28 Şubat 2013, Perşembe 10:55:25

UÇUŞ OKULLARININ GÖZÜ CEBİMİZDE!

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) dün bir çalıştay düzenleyerek sorunları masaya yatırdı...
  • Ucusokullarina yönelik ciddi önyargıları okuyorum. Ülkemizdeki Ucus okulları son donemde ciddi gelişim içindeler ve gayet güzel egitim veriyorlar. Elbette değişkenler çok. Her mezun olan belki dogrudan havayolu uçağı ucuramayabilir., değişik uçaklar ile tecrubesini geliştirebilir. Ancak ülkemizde istihdam edilen yunanlı pilotlar daha iyi egitim veren okullarda mı egitim aldılar? Hayatında hiç Ucus okuluna uğramamış, TSK dan bedavaya lisans almış, tip egitimi için para vermemiş, sivile gelinceye kadar VOR, İLS nedir bilmemiş, İFR uçuşu bulut icinde lideri takip etmek olarak bilen arkadaslar sivil Ucus egitiminin seviyesi hakkında nasıl bu adar kolay on yargılı olabiliyorlar, anlamıyorum.
  • uyan rüyadan...hadi sabah oldu
  • Bizim astronotlarimizin videosunu cekmisler :) http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3_1FeXL4wGw&feature=endscreen Videoyu izleyin, ikinci astronot 57. saniyede onundeki aletleri yumrukluyor. Kafasi atti herhalde birseye, kaptan astronotumuzda inerken biseylere hadi lan hadi diye soyleniyor. Oldurdunuz beni gulmekten aksam aksam.
  • Türkiyede çok çalışan ise giriyomus cok zekisi giriyomus nerdeee? Kim görmüs?? Cpl kontrolunde 14 inis yapip gecemeyen adamlar senden bisi olmaz denilen adamlar simdi arkalarinda 200 kisi tasiyo neden hacı yı hocayı taniyolar diye!! 320 toeic skoru ile thy ye giriyorlar 850 alan adamı tanidigi yok diye almiyorlar. Benim çocukluk hayalimdi ugrastim didindim basladim verdim parasini aldim egitimi cpl kontrolumde hocanin soyledigi guzel sozleri belki hic duyamayanlar simdi fo bizse issisiz neden tanidik yok!! Kimse kbakmasın buna hayir dicek kisinin anlını karıslarim.. Arkana al Hacıyı gir ise biz oturur bunalıma gireriz! Ögretmeni geliyo 32 yasinda mimar geliyo 34 yaşında parasi iyiymis diye basliyo bu ise bi 22 23 yaşında hor gorulelim elbet birgün herkes herseyin hesanını verecek ama..
  • Arkadaşlar, Neden pilotlar kendi şirketlerinin legolarını taşıyan boyun isimlikleri değilde uçtukları uçakları üreten firmalarınkini takıyorlar ? AIRBUS veya BOEING yerine Niye THY değil ? Niye Pegasus ? Niye Atlas ? Niye Onur ? .... Millet olarak ne kadar yabancı mala hayranız!. Bir tarafdanda yabancı kaptanları istemez görünürken. Bu tezat değil mi ? Bu konuda TALPA Türk pilotlarına güzel bir isimlik yaptırtamaz mı!
  • arkadas kimse sizi zorla ucus okuluna gondermiyor. kendi tercihiniz. ... ustelik tum dunyadan daha sanslisiniz sag koltuga oturma konusunda. avrupada ucus okulundan mezun olup line da ise baslayanin orani ile , turkiyede ise basliyanin oranini karsilastirin.(avrupada bu oran 400 de bir gibi bir orandir) turkiyede dersine iyi calismis insanlar. bir sekilde amacina ulasiyor...issiz gezen dirayetli, ustun kaliteli pilotlar oldugu gibi, hasbelkader lisansi cebe koymus kereste de dolu ortalik....dersine iyi calismis insan her zaman bir yuva buluyor..torpille morpille alakasi yok...mesele kafayi calistirmakta...
  • SHGM'den hayır beklemek , Ermenistan'dan hayır beklemek gibidir.
  • Bu arada şirketlerde işin yolunu bulmuş. Ellerindeki yabancı F/O ların lisanslarını Türk lisansına çevirtmek için uğraşıyorlar. Becereirlerse vay halimize...
  • FTO lar kapatılıp, tüm havayolları THY akademi gibi kendi akademilerini kurup, kendi pilotlarını mecburi hizmet karşılığı yetiştirmelidirler. Hem ihtiyaç sayısı kadar pilot yetişir, hemde kimse tonlarca para ödeyip işsiz kalmaz. En azından gerçekten hakedenler bu mesleği yapar.
  • Tek bilinmeyenli denklem çözemeyenler, ingilizcenin i sini bilmeyenler pilot okuluna gidiyor, işsizliğin temel nedeni bu. Hiç bir havayolu istemez yabancı FO/cpt almayı

