30 Ocak 2011, Pazar 16:10:08

ZORLU'DAN BÜYÜK ATILIM

Vestel'in CEO'su Ömer Yüngül, "2020'den itibaren askeri jetleri insansız uçuş için şimdiden tasarlamaya başladık" dedi.
  • arkadaşımızın biri yazmış vestel önce dogru dürüst beyaz eşya üretsinde ondan sonra demiş yapma arkadaşım her projeye desdek olalım köstek degil?
  • Avrupa olsun ABD olsun bizleri boş işlerle oyalayarak gelişmemizi önledikleri halde herşeye rağmen gelişme yolunda ilerliyoruz.Bırakın karalamayı da birazda olsa destek olmaya çalışın.Elin yahudisi yapıyor niye bizler yapmayalım bizim onlardan neyimiz eksik fazlamız var eksiğimiz yok.Ama türk milleti bir olay atılsada ortaya,karalasak ön yargılı davransak diye hazırda bekliyor.
  • türkiye'de üç farklı firma insansız havaaracını yaptı ama biz ne yapıyoruz hala israilde nalmaya çalışıyoruz. devletin başındakileri bu projelerden söz ederken, teşvik ederken gören var mı?...
  • Vestel once dogru durust beyaz esya uretsin de sonra havaciliga el atsin :)) Ayrica ucagin insansiz olmasi da isabet olmus cunku Vestel in urettigi ucaga kimse binmez..
  • elimizde olsun da yine savaşmayalım. CAYDIRICI olalım..
  • avrupali makina cagini yasarken biz tarim cagindaydik. Avrupali elektronik cagina gecti biz makina. Avrupali mikro elekotronige gecti bizde elektronige. Tabiki yapilanlari boslamamak lazim ama biz bu 1.nesil cihazlari yaparken, yabanci coktan 4. 5. nesile gecmis durumda maalesef
  • Motor yabanci yer istasyonu yabanci kamera yabanci sar radari yok. .. .. ..
  • Havacılık Endüstrisinde teknolojiyi bilmek ve uygulamak bir uzmanlık işidir; sorumluluk alanlar bilir... Bunları yönetmek daha farklı bir uzmanlıktır; alan dışından olanlara BİLEN DANIŞMAN(lar) kullanmak tavsiye edilir. Ama bu konuları haber ve makalelerle halkla paylaşabilecek hale getirmek de çoooook ayrı bir uzmanlıktır; alan dışından olanlara BİLEN DANIŞMAN(lar) kullanmak tavsiye edilir. Bu alanların her birine de DANIŞMAN Sözüm gelişme arayışında olanlara tabii ki..
  • NEDEN BU SAVAŞLAR NEDEN BU ÖKSÜZLÜK NEDEN UÇAKLAR SAVAŞIYOR BENİM DEDEMİN ZAMNINDA İŞLER BBÖYLE DEĞİLDİ SAVAŞ YUMRUKLARLA BİLEKLERLE OLUŞTU TEKNOLOJİK KURBAN OLDUK ARTIK SAVAŞLAR SÖNSÜN BARIŞLAR YANSIN NEDEN ZORLU SANIRIM UÇAĞA İNSANSIZ BEYAZ EŞYADA KOYAR.. tupolev hikmet..
  • Vestel'den televizyon aldğımdan beri çok büyük firma olduğunu biliyorum. İşalla savaş uçaklarının da insanlısıın yaparlar. Gerçek pilotum bir hava yolunda. Arkadaşlarım işsizlikten yakınıyorlar. İnsanlı uçak yapsalar da artık işsizlik azalsa. Saygılar. O.B.
Elektronik dünyasının lider firmalarından Vestel'in CEO'su Yüngül, "Doğu'da askerimiz mayına basıyor, kan akıyor. Mayın tarama için robot yapalım diye toplandık, insansız keşif uçağı fikri ortaya atıldı. 'ABD, İsrail yapıyor, biz niye yapmayalım' dedik ve yaptık" diye konuştu

