04 Aralık 2008, Perşembe 15:05:55

TALPA KAZAYI DEĞERLENDİRİYOR

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında meydana gelen Isparta uçak kazasıyla ilgili bugüne kadar suskunluğunu koruyan TALPA, kaptan pilot Ali Ziya Yılmaz başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi.
  • aslında uçağın neden düştüü kimseyi ilgilendirmiyor,herkesin demek istedii;gerekli parçalara istihdam yaratılmıyor,çalışanın alacaıını kurtarması için bu uçağın uçması gerekiyor baskısı ve daha neler neler...ewt bende biliorumki,bu şirketin yaptıı haksızlıklardan dolayı başına gelen bir sürü olay.acaba insanların şerefiyle oynayan bu insanların başına budamı gelecek diye düşünürken,kendi kendime yok canım o kadarda deil dedimn.sabah 05,30 da telefonum çaldıında aklıma ilk gelen uçağın düşmüş olabilecei ihtimaliydi.çünkü bi bu kalmıştı,allah korkusu olmayanlar insanla bu kadar tehdit vari bi şekilde konuşuolarsa cezası olmalı.cezasını sivil havacılık vermedi,allah verdi.ne serhat kaptan nede bi başkası suçlu,nede egpws...asıl suçlu utanmadan ben bu şirketi tekrar kalkındıracıım diyen,ve herkese şirketi ben satın aldım diebilecek kadar utanmaz,arsız o kişidir.çalışan hakkını korumak istediinde,sen kimsinlan?ben seni karının koynundan alırım diebilecek kadar gazoz kapak kabadayısı bu adam uçak şirketinin genel müdürydü.ben kimsye beddua etmem,ama seni allah 59 kişinin hakkını her tarafından çıkarsın:(
  • sayın ''cc''o işsiz kalacak pilotların çocuklarının nafakasını siz vereceksiniz herhalde. Zaten bende aynı konudan bahsediyorum, gerektiğinde uçuşun emniyeti için işinden olmayı insanın göze alması için çocuklarının nafakasını devam ettireceğini, yani sistemin bunu sağlıyacağını bilmesi lazım kaptanın.
  • sayın haber editörü cc rumuzuyla sanırım siz kendi düşüncelerinizi yazıyorsunuz.benim son yorumum daha yayınlanmadan cevap aldımda , hayret valla ne hallere kaldık, yazdıklarıda sizi rahatsız eden bişilermi vardı ki.
  • Bilerek NO GO ITEM'le kalkmanın hiç bir mazereti olamaz işini kayıp edecektide baskı görecekti de vs. bunları geçiniz. TALPA'NIN tüm pilotları eğitimden geçirmesi gerekir. Bu ülkede milyonlarca işsiz var varsın kendi canını va yolcuların canını düşünen 15 pilotta işsiz kalsın. talpanın açıklamalarından tatmin olmadım.
  • Konuya duyarlılığını taktirle karşıladım. için rahat olsun bu kaza bariz bir pilot hatasıdır. EGPWS bu işin günah keçisidir. bakın konuyu bilenler de aynı şeyi söylüyor. iki sorun var; 1- uçak olması gereken iniş patentinte değildi, 2- görev yapan hava trafik kontrolörü uçağı iyi izleyip yönlendirememiştir. galiba hava trafik kontrölörüde iniş patentini iyi bilmiyordu. zaten raporda da pilotun kontağından 10 dakika sonra kaptanım mevkiniz diğe soruyor. oysaki zaten tek uçak trafiği var trafik kontrölörünün kaptanla kontak kurduktan sonra onunla teması hiç kesmemesi gerekirdi.Çünkü görüş te bir sorun yokki. kaptanın pisti gördüm dediği an kontrolörün de uçağı görmüş olması gerekirdi. Diğebilirdi kaptanım siz galiba yanlış yerdesiniz kaptanı uyarabilirdi. Trabzondaki ispanya askerlerini taşıyan BM uçağının yaptığı kazada buna benzerdir. Radar olmayan hava alanlarındaki hava trafik kontrolörlerinin daha dikkatli olması gerekir
  • Asıl burada tartışılması gereken rahmetli kaptan raporda da belirtildiği üzere bir çok ''NO-GO item'' ile neden uçağı uçuşa kabul etmiştir. Kaza öncesine dönelim ve senaryoyu düşünün bakalım. kaptan uçağı uçuşa kabul etmiyor ve sonuç; kıyametler kopuyor,müdürü arıyor,genel müdürü arıyor önce rica olmayınca tehdit ediyor ve yinede uçmazsa ertesi gün kaptanın şirketten ilişiği kesiliyor. realite budur ,sayın yetkililer ''BU KAZANIN ASIL SEBEBİ UÇUCU PERSONELİN HAKKINI, HUKUKUNU KORUYACAK BİR KANUN YADA YETKİLİ MERCİ BULUNMAYIŞIDIR''yoksa hiç bir pilot uçuşta kendisine sıkıntı yaratabileceğini düşündüğü bir arıza ile uçuşa gitmek istemez.
  • konuyu airporthaberden takip ettiğine göre biraz az da olsa aklın var demektir.Talpa başkanına çamur atacağına ,biraz oku öğren ve sorumlu bir insan gibi yorum yaz. GPWS uçak tam iniş konfigürasyonuna alınana kadar arazi yakınlık ikazı verir , daha sonrasında full konfigüraosyonda bile bazı uyarılar yapar sadece şekli değişir, detaya girmeyeceğim.kazada söz konusu uçak tam iniş konfigürasyonunda değil slatlar açık fakat henüz flaplar açılmamış olduğu için eğer sistem faal olmuş olsaydı kesinlikle pilotları uyaracak ve böyle bir kaza olmayacaktı.zaten roporda da böyle deniyor.raporu bile okuma zahmetine katlanmayanlar yorum yapmasın lütfen.
  • sayın airporhaber editörü lütfen yorumumu yayınlayın. eğer içeriğinde hakaret unsuru olduğunu değerlendiriyorsanız sansürleyebilirsiniz, sorun olmaz. ancak mutlaka yayınlayın. bir işin uzmanları bu konularda bildiklerimizi paylaşamazsak, ortalıkta işsiz güçsüz, bir çok aklı evvel saçma sapan şeyler yazıyo ve konu ile ilgili bilgisi olmayanlarda bu şaklabanlara inanmak zorunda kalıyor haliyle.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/EGPWS
  • O zaman siz bizimle paylaşır mısınız EGPWS'in hangi şartlarda çalıştığını,merakımı mağzur göreceğinizi düşünerek soruyorum...