Sabah 09:30’da başlayıp akşam 17:00’ye kadar devam eden çalıştayda pilotlar sorunlarını ve yaşadıkları sıkıntıları masaya yatırıp çözüm arayışlarında bulundu. Atatürük Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeki çalıştaya ilgi de yoğundu.

Sivil Havacılık Genel Müdür  Yardımcısı Mehmet Fatih Olcay’ın da katıldığı çalıştayda Kozmik radyasyondan havacılığın gelişimine, sorunlu yolculardan havada yaşanan problemlere kadar bazı konularda sunumlar ve konuşmalar yapıldı.
Çalıştaya damgasını vuran ise soru-cevap kısmı oldu. Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı  Mehmet Fatih Olcay ve TATCA Başkanı Birol Bilgin’in de yer aldığı isimlere sorularını ve problemlerini yönelten pilotlar, katılıcımları adeta terletti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün özerk olmadığı ve siyasi otoriteye bağlı olduğu için bazı sorunların çözülmediği yönünde görüş belirten bazı pilotlar, güvencelerinin olmadığının altını çizdi. Uçuş saatlerindeki düzenlemelerin işverenin istediğine göre belirlendiğini ve bu problemlerin çözülmemesi halinde havacılığın gelişmesinden söz edilemeyeceği vurgulandı.

Özellikle pilotların raporlama konusunda sıkıntılar yaşayacağını ve şirketini rapor ettiğinde güvencelerinin olmadığını belirten kaptanlar, gizlilik konusunun altını çizdi.

Söz konusu şüphelere yanıt veren Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Olcay, ‘Raporlama konusunda pilotların bazı şüphelerinde haklılık payı var. Gizlilik konusunda pilotların durumunu anlıyorum. Ancak bu bildiriyi geçtiğimiz günlerde yenileyip tekrar yayınladık. Pilotların sitemiz üzerinden bilgilerinin görünmesi şu an için mümkün ancak birkaç gün içinde bu problemi de çözeceğiz. Şirketini yada şirketindeki herhangi birini rapor eden pilot artık güvence altında olacak. Bilgilerine ulaşma mümkün olmayacak’ şeklinde yanıt verdi.

‘HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ BİZİ YALNIZ BIRAKIYOR’

Dünyada birçok meydana inişte herhangi bir problem yaşamadıklarını ve kontrolörlerin son derece hassas davranarak kendilerini yönlendirdiğinden bahseden bazı pilotlar, ‘Ancak İstanbul’a inişte ne yazık ki aynı hassasiyeti göremiyoruz. Kontolörler bizi yalnız bırakıyor. Gereksiz konuşmalar yapılıyor. Havadaki trafiği biz takip etmek zorundaymışız gibi davranılıyor. İnişte büyük problemler yaşıyoruz. Derdimizi anlatamıyoruz’ şeklinde görüş belirttiler.

Hava trafiğinde aksamaların olduğunu kabul ettiklerini ancak son derece hassas davranıp çalışmalar yapıldığını ifade eden Mehmet Fatih Olcay, ‘Bu tür durumlarda yardımlaşma son derece önemli. Sorunlar var doğrudur. Ancak pilotların sıkıntı yaşadıkları yada kontrolörler tarafından sıkıntıya maruz bırakıldıkları gibi bir düşünceleri varsa mutlaka rapor etmeleri gerekir. Rapor etsinler ki gereken yapılsın. Bizim şirket, pilot yada kontrolör diye ayrım yapmamız söz konusu olamaz’ dedi.

