01 Ocak 2011, Cumartesi 10:12:09

VE ANKA UÇTU

Türk milli insansız hava aracı ANKA, 180 mühendisin 5 yıllık hummalı çalışmasının ardından önceki gün, göklerle buluştu.
  • TAI'nin yüzde 51'i ABDye ait değildir, TAI 2005 yılından beri yüzde 100 Türk şirketidir..
  • Bu ucagin proje yapilmasi icin verilen start 1999 yılına dayanmakta. Bilgiler toplandı, hepsi program uzerinde yapıldı ve analize tabii tutuldu. Uretimine ve montajına 2005 yılında baslanıldı. Gercekten mükemmel bir calısma oldu biraz zaman kaybı yasandı ama ortaya guzel bir sonuc koyuldu. Birde unutmayınki TAİ nin yüzde 51 i maalesef amerikaya ait. Benim kanaatimde bu kadar uzun surmesinin sebebi bunların parmağının olması. Eger erken bitirseydik heronlara o kadar para yatımayacaktık eger erken bitirseydik suan istihbaratımız mukemmel duzeyde olacaktı ozelliklede doguda. Yinede bu projede imzası olan herkesi tebrik ediyorum. İyi ÇALIŞMALAR.
  • kafani bozma dun bunuda yapamiyodun, bu bir basaridir, kim ne derse desin, yarin motoruda uretirsin. durmak yok yola devam binali bakanim, birilerinin tek derdi konusmak, birilerinin is yapmak, farki millet goruyor, karari da sandikta veriyor. Her sey Turkiyeeee icinn....
  • sayın misafir, 21:22 yorumunuzda gurur duyacak birşey yok ki yüzde yüz milli değil diyorsunuz.. bir takım teknolojileri üretmek için illa ki civatasına kadar üretmek gerekmez diye düşünüyorum. eğer bir civatayı çin örneğin 0,01 dolar'a üretebiliyorsa bunu illa ki milli olacak diye yurtiçinde 1 dolara mal etmek çok zekice değildir. kaldı ki askeri amaçlı ve odaklı düşündüğümüzde bu aracın kilit noktası istihbarat kabiliyeti ve yazılımıdır. eğer bu yazılım başka bir ülke tarafından üretildiyse aynı istihbaratı eş zamanlı olarak başka birimlere de geçebileceği şüphesi nedeniyle eleştiriniz makul kabul edilebilirdi, ama uçağın motoru ithal edilmiş olsa bile bu projeye gölge düşürdüğünü zannetmiyorum. çok acımasız eleştirmişsiniz.
  • malesef gurur duyulacak birsey yok bir motor dahi üretemiyoruz bu hava aracida fiyasko cünki MOTORU ALMANLARDAN temin ettik bunun neresi yüzde yüz milli iha ??? biri bana bunu söyleyebilirmi ? TC-JGA ucuyorum.com üyesi
  • dünyada sayili devletler arasina girdik....
  • ANKA ya da, VIP uçuşu yaptırırlarmı ? Ha ne dersiniz. Tail commender.
  • ne kadar büyük bir devlet olursan ol. eğer gerektiğinde ülkeni savunacak araç gerecini kendin üretemiyorsan, bir atımlık kurşunun var demektir. nihayet kendi kaynaklarımızla birşeyler başarabileceğimizi gördü birileri. umarım tüm alanlarda yaygınlaşır ve sonu Türkiye de kurulan ilk uçak fabrikası gibi olmaz.(şu anda o fabrikanın yerinde traktör fabrikası var)
  • Bu projeye 5 yıl verdilerse sağlam özellikler katmışlardır zira aynı uçağı 2 aydada tasarlayabilirlerdi. Merak etmeyin 180 mühendisin tamamı intihar etmez:)
  • Emeği geçen herkesi kutluyoruz,Vatanımıza milletimize hayırlı olsun.Ülkemizde böyle büyük ve önemli projelerin hayata geçmesi gurur verici.Kendi savaş ve yolcu uçağımızıda üretiyor olduğumuz günleride görmek ümidi ve dileği ile, Saygılar...
Benzer insansız hava araçlarına teknik üstünlüğü nedeniyle “Ağır abi” diye de anılan ANKA, 2010 yazında hangardan çıkarılarak kamuoyuna tanıtıldı. ANKA ilk uçuşunu sessiz sedasız gerçekleştirirken Hürriyet tarihi ana tanıklık etti.

Çalışmalar devam edecek

Uçağı 2011 yılına girmeden uçurmanın planlarını yapan TAİ ekibi, gözlerden uzak bir pistte çalışmalarını tamamladı. Son kontrolleri yapan ekip uçmak için şartların uygun olduğuna karar verdi ve uçak saat 15.45’te havalandı. 14 dakika süren uçuşla kendini kanıtlayan uçak üzerinde çalışmalar devam edecek. Bu uçuştan elde edilen bilgiler uçağın geliştirilmesinde kullanılacak.

