22 Mart 2013, Cuma 09:07:00

VE HÜRKUŞ GERİ SAYIMA BAŞLADI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye’nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ’un haziran ayında uçmaya başlayacağını bildirdi.
  • Yahu şu Menzil ve D rumuzlu arkadaşlara ve onun gibilerini anlayamıyorum. Çinliler F-22'nin Sukhoi-27'nin resmen çakmasını yapıp uçuruyorlar, onlara "helal olsun adamlar yapmış" diye methiye düzerler. Sonra bizim ortak yapım uçağa tu-kaka yaparlar. Arkadaş; biraz mühendis kafası ile yaklaşın bu konuya. Hazır yapılmış, stabil, kanıtlanmış sistemler varken sen niye Amerika'yı yeniden keşfetmek için zaman ve para harcayasın ki? Zaten bu işlerde inanılmaz bir şekilde geri bırakılmışız, fazladan para ve zaman harcama lüksü olan bir ülke değiliz, anlayın artık bunu. Hiç olmadı emeğe saygı gösterin bari.
  • Hürkuş adını verdiğimiz uçağımız aslında KT1-T isimli Kore KAI tasarımı eğitim uçağının TAI tarafından üretilmişidir. http://en.wikipedia.org/wiki/KAI_KT-1
  • Bu ucak 1500 km ucsun ben etekle gezecegim Tai'nin onunde
  • hadi aciklayin bakalim motoru nerden aliyorsunuz? ucus yazilim? kokpite binip foto cektirmeyle olmuyor .bunlar saturn 5 roketinin cakmasini yapar neptune gider yuru be TAI.
  • Sen de italyan ekibin bi parcasi miydin? Ya arkadas yapilan, emek verlen bir seye de camur atmayin. Turkler isterse hic bir milletten asagi kalmaz. Emin olun kostek degil destek olursak cok daha iyileri yapilir.
  • Bu Atak Hürkuş Göktürk-2 filan milli bir ürün değil. 2010 yılında eski İtalyan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Guido Crosetto Türkiyede ağzıyla söyledi. Bu ürünler Finmeccanica ürünleridir. TAI TUSAS harbiden göklerde uçuyor.
  • Son yıllarda bolca kaba etlerini öptüğümüz Arap'lar alırlar inşallah. Kore çakması da olsa baba uçak oldu Allah için. Şekil, şemal, uçuş imkan ve kabiliyetleri o biçim. 34.700 ft tavan zaten ne olduğunu gösteriyor. Ne diyelim bizim memlekette de yapılıyormuş, hayde hayırlısı..
  • g limitleri iyiymiş 7 gram. kilosu kaça gardaş?
  • vay artık gramlamı ölçülüyo :) işte başarı hikayesi

Dörtkaşlı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı’nda (HÜRKUŞ) gelinen son aşamayı değerlendirdi.

HÜRKUŞ Geliştirme Programı’nın, Mart 2006’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını anımsatan Dörtkaşlı, proje kapsamında 2’si uçar, 2’si ise yapısal testlerde kullanmak üzere 4 uçağın üretileceğini söyledi.

Benzer uçaklar arasında üst performans grubunda yer alan HÜRKUŞ’un, kokpit tasarımında pilot ergonomisine özel önem verildiğini anlatan Dörtkaşlı, uçakta öğretmen ve öğrenci pilotun arka arkaya oturduğu kademeli kokpit düzeninde her iki pilota da maksimum görüş açısı ve erişilebilirlik sağlandığını belirtti. Dörtkaşlı, gece ve gündüz görev yapabilme kabiliyetine sahip HÜRKUŞ eğitim uçağı ile intibak, görerek ve aletli uçuş, seyrüsefer, gece ve kol uçuşu eğitimlerinin yapılabileceğini ifade etti.

Birinci prototip uçağın tasarım, üretim ve montaj faaliyetlerinin tamamlandığını söyleyen Dörtkaşlı, başta motor çalıştırma olmak üzere, iniş takımı, hidrolik sistem, fırlatma koltuğu, yakıt sistemi gibi çok sayıdaki testin başarı ile icra edildiğini kaydetti.

HÜRKUŞ’un hangardan çıkarılış töreninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 27 Haziran 2012’de yapıldığını anımsatan Dörtkaşlı, bu uçağın ilk uçuşunu yapmadan önce uçuş koşullarını denemek amacıyla yer titreşim testlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi. Dörtkaşlı, ikinci uçağın da tasarım, üretim ve montajının tamamlandığını, uçağın statik testlerde kullanılacağını söyledi.

"PİLOT VE MÜHENDİSLERİMİZ YURTDIŞINDA EĞİTİM ALDI"

Birinci prototip uçağın devam eden yer testlerinin mayıs ayına kadar tamamlanacağını belirten Dörtkaşlı, şu bilgileri verdi:

”Böylece mayıs sonu itibari ile uçuş öncesi tüm faaliyetler tamamlanmış olacak. HÜRKUŞ projesindeki testler ile özgün uçak geliştirme projelerimizin yapısal emniyet, doğrulama ve sertifikasyonu için gerekli olan Tam Boy Uçak Statik, Yorulma ve Hasara Tolerans Test kabiliyeti kazanılmış olacak ve bu alanda dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. HÜRKUŞ’un Tip Sertifikası alması için 550-600 sorti civarında test uçuşu yapması planlandı. Bu uçuşları Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) standartlarında yapmak için TUSAŞ pilot ve mühendisleri yurt dışından Test Pilotluğu ve Uçuş Test Mühendisliği eğitimleri aldı.