TATCA Başkanı Birol Bilgin de 'hiç bir pilotun ATC işleyişine kendi yorumuyla müdahale etmemesi gerektiğini, bu durumun hava trafiğini sıkıntıya sokacak sonuçlar doğurabileceğini, bu durumun en çok sürat tahtidleri konusunda yaşandığı, oysa doğrusunun pilotun tahtidleri uçak performansına aykırı olmadığı sürece mutlaka uygulaması ancak buna rağmen hava trafiğinde bir sıkıntı yaşandığında bu durumu rapor ederek nedenlerinin açığa çıkmasına ve bu sayede tekrarının olmasını önlemeye yardımcı olmasıdır" dedi.

‘UÇUŞ OKULLARININ GÖZÜ CEBİMİZDE’

Çalıştayda söz alan bazı pilotadayları da gündeme damga vuracak açıklamalarda bulundu.

Uçuş okullarının asıl amacının para kazanmak olduğunu ve harcamalarının kat kat fazlasını talep ettiklerini belirten bazı adaylar SHGM’den çözüm istedi.

100 bin lirayı aşan fiyatlarla uçuş okullarına girdiklerini ve harcamaların bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden pilot adayları, ‘Bu problemlerin çözülmesini istiyoruz. Bu kadar para alıyorlar ama mezun olduktan sonra yüzümüze bakmıyorlar. Mezun olan adaylardan birçoğu işsiz durumda. Şirketler bizi tercih etmiyor. Yeni düzenleme yapıldı ama hala yabancı first officer alımı yapılıyor. Arkadaşlarımızın bazıları kredi borcundan dolayı ne yapacaklarını bilemiyor. Ülkeyi terk edenler var. Asıl gündem maddesi bu olmalı. Bizim halimiz ne olacak, bu konuşulmalı. Uçuş okullarının gözü cebimizde’ şeklinde görüş belirterek sorunlarına çözüm istediler.

©AirportHaber

UÇUŞ OKULLARININ GÖZÜ CEBİMİZDE!

