27 Ağustos 2012, Pazartesi 08:51:09

YERLİ UÇAĞA 'MUTFAK'TAN START...

Türkiye’nin ‘Boeing 737’ platformunda geliştireceği ‘ilk yerli yolcu uçağı’ projesi sessiz sedasız ilerliyor.
  • mangalı yoksa bi işe yaramaz
  • Bu dakikadan sonra yolcu uçağı yapılması bana kalırsa mantıksız boeing ve airbus gibi şirketlerle ztn yarışma gibi bir lüksümüz yok sadece kendimize yaparız uçağı ama savaş uçakları için bu durum böyle tecelli etmiyor.
  • Arkadaş bırakında adamlar çalışsınlar ne yaparlarsa yapsınlar ama çalışsınlar, sen gibi sıcak koltuğunda serin klimalı odanda klavye başından laga luga etmiyor en azından.. Bir efor bir çaba harcıyor saygı duysana, binmezsen binme kardeşim yerli uçağa.. İtalyanlar bile almanları kopyalayarak başladı ve AB yokken İtalya avrupanın çiniydi ve sadece kopya endüstrileri vardı, şu anda Japonya Almanya ve İtalya dünya makina devleridir ve her sektörde de söz sahibidir İtalyanlar. Ama onların farkı şu ; çirkin veya kötü bir şey bile yapsalar birbirlerini takdir ediyorlar motive ediyorlar.. Bizdeyse Fesat kaynıyo hemen çamur atar kötü eleştirir moral bozar!!! Napalım İthal mi edelim 10 yıl önceki gbi ???? Faydan yoksa sus zararın olmasın bari.. Bi kendinizi check edin yahu
  • motor diyom motor boşver vidayı civatayı motoruda üret ondan sonra uçak üretecemde gerçi daha araba motoru bile yapamadık uçak motoru tam bir hayal olsa gerek
  • Bu işgüzarlık için Boeing e kaç milyar dolar tazminat ödeyeceğiz acaba. ??? çok merak ediyorum...
  • Her parcanin tek tek fiyati mi var? Yahu su memlkette kafasi calisan kalmadi galiba. Tek tek parca fiyatindan yola cikarak maliyet analizi mi yapilir? Tamam ama ucak uretmediniz bilmiyorsunuz ama bari gidin bir firinciyla konusun. Un fiyatlari, odun fiyatlari, ekmegin gramaji nasil hesap yapiliyor bir firin kac ekmek icin yakiliyor. Kac ekmek satarsa icinde calisan iscinin yevmiyesi cikiyor. Hesapsiz kitapsiz atarak olmuyor bu isler. Biraz bilimsellik lutfen.
  • B737 kopyası olmayacak nerden çıkardınız maliyet çıkarılmış sadece
  • Keşke önce tuvalet atık toplama ünitesinden başlasalarmış.
  • Bu kadar bire bir kopye B737ye Boeing nasıl izin verecek?
  • :) İlk teknisyenlerinden biri olmak gurur verici benim için. E.B.

Projenin ortaya çıkan ilk ünitesi ‘Galley’ (Mutfak) olurken, basınç testinden başarıyla geçen bu ünitenin öncelikli olarak başbakanlık uçağına monte edilmesi planlanıyor.

İki yıl önce Türk Hava Yolları’na ait bir Boeing 737’nin tamamen sökülüp, parçalarının tek tek numaralandırılmasıyla start verilen Türkiye’nin ilk yolcu uçağı projesi ilk sonuçlarını vermeye başladı. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda uçağın ilk üretimi tamamlanan ünitesi Galley (mutfak) oldu.

11 bin 900 kilogramlık basınç testinden başarıyla geçen bu ünite, Başbakanlık uçağına monte edilerek kullanılmaya başlanması planlanıyor. 

Motor Sabiha’da hazırlanıyor

İlk Türk uçağının Galley ünitesinde yer alan plastik aksamlarının üretimini gerçekleştiren Sem Plastik Genel Müdürü Yavuz Eroğlu, 2023 hedefleri arasında yer alan Türkiye’nin ilk yerli yolcu uçağı projesinin hızla devam ettiğini söyleyerek, “TAI motor için ABD ile ortak Sabiha Gökçen’de çalışmalar gerçekleştiriyor. Biz de TCI Kabin İçi Hizmetleri AŞ ile işbirliği yaparak uçağın mutfak ünitesini (Galley) geliştirdik” dedi.

Basınç testlerinde başarı

Üretimi tamamlanan Galley ünitesinin 9-G olan 11 bin 900 Kilogram yük altında dayanma testinin de gerçekleştirildiğini söyleyen Eroğlu şunları söyledi: “Bu test, birçok aşama ve denemeden sonra başarıya ulaştı.