Vestel Şirketler Grubu CEO'su Ömer Yüngül, Vestel'in yeni dünya düzeninde hakim teknolojileri üretmekte iddialı olduğunu söyledi. Elektronikte gelişim ve değişimi esas aldıklarını belirten Yüngül, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için Türkiye'de ilk insansız keşif uçağı üreterek dikkatleri üzerine çeken Vestel'in, 2020 yılındaki hedefinin ise, "İnsansız jet uçağı" üretmek olduğunu açıkladı. Bu arada nikel madeni ve uzun ömürlü hidrojenli pil de baş döndürücü gelişmeler arasında yer alıyor. İnsansız uçak konusunda sadece kullanıcının yönlendirdiği kaynak (source) kodlarına sahip dünyanın üçüncü büyük ülkesinin Türkiye olduğunu kaydeden Yüngül, Vestel'in başarı öyküsünü ve gelecek hedeflerini Yeni Asır'a açıkladı. Yüngül ile röportajımız ilk ihalesini kazanıp TSK için üretilen 'karayel' modeli insansız 6 keşif uçağının macerasıyla başladı.

- Türkiye, başka ülkelerin şaşkınlık veren teknolojileriyle rekabet eder duruma geldi. İnsansız uçak nasıl ortaya çıktı?
. "Yıl 2002. Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da patlayan mayınları ve her gün gelen şehit haberlerini konuşuyorduk. Mayın arama tarama robotu için AR-GE mühendislerimizle konuyu görüşmek üzere toplanmıştık. Mühendisler mayın arama roboto konusunda tartışırken, varılan sonuç bu olaya başka şirketlerin de girdiği ve onların mesafe almaları nedeniyle trenin kaçtığını gördük. O anda nasıl bir şey yapalım diye düşünürken, ABD ve İsrail'in üzerinde çalıştığı insansız uçak fikri ortaya atıldı. 'Yapar mıyız?' dedim. Bu fikir önce toplantıda büyük bir sessizliğe neden oldu, ardından İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, 'Neyimiz eksik bizim? Yeter ki bize imkan sağlayın' deyince düğmeye bastık."

- Proje aşaması, yapımından daha mı uzun sürüyor?
"Cengiz Bey hemen ekibi kurdu. 2003'te Manisa ve İstanbul'daki laboratuvarlarımızda 20 mühendis arkadaşımız işe koyuldu. Tam 5 yıl süreyle önce ufak maket uçaklarla insansız uçak konusu üzerinde çalıştık. Önceleri ufak maket uçaklarlarla Sabiha Gökçen'de kiraladığımız eski bir hangarda ve Manisa OSB'nin dibinde Özel İdare'nin havaalanında çalışma yaptık. Maket uçağı gece uçurduk. Bu işin püf noktası yazılım programıydı. Web tasarım yazılımı gerçekten çok uzun sürdü. 2008'de bu işin can damarını teşkil eden püf noktası olan 'Source' kodlarımızın yazılımı tamamlandı. Source kodları sayesinde sadece kullanan kişi, istediği manevra kabiliyetini kazandırıyor."

- Hedefe ulaşabildiniz mi?
. "Son iki yılda bugünkü 'Karayel' adını verdiğimiz taktik insansız hava aracı sistemini tamamladık. TAİ ile birlikte TSK'ya sunduk. Özellikle 'Source' kodları yazılımında bugün dünyada üç ülkeden biriyiz. Yani istediğimiz alanda, istediğimiz hedefe yönlendirip kullandığımızı test ettik. Karayel'i, Efes ve Sinop'ta defalarca uçurduk. Source kodlarımızla kontrol altında tuttuk. Sonuçta belli noktaya geldiğimizi görünce de, ihale oldu. Sadece ihale için 3 milyon dolarlık teminat verdik."

- Ne kadar harcama yaptınız?
. "Bugüne kadar 25 milyon dolar sarf edildi. 2008'den 2010 sonuna kadar 1.5 yılda her şey hazır hale geldi. Ankara'da seçkin 25 mühendis uçak üzerinde çalışıyor. Taktik insansız hava aracı sistemi ihalesini aldık. TSK'ya 6 uçak, 3 yer kontrol istasyonu ve bir fırlatma rampası kuracağız."

- Türkiye'nin ihtiyacını karşıladıktan sonra ne olacak?
. "TSK'dan alacağımız referansla, üreteceğimiz taktik insansız uçakları ihraç etmeyi düşünüyoruz."
- Karayel neler yapabilir?
. "Bu uçak, 18 bin feet yüksekliğe çıkma, 80 kilogram faydalı yük taşıma ve minimum 12 saat uçma hedefine ulaşıyor. Yükseklik, faydalı yük ağırlığı ve uçuş süresi açısından eşsiz performans verebilecek şekilde tasarlanan uçak, istediği yere paraşütle veya istenilen noktada indirilebiliyor."