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Sonyargi ~ 11 yıl önce
Ucusokullarina yönelik ciddi önyargıları okuyorum. Ülkemizdeki Ucus okulları son donemde ciddi gelişim içindeler ve gayet güzel egitim veriyorlar. Elbette değişkenler çok. Her mezun olan belki dogrudan havayolu uçağı ucuramayabilir., değişik uçaklar ile tecrubesini geliştirebilir. Ancak ülkemizde istihdam edilen yunanlı pilotlar daha iyi egitim veren okullarda mı egitim aldılar? Hayatında hiç Ucus okuluna uğramamış, TSK dan bedavaya lisans almış, tip egitimi için para vermemiş, sivile gelinceye kadar VOR, İLS nedir bilmemiş, İFR uçuşu bulut icinde lideri takip etmek olarak bilen arkadaslar sivil Ucus egitiminin seviyesi hakkında nasıl bu adar kolay on yargılı olabiliyorlar, anlamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrik ~ 11 yıl önce
tek gerçekleri yazan insan olarak seni kutluyorum.
20.47 ~ 11 yıl önce
Rüzgar eken fırtına biçer.
doğru söze nedenir ~ 11 yıl önce
Helal... işte gerçekler arkadaşım. Ağzına sağlık.
kenny e cvp ~ 11 yıl önce
uyan rüyadan...hadi sabah oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Dost ~ 11 yıl önce
Bizim astronotlarimizin videosunu cekmisler :) http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3_1FeXL4wGw&feature=endscreen Videoyu izleyin, ikinci astronot 57. saniyede onundeki aletleri yumrukluyor. Kafasi atti herhalde birseye, kaptan astronotumuzda inerken biseylere hadi lan hadi diye soyleniyor. Oldurdunuz beni gulmekten aksam aksam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 11 yıl önce
Türkiyede çok çalışan ise giriyomus cok zekisi giriyomus nerdeee? Kim görmüs?? Cpl kontrolunde 14 inis yapip gecemeyen adamlar senden bisi olmaz denilen adamlar simdi arkalarinda 200 kisi tasiyo neden hacı yı hocayı taniyolar diye!! 320 toeic skoru ile thy ye giriyorlar 850 alan adamı tanidigi yok diye almiyorlar. Benim çocukluk hayalimdi ugrastim didindim basladim verdim parasini aldim egitimi cpl kontrolumde hocanin soyledigi guzel sozleri belki hic duyamayanlar simdi fo bizse issisiz neden tanidik yok!! Kimse kbakmasın buna hayir dicek kisinin anlını karıslarim.. Arkana al Hacıyı gir ise biz oturur bunalıma gireriz! Ögretmeni geliyo 32 yasinda mimar geliyo 34 yaşında parasi iyiymis diye basliyo bu ise bi 22 23 yaşında hor gorulelim elbet birgün herkes herseyin hesanını verecek ama..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ağlama ~ 11 yıl önce
Çok çalış.Seninde rüyan bir gün gerçek olur elbet..
İSİMLİKLER ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar, Neden pilotlar kendi şirketlerinin legolarını taşıyan boyun isimlikleri değilde uçtukları uçakları üreten firmalarınkini takıyorlar ? AIRBUS veya BOEING yerine Niye THY değil ? Niye Pegasus ? Niye Atlas ? Niye Onur ? .... Millet olarak ne kadar yabancı mala hayranız!. Bir tarafdanda yabancı kaptanları istemez görünürken. Bu tezat değil mi ? Bu konuda TALPA Türk pilotlarına güzel bir isimlik yaptırtamaz mı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
bu mu dert oldu?
*_* ~ 11 yıl önce
Lego degil, logo..
kenny ~ 11 yıl önce
arkadas kimse sizi zorla ucus okuluna gondermiyor. kendi tercihiniz. ... ustelik tum dunyadan daha sanslisiniz sag koltuga oturma konusunda. avrupada ucus okulundan mezun olup line da ise baslayanin orani ile , turkiyede ise basliyanin oranini karsilastirin.(avrupada bu oran 400 de bir gibi bir orandir) turkiyede dersine iyi calismis insanlar. bir sekilde amacina ulasiyor...issiz gezen dirayetli, ustun kaliteli pilotlar oldugu gibi, hasbelkader lisansi cebe koymus kereste de dolu ortalik....dersine iyi calismis insan her zaman bir yuva buluyor..torpille morpille alakasi yok...mesele kafayi calistirmakta...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sivil havacılık ~ 11 yıl önce
Türk sivil havacılığı ders çalışmakla alakalı olmayıp adamına göre muamele ile alakalıdır ; hele de yandaş ve candaş isen...
... ~ 11 yıl önce
SHGM'den hayır beklemek , Ermenistan'dan hayır beklemek gibidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı ~ 11 yıl önce
Bu arada şirketlerde işin yolunu bulmuş. Ellerindeki yabancı F/O ların lisanslarını Türk lisansına çevirtmek için uğraşıyorlar. Becereirlerse vay halimize...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 11 yıl önce
Binasının girişine tabela yaptırmış:"HER ŞEY ŞİRKETLER İÇİN" diye...
Havayolları ~ 11 yıl önce
FTO lar kapatılıp, tüm havayolları THY akademi gibi kendi akademilerini kurup, kendi pilotlarını mecburi hizmet karşılığı yetiştirmelidirler. Hem ihtiyaç sayısı kadar pilot yetişir, hemde kimse tonlarca para ödeyip işsiz kalmaz. En azından gerçekten hakedenler bu mesleği yapar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir ucak az ~ 11 yıl önce
Bir ucak az alsalardi son on yilda, parayi egitime yatirip, dedigini kolayca yapabilirlerdi.
PilotK ~ 11 yıl önce
Tek bilinmeyenli denklem çözemeyenler, ingilizcenin i sini bilmeyenler pilot okuluna gidiyor, işsizliğin temel nedeni bu. Hiç bir havayolu istemez yabancı FO/cpt almayı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
öğrenin. ~ 11 yıl önce
Sen bu sektörde olduğuna emin misin, sanki hiçbirşeyden haberin yokmuş gibi bir yorum yazmışsın. İki tane yakından tanıdığım havataksi şirketi biri Yunanlı biri Italyan kaptan aldı geçtiğimiz aylarda, sebebi de ucuz olmaları. Havayollarında da anlatacak çok şey var. Biraz gözünüzü açıp olayları algılayıp yorumlayın. Şu anda Türk havacılık sektörindeki en önemli sorun Türk şirketlerinde istihdam edilen yabancı pilotlardır.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000