Ünitenin sağ üst kısmında yer alan ve birçok çubukla bağlanan dolap kısmı ise uçağın Galley (Mutfak) ünitesini oluşturuyor. Bağlanan çubuklar her noktayı 11 bin 900 Kilogram güç ile çekiyor ve Galley’in bu yüke kırılmadan dayanmasını sağlıyor. Üretilen bu G4-B Galley üniteleri şimdi uçaklara monte edilerek, kullanılmaya başlanacak. İlk ünite de  Başbakanlık’ın uçağına uygulanabilir.”

Tek tek numaralandırıldı

Tüm bu hazırlıklar, bundan iki yıl önce THY’nin Boeing 737 tipi uçağının tek tek parçalara ayırmasıyla başladığını söyleyen Eroğlu, “Her bir parça numaralandırılarak fiyatları, üzerine yazıldı. Böylece, parçalara göre fiyatları da belirlendi. Türk firmaları da yapacakları her bir parçanın fiylatını önceden öğrenmiş oldu. Ardından da uçak, tekrar birleştirilip, yeniden uçması sağlandı. Bu yolla Türkiye’nin ilk yolcu uçağının motor hariç hemen hemen tüm parçalarının
belirlenmesi sağlandı” diye konuştu.

Uçak yan sanayisi geliyor

İlk yerli yolcu uçağı projesiyle birlikte otomotiv sektöründe olduğu gibi uçak için de yan sanayi oluşturulduğunu savunan Yavuz Eroğlu, “Şimdi teknokentlerde Türkiye’nin ilk Boeing 737’si için gerekli olan parçaların geliştirilmesi sağlanıyor.
Bu parçaların, seri üretimine başlanıl-masıyla birlikte Türkiye artık sadece kendi ihtiyacını değil aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki uçaklar için de parça üretimi sağlayabilecek” dedi.

Erkan Çelebi / Hürriyet

YERLİ UÇAĞA 'MUTFAK'TAN START...

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

mangal var mı ~ 12 yıl önce
mangalı yoksa bi işe yaramaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mahmut ~ 12 yıl önce
Bu dakikadan sonra yolcu uçağı yapılması bana kalırsa mantıksız boeing ve airbus gibi şirketlerle ztn yarışma gibi bir lüksümüz yok sadece kendimize yaparız uçağı ama savaş uçakları için bu durum böyle tecelli etmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birbirinizi yediniz ~ 12 yıl önce
Arkadaş bırakında adamlar çalışsınlar ne yaparlarsa yapsınlar ama çalışsınlar, sen gibi sıcak koltuğunda serin klimalı odanda klavye başından laga luga etmiyor en azından.. Bir efor bir çaba harcıyor saygı duysana, binmezsen binme kardeşim yerli uçağa.. İtalyanlar bile almanları kopyalayarak başladı ve AB yokken İtalya avrupanın çiniydi ve sadece kopya endüstrileri vardı, şu anda Japonya Almanya ve İtalya dünya makina devleridir ve her sektörde de söz sahibidir İtalyanlar. Ama onların farkı şu ; çirkin veya kötü bir şey bile yapsalar birbirlerini takdir ediyorlar motive ediyorlar.. Bizdeyse Fesat kaynıyo hemen çamur atar kötü eleştirir moral bozar!!! Napalım İthal mi edelim 10 yıl önceki gbi ???? Faydan yoksa sus zararın olmasın bari.. Bi kendinizi check edin yahu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
levent ~ 12 yıl önce
motor diyom motor boşver vidayı civatayı motoruda üret ondan sonra uçak üretecemde gerçi daha araba motoru bile yapamadık uçak motoru tam bir hayal olsa gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
efedefne ~ 12 yıl önce
Bu işgüzarlık için Boeing e kaç milyar dolar tazminat ödeyeceğiz acaba. ??? çok merak ediyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
her parcanin fiyati mi? ~ 12 yıl önce
Her parcanin tek tek fiyati mi var? Yahu su memlkette kafasi calisan kalmadi galiba. Tek tek parca fiyatindan yola cikarak maliyet analizi mi yapilir? Tamam ama ucak uretmediniz bilmiyorsunuz ama bari gidin bir firinciyla konusun. Un fiyatlari, odun fiyatlari, ekmegin gramaji nasil hesap yapiliyor bir firin kac ekmek icin yakiliyor. Kac ekmek satarsa icinde calisan iscinin yevmiyesi cikiyor. Hesapsiz kitapsiz atarak olmuyor bu isler. Biraz bilimsellik lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heo ~ 12 yıl önce
B737 kopyası olmayacak nerden çıkardınız maliyet çıkarılmış sadece

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KEŞKE ~ 12 yıl önce
Keşke önce tuvalet atık toplama ünitesinden başlasalarmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok iyi de... ~ 12 yıl önce
Bu kadar bire bir kopye B737ye Boeing nasıl izin verecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AKINCILAR ~ 12 yıl önce
:) İlk teknisyenlerinden biri olmak gurur verici benim için. E.B.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000