Başkanlığını Yılmaz’ın yaptığı değerlendirme toplantısına Erman Bolatlı, Ünsal Seçkin, Levent Hüryol, Ayhan Söylemez, Avukat Yaşar Öztürk de katıldı.

Toplantının amacının kimseyi suçlamak olmadığını belirten TALPA, kaza raporunun ardından değerlendirmelerde bulundu.

TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz’ın konuşmasıyla başlayan değerlendirme toplantısında Yaşar Öztürk ve Levent Hüryol da açıklamalarda bulundu.

TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz:

“Bu zamana kadar herhangi bir açıklama ve yorum yapmadık. Tek amacımız yanlış bilgilendirilme yönlendirilmeye engel olmak ve ölümlü kaza ve için adli vaka olduğu için tarafların kişisel haklarına saygılı olmaktı..

Gelecekteki kazaları önlemek için gerekli adımlarını sağlamak amacıyla toplandık.

Amacımız kimseyi suçlamak ve iddia ortaya atıp zan altında bırakmak değil.

Şeffaf ve tarafsız rapor hazırlayan Ulaştırma Bakanlığına teşekkür etmek gerekir.

Burada bir ilk yaşanıyor. ilk defa bir kaza raporu şeffaf hazırlanarak kamuoyuna sunulmuştur.

Kendimiz dışındaki unsurların değerlendirmesine katılmayacağız.

Uçuş emniyetinin sağlanması için her kesime eşit mesafedeyiz” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı, “"EGPWS faal olsaydı, bu uçak bu kazayı yapmayacaktı. Bunun çalışmaması bu kazanın bu şekilde sonuçlanmasına sebep olmuştur."

TALPA

Ardından söz alan TALPA hukuk danışmanı Yaşar Öztürk ise:

“Çalkantılı günler yaşadık herkes merak etti. 7 Aralık 1944 uluslar arası Sivil Havcılık anlaşması ICAO Anex 13’te uçak kazalarıyla ilgili rapor nasıl hazırlanır çalışma usulleri ve standartlar bellidir.

2920 sayılı Türk Sivil Havacılık kanununa göre 11. maddede kazalar düzenlenmiştir. SHY 13 yönetmeliğinde de uluslar arası ICAO’nun 13 numaralı ekindeki hükümler vardır.

Sivil hava araçları kaza yönetmeliğinde ilgili hüküm, kazanın nedenleri ve oluş sekilerlini açıklığa kavuşturmak can ve mal güvenliğini sağlamak tekrarını önlemek, olayı teknik bakımdan araştırma ve incelenmesini hükmeder.

Kusur araştırmak Anex ve SHY 13’ün konusu arasında yoktur.