17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boya sahip bin 600 kilo kalkış ağırlığındaki ANKA, kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor. 155 beygirlik dizel motor ile ANKA, 24 saat havada kalacak ve benzerlerinden daha fazla yük taşıyacak. Gündüz ve gece keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerinin en gelişmişlerine sahip uçak otomatik olarak inip kalkabiliyor.

Radarda görünmesi zor

7 bine yakın parçadan oluşan ve büyük oranda karbon kompozit malzemeden imal edilen uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olmasına özen gösterildi. ANKA’nın bundan sonra 23 bin feet irtifaya çıkıp 18 saat havada kalması bekleniyor.

(Hürriyet)

VE ANKA UÇTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
TAI'nin yüzde 51'i ABDye ait değildir, TAI 2005 yılından beri yüzde 100 Türk şirketidir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu ucagin proje yapilmasi icin verilen start 1999 yılına dayanmakta. Bilgiler toplandı, hepsi program uzerinde yapıldı ve analize tabii tutuldu. Uretimine ve montajına 2005 yılında baslanıldı. Gercekten mükemmel bir calısma oldu biraz zaman kaybı yasandı ama ortaya guzel bir sonuc koyuldu. Birde unutmayınki TAİ nin yüzde 51 i maalesef amerikaya ait. Benim kanaatimde bu kadar uzun surmesinin sebebi bunların parmağının olması. Eger erken bitirseydik heronlara o kadar para yatımayacaktık eger erken bitirseydik suan istihbaratımız mukemmel duzeyde olacaktı ozelliklede doguda. Yinede bu projede imzası olan herkesi tebrik ediyorum. İyi ÇALIŞMALAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kafani bozma dun bunuda yapamiyodun, bu bir basaridir, kim ne derse desin, yarin motoruda uretirsin. durmak yok yola devam binali bakanim, birilerinin tek derdi konusmak, birilerinin is yapmak, farki millet goruyor, karari da sandikta veriyor. Her sey Turkiyeeee icinn....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sayın misafir, 21:22 yorumunuzda gurur duyacak birşey yok ki yüzde yüz milli değil diyorsunuz.. bir takım teknolojileri üretmek için illa ki civatasına kadar üretmek gerekmez diye düşünüyorum. eğer bir civatayı çin örneğin 0,01 dolar'a üretebiliyorsa bunu illa ki milli olacak diye yurtiçinde 1 dolara mal etmek çok zekice değildir. kaldı ki askeri amaçlı ve odaklı düşündüğümüzde bu aracın kilit noktası istihbarat kabiliyeti ve yazılımıdır. eğer bu yazılım başka bir ülke tarafından üretildiyse aynı istihbaratı eş zamanlı olarak başka birimlere de geçebileceği şüphesi nedeniyle eleştiriniz makul kabul edilebilirdi, ama uçağın motoru ithal edilmiş olsa bile bu projeye gölge düşürdüğünü zannetmiyorum. çok acımasız eleştirmişsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
malesef gurur duyulacak birsey yok bir motor dahi üretemiyoruz bu hava aracida fiyasko cünki MOTORU ALMANLARDAN temin ettik bunun neresi yüzde yüz milli iha ??? biri bana bunu söyleyebilirmi ? TC-JGA ucuyorum.com üyesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dünyada sayili devletler arasina girdik....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ANKA ya da, VIP uçuşu yaptırırlarmı ? Ha ne dersiniz. Tail commender.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne kadar büyük bir devlet olursan ol. eğer gerektiğinde ülkeni savunacak araç gerecini kendin üretemiyorsan, bir atımlık kurşunun var demektir. nihayet kendi kaynaklarımızla birşeyler başarabileceğimizi gördü birileri. umarım tüm alanlarda yaygınlaşır ve sonu Türkiye de kurulan ilk uçak fabrikası gibi olmaz.(şu anda o fabrikanın yerinde traktör fabrikası var)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu projeye 5 yıl verdilerse sağlam özellikler katmışlardır zira aynı uçağı 2 aydada tasarlayabilirlerdi. Merak etmeyin 180 mühendisin tamamı intihar etmez:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Emeği geçen herkesi kutluyoruz,Vatanımıza milletimize hayırlı olsun.Ülkemizde böyle büyük ve önemli projelerin hayata geçmesi gurur verici.Kendi savaş ve yolcu uçağımızıda üretiyor olduğumuz günleride görmek ümidi ve dileği ile, Saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000