini bir araştırsak olmazmı. Istanbulun, Ankaranın,İzmirin, Konyanın, Bursanın,Adanananın,Trabzonun, Erzurumun nufusuna göre ürettiği yolcu trafiğini dünyadaki emsalleri ile karşılaştırıldığında çok komik sonuçlar görülecektir. Istanbulun hava trafiğini karşılamak için yıllar önce o günkü koşullarda dikkate alınarak Atatürk,S Gökçen, Corlu ve Bursa Yenişehir hava alanları planlanmıştı geldiğimiz noktada bu dört hava alanını en üst seviyede verimli kullanabiliyormuyuz? hayır. peki bu hava alanlarının arasında ulaşım ağını kurabildikmi?hayır.Peki bu hava alanları arasında ulaşım ağını oluşturup, teknik alt yapılarını kurup eğitilmiş personelle ve uluslar arası standartlarda maaş vererek güçlendirirsek 150 milyon yolcu trafiğine cevap veremeyeceğini kim iddi ediyorsa buyursun tartışalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bogaç ~ 15 yıl önce
arkadaşlar herkez çok güzel yazıyor ama bu ülkeye havaialanı lağzım ist a da 3. halalimanı gerekli bence atatürk havalimanı şehrin içinde kaldı artık .çorlu havaalanı acilen sivilleşmeli pilot eğitim meydanı olarak ta kullanılmalıdır .birzamanlar corlu meydan müdürü burada eğitim yapmayın yasak diyordu sebebi de ya kırım geçirirseniz demişti ve yasaklamıştı açaba halan aynı şeyi diyormu .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Ulaşımları olmayan bir sürü havalimanı Atatürk havalimanın ulaşım sadece doğu yönünden (toplu taşıma olarak) var. Batı tarafdan (silivri,avcılar,beylikdüzü) mevcut değil. Keza aynı şekilde Gökçen içinde aynı sorun mevcut. Alt yapı yapılmadan her yere havalimanı / havaalanı angarya projeden öte birşey değil. Yeni yapmaktan ziyade mevcutlar nasıl daha efektif kullanılabilir bunun araştırılması yapılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sydney ~ 15 yıl önce
Sabiha Gokcen'e yakinda ikinci pist gerekecetir diyerek yazdigim yoruma karsi olarak gereksizdir diye yazanlara Tolga Bey'in bu makalesini okumasini tavsiye ederim. Havacilgi mundar etmiyoruz o sayin yorumcuya gore. Demekki havacilikta bizim gibi dusunen baskalarida varmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000