Rapor yönetmelikteki amaca göre hazırlanmıştır. Bu olayın sorumlusu pilotlar mı bakım personeli mi otorite mi kötü hava mı…

Araştırmayı yapan, bağımsız ve sınırsız yetkili olacaktır.

Ulaştırma Bakanlığı’ndaki yetkililer de uzman kişilerden oluşur ve rapor sadece Ulaştırma Bakanına verilir.

Açıklanmayan özel bilgiler vardır. Kazayla ilgili kimseye bilgi aktarılamaz. Anex 13’e göre kazayla ilgili yönetmelikte bu kişiler belirleniyor. 11 kişiye kadar uzman görevlendirilebiliyor. 

Bu rapor kazanın nedenlerini bulup başka kazaları önlemek için kullanılabilir.

Olayla ilgili delil olarak da kullanılabilir ama mahkemede delil olarak kullanılamaz

Kazalardan pilotlar sorumlu tutulmamalı. Çünkü o bütün yeteneğini kullanarak o uçağı uçurur ve kendi canı da olduğu için pilotların kazalardan soyutlanması üzerinde çalışmalar yapar.

Bir hava kazasında tek değil birçok unsur var. Bunlardan sadece bir tanesi pilot. O kişi orada uçarken her tür sorundan uzak olması gerekiyor. FAA’da bununla ilgili hüküm var. Pilot evdeki, işteki sorununu halletmemişse uçmamalıdır.  Ben uçuşa elverişli değilim diyerek uçmayabilmelidir.

İşe girerken tek yanlı ağır şartnameler de pilotların akıllarında soru işareti oluşturur. Ve uçmaya mecbur kalır. Arızalı uçağa binmem diyemiyor.

Serhat kaptan FDR çalışmadığı için yıllar önce ben uçmam demiş ve uçmamış. Çünkü o zaman ağır sözleşmeye imza atmamıştı. Bunun düzeltilmesi gerekir. Sağlam beyinle düşüncesiz uçmayan pilotlara çoluk çocuğumuzu teslim ediyoruz. Bu herkesi ilgilendiren bir konu.

TALPA

Levent Hüryol ise görüşlerini şöyle aktardı:

Zaman baskısı olabileceği göz önünde alınarak sunum eşliğinde kısa bir açıklama yaptı.

22 lokal iniş saati olmasına rağmen 23.40’a ertelendiği daha sonra da 00.55 e ertelendiği biliniyor. Bu zaman baskısını vurgulamak için bir gösterim.

Zaman baskısı insan hatasını 11 kat artırıyor. Isparta kazasına baktığımızda bunu da görebiliriz.

Yoğun program yüzde 53 yavaş yer hizmeti geciken yolcu sorunları ile ilgilenme gecikme hava trafik kontrol yoğunluğu arızalı alet hava durumu yüzünden artan is yükü…”