2020'NİN JETLERİ
- Yabancı ortak var mı?
. "İnsansız uçak projesinde yabancı ortak yok. Tamamen Vestel'in finanse ettiği bir çalışmayla yüzde 100 Türk üretimi ve Türk sermayesi olan proje."

- Hangi rakip ülkeler var?
. "Türkiye, bu projeyle ABD ve İsrail'den sonra dünyada 3. sırada yerini aldı. 2020'den itibaren bütün askeri jetleri insansız uçuş için şimdiden tasarlamaya başladık. Gerek Vestel'in yazılım programları ve altyapı birikimiyle, gerekse TAİ'nin bu konuda ileri teknolojisiyle önce sınırları gözetleme, denetleme ve orman yangınlarını söndürme için insansız jet uçak hedefledik. 2020'den sonra Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye insansız uçak için iyi bir süper market olacak ve bu uçağı uçurmayı programladık."

(Yeni Asır)

ZORLU'DAN BÜYÜK ATILIM

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşımızın biri yazmış vestel önce dogru dürüst beyaz eşya üretsinde ondan sonra demiş yapma arkadaşım her projeye desdek olalım köstek degil?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Avrupa olsun ABD olsun bizleri boş işlerle oyalayarak gelişmemizi önledikleri halde herşeye rağmen gelişme yolunda ilerliyoruz.Bırakın karalamayı da birazda olsa destek olmaya çalışın.Elin yahudisi yapıyor niye bizler yapmayalım bizim onlardan neyimiz eksik fazlamız var eksiğimiz yok.Ama türk milleti bir olay atılsada ortaya,karalasak ön yargılı davransak diye hazırda bekliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
türkiye'de üç farklı firma insansız havaaracını yaptı ama biz ne yapıyoruz hala israilde nalmaya çalışıyoruz. devletin başındakileri bu projelerden söz ederken, teşvik ederken gören var mı?...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Vestel once dogru durust beyaz esya uretsin de sonra havaciliga el atsin :)) Ayrica ucagin insansiz olmasi da isabet olmus cunku Vestel in urettigi ucaga kimse binmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
elimizde olsun da yine savaşmayalım. CAYDIRICI olalım..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
avrupali makina cagini yasarken biz tarim cagindaydik. Avrupali elektronik cagina gecti biz makina. Avrupali mikro elekotronige gecti bizde elektronige. Tabiki yapilanlari boslamamak lazim ama biz bu 1.nesil cihazlari yaparken, yabanci coktan 4. 5. nesile gecmis durumda maalesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Motor yabanci yer istasyonu yabanci kamera yabanci sar radari yok. .. .. ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havacılık Endüstrisinde teknolojiyi bilmek ve uygulamak bir uzmanlık işidir; sorumluluk alanlar bilir... Bunları yönetmek daha farklı bir uzmanlıktır; alan dışından olanlara BİLEN DANIŞMAN(lar) kullanmak tavsiye edilir. Ama bu konuları haber ve makalelerle halkla paylaşabilecek hale getirmek de çoooook ayrı bir uzmanlıktır; alan dışından olanlara BİLEN DANIŞMAN(lar) kullanmak tavsiye edilir. Bu alanların her birine de DANIŞMAN Sözüm gelişme arayışında olanlara tabii ki..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
NEDEN BU SAVAŞLAR NEDEN BU ÖKSÜZLÜK NEDEN UÇAKLAR SAVAŞIYOR BENİM DEDEMİN ZAMNINDA İŞLER BBÖYLE DEĞİLDİ SAVAŞ YUMRUKLARLA BİLEKLERLE OLUŞTU TEKNOLOJİK KURBAN OLDUK ARTIK SAVAŞLAR SÖNSÜN BARIŞLAR YANSIN NEDEN ZORLU SANIRIM UÇAĞA İNSANSIZ BEYAZ EŞYADA KOYAR.. tupolev hikmet..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Vestel'den televizyon aldğımdan beri çok büyük firma olduğunu biliyorum. İşalla savaş uçaklarının da insanlısıın yaparlar. Gerçek pilotum bir hava yolunda. Arkadaşlarım işsizlikten yakınıyorlar. İnsanlı uçak yapsalar da artık işsizlik azalsa. Saygılar. O.B.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000