Çalışmalar neticesinde EASA’dan tasarım organizasyon onayı alarak, altyapımızın ve kabiliyetlerimizin EASA standartlarında uçak tasarlamaya yetkin olduğu da kanıtlandı. Uçağa ait tüm sistemler ve tasarımlar, EASA uzmanları tarafından inceleniyor. Uçuş için gerekli olan izin ve onayları, EASA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden alacağız. Mayısa kadar tamamlanacak son testlerin sonuçları, EASA ve SHGM ile paylaşılarak, ilk uçuş için gerekli onay ve izinleri alacağız. HÜRKUŞ’un ilk test uçuşunu haziran ayında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

ADINI VECİHİ HÜRKUŞ'TAN ALDI

Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş’tan alan uçak, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak tasarlanan HÜRKUŞ’un performans özellikleri şöyle:

Maksimum seyir hızı: 574 km/saat

Maksimum tırmanma hızı: 4.370 ft/dakika (22 m/s)

Azami servis irtifası: 34.700 ft (10577 m)

Havada kalma süresi: 4 saat 15 dakika

Maksimum menzil: 1478 kilometre

Kalkış mesafesi: 489 metre

İniş mesafesi: 593 metre

G limitleri 7/-3,5 gram

VE HÜRKUŞ GERİ SAYIMA BAŞLADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Volvo ~ 11 yıl önce
Yahu şu Menzil ve D rumuzlu arkadaşlara ve onun gibilerini anlayamıyorum. Çinliler F-22'nin Sukhoi-27'nin resmen çakmasını yapıp uçuruyorlar, onlara "helal olsun adamlar yapmış" diye methiye düzerler. Sonra bizim ortak yapım uçağa tu-kaka yaparlar. Arkadaş; biraz mühendis kafası ile yaklaşın bu konuya. Hazır yapılmış, stabil, kanıtlanmış sistemler varken sen niye Amerika'yı yeniden keşfetmek için zaman ve para harcayasın ki? Zaten bu işlerde inanılmaz bir şekilde geri bırakılmışız, fazladan para ve zaman harcama lüksü olan bir ülke değiliz, anlayın artık bunu. Hiç olmadı emeğe saygı gösterin bari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
volvocugum ~ 11 yıl önce
ben zaten muhendisim. Hizmet vermeyen saksi bitkisi gibi koseye konulup bekletilen ucaklarin imali bizim sahamiza girmiyor. Sen daha cene yaristir.
Hürkuş KT1-T ~ 11 yıl önce
Hürkuş adını verdiğimiz uçağımız aslında KT1-T isimli Kore KAI tasarımı eğitim uçağının TAI tarafından üretilmişidir. http://en.wikipedia.org/wiki/KAI_KT-1

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KT 1 ha? ~ 10 yıl önce
Vikipediye bakmayı bilip oturduğunuz yerdden konuşmayı biliyorsunuz. Ama keşke biraz daha inceleyip şu örnekleri de görseydiniz! İncelerseniz anlarsınız Volvo abinizin ne anlattığını... http://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_EMB_312_Tucano http://en.wikipedia.org/wiki/Pilatus_PC-9 http://en.wikipedia.org/wiki/Beechcraft_T-6_Texan_II
Menzil ~ 11 yıl önce
Bu ucak 1500 km ucsun ben etekle gezecegim Tai'nin onunde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
d ~ 11 yıl önce
hadi aciklayin bakalim motoru nerden aliyorsunuz? ucus yazilim? kokpite binip foto cektirmeyle olmuyor .bunlar saturn 5 roketinin cakmasini yapar neptune gider yuru be TAI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
milli degile'e ~ 11 yıl önce
Sen de italyan ekibin bi parcasi miydin? Ya arkadas yapilan, emek verlen bir seye de camur atmayin. Turkler isterse hic bir milletten asagi kalmaz. Emin olun kostek degil destek olursak cok daha iyileri yapilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
milli değil ~ 11 yıl önce
Bu Atak Hürkuş Göktürk-2 filan milli bir ürün değil. 2010 yılında eski İtalyan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Guido Crosetto Türkiyede ağzıyla söyledi. Bu ürünler Finmeccanica ürünleridir. TAI TUSAS harbiden göklerde uçuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Son yıllarda bolca kaba etlerini öptüğümüz Arap'lar alırlar inşallah. Kore çakması da olsa baba uçak oldu Allah için. Şekil, şemal, uçuş imkan ve kabiliyetleri o biçim. 34.700 ft tavan zaten ne olduğunu gösteriyor. Ne diyelim bizim memlekette de yapılıyormuş, hayde hayırlısı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
senyourum ~ 11 yıl önce
g limitleri iyiymiş 7 gram. kilosu kaça gardaş?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
G limileri ~ 11 yıl önce
vay artık gramlamı ölçülüyo :) işte başarı hikayesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000