17 Ocak 2012, Salı 14:08:48

VE T-37'LER DEĞİŞTİRİLİYOR...

İzmir'in Foça ilçesi Aslanburnu mevkisi açıklarında düşen T-37 tipi jet eğitim uçaklarıyla bugüne kadar 12 kaza meydana geldiği öğrenildi. Bu uçakların, KT-1 tipiyle değiştirileceği belirtiliyor...
  • Hava Kuvvetleri Göz bebeğimizdir, umarım en iyi eğitim uçağı alınır, en güzel eğitim koşulları sağlanır... Bir karacı
  • TAI'ye para hortumlamak icin firsat cikti. Verin paralari TAI ye size bir iki grafik yapsin uzerinde ucak olan. Sonra birde prototip, ucuyor uctu derken 10 sene gecer sonra unutursunuz verdiginiz paralari. Bir bardak soguk su hadi gecmis olsun. Yahu TAI bugune kadar kac ucak yapti hizmete sundu da KT1 denen yuksek performansli bir ucaga girisiyor? Once bir ultralight falan yapsin hele.. Bari bir iki ucak yapip hizmete sokmus olur.
  • olmaz abi.. jet başka prop başka.... fark var..
  • KT-1 hangi mantık çerçevesinde T-37'lerin yerini alacak. Jet başlangıç eğitimi neden jet mantığının dışında bir uçakla verilecek?
  • T-37 DE SONUÇTA SANTRUFUJ TURBİNİ OLAN BİR JET UÇAĞI.. MOTORUN GAZ KOLUNA TEPKİSİ TURBOJET MOTORLARA GÖRE DAHA YAVAŞTIR.. SONUÇTA TAM OLARAK JET EĞİTİMİ VE SÜRATE İNTİBAK T-38 DE VERİLEBİLDİĞİNE GÖRE PERFORMANSI YÜKSEK PERVANELİ UÇAĞIN TEMEL EĞİTİMDE KULLANILMASINDA SAKINCA OLMASA GEREK... ASIL HANDİKAP ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENİN YAN YANA OTURMAMASINDA BENCE, ÖZELLİKLE TEMEL EĞİTİM UÇAĞINDA...
  • Doğru karar seneler önce ' ALFAJET ' olarak alınmıştı ama ne yazık ki ' SAM AMCA' müsade etmedi. Gençlere bilgi olarak sunulur........
  • Uçağın özelliklerini bilmeden yorumlamak çok doğru olmamış. Temel eğitim uçağı olarak kullanılacak, müzdeviceyi otomatik olarak düzelten oto-rudder sistemi var, çok ucuz..... Bilahare jetçi olanlar jete (T-38), nakliyeciler CASA, helikopterciler UH-1 ve Cougara gidecek. Diğer modern ülkelerde de bu uygulanıyor.
  • @14:50'ye katılıyorum, T-37 jet uçağı başlangıç eğitimi için kullanılıyordu. KT-1'in onun yerini doldurucağını sanmıyorum, umarım doğru karardır.
  • Jet ucagı yerine pervaneli ucak tercih edilmesi bir savas pilotu yetıstırecegınızı dusunursek yanlıs karar gibi duruyor, t37 ler eski evet ama yeni bir jet motorlu ucakla degıstırsınler istikbal goklerdedir yatırımınızı dogru yaptıgınız takdirde
  • Jet turbunlu bir egitim ucagı secilmesi daha iyi olurdu
İzmir’in Foça ilçesine bağlı Aslanburnu mevkisinde dün 16:05 sıralarında meydanala gelen T-37 C eğitim uçağının düşmesinin ardından T-37 C tipi uçakların filodan çıkarılması konusu gündeme taşındı.
 
Amerikan Cessna şirketi imalatı olan jet motorlu T-37'ler, Türk Hava Kuvvetleri'nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. 
 
Çiğli'deki 122. Filo'da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı, pervaneli KT-1'lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi, Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesislerinde yapılıyor. T-37 ile temel jet eğitimini 122. Filo'da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçaklarıyla eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor. 
 
Hava Kuvvetleri'nde 1963 yılında kullanılmaya başlanan T-37'ler son bir yıldır Ankara'da TAI tesislerinde üretilen Koreli KAI tasarımı KT-1 uçaklarıyla değiştiriliyor. Yıl sonuna kadar T-37'lerin tamamen değiştirilmesi bekleniyor.
 
TAI, KT-1 uçağıyla ilgili anlaşmasını 18 Temmuz 2007 tarihinde yapmıştı. 
 
TAI’nin KT-1 ortak üretim eğitim uçağı hakkında internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor;
 
Türkiye’nin havacılık ve uzay merkezi konumunda olan Şirketimiz ile Korea Aerospace Industries, Ltd. (KAI) firması arasında 18 Temmuz 2007 tarihinde TUSAŞ tesislerinde düzenlenen törende Temel Eğitim Uçağı Üretimi sözleşmesi imzalanmıştır. 
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın (Hv.K.K.) temel eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Ocak 2006’da bir Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) yayımlamıştır. Temmuz 2006’da sona eren teklif verme süresi içerisinde Embraer (Brezilya) ve KAI (Güney Kore) firmaları ihale için tekliflerini Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) sunmuşlardır. 
 