TALPA KAZAYI DEĞERLENDİRİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

nastaraniyna ~ 15 yıl önce
aslında uçağın neden düştüü kimseyi ilgilendirmiyor,herkesin demek istedii;gerekli parçalara istihdam yaratılmıyor,çalışanın alacaıını kurtarması için bu uçağın uçması gerekiyor baskısı ve daha neler neler...ewt bende biliorumki,bu şirketin yaptıı haksızlıklardan dolayı başına gelen bir sürü olay.acaba insanların şerefiyle oynayan bu insanların başına budamı gelecek diye düşünürken,kendi kendime yok canım o kadarda deil dedimn.sabah 05,30 da telefonum çaldıında aklıma ilk gelen uçağın düşmüş olabilecei ihtimaliydi.çünkü bi bu kalmıştı,allah korkusu olmayanlar insanla bu kadar tehdit vari bi şekilde konuşuolarsa cezası olmalı.cezasını sivil havacılık vermedi,allah verdi.ne serhat kaptan nede bi başkası suçlu,nede egpws...asıl suçlu utanmadan ben bu şirketi tekrar kalkındıracıım diyen,ve herkese şirketi ben satın aldım diebilecek kadar utanmaz,arsız o kişidir.çalışan hakkını korumak istediinde,sen kimsinlan?ben seni karının koynundan alırım diebilecek kadar gazoz kapak kabadayısı bu adam uçak şirketinin genel müdürydü.ben kimsye beddua etmem,ama seni allah 59 kişinin hakkını her tarafından çıkarsın:(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halis ~ 15 yıl önce
sayın ''cc''o işsiz kalacak pilotların çocuklarının nafakasını siz vereceksiniz herhalde. Zaten bende aynı konudan bahsediyorum, gerektiğinde uçuşun emniyeti için işinden olmayı insanın göze alması için çocuklarının nafakasını devam ettireceğini, yani sistemin bunu sağlıyacağını bilmesi lazım kaptanın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halis ~ 15 yıl önce
sayın haber editörü cc rumuzuyla sanırım siz kendi düşüncelerinizi yazıyorsunuz.benim son yorumum daha yayınlanmadan cevap aldımda , hayret valla ne hallere kaldık, yazdıklarıda sizi rahatsız eden bişilermi vardı ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cc ~ 15 yıl önce
Bilerek NO GO ITEM'le kalkmanın hiç bir mazereti olamaz işini kayıp edecektide baskı görecekti de vs. bunları geçiniz. TALPA'NIN tüm pilotları eğitimden geçirmesi gerekir. Bu ülkede milyonlarca işsiz var varsın kendi canını va yolcuların canını düşünen 15 pilotta işsiz kalsın. talpanın açıklamalarından tatmin olmadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cc ~ 15 yıl önce
Konuya duyarlılığını taktirle karşıladım. için rahat olsun bu kaza bariz bir pilot hatasıdır. EGPWS bu işin günah keçisidir. bakın konuyu bilenler de aynı şeyi söylüyor. iki sorun var; 1- uçak olması gereken iniş patentinte değildi, 2- görev yapan hava trafik kontrolörü uçağı iyi izleyip yönlendirememiştir. galiba hava trafik kontrölörüde iniş patentini iyi bilmiyordu. zaten raporda da pilotun kontağından 10 dakika sonra kaptanım mevkiniz diğe soruyor. oysaki zaten tek uçak trafiği var trafik kontrölörünün kaptanla kontak kurduktan sonra onunla teması hiç kesmemesi gerekirdi.Çünkü görüş te bir sorun yokki. kaptanın pisti gördüm dediği an kontrolörün de uçağı görmüş olması gerekirdi. Diğebilirdi kaptanım siz galiba yanlış yerdesiniz kaptanı uyarabilirdi. Trabzondaki ispanya askerlerini taşıyan BM uçağının yaptığı kazada buna benzerdir. Radar olmayan hava alanlarındaki hava trafik kontrolörlerinin daha dikkatli olması gerekir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halis ~ 15 yıl önce
Asıl burada tartışılması gereken rahmetli kaptan raporda da belirtildiği üzere bir çok ''NO-GO item'' ile neden uçağı uçuşa kabul etmiştir. Kaza öncesine dönelim ve senaryoyu düşünün bakalım. kaptan uçağı uçuşa kabul etmiyor ve sonuç; kıyametler kopuyor,müdürü arıyor,genel müdürü arıyor önce rica olmayınca tehdit ediyor ve yinede uçmazsa ertesi gün kaptanın şirketten ilişiği kesiliyor. realite budur ,sayın yetkililer ''BU KAZANIN ASIL SEBEBİ UÇUCU PERSONELİN HAKKINI, HUKUKUNU KORUYACAK BİR KANUN YADA YETKİLİ MERCİ BULUNMAYIŞIDIR''yoksa hiç bir pilot uçuşta kendisine sıkıntı yaratabileceğini düşündüğü bir arıza ile uçuşa gitmek istemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halis ~ 15 yıl önce
konuyu airporthaberden takip ettiğine göre biraz az da olsa aklın var demektir.Talpa başkanına çamur atacağına ,biraz oku öğren ve sorumlu bir insan gibi yorum yaz. GPWS uçak tam iniş konfigürasyonuna alınana kadar arazi yakınlık ikazı verir , daha sonrasında full konfigüraosyonda bile bazı uyarılar yapar sadece şekli değişir, detaya girmeyeceğim.kazada söz konusu uçak tam iniş konfigürasyonunda değil slatlar açık fakat henüz flaplar açılmamış olduğu için eğer sistem faal olmuş olsaydı kesinlikle pilotları uyaracak ve böyle bir kaza olmayacaktı.zaten roporda da böyle deniyor.raporu bile okuma zahmetine katlanmayanlar yorum yapmasın lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halis ~ 15 yıl önce
sayın airporhaber editörü lütfen yorumumu yayınlayın. eğer içeriğinde hakaret unsuru olduğunu değerlendiriyorsanız sansürleyebilirsiniz, sorun olmaz. ancak mutlaka yayınlayın. bir işin uzmanları bu konularda bildiklerimizi paylaşamazsak, ortalıkta işsiz güçsüz, bir çok aklı evvel saçma sapan şeyler yazıyo ve konu ile ilgili bilgisi olmayanlarda bu şaklabanlara inanmak zorunda kalıyor haliyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
to pilot /rumuz ~ 15 yıl önce
http://en.wikipedia.org/wiki/EGPWS

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
O zaman siz bizimle paylaşır mısınız EGPWS'in hangi şartlarda çalıştığını,merakımı mağzur göreceğinizi düşünerek soruyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000