SSM ve Hv.K.K. temsilcilerinden oluşan değerlendirme heyetleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar 2007 yılının Haziran ayı başında tamamlanmıştır. 
 
Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin (SSİK) 20 Haziran 2007 tarihinde düzenlenen toplantısında, Temel Eğitim Uçağı projesi için KAI firması ile KT-1 uçağı için sözleşme görüşmelerine başlama kararı alınmıştır. 
 
Proje kapsamındaki ortak üretim hedefine paralel olarak Şirketimiz ile KAI firması arasında yapılan müzakerelerin tamamlanmasıyla 18 Temmuz 2007 tarihinde iki firma arasında bir sözleşme imzalanmıştır. 
 
Diğer taraftan, 3 Ağustos 2007 tarihinde ise SSM ile KAI firması arasında Temel Eğitim Uçağı Tedarik Anlaşması, Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri, Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi, KAI ve TUSAŞ yetkililerinin katılımlarıyla imzalanmıştır. 
 
Program çerçevesinde tedarik edilecek olan toplam 40 adet KT-1T Temel Eğitim Uçağı’nın beş adedi KAI tesislerinde, geriye kalan 35 adet uçağın üretimi, montajı, uçuş testleri ve teslimatları TUSAŞ tarafından gerçekleştirilecektir. 
 
Program kapsamında, TUSAŞ’ta 2008 yılı sonunda üretimine başlanılan ilk uçağın (Programın 6’ncı uçağı) motoru 25 Ağustos 2010 tarihinde ilk kez çalıştırılmış ve ilk uçuşu ise 5 Ekim 2010 tarihinde, TUSAŞ pilotları Ercan Çelik ve Murat Özpala tarafından, başarı ile gerçekleştirilmiştir. 
 
Hali hazırda uçuş hattında bir adet, yer testlerinde beş adet ve montaj hattında altı olmak üzere toplam oniki adet uçağın işlemleri devam etmektedir. 



 
VE T-37'LER DEĞİŞTİRİLİYOR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 12 yıl önce
Hava Kuvvetleri Göz bebeğimizdir, umarım en iyi eğitim uçağı alınır, en güzel eğitim koşulları sağlanır... Bir karacı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
TAI'ye para hortumlamak icin firsat cikti. Verin paralari TAI ye size bir iki grafik yapsin uzerinde ucak olan. Sonra birde prototip, ucuyor uctu derken 10 sene gecer sonra unutursunuz verdiginiz paralari. Bir bardak soguk su hadi gecmis olsun. Yahu TAI bugune kadar kac ucak yapti hizmete sundu da KT1 denen yuksek performansli bir ucaga girisiyor? Once bir ultralight falan yapsin hele.. Bari bir iki ucak yapip hizmete sokmus olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
olmaz abi.. jet başka prop başka.... fark var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KT-1 hangi mantık çerçevesinde T-37'lerin yerini alacak. Jet başlangıç eğitimi neden jet mantığının dışında bir uçakla verilecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
T-37 DE SONUÇTA SANTRUFUJ TURBİNİ OLAN BİR JET UÇAĞI.. MOTORUN GAZ KOLUNA TEPKİSİ TURBOJET MOTORLARA GÖRE DAHA YAVAŞTIR.. SONUÇTA TAM OLARAK JET EĞİTİMİ VE SÜRATE İNTİBAK T-38 DE VERİLEBİLDİĞİNE GÖRE PERFORMANSI YÜKSEK PERVANELİ UÇAĞIN TEMEL EĞİTİMDE KULLANILMASINDA SAKINCA OLMASA GEREK... ASIL HANDİKAP ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENİN YAN YANA OTURMAMASINDA BENCE, ÖZELLİKLE TEMEL EĞİTİM UÇAĞINDA...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Doğru karar seneler önce ' ALFAJET ' olarak alınmıştı ama ne yazık ki ' SAM AMCA' müsade etmedi. Gençlere bilgi olarak sunulur........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Uçağın özelliklerini bilmeden yorumlamak çok doğru olmamış. Temel eğitim uçağı olarak kullanılacak, müzdeviceyi otomatik olarak düzelten oto-rudder sistemi var, çok ucuz..... Bilahare jetçi olanlar jete (T-38), nakliyeciler CASA, helikopterciler UH-1 ve Cougara gidecek. Diğer modern ülkelerde de bu uygulanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
@14:50'ye katılıyorum, T-37 jet uçağı başlangıç eğitimi için kullanılıyordu. KT-1'in onun yerini doldurucağını sanmıyorum, umarım doğru karardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Jet ucagı yerine pervaneli ucak tercih edilmesi bir savas pilotu yetıstırecegınızı dusunursek yanlıs karar gibi duruyor, t37 ler eski evet ama yeni bir jet motorlu ucakla degıstırsınler istikbal goklerdedir yatırımınızı dogru yaptıgınız takdirde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Jet turbunlu bir egitim ucagı secilmesi daha iyi olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000